2024. gada 20. aprīlis
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte

Citāds dievkalpojums "Zvaigžņu bērni" Vasarsvētkos Rīgas Lutera baznīcā

iesūtīts: 2014.06.05 00:12
Ik gadu Vasarsvētkos Rīgas Lutera baznīcā notiek labdarības pasākums - Citāds dievkalpojums, kurā katru gadu tiek aktualizēta kāda tēma un vākti ziedojumi noteiktam projektam. Šogad iniciatīva, kurai vēlamies pievērst jūsu un sabiedrības uzmanību, ir dzimusi mūsu pašu vidū - tā ir sabiedriska iniciatīva nedzīvi dzimušu vai pēc piedzimšanas drīz mirušu bērnu vecāku atbalstam.

Pirmajā Citādajā dievkalpojumā 2008. gadā vācām līdzekļus draudzes centra celtniecībai. 2009.gadā ar moto "Iedves dzīvību draudzes centrā", aicinājām turpināt ziedot draudzes centra pabeigšanai.
2010.gadā ziedojumi palīdzēja Vecāku mājas iekārtošanai Bērnu slimnīcā, 2011. gadā - atbalstījām patversmi "Dzīvnieku draugs" un 2012. gadā vācām ziedojumus mūsu baznīcas pulksteņa remontam, bet pagājušajā gadā bijām kopā ar onkoloģijas pacientu atbalsta biedrību "Dzīvības koks".

Šī gada tēma "Zvaigžņu bērni". Zvaigznes dara gaišākas nakts debesis un ceļu tumsā. Bērna nāve ir viena no tumšākajām pieredzēm, kas daudziem jāpiedzīvo. Tā notiek un notiks – grūtniecība negaidīti pārtrūkst, bērni piedzimst pirms laika, nāk pasaulē jau miruši vai nodzīvo īsu brīdi. Taču viņi ir un vienmēr paliks gaidīti un mīlēti savu vecāku bērni. Viņu dzīve ir beigusies, bet tās nozīme vēl tikai top.

Dievkalpojumā - koncertā piedalās Linda Leen, Renārs Kaupers, Intars Busulis, Aija Andrējeva, Jānis Apeinis, Kārlis Kazāks, The Sound Poets, Sus Dungo.

Pēc koncerta pasākumi Rīgas Lutera baznīcas dārzā Annas Rozītes vadībā: zvaigžņu bērni stāsti fotogrāfijās, sajūtu taka, gaismiņu izsole, radošās darbnīcas mazajiem, fotostudija, bērnu grāmatu maiņas punkts, pankūkas, saldējums un citi gardumi.

Labdarības pasākumos saziedotos līdzekļus izmantos zvaigžņu bērnu piemiņas vietas "Dvēseļu dārzs" izveidošanai Rīgas Lutera baznīcas teritorijā.

Neparastais nosaukums "Zvaigžnu bērns" ir aizgūts no Vācijas, kur tiek lietots, lai vienā vārdā apzīmētu šos bērnus, no kuriem daudzi ir aizgājuši vēl nepiedzimuši. Savu izcelsmi tas rod Čārlza Dikensa stāstā "Bērna sapnis par zvaigzni".

Šī ir iniciatīva, kuru atbalstīsim arī turpmāk, jo, kopā ar Bērnu slimnīcas fondu, mūsu draudze ir "Zvaigžņu bērna" morālā un saturiskā atbalstītāja. Daudzi šīs iniciatīvas dalībnieki ir arī mūsu draudzes locekļi. Tajā kā Bērnu slimnīcas Vecāku mājas kapelāns esmu iesaistījies arī es.

Šobrīd jau ir parādījušās pirmās publikācijas un raidījumi par šo tēmu plašsaziņas līdzekļos, un jums ir iespēja iepazīties tuvāk ar problēmu, kuru šī iniciatīva aktualizē, tās uzdevumiem un mērķiem.

Pirmā saskarsme ar nedzīvi dzimušo bērnu jautājumu mūsu draudzei bija 2007. gadā, kad pie draudzes padomes vērsās P.Stradiņa slimnīcas kapelānes Lelde Titava un Dana Kalniņa-Zaķe ar lūgumu mūsu baznīcas teritorijā izveidot īpašu piemiņas vietu - "Dvēseļu dārzu" - kur vecāki varētu pieminēt savus nedzīvi dzimušos bērnus, kā arī pastāvētu iespēja šajā vietā izkaisīt viņu pelnus. Toreiz draudzes padome šo lūgumu noraidīja - dažādu iemeslu dēļ - , un Dvēseļu dārzu izveidoja pie sv. Alberta baznīcas, blakus Stradiņu slimnīcai.

Tomēr, kad sākās mūsu draudzes sadarbība ar Bērnu slimnīcas fondu Vecāku mājas darbā, veidojot tur brīvprātīgo darbu, un arī, kad es kopš 2010. gada tiku aicināts piedalīties bērnu piemiņas svētbrīžos Dvēseļu dārzā pie sv. Alberta baznīcas - arvien vairāk sākām redzēt nedzīvi dzimušo un mirušo bērnu vecāku atbalstīšanu ne tikai kā atsevišķu ieinteresētu personu iniciatīvu, bet arī kā visas draudzes un baznīcas vienu no uzdevumiem - pievērst savu uzmanību šiem - vieniem no "vismazākajiem".

Tā 2012. gada nogalē sadarbībā ar mūsu draudzi tapa interneta vietne dveseludarzs.lv - atbalsta resurss vecākiem, kuri zaudējuši savu bērnu pirms piedzimšanas, arī ļoti agrīnā grūtniecības laikā, kā arī vecākiem, kuru bērns nomiris pēc piedzimšanas. Šī vietne ir šobrīd vienīgais tik aptverošais interneta resurss latviešu valodā tuvinieku atbalstam pēc bērna zaudējuma, kurš runā par vecāku sajūtām un sērām vispār. Tajā var smelties atbalstu ikviens, kurš zaudējis kādu savu tuvinieku.

Apmēram pirms gada sāka veidoties plašāka cilvēku grupa, kura sevi nosauca par sabiedrisku iniciatīvu "Zvaigžņu bērns", kuras kodols - Žanete Drone, Lelde Titava, vēl pāris vecāku un es - noteicām vairākus uzdevumus, kas saistās ar nedzīvi dzimušu bērnu vecāku atbalstu:

▪ Vispirms tā ir likumdošanas izveidošana, kas sniedz vecākiem tiesības apglabāt savu zvaigžņu bērnu neatkarīgi no grūtniecības laika, kad šis zaudējums noticis (nevis tikai no 22. grūtniecības nedēļas un ja bērns ir 500 grami smags, kā tas ir tagad). Mēs esam priecīgi darīt jums zināmu, ka esam sadzirdēti un šobrīd jau ir izveidota darba grupa, kuru koordinē Veselības ministrija.
▪ Otrkārt, panākt, lai arī tie vecāki, kuri zaudējuši bērnu pirms 22. grūtniecības nedēļas, saņemtu gan apbedīšanas pabalstu, gan arī kādu atvaļinājumu kā tas ir citās Eiropas valstīs.
▪ Treškārt, tā ir nedzīvi dzimušu bērnu zaudējuma tēmas aktualizēšana sabiedrībā vispār, jo ar šādiem zaudējumiem saskaras ievērojams skaits ģimeņu, kuras bieži nav informētas par atbalsta iespējām un jūtas izolētas, bieži piedzīvojot, ka apkārtējie viņu sāpes neievēro. Tādā veidā mēs paaugstinātu kopējo sabiedrības izglītības un izpratnes līmeni attiecībā uz sērām un kā pret tām attiekties.
▪ Mēs vēlamies arī veicināt, lai medicīnas profesionāļi saņemtu apmācību, kā strādāt ar vecākiem, kuri piedzīvo šādus zaudējumus, kā arī veidot atbalsta sistēmas izveidi pašiem vecākiem.
▪ Kā viens no tālākiem uzdevumiem ir arī veicināt Dvēseļu dārzu izveidi citur Latvijā.

Pie šī uzdevuma īstenošanas esam ķērušies, sākot no sevis. Apmēram pirms gada mūsu draudzes padome vienprātīgi atbalstīja lēmumu veidot Dvēseļu dārzu arī mūsu baznīcas teritorijā. Esam arī vienojušies par vietu - Dvēseļu dārzs būs baznīcas priekšā, labajā pusē no lielajām kāpnēm, pie vaļņa. Šo vietu mēs svinīgi iezīmēsim dabā pēc Citādā dievkalpojuma šajā Vasarsvētku svētdienā. Mēs esam ļoti priecīgi un pateicīgi par mūsu draudzes padomes nedalīto atbalstu šajā jautājumā. Taču, lai šo ieceri realizētu, ar mūsu iniciatīvas grupas spēkiem nepietiks - to mēs varēsim paveikt tikai visi kopā! Tāpēc aicinu jūs atbalstīt Dvēseļu dārza izveidi Torņakalnā!

Gribu pateikt lielu paldies jums visiem par līdzšinējo atbalstu šajā kristīgajā un diakoniskajā kalpošanā, kādā baznīca var kalpot visai sabiedrībai!

Tiekamies šo svētdien Vasarsvētkos Citādajā Dievkalpojumā plkst.12:00 Rīgas Lutera baznīcā!

Sirsnībā,
jūsu mācītājs
Linards Rozentāls

Papildus informācija šeit>

Citads dvk._08.06.2014

« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »