2024. gada 28. marts
Vārda dienas: Gunta, Ginta, Gunda

DIENAS LOZUNGS

Pieminamus Viņš darījis Savus brīnumus, žēlīgs un žēlsirdīgs Kungs.
Ps 111:4

Viridum – Zaļā ceturtdiena

Rītā: 2Moz 30:22–31; Jk 5:13–16; Mk 6:7–13

Vakarā: 1Moz 14:18–19; 1Kor 11:20–29; Jņ 13:1–15
Ps 116:1–2, 12–19; 2Moz 12:1–14; 1Kor 11:23–26; Jņ 13:1–17, 31b–35

Krāsa: balta

Taisnīgums paaugstina tautu, ik ciltij nes negodu grēks.
Sak 14:34

Jēzus, kā ieradis, devās uz Olīvkalnu, un arī mācekļi viņam sekoja. Un, tajā vietā nonācis, viņš tiem sacīja:
"Lūdziet Dievu, ka jūs nekrītat kārdināšanā." Lk 22:39–40

Rdz 2:10–18
1Kor 10:14–17, 11:27–32
Mk 14:12–25

lasīt vairāk >

Lai Kārsavas Augšāmcelšanās baznīca augšāmceltos!

iesūtīts: 2015.07.02 22:37
Iespēja ziedot dievnama atjaunošanai

Aizvadītajos gados kopš neatkarības atgūšanas esam piedzīvojuši daudzu Latvijas dievnamu atdzimšanu un to zaudētās godības atgūšanu, tomēr daudzām baznīcām mūsu zemē tas cerams vēl priekšā. Tieši šajā laikā savu augšāmcelšanos cer piedzīvot arī Kārsavas Augšāmcelšanās evaņģēliski luteriskā baznīca.

Kārsavas evaņģēliski luteriskā draudze ir dibināta 1920.gadā. Draudzei pieaugot un kļūstot aktīvākai, radās nepieciešamība pēc sava dievnama. 1937.gadā tika likts Kārsavas baznīcas pamatakmens un 1939.gadā iesvētīta jaunuzceltā Kārsavas Augšāmcelšanās evaņģēliski luteriskā baznīca. Tajā laikā draudzē darbojās apmēram 300- 400 draudzes locekļu.

Otrais pasaules karš ļoti ietekmēja Kārsavas luterāņu draudzes darbību. Tā kā liela daļa draudzes locekļu bija turīgi ļaudis, lielu saimniecību īpašnieki, daudzi tika izsūtīti uz Sibīriju vai devās bēgļu gaitās uz ārvalstīm. Ievērojami samazinājās draudzes locekļu skaits. Padomju varas gados baznīcas ēka draudzei tika atsavināta un 1965.gadā draudze bija spiesta savu darbību pārtraukt.

Baznīcu gaidīja sāpīgs liktenis. No torņa tika nozāģēts krusts, ar trosēm un buldozeriem tika nogāzts baznīcas tornis. Baznīcas zvans sākotnēji nonāca izgāztuvē līdz kādas pareizticīgo klostermāsas noorganizēja, lai tas nonāktu Višgorodok pareizticīgo baznīcā Krievijā. Baznīcas torņa vietā tika piebūvēts koka vestibils kinoteātra vajadzībām, baznīcas zālei tika aizmūrēti logi, nojaukts altāris un baznīcas telpās darbību uzsāka kinoteātris „Spartaks”.

Kārsavas luterāņu draudze atsāka savu darbību 80.-tajos gados. Oficiāli draudze atjaunota un reģistrēta 1991.gadā. Pēc draudzes locekļu neatlaidīgiem lūgumiem 1991.gadā baznīcas ēku draudzei izdevās atgūt savā īpašumā. Tad arī atgūtajā baznīcā, kas bija zaudējusi savu cēlumu un sākotnējo skaistumu, tika noturēts pirmais atjaunotās draudzes dievkalpojums. Pamazām tika sagādāts baznīcai nepieciešamais inventārs. Baltinavas luterāņi dāvināja mācītāja Ķemera gleznoto altārgleznu „Labais Gans”, kas arī tagad atrodas baznīcas altārī. Draudzes locekļi saviem spēkiem veica remontdarbus, izveidoja un izgatavoja altāri un kanceli, tika atjaunotas divas logu vietas. 2008.gadā draudzes draugi no Vācijas uzdāvināja un uzstādīja zvanu, no Grobiņas draudzes dāvinājumā saņemti baznīcas soli. Draudzes locekļi centušies darīt iespējamo, lai baznīcas lielā zāle būtu piemērota galvenajam un svarīgākajam draudzes garīgās dzīves centram- Dievkalpojumam. Tomēr tikai šogad, pateicoties partnerbaznīcu un draudzes atbalstītāju ziedojumiem, ieplānoti vērienīgi dievnama remontdarbi. Šajā pavasarī nojaukta kinoteātra vajadzībām celtā piebūve, kas liedza baznīcu pamanīt no pilsētas galvenās ielas. Aizvadītajās nedēļās baznīcā uzstādīts Rīgas Amatniecības vidusskolas absolventu darinātais altāris un kancele, nomainīti dievnama logi un durvis.  Tuvākajās nedēļās plānots uzsākt dievnama jumta nomaiņa.

Aicinot Kārsavas pilsētas iedzīvotājus atbalstīt baznīcas atjaunošanu, aprīlī draudze sadarbībā ar misijas organizāciju „Luterāņu Stunda” pilsētas kultūras namā organizēja koncertuzvedumu „Ar skatu uz Debesīm”, kurā piedalījās izcilais dziesminieks Goran Gora (Jānis Holšteins – Upmanis) un Jana Babre-Laime. Nozīmīgu atbalstu sniegusi Misūri Sinodes Luterāņu Baznīca, ziedojot dievnama jumta nomaiņai. Palīdzība saņemta arī no atbalstītājiem Vācijā un Latvijā. Lai arī liela daļa līdzekļu plānotajiem baznīcas atjaunošanas darbiem ir savākta, tomēr joprojām vēl pietrūkst līdzekļu, lai pilnībā veiktu visus plānotos darbus. Tādēļ  mazā, bet cerību pilnā Kārsavas draudze, lūdz iesaistīties un palīdzēt kopīgi piepildīt sapni, lai viena no Latgales luterāņu baznīcām - Kārsavas Augšāmcelšanās baznīca augšāmceltos.

Ziedo ar norādi „Dievnama atjaunošanai”
KĀRSAVAS EVANĢĒLISKI LUTERISKĀ DRAUDZE
REĢISTRĀCIJAS NR. 90000659753
Konta Nr. LV97PARX0015223710001


« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »