Ziņu arhīvs
< Jūnijs 2008 >
p o t c p s s
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
2024. gada 25. aprīlis
Vārda dienas: Līksma, Bārbala

Buras par godu Jēkabam

Jūnija sākumā Sv. Katrīnas baznīcā tika iesvētīti divi Hercoga Jēkaba flotes kuģu – Svētā Katrīna un Gambija – un Tobago modeļi. Katrīnas baznīcas vēsture nesaraujami saistīta ar Kurzemes un Zemgales hercogistes dižākā hercoga Jēkaba vārdu.

17. gs otrā puse, kad valdīja pieminētais hercogs, bija ziedu laiki Kuldīgai – galvaspilsētai. "To laiku raksturo ļoti liels uzplaukums," uzsver prāvests Viesturs Pirro, "kuģu būvētavas Ventspilī gatavoja visaugstākās kvalitātes kuģus, izmantojot Kurzemes kokus, naglas, virves. Tā bija vesela augsti attīstīta nozare, kurā bija nodarbināti ļoti daudz meistari."

Sv. Katrīnas baznīcā kristīts hercogs Jēkabs, par ko stāsta piemiņas plāksne, bet ar kuģu modeļiem tikšot uzsvērta tā laika Kurzemes izcilība. "Tā būs zīme flotes sasniegumiem, kas bija izcili pasaules kontekstā. Ja kādreiz mūsu pilsētā būs piemineklis Jēkabam, tajā jābūt jūras ceļojumu motīviem," uzskata V. Pirro.

Kuģu modeļi, kuru vērtība interneta izsolēs sasniedzot vairākus desmitus tūkstošus eiro, pasūtīti izcilam meistaram – Georgijam Saharovam. Meistars kādreiz dzīvojis Krasnojarskā, bet kopš 1972. gada sevi sauc par rīdzinieku un ar vaļasprieku nodarbojoties kopš četru gadu vecuma. Pie Katrīnas modeļa, kas ir lielāks izmēros, tātad flagmanis, G. Saharovam nācies strādāt 11 mēnešus, bet mazākais modelis gatavots pusotru gadu.

"Darbs ir ļoti smalks. Ilgāk strādājot, nogurst acis un zūd perspektīva," atzīstas meistars, kurš seko līdzi procesam, kā modeļi tiek novietoti stikla vitrīnās, lai pasargātu no mitruma un neuzmanīgiem aplūkotājiem. Vēsturiskos materiālus, zīmējumus, gravīras un citas hercogistes laika vēstures liecības kopā vācis pats meistars, viņam daudz palīdzot dzīvesbiedre.


Vija Zariņa ("Svētdienas Rīts" 2008. gada 7. jūnijā)

Attēlā: Kuģu modeļu meistars Georgijs Saharovs pie saviem darinājumiem – kuģu  Gambija un Tobago modeļiem, kas raduši mājvietu Sv. Katrīnas baznīcā. Foto : Jana Pirro

 

Ziņa publicēta 2008.06.12 20:10.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »