2024. gada 25. aprīlis
Vārda dienas: Līksma, Bārbala

Apbalvoti konkursa “Reliģisks teksts kā laikmetīgs vides objekts” pirmās kārtas uzvarētāji

iesūtīts: 2019.05.18 17:45

Piektdien, 17.maijā, apbalvoti konkursa “Reliģisks teksts kā vides objekts” pirmās kārtas uzvarētāji.
2017. gadā Latvijas evaņģēliski luteriskā Baznīca (LELB) sadarbībā Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Mākslas un tehnoloģiju nodaļu uzsāka projektu “Reliģisks teksts kā laikmetīgs vides objekts”, kura ietvaros izsludināja konkursu studentiem - radīt projektu konceptuālam mākslas darbam  pilsētvidē, ainavā vai interjerā – sakrālajā arhitektūrā un sabiedriskajās celtnēs, izglītības iestādēs vai privātmājās. Tam jābūt grafikas dizaina ideāliem atbilstošam, vienota stila un kompozīcijas risinājumam ar īpašu, mākslinieciski izveidotu, unikāla šrifta tekstu kā vides objektu, kas piemērots konkrētai ainavai un objektam. Piebalgas mācītājs Intars Jonītis projektam speciāli sagatavoja 99 Svēto Rakstu citātus un katram tika piemeklēts arī atbilstošs objekts.

Romāns Ganiņš, LELB Virsvaldes sekretārs: “Gatavojoties reformācijas 500 gadu svinībām, aicinājām baznīcēnus nākt klajā ar idejām, kādus pasākumus varētu realizēt. Viens no priekšlikumiem bija Austras Avotiņas ideja. Tā ļoti labi saderēja ar manu jau ļoti senu misijas ideju par to, ka nepieciešams Dieva Vārdu izvietot vietās, kuras apmeklēs daudz cilvēku. Tā ir fantastiska iespēja Dieva Vārdu pasludināt daudziem, kas citādi netiek aizsniegti! Viņiem ir iespēja to izlasīt, vienkārši garām ejot vai braucot, un mēs zinām, ka Dieva Vārds, kas cilvēkā sēts, savā laikā nes augļus.”

Austra Avotiņa, mākslas zinātniece un pedagoģijas doktore, Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Mākslas un tehnoloģiju nodaļas vadītāja: “Svinot Reformācijas 500 gadu jubileju, būtiski atcerēties, ka Mārtiņš Luters ir teicis – ja vien viņš mācētu zīmēt, tad visas brīvās sienas apgleznotu ar Bībeles sižetiem, lai visi cilvēki tos redz un lai viņus sasniegtu evaņģēlija vēsts. Savukārt mūsdienās, kad visu pārņēmusi bilžu kultūra un mūsu skatiens ir diezgan paviršs, tieši askētisks un tiešs uzraksts varētu izrādīties pamanāmāks par krāsainu attēlu”

Lielais reformators Mārtiņš Luters augstu vērtēja vizuāla attēla iedarbības spēku un no sirds vēlējās, lai tie, kam teksti nav pieejami – gan to trūkuma dēļ, gan latīņu valodas nezināšanas dēļ – varētu Svēto Rakstu mācību iepazīt caur attēliem. Projekta īstenošana plānota līdz 2022.gadam, kad apritēs 500 gadi reformācijai Latvijā.
Konkursa “Reliģisks teksts kā laikmetīgs vides objekts” pirmā kārtas uzvarētāji: pirmā vieta Kristaps Šulcs, otrā vieta Viktorija Fofanova, trešo vietu sadala četri nominanti: Nora Kuncīte, Lelde Bērziņa, Artūrs Brūvelis un Elīna Aļeksejeva. Pateicību par ieguldīto darbu saņem arī Artūrs Hmeļovs.
Konkursa rīkotāji un atbalstītāji: LELB un Latvijas Universitāte, Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Latvijas Nacionālais kultūras centrs.




Foto - Uldis Muzikants
« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »