2024. gada 20. aprīlis
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte

14. kinoforums "... un Vārds tapa filma" ir klāt!

iesūtīts: 2012.04.13 15:11
No 16.-20.aprīlim LELB Jauniešu centrā, Mārstaļu ielā 10, notiks 14.kinoforums "... un Vārds tapa filma". Ieeja par ziedojumiem.

14. kinoforumā būs iespēja redzēt šādas filmas:

Pirmdien, 16.04. plkst. 17:30 

Lūžņu bode (Chop shop); Ramin Bahrani ASV, 2007, 84'

Divpadsmitgadīgais Alejandro dzīvo Ņujorkas nomalē, strādā autoservisā un dzīvo šaurībā kopā ar sešpadsmitgadīgo māsu. Tā ir visa viņa ģimene, un viņš ir vienīgais tās apgādnieks. Puisis vāc metāllūžņus un krāj naudu auto vagoniņam, kurā sapņo iekārtot uzkodu pārdotuvi. Vilšanās pieaugušo pasaulē noved viņu slazdā... Filma neviens netiek nosodīts, Alejandro apbrīnojamā kārtā nezaudē cerības un atrod savu ceļu šajā labirintā.
Independent Spirit balva, Interfilm žūrija atzīmēja filmu festivālā Arsenāls


Pirmdien, 16.04. un ceturtdien, 19.04. plkst. 19:30
Jesus Christ Superstar; Norman Jewison, ASV 1972, 107'

Kāda rokgrupa tiek atvesta ar autobusu tuksnesī, lai nospēlētu divdesmi septiņas ainas no Jēzus un viņa mācekļu dzīves. Populārās Vēbera/Raisa rokoperas ekranizācijas centrā ir Jūdasa traģēdija, tajā akcentēta sociāli politiskā spriedze, kāda radusies pēc Jēzus sprediķu panākumiem. Filmas autori brīvi apgājušies ar Evanģēliju - spožai inscenējums ar labiem dziedātājiem un neredzamo orķestri gan nederēs par palīglīdzekli labākai Bībeles iepazīšanai, taču mūzikas kvalitāte, puķu bērniem līdzīgo izpildītāju dedzība un ironiskās paralēles ar jaunāko laiku parādībām darbojas vēl šodien. 
Septiņdesmito gadu kulta filma. BAFTA un David di Donatello balva.


Otrdien, 17.04. plkst.17:30
Brīvība (Korkoro) Tony Gatlif, Francija, 2009, 111'

Kāda čigānu ģimene 2. pasaules kara laikā klīst pa okupētās Francijas ceļiem kopā ar mazo bāreni Klodu. Viņi apmetas kāda ciema tuvumā, lai piepelnītos ar sezonas darbiem. Kad Višī režīma laikā tiek pieņemts likums, kas aizliedz klejošanu, čigānu dzīve kļūst apdraudēta. Ciema mēram un vietējai skolotājai, kas saistīta ar Francijas Pretošanās kustību un aizstāv čigānus, tomēr neizdodas pasargāt viņus no deportācijas. Patiesos notikumos balstītajā filmā par šo maz zināmo XX gadsimta vēstures lappusi emocionāli atklāta čigānu dvēsele un viņu neiznīcināmās brīvības alkas.
Grand Prix, Ekumēniskās žūrijas un publikas balva Montreālas festivālā


Otrdien, 17.04. plkst. 19:30
Mamma Gogo; Fridrik Thor Fridriksson, Islande, 2010, 90'
Ja atklājas, ka jūsu māti piemeklējusi tik ļauna slimība kā Alcheimers, tas vēl nav pasaules gals. Smalkjūtīga un humora pilna filma par kādas ģimenes dažādiem, arī skumjiem, dzīves mirkļiem, kas tomēr ļauj viņiem saglabāt cerību un dzīvesprieku. Tajā atklājas gan sabiedrības sociālās, gan cilvēku attiecību problēma. Lielisks vecākas paaudzes aktrises Kristbjorgas Kjeldas darbs - pārliecinošs gan komiskās, gan dramatiskā ainās. Pazīstamā islandiešu režisora Fridriksona (Dabas bērni, Filmu dienas - agrākajos kinoforumos) filmas pamatā viņa personīgā pieredze. 
Islandes nacionālā balva Edda, Publikas balva Trojas festivālā, Interfilm žūrija atzīmēja filmu Ziemeļvalstu kinodienās Libekā.

Trešdien, 18.04. plkst. 17:30
Desmit ar pusi; Daniel Grou, Kanāda, 2010, 108
Pēc vardarbības pret mazāku zēnu desmitarpusgadīgais Tomijs nonāk kolonijā. Pusaudzis, narkomānu vecāku dēls, uz katru pieskārienu reaģē kā mežonīgs zvērēns, vairākkārt bēg no kolonijas, un pat vispieredzējušākie audzinātāji nevar atrast viņam piemērotu atslēgu. Hipertrofēta taisnīguma izjūta raisa zēna agresivitāti, miesīgais tēvs Tomiju nepieņem, alkas pēc mīlestības gandrīz ieved viņu slazdā, paldies Dievam, Tomijam izdodas atgriezties tur, kur viņš reiz saņēmis maigumu. 
Grand Prix Manheimas festivālā.

Trešdien, 18.04. plkst. 19:30
Misija; Roland Joffe, ASV, 1986, 125'
Ēpiska drāma, kas veidota kā aizraujoša piedzīvojumu filma, ir arī parabola par grēku un tā izpirkšanu, upuri un atpestīšanu. Filmas varoņi savu misiju īsteno tālajā astoņpadsmitajā gadsimtā, kad jezuītu tēvam Geibrielam (Džeremijs Aironss) izdodas pasludināt Evanģēliju guarani indiāņiem, sekmēt vergu tirgotāja Mendozas (Roberts de Niro) atgriešanos, taču tālaika baznīcas vara pavēl viņu misijai pāriet portugāļu pusē. Tēva Geibriela nevardarbīgā pazemība - ar monstranci un krustu pret karavīru lodēm - cieš morālu un fizisku sakāvi, jezuītu ordeņi Portugālē tika aizliegti.
Zelta Palmas zars Kannu festivālā, Zelta Globuss, Oskars operatoram Chris Menges u.c.

Ceturtdien, 19.04. plkst. 17:30
ProtectorsMarek Najbrt, Čehija, 2009, 98'
Radio žurnālists Emīls ir precējies ar skaisto ēbrejieti aktrisi Hannu. Kad pie varas nāk Hitlers, lai aizsargātu sievu, Emīls piekrīt sadarboties ar jaunu radio staciju, kuru kontrolē nacisti. Pamazām viņam iepatīkas jaunajā darbā gūtais respekts un atzinība, kas maina arī attieksmi pret sievu. Trešā Reiha labvēlība veicina Emīla karjeru, taču iestājas ģimenes krīze, kas apzīmogo Hannas likteni.
Deviņas Čehijas nacionālā kino balvas Lauva, Grand Prix Denveras festivālā.

Piektdien, 20.04. plkst. 17:30
Starp divām ugunīm (Between Two Fires); Agnieszka Lukasiak, Zviedrija, 2010
Bēgot no vardarbīgā vīra, jaunā baltkrievu sieviete Marta meklē sev un meitai patvērumu Zviedrijā un nokļūst bēgļu nometnē. Izrādās, ka imigrācijas institūcijas šajā demokrātiskajā valstī darbojas diezgan birokrātiski - ierēdņu neiejūtība sagrauj jaunās sievietes ilūzijas. Pastāvīgi atrodoties starp cerībām un bailēm, prieku un skumjām, Martai tomēr izdodas sastapties arī ar cilvēcīgu siltumu, kas palīdz saglabāt pašcieņu.
Interfilm balva Ziemeļvalstu kinodienās Libekā

Piektdien, 20.04. plkst. 19:30
Meklējot Ēriku (Looking for Eric); Ken Loach, Lielbritānija, 2009, 116'
Pusmūža pastnieks Ēriks ir liels futbola fans, bet pašlaik viņa dzīve nonākusi krīzē: iznācis no cietuma, viņš atklāj, ka palicis viens ar diviem audžubērniem, vietējais Mančesteras čempionāts draud izjukt. Franču futbola zvaigzne Ēriks Kantons kļūst pastniekam par savdabīgu Aladina burvju lampu... Asprātīgs un humāns stāsts par tādām vērtībām kā draudzība, solidaritāte, ģimene. Dilemma starp personīgo vai kopīgo labumu vislabāk raksturo Ērika Kantona teikais: Mans lielākais sasniegums bija nevis mani vārti, bet gan - mana piespēle.
Britu Neatkarīgā kino, Ekumēniskās žūrijas balva Kannu festivālā
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »