2024. gada 24. aprīlis
Vārda dienas: Visvaldis, Ritvaldis, Nameda

Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas 27.Sinode notiks š.g. 3. un 4.jūnijā Rīgas Domā

iesūtīts: 2016.06.02 18:25

LELB 27.Sinode Rīgas Domā sāksies piektdien plkst. 9:00 ar svinīgu dievkalpojumu, atklāšana 11:00. Aktuālie Sinodes dokumenti un darba kārtība ir pieejama LELB mājaslapā www.lelb.lv sadaļā Sinode.

LELB Sinode (LELB Satversmē - Latvijas Sinode) ir Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas augstākā lēmējinstitūcija, kas pulcējas vismaz reizi trijos gados. Latvijas Sinodes dalībnieki ir arhibīskaps, bīskapi, Virsvaldes locekļi, prāvesti, draudžu mācītāji un palīgmācītāji, mācītāju pienākumu izpildītāji un draudžu delegāti – draudžu priekšnieki vai citas draudžu pilnvarotas personas. Sinodi sasauc un sagatavo Virsvalde, to atklāj arhibīskaps un vada Sinodes ievēlēts prezidijs.

Latvijas Sinodes uzdevumi ir pieņemt vai grozīt LELB Satversmi, izdot Baznīcas noteikumus vai atcelt un grozīt pastāvošos noteikumus, apstiprināt LELB attīstības un tās darbības virzienu stratēģiju, apstiprināt jaunas vai likvidēt pastāvošās LELB darba nozares, lemt jautājumus par LELB attiecībām ar valsti un citām konfesijām, lemt par LELB dalību starptautiskās baznīcu apvienībās, dibināt diecēzes un ievēlēt diecēžu bīskapus, noteikt draudžu iemaksu apjomu LELB vispārējām vajadzībām, noklausīties un apspriest pārskatus par LELB saimniecisko un garīgo dzīvi u.c.

LELB sastāv no 3 diecēzēm un 16 prāvestu iecirkņiem, kuros ietilpst 287 LELB draudzes visā Latvijas teritorijā. LELB kalpo aptuveni 130 ordinēti mācītāji un 10 evaņģēlisti – mācītāju pienākumu izpildītāji, kā arī 35 evaņģēlisti. LELB pārvaldes iekārta ir sinodāli episkopāla - Baznīcas augstākā lēmējinstitūcija ir Sinode, bet Baznīcas vadītājs ir arhibīskaps. Baznīcas darbību saskaņā ar Sinodes lēmumiem pārvalda Virsvalde, kas ir LELB Sinodes izpildinstitūcija. Saskaņā ar LR Tieslietu ministrijā iesniegto LELB darbības pārskatu par 2015. gadu, Latvijā ir ap 700 000 luterāņu, no kuriem aptuveni 43 000 aktīvi piedalās LELB draudžu dzīvē.

Sinodes darba kārtībā ir arhibīskapa, bīskapu, Virsvaldes sekretāra un LELB Revīzijas komisijas ziņojumi, Liepājas diecēzes bīskapa ievēlēšana, LELB Satversmes grozījumu apspriešana un lēmumu pieņemšana, jautājumi par labojumiem LELB mācītāju kalpošanas noteikumos, LELB draudzes nolikumā un LELB Sinodes kārtības rullī; jautājumi par Garīgo darbinieku atalgošanas sistēmas un LELB budžeta vadlīnijām 2017. -2020.gadam, jautājumi par diecēžu robežu maiņu, LELB revidentu vēlēšanas, LELB attīstības un darbības virzienu stratēģijas pieņemšana, kā arī citi jautājumi.

Būtiskākās izmaiņas LELB pārvaldē, kuras paredz Satversmes grozījumu priekšlikumi, ja par tiem nobalsos kvalificēts sinodāļu vairākums:

  • tiks palielināta laju pārstāvniecība Virsvaldē;
  • Sinode notiks vienu reizi četros gados;
  • Satversmē tiks nostiprināts diecēzes kapitula institūts – tā tiesības un uzdevumi;
  • vairākas draudzes varēs ievēlēt kopīgu padomi;
  • lai saglabātu juridiskās personas statusu, minimālajam balsstiesīgo draudzes locekļu skaitam vajadzēs būt četras reizes lielākam kā nepieciešams draudzes pārvaldes institūcijai;
  • tiks noteikta prāvestu un bīskapu atcelšanas kārtība;
  • Satversmē paredzētajos gadījumos īpašu jautājumu izlemšanai Sinodes locekļi sadalīsies trīs palātās: bīskapu, garīdznieku un laju palātā;
  • mazo draudžu garīgās aprūpes nodrošināšanai tiks ieviesta lokālā vai “vietējā” ordinācija;
  • piederība LELB varēs īstenoties ne tikai draudzē, bet arī klosterī vai brālībā un māsu kopienā;
  • Satversmē tiks nostiprināts princips, ka LELB tiek ordinēti tikai vīrieši.

LELB Sinode Rīgas Domā sāksies piektdien plkst. 9:00 ar svinīgu dievkalpojumu, atklāšana 11:00. Aktuālie 27.Sinodes dokumenti un darba kārtība ir pieejama LELB mājaslapā www.lelb.lv sadaļā Sinode.

Informāciju sagatavoja Rīgas Doma ev. lut. draudzes priekšnieks Kaspars Upītis

valde@doms.lv, 29274847

« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »