2024. gada 25. aprīlis
Vārda dienas: Līksma, Bārbala

Piedalies Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles fasādes restaurācijā!

iesūtīts: 2015.01.17 12:36
Ikvienam no mums ir iespēja atbalstīt katedrāles fasādes restaurācijas darbus.

Projekts paredz: Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles fasāžu un torņa renovāciju; smilšakmens elementu restaurāciju, tai skaitā ieejas portālu restaurāciju; logu, durvju un torņa slēģu restaurāciju; zibensnovadīšanas sistēmas un lietusūdens novadīšanas sistēmas ierīkošanu. Projekta autori ir SIA „Pastorāts”, sadarbībā ar SIA „Arhitektoniskās izpētes grupa” speciālistiem.
Projekta īstenošanai nepieciešamais finansējums ir 1 miljons 353 tūkstoši eiro. Liepājas Sv.Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonds daļu no nepieciešamā finansējuma plāno piesaistīt no ES Fondu līdzekļiem, kam gan būs nepieciešams Liepājas Pašvaldības atbalsts, un daļu no ziedojumiem.

Plašāka informācija par veicamajiem darbiem un ziedošanas iespējām: trisvienibasfonds.lelb.lv

Atbalstiet katedrāles fasādes restaurācijas darbus:
Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonds
Juridiskā adrese: Lielā iela 9, Liepāja, LV-3401
Reģ. Nr. 40008108234
Swedbanka, kods HABALV22
Ziedojumu konts: LV91HABA0551015229804

Liepājas Sv.Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonds informē, ka „Liepājas Sv.Trīsvienības katedrāles fasāžu un torņa renovācija; logu un akmens detaļu restaurācija” tehniskais projekts ir saskaņots gan Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā, gan arī Liepājas pilsēta būvvaldē.

Liepājas pilsētas un liepājnieku ieguvumi atjaunojot Liepājas Sv.Trīsvienības katedrāles fasādes un torni ir vēl viens sakopts, restaurēts objekts Liepājas pilsētas centrā. Kura ir dominējošā celtne pilsētas panorāmā, līdzās topošajai koncertzālei „Lielais Dzintars”.
Liepājas Sv.Trīsvienības katedrāles un to ērģeļu starptautiskā atpazīstamība un nozīmība. 2014.gada tūrisma sezonas laikā katedrālē pabija 15 160 viesi gan no Latvijas un Eiropas, gan arī no dažādām citām pasaules valstīm, piemēram, Jaunzēlandes, Indijas, Ķīnas un citām.
Liepājas Sv.Trīsvienības katedrāle ir unikāla ar visām tās mākslas, mūzikas un vēstures vērtībām!

Baznīcu sāka celt pirms vairāk nekā 273 gadiem, kad 1742.gada 19.jūlijā tika ielikts tās pamatakmens. Projektu izstrādājis mūrniekmeistars Johans Kristofs Dorns no Kēnigsbergas, bet būvdarbus uzraudzīja un vadīja J.K.Dorna palīgs Johans Mihaels Frēlihs. Akmens elementi kalti no Gotlandes smilšakmens (akmeņkalis Johans Olenbergs ar palīgiem no Austrumprūsijas). 1758.gada 5.decembrī baznīca tika iesvētīta. Celtne vēl līdz galam nebija pabeigta – tornim trūka divi augšējie stāvi, kas pēc sākotnējā projekta tika uzcelti simts gadus vēlāk 1866.gadā. Šis bija arī laks 1865. – 1866.gadam, kad baznīcā notika nozīmīgākās ēkas pārbūves – piebūvēta jaunā sakristeja baznīcas austrumu galā, izveidota apkure, ar romāncementa javu apmestas fasādes. 1870.gadā tornī uzstāda pulksteni un baznīcas austrumu fasādes logos ievietotas četras pēc Liepājas zīmēšanas skolotāja Frīdriha Gotlība Špēra skicēm gatavotās vitrāžas.

20.gadsimta sākumā ierīkota tvaika centrālā apkure un izveidots elektriskais apgaismojums. 1906.gadā tornī tika nomainīts pulkstenis. Pirmā pasaules kara laikā no jumta noņemts vara skārds. Otrā pasaules kara laikā bojāts jumts un vairāki logi, no portāliem nokritušas detaļas, tornī izbiruši un salauzti visi logi. 1956.gadā draudze ziņo, ka bojājumi lielākoties ir novērsti. 1959.gadā restaurēts rietumu portāls. Sadarbībā ar Vācijas speciālistiem 1997.gadā baznīcas austrumu galam iestrādāta oglekļa lente, vēlāk papildus metāla savilces un uzstādītas aizsargkonstrukcijas virs hercoga ložas un biktskrēsla baznīcas iekštelpā. Laikā no 2003. līdz 2010.gadam studenti no Somijas Seinajoki amatniecības augstskolas dokumentē baznīcas detaļas. Kopš atjaunošanas Fonda dibināšanas 2006.gadā veikti dažādi glābšanas pasākumi gan pie baznīcas, gan ērģelēm.
No 2012. – 2014. gadam īstenojot jumta renovācijas un pamatu pastiprināšanas darbus objektā Liepājas Sv.Trīsvienības katedrāle ieguldīti līdzekļi 678 000 eiro apmērā, t.sk. 307 907 eiro no ERAF līdzfinansējuma.


Informāciju sagatavoja,
Kristīne Liepa, Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcas
atjaunošanas fonda vadītāja
e-pasts: trisvienibasfonds@inbox.lv


« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »