2024. gada 08. maijs
Vārda dienas: Staņislavs, Staņislava, Stefānija

Ikviens ir aicināts piedalīties Kristīgās mūzikas dienās Griezē

iesūtīts: 2012.07.10 16:50
No piektdienas 20. jūlija līdz svētdienai 22. jūlijam Griezes baznīcā Saldus novadā notiks vasaras nometne "Kristīgās mūzikas dienas Griezē 2012". Nometnē ir aicināti piedalīties kristīgie mūziķi, draudžu koru dziedātāji, ikviens brālis un māsa Kristū, un ikviens cilvēks, kas savā dzīvē meklē Dievu.

Nometnes programmas ietvaros notiks tās dalībnieku koncerti sestdienas vakarā un svētdien, kopīgi mēģinājumi, lekcijas, pārrunas mazajās grupās, kopīgas lūgšanas, dalīšanās liecībās un sadraudzība. Dalībnieki būs aicināti arī piedalīties gregorisko dziedājumu stundu lūgšanās. Būs iespēja arī veikt kādu darbu Griezes baznīcas sakopšanas labā.  

Ierašanās nometnē ir paredzēta piektdienas 20. jūlija vakarā no pulksten 19.00. Ja jāmēro tālāks ceļš, var ierasties arī vēlāk, iepriekš par to ziņojot nometnes rīkotājiem.

Nakšņošana notiks dalībnieku līdzi paņemtajās teltīs un guļammaisos uz līdzi paņemtajiem matracīšiem. Jāņem vērā, ka vannasistabas ērtības nometnes laikā nebūs pieejamas.

Nokļūšana nometnes vietā ir plānota ar personīgajām automašīnām. Ir iespēja arī doties ar sabiedrisko autobusu līdz Saldum vai Ezerei (sk. www.1188.lv ), uz kurieni pretī aizbrauks kāds no nometnes rīkotājiem. Ceļa izdevumi dalībniekiem būs jāsedz pašiem.

Dalība nometnē ir bez maksas. Taču nometnes dalībnieki būs aicināti ziedot pusdienu izdevumu segšanai. Brokastīm un vakariņām dalībniekiem ir jāņem līdzi cienastu, ko likt kopīgajā brokastu un vakariņu galdā.

Pieteikšanās nometnes rīkotājiem - mācītājam Atim Freipičam (atisfreipics@inbox.lv, tālr: 22316912) vai nometnes koordinatoram Jurģim Klotiņam (jurgis.klotins@gmail.com, tālr: 29182954).

Nometnes iecere un Griezes dievnama vēsture...

2010. gada 31. decembrī pulciņš domubiedru ar dievkalpojumu, lūgšanās un sadraudzībā sagaidīja 2011. gada atnākšanu. Kādā brīdī radās doma, ka vasarā pie Griezes baznīcas varētu sarīkot muzikālu Kristīgu tikšanos vai nometni, kas būtu svētīgs papildinājums un turpinājums jau notikušajām dievnama sakopšanas un sakristejas atjaunošanas talkām. 2011. gada vasarā notika pirmā nometne.

Otrajā pasaules karā salīdzinoši maz cietušo Griezes baznīcu padomju okupācijas gados tās draudzei atsavināja un pamestības, kā arī cilvēku nihilisma dēļ tā pamazām tika izpostīta.

1979. – 1981. gadā pie baznīcas notika mācītāja Aivara Beimaņa vadītās pēc padomju likumiem nelegālās kristīgo jauniešu nometnes. Vairāki to dalībnieki ir mums šodien labi pazīstami LELB mācītāji, kā Jānis Ginters, Juris Rubenis, Einārs Alpe, Arvīds Bobinskis, Viesturs Pirro, Erberts Bikše, Atis Vaickovskis un citi mācītāji.

Kopš 2003. gada baznīcā notiek atjaunošanas darbi. Talku laikā ir attīrīta baznīcas iekšpuse, izvākts būvgružu slānis, iztīrīts pagrabs, sakopta un labiekārtota baznīcas apkārtne, pabeigts darbs pie sakristejas atjaunošanas. Šajos darbos ir piedalījušies talcinieki no Rīgas, Liepājas, Ezeres un citām Latvijas vietām. Talku laikā notiek svētbrīži un brīvdabas dievkalpojumi.

Griezes baznīca ir celta 16. gs. beigās un ir unikāla ar to, ka neskatoties uz vairākām pārbūvēm, kas ir notikušas turpmāko gadsimtu gaitā, tā ir saglabājusi savas sākotnējās sienas, seno apmetumu, unikālās, īpašā apmetuma tehnikā veidotās logu aiļu apdares, kuras vismaz pusei logu aiļu ir daļēji saglabājušās līdz mūsdienām. Griezes baznīcu ir cēlis pirmā Kurzemes hercoga Gotharda Ketlera māsasdēls Johans Ketlers. Vairākus gadsimtus tā atradusies Ketleru dzimtas īpašumā, kā privāta baznīca. Pirms pēdējās pārbūves 1845.gadā Griezes baznīca bija īpaši grezna, tās jumtu klāja glazēti dakstiņi, logos bija vitrāžas. Baznīcā savā laikā tika kristīts Brīvības pieminekļa autors tēlnieks Kārlis Zāle.

« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »