2024. gada 20. aprīlis
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte

Āraišu baznīcas 790. jubileju gaidot, norit fasāžu, logu un durvju atjaunošana

iesūtīts: 2015.06.08 13:18



Āraišu baznīcas atjaunošanā pēdējo astoņu gadu laikā realizēti vairāki nozīmīgi projekti. Pirms dažiem gadiem nomainīts jumta segums tornim un jumta segums visai baznīcas ēkai. Šogad norit darbi pie Āraišu baznīcas fasāžu, logu un durvju atjaunošanas. Visi minētie projekti īstenoti, piesaistot līdzfinansējumu, šis pēdējais top ar Eiropas fondu (ERAF) atbalstu. No projekta kopējām izmaksām, kas ir nepilni 52 tūkstoši eiro, 84 procentus finansē Eiropa, pārējais ir draudzes ziņā. Darbus veic uzņēmums “CeltCom”.

   Šī projekta īstenošana ir būtiska tieši šogad, jo baznīcai aprit 790 gadu, un tas ir vecākais dievnams šajā pusē. Mums, draudzei un sabiedrībai pret dievnamu ir morāla un vēsturiska atbildība. Mūsu senči spējuši to uzturēt un saglabāt 790 gadus. Tas nozīmē, ka te svinēti 790 Ziemassvētku un 790 Lieldienu dievkalpojumi. Ja rēķina tikai vienu dievkalpojumu nedēļā, šo gadu laikā dievnamā noturēti 43 450 dievkalpojumi.
Šis ir nozīmīgs, pat izšķirošs gads, lai katrs, kurš kaut mazākā mērā Āraišu baznīcu sauc par “savējo”, sajustu atbildību par dievnamu un apzinātos, ka tikai visiem kopā “pieliekot roku” šī vēsture turpināsies.

Savu atbalstu sniegusi Amatas novada pašvaldība, kas ir piedalījusies arī iepriekšējos projektos.
Ja skatāmies uz kādu no šiem, vai arī citiem apkaimes dievnamiem kā uz nozīmīgiem vēstures pieminekļiem, gribas teikt, ka tā ir visa novada, pilsētas un katra iedzīvotāja atbildība. Tas ir simbols, ar kuru reizēm pat nevelkam reliģiskas paralēles, tomēr to saucam par savu, tāpēc mums katram būtu jānāk ar savu devumu. Arī draudzes locekļiem jāuzdod sev jautājums, vai mums ir tiesības palikt vienaldzīgiem pret celtni, kurā esam piedzīvojuši kaut vienu no svētajiem Sakramentiem - vai tās būtu Kristības, vai Svētais Vakarēdiens vai arī laulības – un ļaut tai nodrupt gandrīz pēc 800 gadu ilgas pastāvēšanas?
   Baznīcas vajadzības nebeigsies arī pēc šī projekta īstenošanas. Atjaunošana nepieciešama arī dievnama iekštelpām. Tas jau būs daudz apjomīgāks un lielāks darbs gan no finansiālā, gan būvniecības un restaurācijas viedokļa - darāmā ir krietni vairāk. Taču nākotnē raugāmies ar cerībām, ka pienāks laiks un būs iespējams paveikt arī to!”

« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »