Ziņu arhīvs
< Maijs 2008 >
p o t c p s s
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
2024. gada 20. aprīlis
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte

Vasarsvētki – Svētā Gara svētki

11. maijā kristīgā pasaule atzīmē Vasarsvētkus. Šie svētki tradicionāli tiek svinēti septiņas nedēļas pēc Lieldienām 50. dienā (svētdienā), pieminot Svētā Gara nākšanu pār Jēzus apustuļiem un mācekļiem, kas pulcējušies Jeruzalemē. Ar Vasarsvētkiem sākas Vasarsvētku laiks, kas ilgst līdz pat Baznīcas gada noslēgumam.

Vasarsvētku būtiskais iemesls ir kāda Jaunās Derības notikuma atcere, kas vēsta par to, kā pirmie Jēzus sekotāji tiek apveltīti ar Svēto Garu, kurš tos piepilda ar jaunu saturu un motivē citas kvalitātes dzīvei. Tas nozīmē, ka katru gadu šajos svētkos cilvēks ir aicināts svinēt Svētā Gara nākšanu. Atkarībā no Lieldienu datuma Vasarsvētki tiek svinēti maijā vai jūnijā.

Mācītājs Juris Rubenis grāmatā "Līdzi Baznīcas gadam" raksta:

"Vasarassvētki ir vienīgie no visiem citiem mūsu svinētajiem svētkiem, kurus patiešām drīkstam saukt par Svētā Gara svētkiem. Katram cilvēkam ir iekšēja prasība ne tikai pēc maizes, bet arī pēc Svētā Gara, jo viņš pats gluži vienkārši ir garīga būtne. Bez Svētā Gara viņš smok, viņam ir grūti.

Bet – ko gan šī Svētā Gara piesaukšana vai klātbūtne var mums sevišķu dot? Vai tad ar tā palīdzību varēsim atrisināt neskaitāmās, mūs smagi nomācošās materiālā trūkuma problēmas? Vai ar runām par Svēto Garu, piemēram, var paēdināt izsalkušo vai apģērbt kailo?

Mūsu valsts brīvība faktiski bija neiespējams sapnis, jo mums nebija nekā, ko likt pretī līdz zobiem bruņotai okupācijas varai. Bet bija pārliecība, kuru izsacījām kādā (starp citu – no Bībeles ņemtā!) lozungā: "Mēs cīnīsimies ne ar karaspēku, bet ar Gara spēku!" Kas gan tie ir vairāk nekā tikai skaisti, ne ar ko nepamatoti vārdi? Tomēr... izrādījās, ka Gara spēks patiešām var būt stiprāks nekā karaspēks. Izrādījās, ka karaspēki izšķīst daudzu cilvēku, jā, tautas, Gara spēka priekšā.

Tāpēc bez citiem daudzajiem svētkiem mums patiesībā tik ļoti ir vajadzīgi Vasarassvētki. Svētā Gara svētki. Nevis miesas svētki vai svētki miesai, bet Gara svētki. Svētki, kas ved pāri mūsu cilvēciskajai ierobežotībai debesu īstenības plašumos.

Kad Svētais Gars pieskaras cilvēka esībai, tā var attīstīties un uzziedēt visā savā daudzveidīgajā skaistumā, tāpat kā vasaras siltie vēji pamodina zemi un liek tai uzziedēt krāsu daudzveidībā. Varbūt arī tāpēc šis nosaukums – Vasarassvētki – tomēr nemaz nav tik maldinošs. Mums taču tik ļoti ir vajadzīgs, lai pēc sastinguma un ziemas mūsos atkal varētu uzplaukt dzīvība un prieks.

Mums kā gaiss, kā maize, kā cerība vajadzīgi Svētā Gara svētki."


(Rakstā izmantoti fragmenti no grāmatas Rubenis J., Subačs M. "Līdzi Baznīcas gadam" – Rīga: Zvaigzne ABC)


Ziņa publicēta 2008.05.10 14:16.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »