2024. gada 29. marts
Vārda dienas: Aldonis, Agija

DIENAS LOZUNGS

Jo Dievs tā pasauli mīlēja, ka deva Savu Vienpiedzimušo Dēlu, lai ikviens,
kas Viņam tic, nepazustu, bet tam būtu mūžīgā dzīvība.
Jņ 3:16

Pasha – Lielā piektdiena

Hoz 6:1–6; 2Moz 12:1–13; Jņ 18:1–19:42
Ps 22; Jes 52:13–53:12; Ebr 10:16–25 vai Ebr 4:14–16, 5:7–9; Jņ 18:1–19:42

Krāsa: melna vai purpursarkana

Un to vietu, kur Dievs ar viņu bija runājis, Jēkabs nosauca vārdā Bētele – Dieva nams.
1Moz 35:15

Bet centurions un tie, kas kopā ar viņu sargāja Jēzu, redzēdami zemestrīci un visu, kas notiek, ļoti sabijās
un teica: "Patiesi šis bija Dieva Dēls!"
Mt 27:54

Rdz 3:1–9, 19–33
1Pēt 1:10–20
Jn 13:36–38

lasīt vairāk >

Latvijas evaņģēliski luteriskajām draudzēm par dievkalpojumiem ārkārtas stāvokļa laikā

iesūtīts: 2020.03.19 14:26
Neba miroņi slavēs Kungu, ne tie, kas klusumā nokāpuši, – mēs esam tie, kas slavēs Kungu no šā brīža līdz mūžībai! (Ps. 115:17-18)

Valstī ir izsludināts ārkārtas stāvoklis. No tā cieš visi. Uzņēmumi tiek slēgti, kultūras un sporta pasākumi atcelti. Daudzu cilvēku mērķi un ieguldītais darbs sabrūk. Tas tiek darīts, lai aizsargātu mūsu veselību un nepieļautu, ka Latvijā atkārtojas Ķīnas un Itālijas traģēdija. Vai nestie upuri neizrādīsies velti, ir ļoti atkarīgs no tā, cik rūpīgi visi cilvēki ievēros sociālās distancēšanās pienākumu. Aicinājums palikt mājās ir pamatots. Laboratoriskie pētījumi liecina, ka, samazinot saskari, uz pusi, inficēto skaits mēneša laikā samazinās gandrīz 30 reižu. Samazinot kontaktus par trim ceturtdaļām – pat 160 reižu. Vai mēs, kristieši, saliedēsimies ar tautu un uzņemsimies nest savu daļu no kopīgā upura? To pavēl darīt Kunga Jēzus vārdi: “Mīli savu tuvāko kā sevi pašu”. Tomēr, kā lai nepazaudē “Mīli Dievu ar sirdi un dvēseli, spēku un prātu”?

17. marta sanāksmē baznīcu vadītāji un Tieslietu ministrijas pārstāvji panāca kopīgu izpratni, kā saprotams un izpildāms Ministru kabineta rīkojums par ārkārtas stāvokli un pulcēšanās ierobežojumiem. Baznīcas netiek slēgtas. Garīdznieki kopā ar nepieciešamajiem palīgiem drīkst noturēt dievkalpojumus, tomēr uz tiem netiek pulcēta draudze. Mēs aicinām cilvēkus palikt mājās un dievkalpojumiem sekot līdzi televīzijā, radio vai intrenetā. Lūk, svētdienas iespējas:

9:05 LR1 “Svētrīts”
12:00 LTV1 Dievkalpojums
13:00 Radio Marija Luterāņu dievkalpojums

Vēl viena iespēja ir straumēšana facebook platformā. Dievkalpojumu var noskatīties, ieejot draudzes facebook lapā. Piemēram, svētdienās pulksten 10:00 dievkalpojums tiks straumēts no Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcas. Tie, kam nav dziesmu grāmatas, turpat atradīs arī dziesmas, ko dziedāt līdzi. Līdz pulksten 16:00 baznīca būs atvērta individuāliem apmeklētājiem, lai ietu pie grēksūdzes un saņemtu Sv. vakarēdienu. Līdzīgi rīkosies Dubultu draudze. Dažas draudzes pārraidīs svētbrīžu ierakstus – arī tādus, kas demonstrēs, kā lūgšanas var noturēt mājās, ģimenes lokā. Tikko būsim saņēmuši draudžu plānus, par to ziņosim

Mēs visi esam viena baznīca dažādās vietās. Ja esat iesvētīti LELB draudzes locekļi un tiekat pieņemti pie dievgalda savā draudzē, jūs varat skatīties dievkalpojuma pārraidi no jebkuras mūsu draudzes un sakramentu saņemt savējā, vai arī tuvākajā LELB baznīcā, ja tāda iespēja tur būs nodrošināta.

Baznīcās drīkst ienākt individuālie apmeklētāji, taču viņiem jāievēro sociālā distancēšanās. Cilvēki nedrīkst cits citam tuvoties, pieskarties, nodod dažādas lietas u.tml. Kategoriski nav atļauts nākt tiem, kam ir saaukstēšanās simptomi vai karantīnas pienākums. Mirušie, protams, ir jāapglabā, taču tikai tuvākajā ģimenes lokā. Bēru mielastus rīkot nedrīkst. Tāpat jārīkojas neatliekamu kristību vai līdzīgās vajadzībās. Iesvētes mācības var sekmīgi turpināt videokonferenču veidā.

Ir izskanējis, ka reliģisko norišu vietās drīkst būt līdz 50 dalībniekiem. Tā nav taisnība. Klātesošo nedrīkst būt vairāk par 50, taču dievnamā drīkst atrasties tikai tāds cilvēku skaits, kam visu laiku ir iespējams ieturēt vismaz 2m attālumu. Domā un Mežaparka baznīcā pieļaujamais skaits būs ļoti atšķirīgs. Šajā laikā centīsimies dziļāk iesakņot ģimenes dievkalpojumu tradīciju. Piemēroti lūgšanu paraugi ir atrodami dziesmu grāmatās.

Arī Lieldienas šogad iekrīt ierobežojumu laikā. Esam apsvēruši iespēju šogad Lieldienas svinēt “pēc vecā stila”, jeb nedēļu vēlāk. Tas nozīmētu pagarināt gavēni par vienu nedēļu. 29. martu tad izsludinātu par lielo lūdzamo dienu, kā tas vēsturiski ir darīts epidēmiju un citu satricinājumu laikā, aicinot uz grēknožēlu un atgriešanos. Ja izdotos par to vienoties ar katoļu baznīcu, tad mēs lūgtu valdību Lielās piektdienas brīvdienu pārcelt uz 17. aprīli.

Nebūdami pieredzējuši mēra laikus, daudzi vēl kavējas optimismā. Nebūsim vieglprātīgi un ievērosim atbildīgo dienestu norādījumus! Bez nopietnas vajadzības neapmeklēsim cilvēku pulcēšanās vietas. Bieži mazgāsim rokas, radināsimies nepieskarties sejai, vēdināsim telpas un dosimies vienatnes pastaigās svaigā gaisā, meditējot, recitējot psalmus un dziedot garīgas dziesmas!

Sargāsim sevi un citus un lūgsim, lai mūs visus svētī un pasargā Kungs visuspēcīgais – Tēvs un Dēls un Svētais Gars!

https://youtu.be/cipfZqPEJzQ

« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »