2024. gada 16. aprīlis
Vārda dienas: Mintauts, Alfs, Bernadeta

IV ekumeniski teoloģiskā konference par kristīgo ideālu lomu mūsdienu pasaulē

iesūtīts: 2014.03.13 00:47
Šā gada 14. un 15. martā Rīgā norisināsies jau ceturtā ekumeniski teoloģiskā konference, ko rīko Rīgas Augstākais reliģijas zinātņu institūts (RARZI) un Rīgas Teoloģijas institūts (RTI) sadarbībā ar Latvijas Universitātes (LU) Teoloģijas fakultāti, Lutera Akadēmiju, Kristīgo akadēmiju un Kristīgās vadības koledžu. Šā gada konferences nosaukums ir: „Vārds, lūgšana, kalpošana: kristīgie ideāli mūsdienu pasaulē”.

Konferences tēmu kopīgi izvēlējušies visu iesaistīto augstskolu pārstāvji, uzsverot, ka šobrīd kristīgajai Baznīcai pasaulē jāsastopas ar daudziem izaicinājumiem. Baznīca ir tā, kas glabā kristīgās vērtības un ideālus. Taču nākas uzdot jautājumu, vai mūsdienu pasaulē šie ideāli tiešām ir aktuāli. Konference caur referātiem būs mēģinājums meklēt atbildi uz šo jautājumu.

Konferences tēmā ir ietverti tie trīs ideāli, kas Baznīcā ir nemainīgi, neatkarīgi no tā, kādai tradīcijai vai konfesijai kāds pieder – vārds, lūgšana, kalpošana. Ja cilvēks ar tiem dzīvo, tad spēj ieturēt līdzsvaru, izdzīvot piepildītu dzīvi. Atšķirība ir tikai tā, ka „katrā Baznīcā ir sava prakse un teoloģiskais pamatojums, un svarīgi, kā tas tiek piepildīts, kā Baznīca to skaidro sabiedrībai, vai mēs skaidrojam tikai Baznīcas cilvēkiem vai mūsu Baznīcas ideāli ir arī sabiedrības ideāli.

Konferences rīkotāji arī uzsver, ka konference ir kārtējā iespēja tikties cilvēkiem no dažādām konfesijām un kristīgajām tradīcijām, lai atkal kopā varētu runāt par to, kas visus kristiešus vieno, kas ir kopīgās vērtības un bāze. Te varēs saprast vai no jauna ieraudzīt un pieņemt to, kā katrs, atkarībā no savas kristīgās tradīcijas un mantojuma, skatās uz vienu un to pašu – uz Kristu, cilvēku, pats uz sevi, skaidro RARZI direktora p.i. Aleksandrs Stepanovs.

Konferenci ar uzrunām atklās Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs, Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas (LELB) arhibīskaps Jānis Vanags, Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskaps Pēteris Sproģis un Latvijas Romas katoļu Baznīcas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Konferencē būs dzirdami referāti par vairākām tēmām, piemēram, par cilvēka identitātes krīzi un kristīgās antropoloģijas resursiem referātu lasīs Kristīgās akadēmijas rektore Skaidrīte Gūtmane, referātu „Lūgties vienmēr - izaicinājums mūsu dienās” lasīs RTI rektors priesteris Pauls Kļaviņš, bet Kristīgās vadības koledžas direktora vietnieks, baptistu mācītājs Oļegs Jermolajevs iztirzās tēmu par Baznīcas un sabiedrības krustpunktiem. RARZI kapelāns priesteris Alberto Sančess lasīs referātu „Ekumenisms – uzdevums, kas attiecas uz visiem kristiešiem”, bet Franss J. M Hopenbrouvers no organizācijas „Stichting Communicantes” (Nīderlande) runās par tēmu „Kristieša identitāte: darbība, bezdarbība un klusums”. Pēc plenārsēdēm paredzētas paneļdiskusijas.

Konferences piektdienas plenārsēde notiks Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja Kolonu zālē, bet sestdien darbs turpināsies RARZI telpās M. Pils ielā 2.
Konferences pirmo plenārsēdi ar lūgšanu sāks pareizticīgie, plenārsēdi noslēgs luterāņu vadīta lūgšana. Sestdienas plenārsēdi atklās Rīgas Garīgā semināra audzēkņi ar rīta lūgšanu – Laudēm, bet konferenci noslēgs baptistu vadītā lūgšana.

Šoreiz piektdienas, 14. marta, plenārsēdi būs iespējams klausīties ne tikai klātienē, bet arī tiešsaistē: http://fpdownload.adobe.com/strobe/FlashMediaPlayback.swf

Konferences programma pieejama šeit: http://www.rarzi.lv/par-mums/aaktualittes/244?aktual=1

 
« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »