Ziņu arhīvs
< Jūnijs 2008 >
p o t c p s s
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
2024. gada 25. aprīlis
Vārda dienas: Līksma, Bārbala

Saulgrieži tevī...

24. jūniju kristīgā Baznīca svin, pieminot Jāņa Kristītāja dzimšanas dienu. Jānis Kristītājs ir pēdējais no Vecās Derības praviešiem, kurš pasludina Kristus nākšanu un Viņu krista Jordānā. Jānis dzimst sešus mēnešus pirms Jēzus.

"Mūsu dzīvība ik mirkli ir atkarīga no gaismas, no Saules. Ir nesatricināmi esības ritmi, kuri nav atkarīgi no tā, ko pieņemam vai nepieņemam, saprotam vai nesaprotam, kam ticam vai neticam. Mūsu dzīvi nosaka likumības, kas ir augstākas par mums. Saule un Zeme turpina savu gaitu neatkarīgi no notiekošā mūsu galvās. Tāpēc kopš senatnes ļoti atšķirīgu kultūru cilvēki Saulē redzēja Dieva simbolu. Tāpēc jau kopš Origēna arī kristīgā teoloģija par Dievu un Kristu runā kā par esības "garīgo Sauli".

Tas nozīmē, ka Jāņu svinēšana nav sabiedrību sadaloša robežšķirtne (kā daudzi domā!), bet – tieši otrādi – iespēja saprasties dažādu tradīciju cilvēkiem, ja vien, protams, lūkojamies un meklējam dziļāk, ja vien jautājam pēc šo svētku garīgās jēgas.

Jāņu nakts ugunskurs kā sadarbība ar Sauli, ar gaismu, ir apliecinājums gatavībai cīņai par gaismu sevī un pasaulē. Jā, Jāņi patiesībā ir noslēpums, mīkla, kas mums jāatrisina.

Jāņu galvenā vēsts skan: pagriezienam pretī Saulei, saulgriežiem ir jānotiek pašā cilvēkā. Tevī. Visa radība, katrs zieds tiecas uz gaismu, pagriežas pretī Saulei, tikai cilvēks bieži vien – ne. Taču daba, radītā pasaule nav vieta zaru aplauzīšanai, plastikāta gabalu un tukšu pudeļu izmētāšanai vai dzēruma izgulēšanai. No tās varam daudz mācīties, piemēram, gatavību allaž meklēt gaismu un augt tai pretī, apzināties, ka viss mūsu dzīvē atkarīgs no tā, vai tajā valda gaisma vai tumsa."


(Saīsināti no grāmatas Rubenis J., Subačs M. Līdzi Baznīcas gadam. – Rīga: Zvaigzne ABC)

 


 

Ziņa publicēta 2008.06.21 11:38.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »