2024. gada 25. aprīlis
Vārda dienas: Līksma, Bārbala

Ērģeļu atklāšanas koncerts "Uguņošanas mūzika" Jaunpils baznīcā

iesūtīts: 2016.08.11 21:40
13. augustā plkst. 18.00

  • 13. augustā notiks VKKF, Jaunpils novada domes un Jaunpils ev.lut. draudzes atbalstīts ērģeļu atklāšanas koncerts: "Uguņošanas mūzika", ieeja brīva, būs iespēja ziedot baznīcas kanceles restaurācijai. Spēlēs ērģelniece Lauma Akmene, vijolnieks Raimonds Melderis un obojiste Katrīna Švalbe, programmā G.F.Hendelis, J.S.Bahs, H.I.F.Bībers, F.Kuperēns, Ž.M.Leklērs.
  • 14. augustā plkst. 10.00 Jaunpils baznīcā notiks dievkalpojums, kurā iesvētīs jaunās ērģeles, Dievkalpojumā spēlēs Aivars Kalējs un dziedās soliste Martina Dēringa (Vācija).

‍Mazliet par ērģeļu vēsturi - raksta ērģeļbūvētājs Jānis Kalniņš:

"Jaunākās ērģeles Jaunpils baznīcā ir 1890. gadā būvētās Mārtiņa Krēsliņa ērģeles. Šis laiks ir ērģeļbūvētāja augstākais uzplaukuma laiks – viens pēc otra tiek būvēti viņa lielākie instrumenti: Jaunpilī 1890. gadā un Bauskā 1891. gadā. Bauskas ērģeles ir pilnībā saglabājušās, bet stāsts par Jaunpils instrumentu ir ar skumjām beigām: pēc II pasaules kara ērģeles tiek pilnībā izdemolētas."

Izpētē tika secināts, ka no ērģelēm pāri palicis ļoti maz, tādēļ nepieciešams jauns instruments.

2013. gadā Solnas draudze Zviedrijā uzdāvināja Jaunpils draudzei Löftets Kyrka esošas ērģeles, (Åkerman & Lunda ērgeles , buvētas 1966. g.), kuras ar Jaunpils domes atbalstu un ziedojumu piesaisti izdevās demontēt, atvest uz Jaunpili un uzstādīt,  darbus veica Jāņa Kalniņa ērģeļbūves darbnīca.

Procesu sadārdzināja fakts, ka ērģeles vajadzēja ievietot daļēji saglabātā iepriekšējo ērģeļu prospektā, kas pirms tam tika restaurēts.

Visi mīļi gaidīti!

‍Pasākuma afiša pieejama - šeit
« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »