Ziņu arhīvs
< Jūlijs 2008 >
p o t c p s s
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
2024. gada 23. aprīlis
Vārda dienas: , Jurģis, Juris, Georgs

Neikena diena Umurgā

Limbažu rajona Umurgas luterāņu Baznīcā 28. jūnijā notika Neikena diena – veltīta Jurim Neikenam (1826–1868) – mācītājam, dzejniekam, literātam, laikraksta "Ceļa Biedrs" izdevējam, latviešu sadziedāšanās svētku Dikļos organizētājam un sabiedriskajam darbiniekam.

Pasākumu organizēja LELB Sieviešu līga, Umurgas evaņģēliski luteriskā draudze un Limbažu muzejs. Norises vieta nav izvēlēta nejauši – tieši šajā baznīcā J. Neikens kalpojis no 1867. līdz 1868. gadam, turklāt sabiedriskais darbinieks dzimis netālu – Ārciemā, Kānadžu mājās.

Neikena diena aizsākās ar ieskaņu koncertu un svētbrīdi. Interesenti varēja noklausīties trīs lekcijas: dr. med. Tālivalža Apiņa "Jura Neikena dzīve un mūža izskaņa", Rakstniecības un teātra muzeja darbinieka Andreja Grāpja "Jura Neikena daiļrade" un dr. theol. Gunta Kalmes "Juris Neikens – laikraksta "Ceļa Biedrs" izdevējs".

Umurgā koncertu sniedza kristīgais koris "Sadraudze", kurā apvienojušies luterāņi no Rīgas Mārtiņa draudzes un Septītās dienas adventisti no Rīgas centra draudzes. Jura Neikena piemiņai Umurgas baznīcas dārzā iestādītas sudrabegles. Neikena diena noslēdzās ar J. Neikena kapa vietas apmeklējumu.

Jautāta, kā radusies ideja godināt Juri Neikenu, LELB Sieviešu līgas prezidente Dzintra Mikolone pastāstīja, ka bijusi vēlme organizēt sadziedāšanās dienu, līdzīgi kā 1864. gadā Juris Neikens iesācis sadziedāšanās svētku tradīciju. Bet Umurgas Baznīcā apmēram pirms gada jau noticis sadraudzības pasākums, veltīts Neikenam.

"Šogad Neikena diena ir garīgi izglītojošs pasākums par garīgi bagāto, ļoti ticīgo mūsu tautas skolotāju." Skaidras arī nākotnes ieceres: "Ja Dievs mums pavērs ceļu, nākotnē organizēsim divu dienu pasākumu – pirmajā dienā notiks kristīgo koru sadziedāšanās Dikļos, līdzīga kā laicīgajiem koriem Vītola dienās; savukārt otrajā dienā tiksimies Umurgā garīgi izglītojošā pasākumā, kurā runāsim par latviešu luterāņu mācītājiem, kas vienlaikus bijuši arī aktīvi sabiedriskie darbinieki, dzejnieki, literāti, gleznotāji, skolotāji u.tml. un devuši gara bagātību mantojumu savai tautai. Būs viņu darbu priekšlasījumi, dziedājumi, notiks izstādes."

Neapstrīdama ir šādu kultūrvēsturiski izglītojošu pasākumu nozīme: "Daudzi cilvēki iepriekš nezināja neko par Juri Neikenu, taču šobrīd, uzzinājuši par kaut mazu daļiņu no viņa veikuma, esam kļuvuši bagātāki un domājam, kā sekot viņa pēdās, mācoties viņa mīlestību pret cilvēkiem, ticību un godprātību."

Gundega Graudiņa ("Svētdienas Rīts")

Pašlaik notiek Umurgas baznīcas fasādes atjaunošana.

 


Ziņa publicēta 2008.07.16 12:53.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »