2024. gada 19. marts
Vārda dienas: Jāzeps

Jauna grāmata “M. Lutera Magnificat skaidrojums”

iesūtīts: 2016.06.17 21:12

Luterisma mantojuma fonds ir izdevis kārtējo grāmatu M. Lutera darbu sērijā. Šoreiz Marijas slavas dziesmas Dievam skaidrojumu.

1521. gada 18. aprīlī Vormsā notika Eiropas lielvaras – Vācu nācijas Svētās Romas impērijas – reihstāgs, kura priekšā stājās kāds mūks no impērijas provinces. Apkārt bija karaļi, prinči, firsti, bagātnieki, gudrinieki. Visi klausījās, ko sacīs necilais mūks. Lai arī Mārtiņš Luters, Vormsā sapulcējušos epicentrā esošais teologs, sacīja garāku runu, prātā un vēsturē visskaidrāk saglabājušies viņa vārdi: “Mana sirdsapziņa ir Dieva vārda gūstā – es nevaru atteikties un to nedarīšu [..] te es stāvu un citādi nevaru. Dievs, palīdzi man! Āmen.”

Lūkas evaņģēlija 1. nodaļas 46.–55. panti – Magnificat – ir darbs, kuru Mārtiņš Luters sāka rakstīt pirms minētā reihstāga, bet pabeidza pēc tā. Tāpat kā runa ķeizara un visu augsto valdnieku priekšā, Magnificat ir Mārtiņa Lutera Dieva vārda skaidrojums un apliecība – īpaši tiem, kuru atbildībā ir pasaules vara un noteikšana. Te runāts par valdnieka tapšanu – kā Dievs paceļ cilvēka acīm nenozīmīgo – un par valdnieka laika paiešanu, kad Dievs satriec to, kas pats paaugstinājies. Tomēr Magnificat nav noderīgs darbs vienīgi augstas atbildības cilvēkiem. Luters arvien šķetina ikkatram cilvēkam diendienā nozīmīgus jautājumus: par attiecībām ar Radītāju, par Pestītāja doto dāvanu cilvēkiem, par Dieva darbu, kas grēcinieku dara svētu. Tik daudzi te noteikti atradīs kaut ko noderīgu, kaut ko tādu, kura dēļ bija vērts atšķirt šo grāmatu un izlasītu to nolikt derīgo grāmatu plauktā.

Grāmata ir pieejama fonda birojā otrdienās un ceturtdienās (11.00-16.00). Cena EUR 3.00.

Tāpat grāmatu varēs nopirkt IHTIS un AMNIS kristīgajos grāmatu veikalos, un Jāņa Rozes grāmatveikalu tīklā par veikala noteiktajām cenām.

« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »