2024. gada 20. aprīlis
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte

1. septembrī

iesūtīts: 2018.09.01 13:53

Laimīgu jauno gadu - tā mēdz sacīt gadu mijā, kad mainās kalendārais gads.
Laimīgu jauno gadu varam vēlēt arī pirmajā adventā, jo tas ir Baznīcas gada sākums. Arī 1. septembrī sākas jauns gads - mācību gads. Jauns mācību cēliens bērnu dārzos, pamatskolās, vidusskolās un augstskolās.

Šogad Zinību diena, 1. septembris, iekrīt sestdienā, tādēļ daudzviet skolas gaitas sāksies pirmdien, 3. septembrī, un var priecāties par nedaudz garāku brīvlaiku pirms jaunā mācību gada sākuma. Pirmdien skolēni, skolotāji un vecāki pulcēsies savās skolās, lai ar svinīgām runām un priekšnesumiem iesāktu jauno mācību gadu. Starp svinīgo uzrunu teicējiem skolās būs arī pa kādam mācītājam.

Kopš atmodas laikiem daudzviet pirmā mācību diena iesākas ne vien ar svinīgiem pasākumiem skolās, skolotāju uzrunām, bet arī ar svētbrīžiem dievnamos. Svētdienās pirms skolas vai īpašos dievkalpojumos būs aicināti bērni un vecāki, lai kopīgi izlūgtos svētību jaunajam mācību cēlienam. Šī ir skaista tradīcija uzsākt mācību gadu dievnamā. Piemēram, Saulkrastos ir ierasts, ka pirmā skolas diena iesākas ar svinīgu sapulci, uzrunām un priekšnesumiem skolas zālē, bet pēc tam seko svinīgs gājiens uz blakus esošo Pēterupes dievnamu. Pirmās un divpadsmitās klases skolēni ir īpaši gaidīti šajā svinīgajā gājienā, kad skolas zvaniņam un baznīcas zvanam skanot, bērni, vecāki un skolotāji dodas uz dievnamu. Šī tradīcija aizsākās līdz ar neatkarības atgūšanu un bez pārtraukuma turpinās.

Mūsdienās ir daudz diskusiju par kristīgo mācību skolās un par baznīcas līdzdalību izglītošanas darbā. Ir svētīgi, ka pirmās klases var apgūt kristīgo mācību. Būtu labi, ja arī vecākajās klasēs, kad jaunieši sāk īpaši pievērst uzmanību dzīves lielajiem jautājumiem, viņiem būtu iespēja ieskatīties kristīgajā tradīcijā un mācībā, jo tā ir veidojusi mūsu kultūras pamatus. Tādēļ nav nejaušība, ka Latvijas Satversmes preambulā tika iekļautas atsauces uz kristīgajām vērtībām. Izglītība process nav vien informācijas uzņemšana, bet arī personības veidošana un audzināšana. Lai augtu un veidotos par izglītotu un sirdsgudru personību, nepieciešams izglītības procesā iekļaut un uzturēt garīgo dimensiju. Dāvida psalmos lasām: “Bijība Tā Kunga priekšā ir visas gudrības sākums. Tas visu labi izjūt un saprot, kas tā dara.”

Lai svētīgs un atziņām bagāts jaunais mācību gads!

māc. Ivo Pavlovičs


foto -
Andris Zībarts
« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »