2024. gada 25. aprīlis
Vārda dienas: Līksma, Bārbala

Jauna grāmata "Apustuļa Pētera pirmās un otrās vēstules skaidrojumi"

iesūtīts: 2015.07.08 21:42
Šajā grāmatā ir apkopotas sprediķu sērijas par Sv. Pētera vēstulēm

Luterisma mantojuma fonds ir izdevis kārtējo grāmatu Mārtiņa Lutera darbu sērijā, proti, “Apustuļa Pētera pirmās un otrās vēstules skaidrojumi”.  Šajā grāmatā ir apkopotas divas sprediķu sērijas par Sv. Pētera pirmo vēstuli (1522/1523. un 1538/1539. gados) un viena sprediķu sērija par otro vēstuli (1523. gadā) Tāpat ir iekļauti pieci sprediķi par pirmās vēstules 4. un 5. nodaļu.

Ieskatam, daži M. Lutera domugraudi:

“Vislabāk Tā Kunga žēlastību var sajust brīdī, kad nākam nāves priekšā vai kad mūs moka sirdsapziņa. Jo bads ir vislabākais pavārs – kā mēdz sacīt – tas vienmēr prot panākt, ka ēdiens mums labi garšo; jo posta brīdī sirds un sirdsapziņa nevar pat vēlēties dzirdēt kaut ko vēl labāku par šo vārdu. Kad tā sajūt savu postu, tā tiecas pēc Evaņģēlija, sajuzdama cepeša smaržu jau no tālienes un nespēdama vien remdēt savu izsalkumu.”

 “Gavēšana ir laba lieta. Taču ir svarīgi gavēt pareizi. Tas ir, dot miesai ne vairāk, kā tai ir nepieciešams, lai uzturētu veselību, un liekot tai būt nomodā un strādāt, lai šis vecais ēzelis neskrietu uz ledus dancot un nesalauztu kāju, bet staigātu iemauktos un sekotu Garam.”

“Kādēļ es cīnos pret grēkiem? Tādēļ, lai būtu noderīgs un nestu labumu citiem cilvēkiem. Ja esmu savaldījis savu miesu ar Garu, tad turpmāk varu arī būt noderīgs citiem cilvēkiem.”

“Tā kā jūs vairs neesat no šīs pasaules, tad izturieties tā, kā svešinieks izturas viesu namā, kur viņam nekas nepieder; viņš tikai saņem pārtiku un naktsmītni un samaksā par to naudu. Jo viņš šai vietā ir tikai iegriezies pa ceļam; viņš te nevar palikt, jo viņam jādodas tālāk. Tādēļ mums laicīgos labumus piederas izmantot tikai tik daudz, lai paēstu un apģērbtos – līdz brīdim, kad dosimies tālāk, uz citu zemi. Mēs esam debesu valstības pilsoņi; uz zemes esam tikai ceļinieki, svešinieki un piedzīvotāji.”

“Kad tavs ienaidnieks izgāž visu savu žulti, ir pateicis un izdarījis visu, ko vien spējis, bet tu atstāj visus viņa ļaunos vārdus bez atbildes, nesāc viņu lamāt, nedz plosīties viņam pretī, tad viņa varmācība apspiedīs viņu pašu. Tā Kristus pie krusta ir uzveicis Savus ienaidniekus – ne ar zobenu, ne ar varu.”

“Pasaulē vienmēr notiek tā: ja kādam dots kas vairāk nekā pārējiem, viņš drīz vien kļūst lepns. Tas, kurš ir bagāts, dižciltīgs, varens un skaists, tāpat arī tas, kurš ir izglītots, krietns un prasmīgs runātājs, nedomā, ka ir šīs dāvanas saņēmis no Dieva. Nemaz jau nerunājot par to, lai Dievam par tām pateiktos, un vēl jo mazāk – kalpotu un palīdzētu savam tuvākajam. Ikviens domā, ka viņa dāvanas ir viņam iedzimtas vai pieaugušas, tādēļ uzskata sevi par ļoti ievērojamu cilvēku un citi, salīdzinājumā ar viņu pašu, tam šķiet niecības.”

“Mūka dzīve ir klusa un mierīga – viņš kļūst brīvs no valsts un mājas dzīves un var dzīvot pavisam rāmu, mierīgu dzīvi. Tas ir pietiekami saprātīgi – izvairīties no dažādām pūlēm un grūtībām, nedomāt ne par ko no tā, kas ir saistīts ar mājas lietām. Mūka dzīve ir lieliski izdomāta lieta, taču tā ir tukša un nevajadzīga.”

“..mēs zinām, ka viss, ko ciešam, mums ir kopīgs Kristū, tā ka Viņš tās visas uzskata par Savām ciešanām, un mēs esam pārliecināti, ka uzreiz pēc ciešanām sekos godība.”


Grāmatai ir 416. lpp. un tās cena fonda birojā EUR 5.00. Kā jau parasti, gan šī, gan citas fonda izdotās grāmatas ir iegādājamas dažādos grāmatu veikalos, piemēram, IHTIS, AMNIS, Jānis Roze, Valters un Rapa, kā arī pasūtīt uz grāmatu galdiem jūsu draudzēs.

Atgādinām, ka Mārtiņa Lutera darbu sērijā esam izdevuši viņa skaidrojumus par Psalmiem, Pravieša Jesajas grāmatu, Galatiešu vēstuli, apustuļa Jāņa vēstulēm, kā arī Galda runas un Apliecību par Svēto Vakarēdienu. Nākošā gada sākumā gatavojamies izdot divus no populārākajiem M. Lutera darbiem, proti, Gribas verdzība un Baznīca Bābeles gūstā.

« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »