2024. gada 27. aprīlis
Vārda dienas: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ērgļu draudze ielūdz uz jaunā dievnama iesvētīšanu

iesūtīts: 2015.11.21 15:11

„Lieli ir Tā Kunga darbi; tos lai cenšas izdibināt visi, kam par tiem sirsnīgs prieks. Slaveni un brīnišķi ir Viņa darbi, Viņa taisnība paliek mūžīgi.” (Ps. 111:2-3)

Ir noslēdzies 20 gadu lūgšanu un darba posms, kurš aizsākās 1995.gada 16.novembrī, kad Krīvu kalnā, no kura paveras skats uz Ērgļu gleznaino apkārtni, tika izvēlēta vieta jaunās baznīcas celtniecībai.

Ērgļu evaņģēliski luteriskā draudze aicina vienoties kopīgā pateicībā un priekā JAUNUZCELTĀ ĒRGĻU DIEVNAMA IESVĒTĪŠANAS DIEVKALPOJUMĀ sestdien, 28.novembrī plkst. 12:00

Dievkalpojumu vadīs arhibīskaps Jānis Vanags. Piedalīsies Madonas iecirkņa prāvests un šībrīža Ērgļu draudzes mācītājs Hanss Jensons, kā arī iepriekš draudzē kalpojušie mācītāji. Sprediķos mācītājs Ivars Cišs, kurš kalpošanu draudzē uzsāks 2016.gada janvārī. Muzikāli kalpos Kristiāna Dāvida pamatskolas pūtēji.

Pirmo dievnamu Ērgļos 1355.gadā uzbūvēja Engelbrehts fon Tīzenhauzens reizē ar koka pili. Pirmā dievnama mūžs izbeidzās, kad Maskavas cars Jānis Briesmīgais iesāka karu ar Vācu ordeni par virskundzību latvju un igauņu zemēs. 1598.gadā viens no Tīzenhauzeniem uzceļ Ērgļos jaunu, pēc kārtas otro, baznīcu. Arī tās mūžs nebija ilgs. Jau 1679.gadā Ērgļos atkal tiek uzbūvēts jauns mūra dievnams. Pie baznīcas pastāvēja arī skola.

Turpmākie vēstures notikumi nenāca par labu draudzes darbībai. 1696.gada bads, 1700.gadā atnākušais Lielais Ziemeļu karš un 1709.gada mēris darīja savu. Tika iznīcināti ap 60% novada iedzīvotāju. Novads panīka un līdz ar to arī Ērgļos esošā draudze.

1864.gadā tiek atjaunota un iesvētīta jau reiz celtā mūra baznīca. Diemžēl arī šis dievnams nav saglabājies līdz mūsdienām, tas gāja bojā 2.pasaules kara laikā. Tagad vecās baznīcas vietā paceļas Ērgļu novada pašvaldības ēka.

Par Ērgļu evaņģēliski luteriskās draudzes darbības sākumu varam uzskatīt 1540.gadu, kad līdz Ērgļiem atnāca luteriskās reformācijas balss. Draudze piedzīvojusi dažādus laikus. „Ir pārdzīvots 2.pasaules karš un tam sekojošie padomju okupācijas gadi. Dieva žēlastības pavadīta, draudze spēja pastāvēt ateistiskajā un pret kristīgo ticību naidīgi noskaņotajā sistēmā. Tai nebija sava dievnama, mācītājs brauca no netālu esošās Vecpiebalgas. Dievkalpojumi tika noturēti Jumurdas kapu kapličā un pie draudzes locekļiem mājās. Neskatoties uz visām grūtībām, Dieva vadīta un Viņa žēlastības apņemta, šī nelielā grupiņa turēja ar Dievu slēgto derību visus grūtos padomju gadus”, stāsta 2002.-2015.gada rudenim draudzē kalpojušais mācītājs Kaspars Eglītis.

Līdz ar latviešu tautas atmodu un neatkarīgas Latvijas Republikas izveidošanos, Ērgļu luteriskās draudzes vēsturē tika atvērta jauna lappuse. 1990.gadā atjaunojās Ērgļu draudze. Dievkalpojumi notiek katru svētdienu plkst. 10:00.

Ērgļu baznīca būs trešais LELB dievnams, kas tiks iesvētīts pēdējā nepilna pusotra gada laikā. Arhibīskaps Jānis Vanags 2014.gada 21.septembrī iesvētīja jaunuzcelto Apes baznīcu un šogad Reformācijas dienā, 31.oktobrī Salaspils dievnamu. Savukārt, jaunā baznīca Ķegumā gaida savu kārtu, to iesvētīs 12.decembrī plkst. 12:00)

Uz tikšanos Ērgļos!

« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »