Ziņu arhīvs
< Aprīlis 2008 >
p o t c p s s
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
2024. gada 20. aprīlis
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte

Misijas ceļojumā pie Sibīrijas latviešiem

No 28. februāra līdz 5. martam uz lielpilsētu Krasnojarsku un latviešu ciemu Suhanoju (Krievijā) devās Misijas nozares vadītājs mācītājs Ojārs Freimanis. Brauciena mērķis bija iepazīt tuvāk Krievijā dzīvojošo latviešu situāciju. Krasnojarskas apgabalā pēc 2002. gada datiem dzīvo 4162 latvieši.

Ojāru Freimani braucienā pavadīja dzīvesbiedre un Sakaslejas draudzes locekle Elizabete Freimane.

Pirmie latvieši Jeņisejas krastos brīvprātīgi ieradās 19. gadsimta otrajā pusē, vēlāk, pēc Pirmā pasaules kara, bēgļu gaitās Austrumsibīrijā ieradās jaunas cilvēku plūsmas no Latvijas. Arī 1941.–1949. gadu izsūtīšanas viļņi papildināja latviešu skaitu Sibīrijā. Dzīvojot tālajā zemē, latviešu cilvēki cenšas uzturēt savas nacionālās saites, pulcējoties kopā dažādās biedrībās, skolās un dievkalpojumos. Šodien tikai neliels Sibīrijas latviešu skaits prot latviešu valodu, tomēr izjūt dziļas saiknes un vajadzību komunicēt ar savu tautu.

"Mūsu ceļojums uz Sibīriju iesākās ar pirmo, bet obligāto pieturas vietu – Krievijas galvaspilsētu Maskavu," stāsta LELB Misijas komisijas vadītājs Ojārs Freimanis. "Tur mūs sagaidīja Latviešu kongresa Krievijā priekšsēdētāja un Maskavas LELB Sv. Pētera draudzes priekšniece Lauma Vlasova un Misūri sinodes misionārs, kurš koordinē misijas kalpošanu Krievijā, mācītājs Džonatans Mjuli (Jonathan Muhly). Pēdējais mūs laipni pavadīja nelielā ekskursijā pa Maskavas centru un izskaidroja ceļu, kā nokļūt līdz Šerementevas lidostai, no kurienes izlidojām uz Krasnojarsku. Krasnojarskas lidostā mūs sagaidīja mācītājs Daņīls Soboļevs, kurš ir laulājies ar latvieti Santu.

Svētdien, 2. martā piedalījāmies dievkalpojumā Krasnojarskā, kurā dalījos Dieva vārdu pārdomās latviešu valodā ar Elizabetes Freimanes tulkojumu krieviski. Dievkalpojums pulcēja kopā apmēram 50 Krasnojarskas luterāņu, no kuriem apmēram 20 bija latvieši. Pēc dievkalpojuma brīvā atmosfērā pie tējas galda tikāmies ar vairākiem latviešiem, kuri vēlējās uzzināt jaunumus mūsu zemē, izstāstīt savus dzīves stāstus un piedalīties garīga satura diskusijās. Mūsu sarunas notika gan latviski, gan krieviski. Pārrunājām arī iespējas, kā LELB vislabāk varētu kalpot šiem latviešiem. Vēlāk vakarā tikāmies ar latviešu misionāri Daci Bergu Lejas Bulānā, kura Sibīrijā dzīvo nu jau astoto gadu.

Pirmdien, 3. martā devāmies trīs stundu braucienā uz Suhanoja ciemu, kurš sākotnēji ir bijis viens no Sibīrijas latviešu ciemiem, bet šobrīd tur dzīvo arī citu tautību iedzīvotāji. Ciema klubā notika dievkalpojums, kurā kopā pulcējās apmēram 35 latviešu izcelsmes dievlūdzēji. Mani dziļi pārsteidza šo cilvēku dievbijīgā attieksme pret dievkalpošanu: ja mācītājs var atbraukt pirmdien, tad dievkalpojums notiks pirmdien. Dievkalpojuma noslēgumā kristīju piecus ciema bērnus. Tas bija ļoti pacilājošs moments – redzēt šo vienkāršo lauku cilvēku dziļo un vienkāršo ticību bērniņu vecākos. Pēc dievkalpojuma tikām pacienāti ar Sibīrijas latviešu maltīti un pārrunājām dažādus jautājumus.

Pēc abiem dievkalpojumiem, tiekoties ar cilvēkiem un pārrunājot kalpošanas iespējas pie Sibīrijas latviešiem, kā arī vadoties no Krievijas likumdošanas, esam secinājuši, ka LELB misija šajā vietā visveiksmīgāk varētu notikt periodiski – dažas nedēļas gadā, nosūtot LELB mācītāju un uz ilgāku laiku nosūtot kādu laju misionāru, līdzīgi kā Daci Bergu, ja kāds Sv. Gregora kristīgās kalpošanas skolas students justu šādu aicinājumu."

Mācītājs Ojārs Freimanis aicina draudzes aizlūgt par misijas iespējām pie Sibīrijas latviešiem un ziedot līdzekļus šī misijas darba nodrošināšanai.


Attēlā: Mācītājs Ojārs Freimanis kopā ar Krasnojarskā dzīvojošiem latviešiem.

 

Ziņa publicēta 2008.04.02 10:08.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »