2024. gada 25. aprīlis
Vārda dienas: Līksma, Bārbala

Bībeles atdzejošana padomju koncentrācijas nometnē

iesūtīts: 2013.10.09 17:56
Noslēdzot Lutera Akadēmijas diskusiju ciklu par jauno Bībeles tulkojumu, sestdien, 19.oktobrī plkst.11:00 par īpaši interesantu sarunas tēmu ir aicināts piedalīties dzejnieks, atdzejotājs, literatūrkritiķis Knuts Skujenieks un viņa kolēģis Uldis Bērziņš.

Viņi mums vēstīs par kādu mums līdz šim maz zināmu vai visticamākais - daudziem pavisam nezināmu lappusi latviešu Bībeles tulkojuma vēsturē.

Dzejnieks Knuts Skujenieks atklās to, ko nozīmē strādāt ar Bībeles tekstu padomju koncentrācijas nometnē Mordovijā, kur viņš bija ieslodzīts no 1962. līdz 1969. gadam par "pretpadomju aģitāciju un propagandu" un "neziņošanu". Dzejnieks ar kolēģiem no Rakstnieku Savienības gribēja mainīt tās staļinisko vadību. Tā kā no domubiedru grupas Knuts Skujenieks tajā brīdī bija publikā mazāk pazīstams, tad arestēja viņu un attiecīgo sodu piemēroja viņam kā citiem par biedinājumu.

Knuts Skujenieks ar Bībeles tekstu ir pazīstams jau kopš bērnības, visu Bībeli izlasīja vidusskolā. Viņu īpaši saista Vecā Derība, tās dramatiskie notikumi un personāži. Ļoti valdzina Dziesmu dziesma.

Ieslodzījumu Knuts Skujenieks vērtē kā savu galveno poētisko skolu, kas noslīpēja viņu kā liriķi. Lēģerī sacerēti aptuveni 1000 dzejoļi. Draugi cionisti sagādāja viņam Augstās dziesmas parindeņus krievu valodā, ar kuriem, ņemot palīgā vācu, angļu, zviedru, spāņu tulkojumus, atdzejotājs veica savu darbu. Protams, tulkojumu vajadzēja veikt slepus. Atdzejojums, kuru pēc tam palīdzēja noslīpēt Uldis Bērziņš, Jānis Sīkstulis, J. Veinbergs, nāca klajā 1993.gadā.
Uldis Bērziņš saka, ka Knutam Skujeniekam ir izdevies pārcelt latviešu valodā Augsto dziesmu, saglabājot dzejas poētiskumu un valodas ritmu. Pašam dzejniekam darbs ar Bībeles tekstu ir devis spēcīgu impulsu daiļradei, tas saskatāms viņa dzejā gan tiešos citējumos, gan parafrāzēs, gan Bībeles tēlu izmantošanā.

Gaidām Tevi un Tavējos uz noslēdzošo diskusiju par jauno Bībeles tulkojumu Lutera Akadēmijā, Alksnāja ielā 3! 

Papildus informācija: Dr. Guntis Kalme, tālr.28884021

« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »