Ziņu arhīvs
< Jūnijs 2008 >
p o t c p s s
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
2024. gada 24. aprīlis
Vārda dienas: Visvaldis, Ritvaldis, Nameda

Dievs tevi sargā, dvēselīt…

Rīgas Svētā Alberta baznīcas dārzā, Liepājas ielā 38, jūnija vidū tika atklāts "Dvēseļu dārzs" – Latvijā pirmā nedzīvi pasaulē nākušo bērniņu atdusas vieta. Turpmāk uz šo piemiņas vietu vecāki un tuvinieki varēs atnākt un pieminēt nedzīvi piedzimušo vai tikai pāris dienas nodzīvojošo bērniņu.

Līdz šim šie bērniņi no visas Latvijas dzemdību nodaļām (izņemot Liepāju un Ventspili) tika sūtīti uz Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas (Rīgā, Vienības gatvē) Bērnu patoloģijas biroju. Pēc tam viņi tika nogādāti Rīgas pilsētas Krematorijā kopējai kremēšanai.

No brīža, kad radās ideja par "Dvēseļu dārza" izveidi, pelni tika uzglabāti kopējā urnā, bet atklāšanas svētbrīža laikā izkaisīti "Dvēseļu dārzā" pie eņģelīša, kur ierīkota īpaša kapa vieta.

Svarīgi ir, ka "Dvēseļu dārzs" atrodas netālu no Alberta baznīcas, kas, savukārt, atrodas netālu no Rīgas P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas. Dārza centrā atrodas eņģeļa skulptūriņa ar lūgšanā saliktām rokām. Dārza dizaina autore ir māksliniece Dace Zēģele un dārzniece Irīna Klapere. Zem eņģelīša ir dzejnieka Jāņa Elsberga vārdi: "Dievs tevi sargā, dvēselīt…".

"Dvēseļu dārzs" izveidots, pateicoties Latvijas Profesionālo veselības aprūpes kapelānu asociācijai, P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Garīgās aprūpes dienesta kapelānei Leldei Tītavai un daudzu līdzcilvēku atbalstam.

Kā pastāstīja P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Lapsa, nekur Rīgā un, iespējams, arī Latvijā līdz šim nav bijusi ierīkota šādu bērniņu atdusas vieta, un viņu ģimenēm nav bijusi iespēja apmeklēt un pieminēt savus mazuļus. Latvijas likumdošana nosaka: ja bērns ir piedzimis dzīvs un nodzīvojis kaut vai neilgu brīdi, strādājošie vecāki saņem apbedīšanas pabalstu, un viņu pienākums ir apglabāt savu mazuli. Ņemot vērā, ka grūtniecības gestācijas laiks var būt arī relatīvi neliels (piemēram, 24 nedēļas), bet priekšlaicīgu dzemdību rezultātā bērniņš neizdzīvo un ir ļoti maziņš, vecāki nereti piedzīvo šoku, kad tiek nostādīti fakta priekšā, ka viņiem ir vai nu jāorganizē bēres pašiem, vai arī jāatsakās no apbedīšanas pabalsta, un tad bērna kremēšanu organizē valsts.

Dārza tapšanu aktīvi atbalstījis gan Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, gan Romas katoļu baznīcas Latvijā kardināls, Rīgas metropolīts Jānis Pujats. Atklāšanas ekumeniskajā dievkalpojumā piedalījās vairāku konfesiju garīdznieki. Paredzēts, ka turpmāk "Dvēseļu dārzā" reizi gadā notiks ekumenisks dievkalpojums, kura laikā zemē tiks iebērta pelnu urniņa.

Ingrīda Briede ("Svētdienas Rīts")

 


Ziņa publicēta 2008.06.25 14:30.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »