2024. gada 19. aprīlis
Vārda dienas: Vēsma, Fanija

Mācītāji sāk apspriest priekšlikumus LELB Satversmes grozījumiem

iesūtīts: 2015.01.31 11:51
2015. gada 28. janvārī Virsvaldē notika LELB mācītāju konference LELB Satversmes grozījumu priekšlikumu apspriešanai.

Atbilstoši LELB 26. Sinodē pieņemtajiem Noteikumiem par kārtību, kādā tiek sagatavoti LELB Satversmes grozījumu priekšlikumi, priekšlikums, kas saņems vairākuma atbalstu Mācītāju konferencē, tiks virzīts uz apspriešanu iecirkņu sapulcēs.

No 83 iesniegtajiem priekšlikumiem šajā konferencē tika izvērtēta viena daļa – 50 ieteikumi LELB Satversmes grozījumiem.

Pirmais savus priekšlikumus LELB Satversmes grozījumiem prezentēja mācītājs Aleksandrs Bite. Konferences atbalstu saņēma lielākā daļa no mācītāja Aleksandra Bites 39 rūpīgi un pārdomāti izstrādātajiem un apspriešanai nodotajiem ieteikumiem. Tomēr daļa no mācītāja ieteikumiem neguva klātesošo atbalstu – t.sk. tika noraidīts mācītāja Aleksandra Bites priekšlikums LELB vadības institūcijā – Kapitulā turpmāk vairs neiekļaut dekānus. Debatēs izskanēja pārliecinoši argumenti, ka dekānu līdzdarbošanās Kapitulā un Virsvaldē ir bijusi vērtīga un nozīmīga pieredze, tāpēc nav nekāda pamata turpmāk atteikties no šīs LELB Satversmē paredzētās sadarbības iespējas.

Mācītājs Jānis Bitāns ieteica LELB Satversmē iekļaut priekšlikumu par kopienu un kongregāciju pastāvēšanu līdzās draudzēm un šis mācītāja ieteikums saņēma klātesošo konferences dalībnieku vairākuma atbalstu turpmākai izvērtēšanai iecirkņu sapulcēs.

Priekšlikumu grozīt LELB Satversmes 133. pantu jau 2008. gadā bija iesniedzis gan mācītājs Aleksandrs Bite gan Cēsu iecirkņa mācītāju un evaņģēlistu konvents. Priekšlikumā ir piedāvāts LELB Satversmē nostiprināt principu, ka ordināciju var lūgt ikviens vīriešu kārtas piederīgais, kurš ir atbilstoši LELB kārtībai Dieva aicināts un sagatavots mācītāja amatā. Konferences dalībnieki nolēma virzīt priekšlikumu tālākai apspriešanai un pieņēma zināšanai arhibīskapa Jāņa Vanaga ierosinājumu mācītāju ordinācijas jautājumu izvērtēt speciāli organizētā teoloģiskā mācītāju konferencē.  

Lai nodrošinātu iespēju Virsvaldes darbā vairāk iesaistīties lajiem, arhibīskaps Jānis Vanags ieteica veikt grozījumus LELB Satversmes 77. pantā. Klātesošo atbalstu guva arī arhibīskapa ieteikumus stiprināt Baznīcas vienotību un Satversmē noteikto jautājumu izlemšanai LELB Sinodes locekļus sadalīt trīs palātās. Bīskapu palātā ietilptu arhibīskaps un diecēžu bīskapi, garīdznieku palātā ietilptu palīgbīskaps, emeritētie bīskapi, prāvesti, mācītāji, palīgmācītāji, mācītāju pienākumu izpildītāji un diakoni, bet laju palātā – Virsvaldes locekļi, LELB revidenti un draudžu sinodāļi. Šis priekšlikums skar izmaiņas ne tikai LELB Satversmes 70.pantā, bet arī 75. pantā, jo lēmums Sinodē tiktu pieņemts tikai tad, ja katrā palātā par lēmumu nobalsotu vairākums palātas locekļu. Jāņem vērā, ka lēmumu pieņemšana trīspalātu balsojumā, būs paredzēta tikai LELB Satversmē noteiktajos gadījumos.

Apspriešanai iecirkņu sapulcēs konferences dalībnieki nolēma virzīt tālāk arī arhibīskapa priekšlikumus par grozījumiem LELB Satversmes 84., 86. un 134. pantā. Lai draudzes ilgāku laiku nepaliktu bez garīgas aprūpes 134. pantā ir paredzēts veikt grozījumus, kas izņēmuma gadījumos bīskapu kolēģijai ļautu ordinēt kandidātus ar zemāku vispārēju un teoloģisku izglītību, bet pietiekoši pieredzējušus un spējīgus sludināt Dieva vārdu.
No apspriestajiem 50 priekšlikumiem konferences dalībnieki nolēma virzīt tālākai apspriešanai 38 priekšlikumus.

Pārējo iesniegto priekšlikumu apspriešanu mācītāji turpinās nākošajā Mācītāju konferencē, kas notiks 2015. gada 25. februārī. Tajā mācītāji uzklausīs, debatēs un vērtēs Jūrmalas iecirkņa sapulces, prāvesta Andra Krauliņa, Virsvaldes sekretāra Romāna Ganiņa, prāvesta Hansa Jensona, Virsvaldes locekles Ritas Brūveres un Baznīcas tiesību nozares vadītājas Anitras Vanagas iesniegtos priekšlikumus LELB Satversmes grozījumiem.

Priekšlikumus, kas būs saņēmuši vairākuma atbalstu abās Mācītāju konferencēs, Baznīcas tiesību nozares speciālisti apstrādās un sagatavos apspriešanai iecirkņu sapulcēs. Līdz ar to priekšlikumu apspriešanā tiks iesaistīts plašāks vērtētāju loks, jo iecirkņu sapulcēs piedalās ne tikai mācītāji, bet arī draudžu delegāti – laji.

Priekšlikumu apspriešanas procedūra noslēgsies pirmssinodes Mācītāju konferencē. Ja priekšlikumi būs saņēmuši pirmssinodes Mācītāju konferences vairākuma atbalstu, LELB 27. Sinodē tiks pieņemts galīgais lēmums. LELB Satversme jaunajā redakcijā stāsies spēkā, ja par grozījumiem nobalsos ¾ no LELB 27. Sinodes delegātiem.

Ar LELB Satversmes grozījumu priekšlikumiem un Noteikumiem par kārtību, kādā tiek sagatavoti LELB Satversmes grozījumu priekšlikumi var iepazīties interneta vietnē –
www.lelb.lv/lv/?ct=satversme

Informāciju sagatavoja:
LELB Baznīcas tiesību nozares vadītāja
Anitra Vanaga


« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »