Ziņu arhīvs
< Aprīlis 2008 >
p o t c p s s
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
2024. gada 20. aprīlis
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte

Iniciatīva Latvijai – uzņēmējdarbības veicināšanai

Vācijas kristīgo uzņēmēju apvienība "INITIATIVE e.V." (Vācija) un biedrība "Iniciatīva Latvijai" (Latvija) aicina mazos un vidējos uzņēmējus uz semināru "Uzņēmuma mantošana kristīgā perspektīvā". Seminārs notiks sestdien, 12. aprīlī, sākums pulksten 9.00 Rīgas Sv. Jāņa draudzes namā Jāņa ielā 7.

Semināru vadīs Alberts Rāthjens (Bremervörde, Vācija), LELB Kandavas iecirkņa prāvests Mārcis Zeiferts (Tukums, Latvija), Dr. Volfgangs Osterhāge (Wachtberg, Vācija). Vācu lektorus tulkos Santa Šterna.

Autors: Mārcis Zeiferts, biedrības "Iniciatīva Latvijai" valdes priekšsēdētājs

Baznīcā ir daudz cilvēku, kam ir savs bizness, kas rada darbavietas, godprātīgi izturas pret darbiniekiem un sabiedrību, kā arī pienes savu artavu Baznīcai. Pieļauju, ka tikpat daudz ir tādu, kas labprāt sāktu uzņēmējdarbību, bet attur sākumā tik nepieciešamais atbalsta trūkums.

Otro gadu Latvijā darbojas biedrība "Iniciatīva Latvijai", kuras mērķis ir iedrošināt uzņēmējus, kas pieder evaņģēliskajai Baznīcai, uzsākt patstāvīgu ekonomisko darbību – mazo un vidējo biznesu savā zemē, motivēt uzņemties sociālo atbildību, kā arī veicināt viņu tālākizglītošanos, sniegt atbalstu un konsultācijas.

Iestrādes

Pirms aptuveni desmit gadiem mēs, vairāki mācītāji un laji, sākām sadarbību ar līdzīgu organizāciju Vācijā – "Initiative". Tā bija vāciešu iniciatīva sadarboties ar mums, lai atbalstītu un sekmētu mazo un vidējo uzņēmēju darbību Austrumeiropā, tātad arī Latvijā. Viņi rīkoja konferences un seminārus, vairākkārt tie notika bijušajā VDR teritorijā. Tā bija zīme, ka tiek būvēts tilts un tiek sniegta palīdzīga roka tiem, kuri ir savas pieredzes sākumā. Savulaik organizācijas dibināšana Vācijā bija atbilde uz notiekošajām pārmaiņām sabiedrībā, tirgus ekonomikā, lai dotu atbalsta iespējas jaunajām neatkarīgajām valstīm.

"Initiative" joprojām ir augoša organizācija. Tajā liela daļa biedru ir uzņēmēji, kas vairs nav aktīvi kādā konkrētā jomā, varbūt viņi ir saglabājuši uzņēmuma daļas vai ir valdē, bet ikdienā nav apritē. Līdz ar to viņiem ir daudz brīvā laika, un viņi dod savu pieredzi tālāk.

Vācijas organizācija tiek uzturēta no biedru maksas un arī ziedojumiem. Viņu nodibinājums ir liels – ap 500 biedriem. Viņi visi ir kristīgi cilvēki un evaņģēliskās Baznīcas piederīgie, darbojas savās draudzēs un sniedz atbalstu tai ar savu padomu.

Regulāra sadarbība novedusi pie tā, ka "Initiative" papildinājām ar vēl vienu organizāciju, t.i., Latvijā. Tagad darbu organizējam paši, protams, atbalstu gūstot no ilggadīgajiem sadarbības partneriem Vācijā. Biedrība ir atvērta jauniem biedriem, kam ir interese par uzņēmējdarbību un izglītošanos.

Semināri

Uzņēmējdarbības semināri notiek vienu vai divas reizes gadā, uzaicinot lektorus no Vācijas. Tur ir prakse, ka šādos pakalpojumos iesaistās veiksmīgi uzņēmēji, kas aizgājuši pensijā. Viņu pieredze ir tā, kas pārliecina, savukārt apstāklis, ka šie cilvēki nav vairs saistīti ar ikdienas darba lietām, ļauj viņiem būt brīvākiem attiecībās ar laiku un dalīties savā pieredzē.

Ir cilvēki, kuri šajos semināros piedalās regulāri. Viņu pieredze aug. No tādiem, kam absolūti nebija zināšanu par uzņēmējdarbību, tā tiek iegūta gan šajos semināros, gan konsultācijās. Savukārt tie, kas jau darbojas biznesā, semināros var ieklausīties vācu kolēģu pieredzē.

Lai semināri nebūtu atrauti no Latvijas prakses, tos organizējam, pieaicinot arī kādu Latvijas uzņēmēju.

Prakse

Hospitācija jeb prakses iespējas tiek piedāvāta uzņēmējiem, kas sāk savu darbību vai arī meklē labākus risinājumus. Praksē jaunais uzņēmējs pavada pāris nedēļas savam uzņēmumam līdzīgā Vācijā, pilda uzdotos uzdevumus un uzkrāj pieredzi, kā līdzīgs darbs viņa darbībai notiek citviet. Piemēram, arhitekts var izvēlēties kādu biroju, kurā praktizēties, frizieris – frizētavu un tamlīdzīgi. Noslēgumā praktikanti sapulcējas "Initiative" gada kongresā.

Praksi Vācijā no Latvijas izgājuši vairāki uzņēmēji. Šī iespēja tiek plānota savlaicīgi, lai Vācijā var atrast piemērotu prakses uzņēmumu, kā arī Latvijas uzņēmējs var atrast trīs nedēļas brīva laika rudens periodā.

Naudas balvas

Uzņēmējus atbalstoša sadarbības forma ir Vācijas "Initiative" ikgadējās balvas – naudas prēmijas. Šie apbalvojumi tiek pasniegti par redzamiem sasniegumiem gada laikā. Lai šo balvu saņemtu, ir vairāki kritēriji, pēc kuriem vērtē pretendentus. Daži no tiem: cilvēkam jāparāda, kā viņa uzņēmums ir izaudzis, kāds ir darbinieku skaits, kāds ir apgrozījums u.c. Bet tā ir tikai viena puse. Otra – cilvēkam ir jāparāda sava dalība baznīcas darbā: kā viņš tajā iekļaujas, kāda ir viņa kristīgā motivācija. Pirmā balva ir viena, otrā – divas, trešā – trīs. Naudas prēmijas ir palielas, un vairākas balvas ir saņēmuši arī Latvijas uzņēmēji.

Kristietība un uzņēmējdarbība

Sadarbībā ar Vācijas organizāciju ir notikusi teoloģiska konference, kurā īpaši tika izcelta teoloģisko aspektu sadarbība ar uzņēmējiem. Tā bija labs impulss vietējiem draudžu mācītājiem saredzēt jaunu kalpošanas sfēru, domāt par šīm lietām un veicināt to attīstību.

Uzņēmējdarbība ir liela drosme darboties biznesa sfērā. Kredīti, projekti, pārraudzības, saistības, atbildība par cilvēkiem, kas strādā uzņēmumā... Tā ir vesela sistēma. Atbalsts uzņēmējiem ir ļoti svarīgs! Bieži vien Baznīca pievērš uzmanību kalpošanai, diakoniskajai palīdzībai tiem cilvēkiem, kas ir pie dzīves kādām robežām, piemēram, slimība, vecums. Bet kā Baznīca kalpo tiem, kas mūsu valstij maksā nodokļus? Kā Baznīca kalpo tiem cilvēkiem, kas strādā un pelna? Diemžēl bieži uzņēmējus atceramies tikai tad, kad Baznīcai nepieciešama finansiāla palīdzība...

Mēs apzināmies, ka varam uzņēmējiem palīdzēt ar semināriem, aktualizējot tēmas. Piemēram, kā privāto dzīvi nodalīt no publiskās darbības; kā ētiski rīkoties un darboties; kā ievērot kristīgos principus. Daudzi ir jautājuši: vai es kā kristietis varu būt uzņēmējs, vai tās lietas var apvienot, vai ir iespējams kristīgs bizness. Tā ir svarīga apziņa, ko mēs cilvēkam varam iedot: tu neesi viens, tev apkārt ir citi, ar kuriem vari dalīties.

Iesaistīšanās

Biedrība "Iniciatīva Latvijai" pieņem savā vidū jebkuru, kuram ir interese par uzņēmējdarbību – vai nu jau ar pieredzi vai arī iecerēm šajā jomā. Biedrība ir laba iespēja iesaistīties jauniem uzņēmējiem un katram atrast savu vietu. Tāpat Biedrība savā vidū gaida mācītājus, jo viņiem tiek piedāvātas tās pašas iespējas, kas lajiem – uzņēmējiem. Mācītāji hospitāciju var iziet, piemēram, kādā Vācijas sociālā darba iestādē vai uzņēmumā, kas skar konkrētā cilvēka intereses u. c.

Bez tam – kas gan liedz katram pašam saredzēt savas praktizēšanās iespēju un ar to pieredzi pēc tam inovatīvi iesaistīties Latvijas Baznīcas dzīvē?! Savukārt pieredzes apmaiņas pasākumi mācītājiem var būt ne mazāk nozīmīgi, lai saprastu uzņēmējdarbības pamatus un apgūtu prasmi komunicēt ar šīs nozares pārstāvjiem, kā arī veicinātu savu draudžu uzņēmējus iesaistīties šajā kristīgajā organizācijā.


Seminārs
"Uzņēmuma mantošana kristīgā perspektīvā" 
Rīgas Sv. Jāņa draudzes namā 12.04.2008.
Jāņa ielā 7, Rīgā (ieeja no Jāņa Sētas puses, 2. stāvā)

Semināra programma: 

09:00  

Reģistrēšanās

09:15

Semināra atklāšana un svētbrīdis 
Mārcis Zeiferts

09:30

Dalībnieku iepazīšanās
Māra Līguta

9:45

Ziņojumi

  • "Iniciatīva Latvijai" ziņojums, Mārcis Zeiferts
  • Iepazīstināšana ar Rotenburgas/Vumme apgabalu un apmeklējuma programmu 2008. gada 14.–17. maijā, Alberts Rāthjens

10:30

Kafijas pauze

11:00

"Korupcija darījumu vidē un ikdienā"
Dr. Volfgangs Osterhāge

11:45

Debates

12:30

Pusdienas

13:30

"Uzņēmuma mantošanas optimālā plānošana"
Alberts Rāthjens

15:00

Kafijas pauze

15:30

Debates

16:00

"Mantošana pamatojoties uz bībeliska uzņēmuma piemēra"
Alberts Rāthjens

16:40

Noslēgumu pārrunas, Andris Dzenuška

17:00

Svētbrīdis
Dr. Volfgangs Osterhāge

Atvērt semināra programmu pdf formātā...


Dalības maksa vienam dalībniekam Ls 5 (tulkojums, kafijas pauzes). Semināra dalībniekiem par piedalīšanos tiks izsniegts uzņēmēju apvienības "INITIATIVE e.V." un biedrības "Iniciatīva Latvijai" sertifikāts. Pieteikumus uz semināru (vārds, uzvārds, telefons, e–pasts) nosūtīt uz e-pastu: mzeiferts@apollo.lv vai nosūtot SMS pa mob. tālr. 29145305.


Attēlā: Semināra "Uzņēmuma mantošana kristīgā perspektīvā" dalībniekus arī šogad uzrunās mācītājs un uzņēmēju konsultants Dr. Volfgangs Osterhāge no Vācijas.

 

Ziņa publicēta 2008.04.10 16:32.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »