atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par dažādiem jautājumiem Bernu aizsardzība Latvijā.
Kundali
Iesūtīts: 2008.05.13 10:48:57
Nepatīkamas ziņas saņēmām no Gulbenes. Tur nezināmi ļaundari ar skrotīm sašāvuši logus bērnudārzam "Auseklītis". Šāvējiem gan nav bijis nopietns ierocis, visticamāk, pašdarināts, tomēr bērnudārzam nāksies maksāt krietnu summu, lai logus atjaunotu.
http://www.tvnet.lv/onlinetv/lnt/degpunkta/article.php?id=310019
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
AutorsZiņas teksts
Kundali
# Iesūtīts: 2008.05.14 08:12:18
Savukārt Madonā sodīta skolniece - izmantojot bezmaz Viduslaiku metodes.
Pirms nedēļas stāstījām, kā Madonas pilsētas 1. vidusskolā klases audzinātāja Māra Jakubovska septiņus gadus veco pirmklasnieci par it kā zādzību sodīja, liekot bērnam uzrakstīt lapu "Es esmu zagle" un pakārt to kaklā. Šis stāsts ir guvis milzu rezonansi sabiedrībā.
Jau vairākas dienas Madonas 1. vidusskolā izmeklēšanu veic Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija. Lai arī izmeklēšana vēl nav pabeigta skolas darbinieki drosmīgi sniedz komentārus laikrakstam Diena, kurā pauž neticību raidījuma Tautas Balss atspoguļotajiem notikumiem. Tagad lietā atklāts jauns pavērsiens.
Pēc skandāla Madonas pilsētas 1. vidusskolā sekas ir šausminošas – pazemotā pirmklasniece Alise skolu pagaidām neapmeklē.
http://www.tvnet.lv/onlinetv/lnt/balss/article.php?id=310083
Ingars
# Iesūtīts: 2008.05.14 08:19:53
savukārt ar tiem mazgadīgajiem, kuri tiešām vairs nav valdāmi un bezkaunīgi palikuši - ar tiem lūk auklējas kā ar zīdaiņiem.
Donachka
# Iesūtīts: 2008.05.14 08:27:46
Taa ir postmoderno laiku paziimes - deviantas grupas ir vienliidziigaakas par paareejiem.
vilks
# Labojis vilks: 2008.05.14 08:38:01
Ingars, Donachka
gan jau ka minētajai skolotājai arī meitene likās kļuvusi nevaldāma.
man drīzāk šķiet, ka cilvēki nereti ir zaudējuši spēju saprast, no kura vecuma bērns ko ir spējīgs saprast.

Attiecībā uz sodīšanu un disciplinēšanu bija ļoti labs raksts vienā no pēdējiem žurnāliem "Mans mazais". Tur bija par to, ka bērnus nevajag sodīt, bet disciplinēt - iemācīt viņiem adekvātu izpratni par drīkst un nedrīkst. Un to daudz vieglāk panāk ar konsekvenci, precīziem (loģiskiem un saprātīgiem) aizliegumiem un sarunām ar bērnu, nevis miesassodiem.
sicilia
# Iesūtīts: 2008.05.14 08:46:20
Vuilks
Diemžēl vecāki parasti izlasa šo teikuma daļu "Tur bija par to, ka bērnus nevajag sodīt" un to arī ievēro.... un tad izaug tāaaadi debesu brīnumi (brīnumi`n`piedod, bet ne tādi kā tu). Mums darbā divi tādi me`dz viesoties... tad jālūdz Dievs lai pasargā pašus un ga;venais mūsu mantas, jo reiz mums bija pamatīgi izdemolēta telpa. (mātes nostāja bija - ak, nu tas jau nekas, viņš tik spēlējās. es jau neko neaizliedzu)
sicilia
# Iesūtīts: 2008.05.14 08:52:29
Es ko teicu, ka bērns jāsit, kamēr nosit. A ar bērnu parunāt, ka sabiedŗibā nav jākliedz kā grieztam, jo tā gribas vai ka nav jāaiztiek un vēl vairāk jābojā svešas mantas (kā tas bija šajā gadījumā, kad tika saplēstas mūsu krūzes un sadīrāti papīri uz mūsu galdiem arī dokumenti)....
Vienkārši ir vecāki, kas uzskata, ka bērnam jāaug kā viņš aug un jādara, ko viņš grib. Un tad pienāk jaukie tīņu gadi, bērni nonāk nepilngadīgo uzskaitē un ir Upsss lāsts uzlikts
*Duksis
# Labojis *Duksis: 2008.05.14 08:54:38
"Sekmīgas audzināšanas noslēpums meklējams cieņā pret audzināmo." (Ralfs Emersons (1803-1882), amerikāņu filozofs) Ko gan varētu šeit piebilst? Ja nebūs ciņas pret audzināmo, tad nebūs arī pārējā, lai arī kas un pēc cik pareizām receptēm tiktu darīts. Laikam jau cieņa pret audzināmo nav savienojama ar audzināmā pazemošanu, kā tas, iespējams, ir noticis kādā no šeit minētiem gadījumiem.
Donachka
# Iesūtīts: 2008.05.14 09:05:08
Vilk, un ka tu kaa kristite skaidro Zalamana teikto par to, lai vecaaki netaupa riikstes saviem beerniem?
Es arii nedomaaju, ka beernus vajag sist, kameer nosit, bet iepeert ar siksnu dazhus labus izlaistus briesmekljus gan dereetu.
*Duksis
# Labojis *Duksis: 2008.05.14 09:09:07
Par Zalamana teikto... . Pastāv risks, ka topošā, bet bieži iepērtā personība, sāks uzskatīt, ka vardarbība dažādās izpausmēs ir dzīves norma - normāla parādība uz šīs pasaules. Un, kad viņš izaugs liels, tad arī viņš pratīsies to likt lietā.
Donachka
# Iesūtīts: 2008.05.14 09:12:57
Vardarbiiba un sods ir divas dazhaadas lietas.
Donachka
# Iesūtīts: 2008.05.14 09:13:44
starp citu, par emocionaalo vardarbiibu gan iipashi runats netiek, bet ar to, manuprat, saskaras katrs otrais, ja ne pirmais beerns gjimenee.
sicilia
# Iesūtīts: 2008.05.14 09:15:21
DUksi - nepiekritīšu. pēc pieredzes varu teikt, ka vardarbība raksturīga tiem, kam viss atļauts un izpaužas parasti, kad šāds bērns p[aaugas un apkārtējie negrib viņam VISU atļaut. Sākas situācija - kā tas ir, ka es nedrīkstu, ka`tas ir, ka man iebilst.
mana paziņa, kuru bērnu audzināšanā salveju citā tēmā (un viņai patiesi izdevies izaudzināt 4 foršus un jaukus cilvēkus) teica, ka ja bērnam visu atļauj un visā piekrīt, izaug sabiedrībai traucējoši cilvēki. Es viņai piekrītu
Donachka
# Iesūtīts: 2008.05.14 09:24:35
Masik, vispirms paskaidro, ko tu saproti ar vardu vardarbiiba. Iespejams, ka muusu domas shajaa lieta atskjiras.
*Duksis
# Iesūtīts: 2008.05.14 09:31:40
"Sods nav nekas cits, kā sabiedrības pašaizsardzības ierocis pret pārkāpumiem, kas apdraud tās eksistenci. Bet, vai ir laba tā sabiedrība, kas nepazīst labāku pašaizsardzības līdzekli par bendi un kura pasludina pašas cietsirdību par mūžīgu likumu?" /K. Markss/ Tātad, pirmais teikums norāda soda funkcijas nepieciešamību un tā pielietojuma jēgu sabiedrībā, bet otrais - aicina padomāt par mērķu un tā sasniegšanas līdzekļu samērību. Daudz ir atkarīgs no tā, kāda veida personību sabiedrība uzskata par sev vēlamu. ... . Ja vēlamies izveidot personību, kas ir apveltīta ar brīvu gribu, un vēlamies, lai tā to izlietotu saprātīgi, tad mums ir pamatīgas problēmas: vienkāršāk bērnu ir vienkārši ņemt un nopērt, nekā ieaudzināt viņā tikumiskas jūtas, kas kalpotu par pamatu morālai uzvedībai: "Ja vēlies likt pamatus tikumiskām jūtām, nedrīkst sodīt [fiziski? - *Duksis]. Tikumība ir kaut kas tādā pakāpē svēts un cildens, ka to nedrīkst pazemot un nostādīt vienā pakāpē ar disciplīnu." /Kants/ Protams, var piekrist vai nepiekrist teiktajam, bet zināms racionāls grauds teiktajā ir.
Donachka
# Iesūtīts: 2008.05.14 09:50:49
wowo, bingo Trilobiit par to emocionaalo vardarbiibu pret apkaarteejiem
Minimālists
# Labojis Minimālists: 2008.05.14 09:58:54
Trilobīte, ja bērns neļauj mammai runāt ar citiem cilvēkiem, tas ir tikai dabiski - viņš grib viņas uzmanību. vienkārša bērna "nolikšana" situāciju tikai pasliktinās. Tāpat man ir grūti iedomāties zēnus, kuri publiskā vietā vai sabiedriskā pasākumā sēdētu klusi un mierīgi... Varbūt bezbērnu vecākiem tā liekas "vardarbība pret sabiedrību", bet nu nesēž viņi mierīgi ilgāk par 3 minūtēm. Izņēmums ir zobārsta krēsls

Ar to negribu teikt, ka atbalstu "bērns var darīt ko grib", drīzāk norādīt uz bērna dabu. Svarīgi, lai "audzināšana" un "pārmācīšana" būtu par lietu!
S.R...
# Iesūtīts: 2008.05.14 10:24:44
1. ja ģimenē pret bērnu izturās vardarbīgi, sit, pazemo - šādi vecāki ir sodāmi. labāk atņemt tādiem vecāku varu, nekā gaidīt līdz kādā jaukā dienā viņi savu bērnu nosit. diemžēl Latvijā vecāki mēdz būt īpaši necilvēciski pret savām atvasēm.

2. vai audzināšanas procesā ir pieļaujami fiziski sodi?
piekrītu Trilo - vienam bērnam pietiek ar to, ka uz viņu stingri paskatās - bet cits savu uzvedību maina tikai pēc veselīga pēriena. pēriens protams ir galējais līdzeklis lai bērnu vestu pie prāta. diemžēl reizēm ir ļoti nepieciešams. bērnu nedrīkst pērt dusmās. bērnam jāsaprot par ko saņem pērienu. žagariņiem ir jābūt smalkiem un sist drīkst tikai pa stilbiem vai dupsi. pēc pēriena bērnam vēlreiz ir jāapliecina sava mīlestība uz viņu - un jāpaskaidro pēriena iemesls. (bieži vien pilnīgi pietiek ar vienu pērienu par konkrēto jautājumu).
3. bērni - neērta tauta. tas nu tā ir - reti kurš bērns ir kluss, smaidīgs, tīrs un pieklājīgs - īpaši jau puikas. viņi trokšņo, lien, kur nedrīkst, izrunājās pretīm un dara visādas citādas kaitinošas darbības. tur neko daudz nevar līdzēt - bērni tādi ir un nevar no viņiem gaidīt uzvedību, kura ir atbilstoša pieaugušajiem . ir jāļauj bērniem būt brīviem(normas robežās) un jāpievalda savas egoistiskās vēlmes pēc miera, klusuma un tīrības visi mēs esam bijuši bērni. to vajadzētu atcerēties. arī tad, ja kādam šīs atmiņas ir nepatīkamas.

sicilia
# Iesūtīts: 2008.05.14 10:31:56
SR. pareizi teici normas robežās.
nav runa, ka beŗni ir neērti. Runa ir par to, ka bērnam jāsaprot, ka ne viss ko viņš dara ir pieļaujams. OK es ar esmu sabārusi māsas beŗnu, kad viņš nolēma apgleznot mūsu tapetes, kas izlīmētas tik pirms pusgada.... sīcis sadusmojās iebrēc;ās, bet tad saprata, ka nebūs aršana un aizgāja izmētāt savas mantas, kas pašlaik viņam ir atļauts. Tik pēcāk ar viņu un tieši ar viņu visu savācam, lai viņš saprastu, ka ja kaut kas izmētāts, tas ir jāsavāc....
Donachka
# Iesūtīts: 2008.05.14 10:35:12
Nedomaaju gan, ka veelme peec klusuma, miera un tiiriibas buutu kaut kas egoistisks
dorinda
# Labojis dorinda: 2008.05.14 10:38:20
Diemžēl tieši no tā, ka sabiedrībā valdošais uzskats ir, ka bērnus nopērt ir labs audzināšanas līdzeklis un, ka ģimenē var bērnu audzināt kā vien grib, rodas šie daudzie gadījumi, kad vecāki vai skolotāji ar bērnu izrīkojas tiešām nežēlīgi un vēl nesaprot, par ko tracis. Bet bērns neapšaubāmi ir jāaudzina un "jātur rāmjos" (kas arī pārāk bieži netiek darīts), taču es joprojām ticu, ka to var izdarīt bez fizisku sodu metodēm. Protams, 14gadnieks, kurš vienmēr ir sists vairs nav disciplinējams ar pārrunām Un vēl ir otra puse - skolās ir tāda bērnu visatļautība kā nekad. Un vēl ir milzīga un, manuprāt, pieaugušo galīgi nenovērtēta un nepamanīta problēma ar nežēlību pašu skolēnu starpā, es pat šito liktu pirmajā vietā, ko risināt...jo ar to manuprāt sastopas gandrīz katrs skolēns...vecāki, kas viņu sit, par laimi tomēr ir mazākam skaitam bērnu, tā ceru...
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 82 , pavisam kopa bijuši: 36439