atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par dažādiem jautājumiem Pērkones Skatres Zariņu evaņģēliski luteriskās baznīca
Katolis
Iesūtīts: 2008.05.21 16:19:38
Reformācijas laikā tika demolētas katoļu baznīcas,tagad luterāņi iznīcina paši savus dievnamus.Interesanti,kāda ir LELB arhibiskapa nostāja šai lietā?Vai Doma baznīca arī netiks tuvāka laikā atdota,kā jau tas reiz notika?
. 1 . 2 . 3 . >>
AutorsZiņas teksts
Katolis
# Iesūtīts: 2008.05.21 16:19:54
http://www.klaiks.lv/news/article.html?xml_id=1893
Oskars
# Iesūtīts: 2008.05.21 17:01:54
Ārprāts! Esmu šokā Kā tā vispār var izrīkoties! Vajadzēja tad kaut ko darīt, lai baznīcai un draudzei piesaistītu cilvēkus, nevis likvidēt draudzi un nu arī bašu baznīcu! Neizprotama man ir šo cilvēku rīcība!
Godīgi sakot, sirds žņaudzas!Tā nedrīkst izrīkoties! Mācīts tiek, ka baznīcau un draudze ie Kristus miesa uz zemes, bet kāpēz tad Pērkonē Kristus miesu iznīcina?
Kāpēc baznīcas vadība neko nedara šajā jautājumā, vai tiešām nevienam nerūp???
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.05.21 17:07:23
Mulders
A luterāņi raganas nededzināja?
Vispār, kurš tai laikā rīkojās savādāk, un ir ceļams kā piemērs visai pasaulei?
Briinumsons
# Iesūtīts: 2008.05.21 17:07:41
nebrīnīšos, ja drīzumā šī baznīca pārtaps par Mošeju vai Ašramu!
Mulders
# Labojis Mulders: 2008.05.21 17:19:09
KarotesNav, luterāņi! Raganas dedzināja vairāk Kalvinisti!
Oskars
# Iesūtīts: 2008.05.21 17:27:41
Baznīcas iznīcināšana nav atrisinājums!Varēja vietējos pievērst Kristum, bet laikam jau tie, kam lūdza palīdzību nebija ieinteresēti palīdzēt, diemžēl!
Jēzus saka"Kur 2 vai 3 ir Manā Vārdā, tur es esmu viņu vidū!"Un ja pie tiem 2 draudzes locekļiem ir Kristus, viņi var paveikt lielas lietas! Ar ticību var kalnus gāzt, tikai lai Dievs dod, ka tā ticība būtu kaut sinepju graudiņa lielumā!
Rita Brūvere [159.148.21.169]
# Labojis redaktors: 2008.05.21 17:35:41
Uzzināju par šiem notikumiem no Liepājas Sv.Annas māc. Jāņa Bitāna skaidrojuma draudzei pēc dievkalpojuma.
Presei interesē jebkura informācija, kurā var atrast sensācijas graudu. Būtu jāizvērtē informācijas objektivitāte, pirms izdara secinājumus.
Šeit norādītajā saitē vismaz ir īsi citēts arī Sv.Annas draudzes priekšnieka skaidrojums. Taču raksts kopumā ir neobjektīvs, jo neatspoguļo tās pūles, ko Sv.Annas draudze ir pielikusi, cenšoties Skatres-Pērkones draudzei palīdzēt dievkalpojumu noturēšanā un bagātināšanā. Gan ar liturģiskā kora piedalīšanos, gan piedāvājot biežāk noturēt dievkalpojumus, gan - ja to nevēlas - vest kādus draudzes locekļus uz svētdienas dievkalpojumiem uz Liepāju. Neviens no šiem priekšlikumiem nav pieņemts.
Ja uz svētdienas dievkalpojumu tiek atslēgtas durvis, bet lūgšanu namā (ne baznīcā!) nav neviena baznīcēna, tad liekas loģiski, ka šis (tehniski visai sliktā stāvoklī esošais) draudzes nams tiek slēgts.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.05.21 17:42:58
Dievs deva Dievs ņēma!
Oskars
# Iesūtīts: 2008.05.21 18:04:33
http://www.liepajniekiem.lv/lat/zinas/novada/2008/05/01/draudze-dom-prdot-bazncias-zemi/
lēnprātīgais
# Iesūtīts: 2008.05.21 18:08:28
Biju tur reiz iegriezies. Mājiņa nožēlojama, durvis sen nevirinātas, viss aizaudzis ar lielu zāli, jumts tek... Pēc gada vai divierm tā sabruktu pati. Nezinu, vai tas būtu cienīgāks šāda lūgšanu nama gals, nekā tas tiek darīts tagad.
Oskars
# Iesūtīts: 2008.05.21 18:25:41
Lai notiek Dieva prāts!
Teofans
# Iesūtīts: 2008.05.21 19:24:29
Visiem, kas kāri lasa sekulārās preses "sensacionālās" ziņas un ar lielu azartu kuļ tālāk, ieteiktu gan vispirms pašiem pārliecināties par faktiem.

Vai jūs zināt, ka fakti ir tādi, ka draudzes cilvēki sava lūgšanu nama altārim pielāgotajā rakstāmgalda atvilknē gadiem glabājuši avīzi "Komunists"?
Vai jūs zināt, ka zem sava altārgalda turēja nosviestu Kristus krūšutēlu?
Vai jūs zināt faktu, ka "vandālisms" bija altārsētiņas nomontēšana, mazas svētbildes un uzraksta ar Bībeles pantu nocelšana no sienas, un krusta šķērskoka noņemšana, lai potenciālie pircēji apzināti vai neapzināti neprofanizētu šos dievkalpošanā izmantojamos atribūtus.
Vai jūs zināt faktu, ka, draudze gan nodeva "it kā" visas tiesības, to starp atslēgas jaunajiem īpašniekiem, bet tai pat laikā kādu atslēgu saišķīti paturēja arī sev, jo žurnālisti tur tika ievesti bez jauno īpašnieku līdzdaļas?
Vai jūs zināt faktu, ka draudzes cilvēki (ticīgi būdami) nevis meklēja iespēju neskaidrās (tikai kādas gan?) lietas izrunāt Baznīcā, bet risināja tās pasaulē, kas ir pilnīgi nebibliska rīcība?
Sv.Annas draudze pārtrauca svinēt dievkalpojumus šai namā vietējo neieinteresētības un neatsaucības dēļ, jo nereti nebija pat jau ierasto 2 vai 3 baznīcēnu. Joprojām viņiem tiek piedāvāts regulārs transports pirms un pēc dievkalpojumiem, lai tos svinētu sv.Annas draudzē.
Ikvienam, kurš pazīst māc.Bitānu, ir vairāk kā smieklīgi lasīt - tas pat ir pilnīgi absurdi!! - ka viņš ir vandālis, kurš nesaprot, ko drīkst un ko nedrīkst darīt sakrālā vietā, kas ir un kas nav svēts! Kurš kurš, bet šis nu reiz ir mācītājs, no kura daudzi varētu mācīties svētuma izpratni.

Tālab domājiet, pirms ļaujaties tukšām emocijām un vārdiem, situāciju neiepazīstot, ka netopam pasaulei līdzīgi, kam tikai iemeslu padod, lai skaļi pabļaustītos.
lēnprātīgais
# Iesūtīts: 2008.05.21 20:33:09
a_masiks

Dieva nams neiznīkst un kamēr vien pasaule pastāvēs, tas neiznīks. Cits jautājums ir - vai šajā vai tajā vietā ir jāatrodas baznīcai vai lūgšanu namam, vai kapellai. Acīmredzot, Dieva prāts ir, lai Skatres ļaudis piedzīvo savas rīcības vai savas bezdarbības sekas. Kas zina, varbūt šis notikums būs par iemeslu, lai pēc gadiem Skatrē paceltos katedrāle...
Oskars
# Iesūtīts: 2008.05.21 20:36:57
a_masiks, nekas uz šis pasaules nenotiek bez Dieva ziņas! Un ja citi uzskata, ka tas, ka pārdod baznīcu ir normāli, ir katra paša ziņā. Man ir žēl, jo man liekas, ka tas nav īsti normāli, bet Dievam vienmēr ir savs plāns. Varbūt šo baznīcu nemaz nepārdos, bet atjaunos un ko tad citu atliek teikt, kā vienīgi, lai notiek Dieva prāts.
No Tevis paša es sapratu, kā Tu teici "kas tad uz šo baznīcu ies"! Ko tad vēl, lai citu saka?
Balss
# Iesūtīts: 2008.05.21 22:12:47
Oskars
Šī baznīca, cik var saprast, ir veca, jau stipri brūkoša māja. Drīzāk par lūgšanu namu pārveidota dzīvojamā māja, nevis baznīca, kādu mēs to tradicionāli redzam - ar tornīti u.tml.
Jānis_Bitāns
# Labojis Jānis_Bitāns: 2008.05.21 23:14:07
Mīļie draugi, patreizējā situācijā nekas netiek pārdots un netiks!
Ar pārsteigumu ieraudzīju, ka arī te (diemžēl tai pašā leņķī kā sekulārajā presē) par šo vietu ir izvērsta diskusija. Kopš iesākuma ir bijuši trīs risinājumi Pērkonē Skatrē.
1) Jauns lūgšanu nams jeb baznīciņa, kas ekonomiski nebūtu iespējams tuvākajos piecos gados un būtu nelietderīgi, lūkojoties no iespējamo un esošo draudzes locekļu teritoriālā izkārtojuma.

2) Uzcelt kapelu, ar vizuāli pieejamu altāri un mobīlu iespēju to atvērt brīvdabas dievkalpojumiem. Tas palīdzētu nodrošināt Baznīcas augsto svētku svētīšanu šajā vietā un būtu sirds vieta draudzes vasaras nometnēm. Tā bija sv.Annas draudzes sākotnējā iecere, kas īpaši netika sveikta no lūgšanu nama kaimiņu puses.

3) Pārdot, iegūtos līdekļus ieguldot kādā Baznīcas kopprojektā.

Ir vairāki iemesli, kāpēc sv.Annas draudze nevēlas turpināt pārdošanas-pirkšanas piedāvājumu.

1) Tie, kas iebilda, nav draudzes locekļi un viņiem tieši nerūp dievbijība šajā vietā (avīzes stipri grēko šo faktu pasniedzot tā). Draudzes pienākums būtu apliecināt, ka lūgšanu vieta ir kas vairāk par ainavas detaļu, ko kāds vēlas saglabāt. Nopietni izsverot citu īpašumu iegādāšanos draudzes vasaras nometņu pasākumiem, bija jāsecina, ka ekonomiski izdevīgāk palikt pie mazas, bet īpašumā jau esošas teritorijas, nekā iegādājot un ierīkojot plašāku, bet dārgāku.

2) Sv.Annas draudzei ir svarīgi, lai lūgšanu vieta (konkrēti lūgšanu nams un tajā esošās dievkalpojumos lietotās lietas) netiktu profanizētas, tāpēc pašu rastais pircējs bija apņēmies draudzes uzraudzībā parūpēties par lūgšanu nama demontāžu. Tāds arī ir LELB publiskajā vidē dotais uzstādījums, ka dievnami netiek pārdoti, to apliecināja arī sabiedrisko attiecību komisijas vadītājs. Taču Virsvaldes pārstāvjiem likās, ka realizējot arī lūgšanu nama celtni (lai arī nožēlojamā stāvoklī), iegūtie līdzekļi būtu lielāki. Draudzei tā šķiet nekonsekventa nBaznīcas nostāja laicīgās sabiedrības priekšā un arī spirituāli nekorekti attiecībā pret lūgšanu namu.

Tāpēc nakotnē tur sliesies maza kapela, bet nelabvēlīgajiem kaimiņiem par prieku vasarās sliesies teltis, skanēs dziesmas un lūgšanas, draudzes bērnu un jauniešu kājeles un kājas dipinās uz jūru un atpakaļ, gaisā virpuļos volejbola bumbas, badmintona volāniņi...
Mulders
# Iesūtīts: 2008.05.21 23:38:04
Nure, tagad mums ir divi viedokļi...
Paldies Teofānam un JBitānam!
Papucs
# Iesūtīts: 2008.05.22 07:28:11
Visskaistāk būtu ļaut dievnamam sabrukt pašam, vai arī uzplaukt
*Duksis
# Iesūtīts: 2008.05.22 08:46:15
Dievnams plaukst vai sabrūk atbilstoši ticībai, kas ir ļaudīm tai vietā.

Armijā, kāds ir komandieris, tādi ir arī viņa padotie. Acīmredzot daudz no tā, kāda ir draudze, ir atkarīgs no tā, kāds ir mācītājs. ... . Nezinu, kā tagad, bet kādreiz, padomju gadu beigu posmā, vēl bija luterāņu baznīca Aknīstē (pārsvarā tur dzīvo katoļi). Kamēr tās jau cienījamā vecumā esošais mācītājs jaudāja ar saviem spēkiem pielabot jumtu un citādi uzturēt baznīcu pie fiziskas veselības, tikmēr tā turējās. Tad viņam tas palika par grūtu. Jaunais macītājs acīmredzot tā vairāk paļāvās uz Dieva prātu... . Tā vai citādi - kas nedeg pats, tas arī citus nespēj iededzināt.
Mārtiņš
# Iesūtīts: 2008.05.22 10:26:03
Paldies Dievam, izkatās, ka ar Skatres lūgšanu namu nav tik traki kā sākumā no pieejamās info izskatījās, paldies tiem, kas paskaidroja.
Pie reizes aicinu citus patiesības izskaidrotājus būt pacietīgiem ar saviem nezinošajiem brāļiem un māsām, kā to mums māca apustulis Pāvils.
Tēma ir slēgta, jūs nevarat iesūtīt komentārus

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 35 , pavisam kopa bijuši: 2449