Ziņu arhīvs
< Maijs 2008 >
p o t c p s s
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
2024. gada 25. aprīlis
Vārda dienas: Līksma, Bārbala

Mazirbe – vieta atdzimšanai un atjaunotnei

13. aprīlī Mazirbē pulcējās ļaudis, kuri uzņēmušies atbildību par to, lai Mazirbes mācītājmuižā taptu mācītāju rekolekciju centrs. Rūpi par šo projektu tur LELB Nekustamo īpašumu apsaimniekotājs SIA "Pastorāts", Mazirbes draudze, LELB Virsvalde un LELB Mācītāju garīgās aprūpes komisija.

Pēc gada darbošanās visas ieinteresētās puses pulcējās kopā Mazirbes mācītājmuižā, lai pārlūkotu paveikto un iezīmētu šī gada darbus.

Autore: Inga Reča ("Svētdienas Rīts")

Projekts visiem, kas veicams kopā

Pēc kopīga dievkalpojuma, kuru vadīja draudzes mācītājs Āris Kronbergs, sabraukušie no Rīgas un sanākušie no tuvienes mājīgajā Mazirbes draudzes namā iepazinās ar topošā centra projektu. Kopš pagājušā gada rudens projekta vadību pārņēmusi arhitekte Helēna Dekante. Gan pieminekļu aizsardzības institūciju iebildumu dēļ, gan pēc nopietnas iedziļināšanās centra idejā projekts piedzīvojis vairākas izmaiņas.   

"Kas ir rekolekcijas? Rekolekcijas ir atjaunošanās, kas ir tik ļoti svarīga mācītājiem, bet ne tikai. Tās ir vajadzīgas katram kristietim un katrai draudzei. Šis ir brīdis, kad projekts ir veids kā atjaunoties visiem kopā ne tikai Kristus mīlestībā, bet arī sadraudzībā un savstarpējā kalpošanā," pārdomās par rekolekciju centra būtību dalījās arhitekte, kura ir aktīva Rīgas Jēzus draudzes locekle.

Būvniecība – divās kārtās

Tā kā projekts ir ļoti liels, ieceru ir daudz, to nav iespējams paveikt vienā paņēmienā. Centra būvniecība paredzēta divās kārtās.

1. kārtā paredzēta esošās mācītājmuižas dzīvojamās ēkas rekonstrukcija un vasaras mājiņu būvniecība mācītāju ģimeņu atpūtai.

Mazirbes draudzei nepieciešamās telpas (draudzes kanceleja, telpa svētdienas skolas nodarbībām) ieplānotas tieši pie ieejas, garderobes, labierīcībām. Kopējiem draudzes rīkotiem pasākumiem izmantojama mācītājmuižas dzīvojamās ēkas lielā zāle.

Funkcionāli ērtais plānojums ļaus ēku netraucēti izmantot gan Mazirbes draudzei, gan LELB.

LELB pirmajā kārtā plāno organizēt klusuma rekolekcijas mācītājiem un mācītāju grupu rekolekcijas, mācītāju ģimeņu atpūtu. Pirmajā kārtā ir plānots iesākt teritorijas labiekārtošanu, tajā skaitā, Klusuma dārza iekopšanu.

"Mēs esam domājuši, kā varētu svētīgi izmantot visu apkārtni. Rekolekcijas nav tikai sēdēšana savā cellītē, bet arī pastaigas. Kā šeit varētu veidot apkārtni, tas ir ļoti būtisks jautājums," sacīja H.Dekante. Klusuma dārza ideja ir nolūkota Tezē. Ko nozīmē Klusuma dārzs? Tā ir tāda savrupa vieta, kuru iežogotu dzīvžogs, kur ir putni, kur runā Dievs un kur ir iespēja pabūt klusumā. To iecerēts ierīkot vecā dārza vietā, un tas varētu stiepties līdz mežam un ūdeņiem.

"Protams, šis dārzs nenokritīs no gaisa, un arī viens dārznieks neko nedos. Dārzs prasa kopšanu katru dienu, tāpēc lielā mērā tā būs kopīga sadarbība ar draudzi," ir pārliecināta Helēna Dekante.

2. kārtā plānots turpināt teritorijas labiekārtošanu un rekonstrukciju. Tā vidū – uz vecajiem pamatiem uzcelt pansijas ēku mācītājiem, dzīvojamo ēku draudzes mācītājam, jaunas telpas Mazirbes draudzei (tuvāk baznīcai). Kopējiem draudzes rīkotajiem pasākumiem joprojām būs izmantojama mācītājmuižas dzīvojamās ēkas lielā zāle.

LELB plāno Mācītāju rekolekciju centrā Mazirbē nākotnē plašāk izvērst pirmajā kārtā uzsāktās aktivitātes un papildus organizēt draudžu un jauniešu nometnes un brīvos apmeklējumus.

Centra sirds – kristīgā draudze

Svarīgākais, ko, pēc arhitektes domām, vajadzētu iedzīvināt, ir, ka rekolekciju centrs nebūs kārtējā lauku tūrisma vieta, bet vieta, kurā uzņem kristieši. "Ja mācītāji un draudzes jutīs, ka šeit ir vieta, kur jūs uzņem brāļi un māsas, tad visi vēlēsies uz šejieni braukt. Tā nebūs, ka LELB kaut ko uzveidos, un draudze būs maliņā – tādā gadījumā šis projekts "nedarbosies". Tieši draudzes pienesums būs centra sirds," ir pārliecināta arhitekte.

Projekta koordinatore Anitra Vanaga uzsvēra, ka pagājušā gadā, kad LELB un Mazirbes draudze parakstīja līgumu par centra izveidi, darbs tikai sākās. "Rekolekciju centra projekts ir ceļš, kurš ved pazemībā pretim Kristus apsolījumiem. Ja Kristus negribētu, tad mēs te šodien nesēdētu. Mācītājmuiža ir liels upuris no draudzes puses, par kuru ļoti pateicamies," sacīja A.Vanaga. Viņa arī atzīmēja visus darbus, kas gada laikā paveikti: atjaunota pārvaldnieka māja, veikta arhitektoniskā izpēte, būvtehniskais slēdziens, topogrāfiskā uzmērīšana, ģeoloģiskā izpēte. Liels ieguldījums ir pārvaldnieka Māra Šilberga darbs – gada laikā muiža ir stipri izmainījusies, un pēc vēl viena gada tā būs jau citādāka. Paldies Dievam, ka tik daudz izdevies izdarīt!

Rekolekcijas – veids kā tikt atpakaļ pie Dieva

Īsti vietā bija ne tikai garšīgais cienasts, kuru bija sarūpējusi Mazirbes draudze, bet arī Piltenes iecirkņa prāvesta Armanda Klāva pārdomas par līdzību par pazudušo dēlu. "Kas mēs esam savā dzīvē? Vecākais dēls, kas krāj vai jaunākais – izšķērdētājs?

Izšķērdēt jau var daudz ko – naudu, laiku, spēku, pacietību. Dēls izšķiež mantu, palaidnīgi dzīvojot. Bet tieši viņš varētu būt tas, kurš varētu pastāstīt mums par rekolekcijām.

Rekolekcijas nozīmē – nākt pie atziņas. Uz kuru pusi skatīties savā dzīvē, uz kurieni pirmos soļus iet, ko meklēt? Pārējais nāk it kā pats no sevis, bet ir viens brīdis, kad šķiet – pat cūkas ir laimīgākas par tevi…

Mācītājs dod no tā, kas viņam ir – no savas pieredzes, spēka, ticības. Ja ir dots par daudz, tas, kurš dod, kļūst par izšķērdētāju. Viņš vairs nezina, ko dod, kam dod. Viņš kļūst izklaidīgs. Jūs visi labi zināt, ko nozīmē, ja mācītāji ir izklaidīgi…

Kā izlaidība, izšķērdēšana rodas? No tā, ka vairs nesaproti – kāpēc dari, vai tevi novērtē?

Rekolekcijas ir veids, kā mēs nonākam līdz atziņai, līdz pareizam virzienam. Ar Dieva vārdu, lūgšanu, ļoti vērtīga lietu – klusumu. Klusējot var samanīt, kas ir un kas nav svarīgs. Tikai klusējot var samanīt, kas ir vērtīgais runāšanā. Sākumā tās ir smagas cīņas ar sevi, bet beigās sirdī un prātā iestājas tāds pamatīgs klusums, līdz kamēr saproti, uz kuru pusi iet, lai tiktu atpakaļ pie Dieva.

Mācītāji ir lielākā riska zona, bet rekolekcijas ir vajadzīgas visiem draudžu locekļiem, kas dod, kas aktīvi kalpo."

Helēna Dekante lolo cerību, ka Mazirbes rekolekciju centrs varētu kalpot arī visu luteriskās Baznīcas draudžu brāļu un māsu sadraudzībai – tā būtu vieta, kur iepazīties, dalīties savstarpējā mīlestībā un rūpēs. "Te varētu kopā lūgt, kopā dziedāt, kopā kalpot. Bet tas nesāksies ar brīdi, kad viss jau būs uzbūvēts. Tas sāksies ar šodienu, ja mēs to sāksim nest savās sirdīs lūgšanā," sacīja arhitekte.

Svētdienu Mazirbē, kaut ārā laiks bija lietains un auksts, daudzi no klātesošajiem atzina par svētīgi pavadītu. Varētu pat teikt, ka Mazirbes mācītājmuiža jau tagad pilda miera un klusuma mājas funkciju. Pavadītā diena māsu un brāļu sadraudzībā pie sprakšķoša kamīna sadrumstalotajā skrējienā palīdzēja nomierināt satraukto prātu un sakārtot domas. Kāda Mazirbes draudzes māsa sacīja, ka cilvēki, kas šeit bijuši, gaida brīdi, kad atkal varēs šeit atgriezties. Tā ir.

10. maijā visi, kas grib pielikt roku Mācītāju rekolekciju centra tapšanā, mīļi aicināti uz kārtējo sakopšanas talku! 
Izbraukšana ar autobusu no Rīgas plkst. 8.00. Talkas sākums no plkst. 11.00–12.00. Pieteikties un tuvākas ziņas pa tālr. 29179123 pie Reiņa Vanaga!


Attēlā: Arhitekts ir mazliet līdzīgs Radītājam – Helēna Dekante rāda vīziju, kāds būs topošais rekolekciju centrs. Foto: Inga Reča


Ziņa publicēta 2008.05.06 15:38.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »