2024. gada 23. aprīlis
Vārda dienas: , Jurģis, Juris, Georgs

Dievkalpojums šaubīgajiem un citiem labiem kristiešiem - Toma mise

iesūtīts: 2016.04.13 13:10
Toma mise notiks ceturtdien, 21.aprīlī plkst.18:00 Rīgas Lutera baznīcā Torņakalnā, Torņakalna ielā 3/5.

Toma mise ir Sv. Pestītāja anglikāņu draudzes un Rīgas Lutera draudzes kopīgs projekts, kas balstās ekumēniskā Toma mises kustībā, kas sākās 1988. gadā Somijā un ir pazīstama visā Eiropā. Kopš 2015. gada novembra Toma mise notiek Sv. Pestītāja anglikāņu baznīcā Vecrīgā, bet kopš šī gada februāra arī Lutera baznīcā Torņakalnā, un ir izraisījusi lielu interesi.

Toma mise ir dievkalpojums, kurā tradicionālais mijas ar inovatīvo. Parastā kārtība, kurā cilvēki kā pasīvi dievkalpojuma "apmeklētāji" sēž un no zināmas distances vēro mācītājus vai priesterus, tiek nojaukta. Katrs pats var izvēlēties, cik liela distance vai kopība nepieciešama. Tradicionālo ērģeļu vietā bieži skan mūsdienīgi mūzikas instrumenti. Dievkalpojumā paredzēti brīži klusumam vienatnē un arī iespēja katram dalībniekam rakstīt savas lūgšanas, pateicības, jautājumus "komplimentus Dievam", aizdedzināt svecītes un kopīgi ar mācītāju aizlūgt vai brīdis personiskai sarunai. Svētā Vakarēdiena saņemšana notiks nevis konkrētā vietā pie altāra, bet visā baznīcas telpā.

Dievkalpojuma nolūks ir radīt garīgu telpu, kurā var ienākt un labi justies cilvēki, kuriem dažādu iemeslu dēļ tradicionālais dievkalpojums šķiet nesaprotams vai nepieejams, no baznīcas atsvešinājušies vai kritiski noskaņotie meklētāji, visi, kas ceļā - kā daudzi vai pat ikviens no mums. Toma mise ir laiks un telpa nevis tam, lai kaut ko pierādītu, uzspiestu, pārliecinātu, bet atvērtu brīvu pieredzes telpu cilvēkam satikties ar Lielo un Skaisto, Neizsmeļamo un Neaptveramo, ar Mīlestību un Klātbūtni, ar Pieskārienu, Apkampienu, un Klusēšanu, ar to, bez kura mūsu dzīves būtu sausas un sastingušas, baiļu un izmisuma pilnas. Un šīs sastapšanas neatņemama daļa ir neticība un šaubas. Tās ir daļa no mūsu katra garīgā ceļa.

Tuvāka informācija:
Linards Rozentāls, Rīgas Lutera draudzes virsmācītājs: 29220416, linards.rozentals@luteradraudze.lv

Rīgas Lutera evaņģēliski luteriskā draudze, Torņakalna ielā 5, Rīgā, LV-1004
www.luteradraudze.lv, www.facebook.com/rigasluteradraudze/

Sv. Pestītāja anglikāņu draudze, Anglikāņu ielā 2, Rīgā, LV 1050
www.anglicanriga.lv, www.facebook.com/rigaanglican/

 Plakātu lejuplādēt šeit>


« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »