Ziņu arhīvs
< Maijs 2008 >
p o t c p s s
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
2024. gada 23. aprīlis
Vārda dienas: , Jurģis, Juris, Georgs

Nāc & elpo brīvi Liepājā!

Tradicionāli, jau trešo gadu pēc kārtas, maija sākumā – no 2. līdz 4. maijam – Liepājā pulcēsies dažādu konfesiju kristieši, lai tiktos jauniešu pasākumā "Nāc un elpo brīvi!". Pasākuma mērķis ir parādīt, ka Liepāja ir ne tikai popmūzikas galvaspilsēta, bet, ka tā ir arī vieta labai un kvalitatīvai kristīgai mūzikai.

Autore: Kristīna Kandevica

Kristīgai mūzikai – 2000 gadu sena vēsture

Kristīgā mūzika ir tikpat sena cik kristīgā Baznīca. Apustulis Pāvils saka: "Kristus vārds lai bagātīgi mājo jūsos: pamāciet un paskubiniet cits citu visā gudrībā ar psalmiem, himnām un garīgām dziesmām, žēlastībā dziedādami savās sirdīs Dievam!" (Kol. 3:16) Šie vārdi norāda, ka jau kopš pašiem pirmsākumiem kristieši savās sapulcēs ir ne tikai klausījušies Dieva vārdu, bet arī dziedot un muzicējot ir pagodinājuši un slavējuši Dievu.

Pie mūsdienu kristīgās mūzikas nepieder pilnīgi visa veida mūzika, kas ir tapusi mūsdienās un ko ikviens dažādu apsvērumu dēļ varētu saukt par kristīgu. Mūsdienu kristīgā mūzika, ko angliski sauc par Contemporary Christian Music jeb saīsinājumā CCM, ir atsevišķs novirziens mūsdienu mūzikas pasaulē. Kā jebkuram novirzienam, arī CCM ir sava tapšanas vēsture.

Tomēr, neskatoties uz stilu un formu, CCM būtība nav mainījusies – tā ir tā pati, kas pirmsākumos, proti, dalīties Dieva mīlestībā ar savas paaudzes cilvēkiem tā, lai cilvēki šo mūziku varētu gan saprast, gan par to priecāties.

"Nāc un elpo brīvi!" tapšanas vēsture

Atskatoties uz iepriekšējo gadu svētku norisēm, var uzskatāmi redzēt pasākuma izaugsmi – gan apjoma, gan dalībnieku, gan apmeklētāju ziņā. Pirmajā gadā pasākums tika veidots, lai atzīmētu Pāvila draudzes kora gadasvētkus, un tas notika, neizejot ārpus Liepājas baptistu Pāvila draudzes dievnama. Tā kā uz pasākumu ieradās galvenokārt jaunieši, tad nākamajā gadā "Nāc un elpo brīvi!" jau tika orientēts galvenokārt uz jauniešu auditoriju. Ja pirmajā gadā pasākumu apmeklēja ap 150 cilvēku dienā, tad otrajā gadā pasākums pulcēja ap 300 cilvēku dienā no visas Latvijas.

Šogad tiek plānots, ka apmeklētāju skaits būs aptuveni 1000 cilvēku dienā, un tiek gaidīti dažādu konfesiju kristieši, un ne tikai, no visiem Latvijas novadiem.

Festivāla norise un dalībnieki

Festivāls notiks trīs dienas no 2. līdz 4. maijam. Festivāla programmā paredzēti kristīgās mūzikas koncerti Liepājas latviešu biedrības namā (LLBN) un Pāvila draudzes dievnamā, kuros piedalīsies tādas Latvijā jau pazīstamas grupas un mūziķi kā "Man–hu", "Āķis", Elīza Godiņa u.c. Notiks arī dievkalpojumi, D.Klerija (ASV) lekcijas, semināri un diskusijas, sporta aktivitātes, kā arī mūzikas diska "Laiks pielūgt 2" prezentācijas pasākums LLBN.

Visi pasākumi ir bez ieejas maksas, bet būs iespēja ziedot, lai atbalstītu šī pasākuma norisi.

Svētku laikā – diska prezentācija

Pasākuma koordinators Edgars Deksnis: "Pagājušā gadā pasākuma "Nāc un elpo brīvi!" ietvaros tika prezentēts mūzikas disks "Laiks pielūgt", un prezentācijas pasākums guva lielu skatītāju un klausītāju atzinību. Arī šogad diska "Laiks pielūgt" ieraksta atbalstītāji un veidotāji ir sagādājuši jauku pārsteigumu, un pie klausītājiem dodas jauns mūzikas disks "Laiks pielūgt 2". Prezentācijas pasākumā piedalīsies tādi mūziķi kā Kristaps Tālbergs, Valdis Indrišonoks, Māris Dravnieks, Filips Baumanis un grupa "Man–hu". Šī gada 19. janvārī ir tapis arī "Laiks pielūgt" DVD, un prezentācijas laikā LLBN būs iespēja iegādāties gan DVD, gan audio diskus."

Šogad pasākumu ir atbalstījusi Liepājas Kultūras pārvalde, piešķirot finansējumu vienai no pasākuma daļām – jauniešu koncertam, kurš notiks 3. maijā Liepājas Latviešu biedrības namā. Šāds koncerts ir jaunums pasākumā "Nāc un elpo brīvi!". Tā kā 4. maijā tiek svinēta Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas diena, tad šis koncerts ir veltīts šim svarīgajam un priecīgajam notikumam.

"Ieguvējs no šī pasākuma nav tikai kristīgā mūsu sabiedrības daļa, bet jebkurš Latvijas iedzīvotājs. Mēs piedāvājam iespēju ikvienam apmeklēt labu pasākumu kopā ar saviem tuviniekiem un draugiem. Šis festivāls nes vēsti par brīvību no atkarībām, par ģimenes vērtību, par vienotību konfesiju starpā, par brīvību, kas mums ir dota Kristū, kā arī vienotu sabiedrību kopumā!", pārliecināti saka E.Deksnis.

"Nāc un elpo brīvi!" 2008 programma

Piektdiena, 2. maijs 

18:00 CD "Laiks pielūgt 2" prezentācijas koncerts Latviešu biedrības namā, Rožu laukumā 5/6.
Piedalās: Kristaps Tālbergs, Filips Baumanis, grupa "Man–hu", Māris Dravnieks un Valdis Indrišonoks, kā arī kamerkoris "Matejs"

20:30 TIME OUT! – jauniešu dievkalpojums Liepājas Pāvila draudzē, Kuršu ielā 19.
Piedalās: Rīgas Mateja draudzes slavēšanas grupa un Rīgas Āgenskalna draudzes mācītājs Edgars Mažis

Sestdiena, 3. maijs

10:00 Donalda Klerija lekcija, sarunas un diskusijas Liepājas Pāvila draudzē, Kuršu ielā 19

15:00 Sporta aktivitātes

19:00 Jauniešu koncerts Latviešu biedrības namā, Rožu laukumā 5/6
Piedalās: "Man–hu", ĀĶIS; Elīza Godiņa un Valdis Inrišonoks ar grupu

Svētdiena, 4. maijs

11:00 Svētku Dievkalpojums Liepājas Pāvila draudzē, Kuršu ielā 19

16:00 Noslēguma pasākums TIME OUT! Liepājas Pāvila draudzē, Kuršu ielā 19
Piedalās: Rīgas Jēzus draudzes slavēšanas grupa, Elīza Godiņa, "Liepaja WORSHIP band" un Priekules baptistu draudzes mācītājs Pēteris Tervits


Ziņa publicēta 2008.05.01 12:49.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »