2024. gada 23. aprīlis
Vārda dienas: , Jurģis, Juris, Georgs

18. janvārī sākas Lūgšanu nedēļa par kristiešu vienotību

iesūtīts: 2016.01.17 22:04

No 18. līdz 25. janvārim Latvijā un pasaulē norisināsies Lūgšanu nedēļa par kristiešu vienotību. Vadmotīvs Lūgšanu nedēļai visā pasaulē šogad būs Latvijas kristiešu sagatavotās pārdomas par kristiešu vienotības tēmu.

Lūgšanu nedēļa atgādina visas pasaules kristiešiem par lūgšanu, kuru Kristus lūdzās par saviem mācekļiem, lai “visi būtu viens, lai pasaule ticētu” (Jņ 17:21). Šīs nedēļas laikā kristieši visā pasaulē nāk kopā un vienojas lūgšanās, rīko īpašus ekumeniskus dievkalpojumus vai lūgšanu svētbrīžus. Lūgšanu nedēļa par kristiešu vienotību ziemeļu puslodē tradicionāli notiek no 18. līdz 25. janvārim, starp Sv. Pētera un Sv. Pāvila svētkiem.

Gatavojoties Lūgšanu nedēļai, katru gadu citas valsts kristieši tiek aicināti sagatavot šīs nedēļas liturģiskos tekstus ar pārdomām par noteiktām Sv. Rakstu vietām. Pēc Pāvesta kristiešu vienotības veicināšanas padomes vadītāja kardināla Kurta Koha lūguma Lūgšanu nedēļas materiālus sagatavot Latvijai, arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs šajā darbā iesaistīja pārstāvjus no dažādiem ekumeniskiem projektiem Latvijā: ekumenisko bīskapu sanāksmju Gaiziņā rīkotāju Levi Ivaru Graudiņu, izdevuma „Kas mūs vieno” veidotāju Andu Doni, ikgadējā Ekumeniskā Krustaceļa Vecrīgā organizētāju Guntu Ziemeli, katoļu kopienas ar ekumenisku ievirzi „Chemin Neuf” pārstāvi Nilu Jansonu, „Alfa kursa” Latvijā veicinātāju priesteri Rihardu Rasnaci.

2014. gada rudenī pārstāvji no Pasaules Baznīcu padomes Ticības un kārtības komisijas un Pontifikālās kristiešu vienotības veicināšanas padomes ieradās Rīgā un iepazinās ar Baznīcu un ekumenisma situāciju mūsu valstī, kā arī uz Latvijas ekumenisko projektu pārstāvju pārdomu pamata izstrādāja Lūgšanu nedēļas meditāciju teksta gala versiju, kas tagad ir pieejams kristiešiem visā pasaulē.

2016. gada lūgšanu nedēļas tēma ir „Aicināti sludināt Kunga varenos darbus (sal. 1 Pēt 2,9)”. Katrai no astoņām dienām ir sagatavoti lasījumi no Svētajiem Rakstiem, pārdomu teksts, diskusijas jautājumi un lūgšana. Šo materiālu var izmantot gan kopīgās lūgšanās, gan individuāli. Latvijas ticīgo sagatavotās meditācijas, informācija par lūgšanu nedēļas norisi un ekumenisko situāciju Latvijā latviešu valodā ir pieejama ŠEIT. Detalizēta informācija par Lūgšanu nedēļu paaulē pieejama Pasaules Baznīcu padomes mājaslapā.

Šogad Lūgšanu nedēļas lasījumu plāns un meditāciju teksti pieejami arī populārajā Bībeles aplikācijā YouVersion: https://www.bible.com/reading-plans/2120-week-of-prayer-for-christian-unity-2016.

Lūgšanu nedēļu par kristiešu vienotību pasaules mērogā organizē Pasaules Baznīcu padome, kas apvieno 349 Baznīcas, kas tiecas uz vienotību, vēlas kopīgi liecināt un kalpot. Pasaules Baznīcu padomes sastāvā ietilpst arī Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Materiālus pārdomām lūgšanu nedēļā Pasaules Baznīcu padome un Pāvesta kristiešu vienotības veicināšanas padome kopīgi izstrādā kopš 1968. gada.

Autors: Ivars Kupcis


« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »