atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par dažādiem jautājumiem Kas cilvēku maldu cēloņi? Kas cilvēkam liek maldīties?
*Duksis
Iesūtīts: 2008.04.15 12:06:15
Kas cilvēku maldu cēloņi? Kas cilvēkam liek maldīties?

Kā viens no cilvēku maldīšanās celoņiem, nopietns šķērslis patiesības izziņā, tiek akcentēta paša cilvēka ieinteresētība (savtīguma nozīmē?):

"Cilvēku maldu cēlonis ir viņu pašu ieinteresētība. Ieskaties, kādas kļūdas pielaiž cilvēks, un tev kļūs skaidra viņa cilvēcības pakāpe." /Konfūcijs/

"Ja ģeometrijas patiesības tāpat kā morāles patiesības būtu pretrunā ar mūsu kaislībām un interesēm, tad mēs strīdētos par tām un pārkāptu tās par spīti visiem pierādījumiem." /Leibnics/

Jā, cilvēkam ir vajadzīga patiesība, bet ne visa patiesība... .
. 1 . 2 . 3 . >>
AutorsZiņas teksts
*Duksis
# Iesūtīts: 2008.04.15 12:11:57
"Cilvēks vienmēr ir upurējis patiesību savas godkāres, sava izdevīguma un ērtību labā. Viņš nedzīvo patiesības, bet gan fikcijas pasaulē... . Visi viņa cēlie nodomi ir tikai tiekšanās radīt patiesības šķietamību tām iecerēm, kas glaimo viņa pašvērtējumam." /Somersets Moems/
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.04.15 12:13:38
Maldīties liek nepatiesa informācija, ko cilvēks ir pieņēmis par patiesu un kas viņam ir ļoti svarīga.
*Duksis
# Iesūtīts: 2008.04.15 12:14:57
KarotesNav Sapratu - maldīties liek maldīšanās.
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.04.15 12:16:28
*Duksis
Tieši tā. Kaut kāda sākotnēja nepareiza informācija, kas pieņemta kā patiesa. No tā brīža sākas maldīšanās.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.04.15 12:20:52
KarotesNav, un kas liek nepatiesu pieņemt par patiesu? Vai ne tieši tas ko Duksis saka - savtīgums, vēlme, lai patiess ir dajebkas, neatkarīgi!
*Duksis
# Labojis *Duksis: 2008.04.15 12:26:10
KarotesNav Ja vēlreiz šajā diskusiju sadaļā dzirdēšu vārdu "informācija" jebkurā kontekstā - nošaušu kā suni! Viens tukšu salmu kūlējs uz pasaules būs mazāk! Vismaz vienu labu darbu būšu izdarījis savā mūžā. ... . Temats ir ļoti svarīgs. Pareizas atbildes noved pie ļoti daudz būtiskām konsekvencēm ar neapšaubāmu praktisku vērtību - kā pareizi dzīvot, lai izvairītos no maldiem. Diemžēl, tādu atziņu kā "par nepareizu informāciju un tās sekām" piespēlēšana mūs īpaši netuvina šim mērķim savas nekonkrētības dēļ.
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.04.15 12:28:24
Mulders
kas liek nepatiesu pieņemt par patiesu? Vai ne tieši tas ko Duksis saka - savtīgums, vēlme, lai patiess ir dajebkas, neatkarīgi!
Naivums arī te der.
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.04.15 12:30:07
*Duksis
kā pareizi dzīvot, lai izvairītos no maldiem
Jāizglītojas, tātad jāzin vairāk!
Jāpārbauda tas, ko zini!
Jāskatās arī, kā citi dzīvo, cik laimīgi jūtas.
*Duksis
# Iesūtīts: 2008.04.15 12:31:22
Mulders Vai "paļaušanās uz autoritātes nemaldīgumu", t.i. nekritiska patiesības pieņemšana, neslēpj sevī potenciālu maldu cēloni?
*Duksis
# Labojis *Duksis: 2008.04.15 12:31:56
KarotesNav Vo, nu jau esi sācis runāt kā baltais cilvēks!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.04.15 12:33:37
Duksis, nu un tamdēļ arī Pāvils saka - "Mantkārība ir visu elkdievību māte"... Šai ziņā man patīk Budisms, tas māca negribēt neko... Taču kā rāda prakse, tad Budistiem tomēr ir būtiski daži jautājumi... vismaz, kas skar Tibetas neatkarību! Acīmredzot, pat Budistam ir vajadzības... Un līdzko mums ir "vajadzības" tā mums var pārdot un ietirgot dajebko ar nosaukumu "vajadzība"!

Vai cilvēks prot atšķirt vārdu no tā, ko šis vārds reprezentē un tā teikt redzēt lietu būtību, tur vajag pieredzi un izglītību!

Mulders
# Labojis Mulders: 2008.04.15 12:35:12
Vai "paļaušanās uz autoritātes nemaldīgumu", t.i. nekritiska patiesības pieņemšana, neslēpj sevī potenciālu maldu cēloni?

Jā! Tieši tamdēļ, tikai tad, ja Patiesība būs tavs vienīgā autoritāte, ir kaut kādas cerības nemaldīties. Taču... tu pats saproti, līdzko mēs iznīcinām pašu jēdzienu "Patiesība" - tā tu esi brīvā kritiena pozā un vairs NEKAS nespēj tevi pasargāt no maldiem! Jo tad tu JAU esi maldos līdz ausīm!

Tamdēļ, kāmēr tu stāvi kā Poncijs Pilāts ar stulbu ģīmi jautājot "kas ir patiesība" tikmēr Pūlis mierīgi tevi varēs piespiest pat pašu Patiesību krustā piesist un ne gailis pakaļ nedziedās...
Tamdēļ, lai izvairītos no viltus naudas, pietiek, ka tu pazīsti īsto naudu!

Bet patiesībai ir jātic. To nevar pārbaudīt ar "citu patiesību". Patiesība patis sevi apstiprina un spēj pastāvēt neatkarīgi ne no kā... Kā šo patiesību atrast... Kā paturēt... un kā iedot citiem... Lūk visu reliģiju svētais grāls! Es ticu, ka esmu to atradis, bet nu ja pameditēsi tā abstraktāk, sapratīsi, kamdēļ, pat ja tu ZINI patiesību, tu to nevarēsi alā dzīvojošajiem Platona fanātiem, to iedot!
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.04.15 12:37:15
Mulders
Problēma, protams, ir atrast Patiesību.
Citādi jau viss kārtībā - ir Autoritāte, kurai var nešaubīgi ticēt.
Mulders
# Labojis Mulders: 2008.04.15 12:38:43
KarotesNav, welcome to the club! Tagad tev atliek izlasīt Justīnu Mocekli un/Vai Augustīnu! Nu precīzi kā tu domāja!
*Duksis
# Labojis *Duksis: 2008.04.15 12:39:29
Mulders Kristietība liekas, ka nemāca "negribēt neko." Amerikas pamatiedzīvotāji savulaik esot lējuši sagūstītiem konkistadoriem mutē izkausētu zeltu, lai viņi vienreiz varētu veldzēt kāri pēc šī metāla.
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.04.15 12:42:21
Mulders
Tā doma taču ir sastopama bezmaz visur. Pie ateistiem gan nav, jo viņiem viss pašiem jāpēta, nav kas pasaka priekšā.

Mulders
# Iesūtīts: 2008.04.15 12:43:12
Duksis, nu Kristietība nav Budisms... Kristietība māca gribēt šo Patiesību un "mantu kuru zagļi nemaitā un kodes nezog"! Taču, šodienā arī Budisms derēs... Tā teikt, atmest VISU un tad sākt no 0, apgūstot kas ir šīs patiesi vajadzīgās mantas un lietas, kuru iekārošana ir kosntruktīvi dzenošs spēks un nerada maldus!
Tu esi iegrābies lielumlielā desas lunķī, nedomāju ka tik viegli to norīsi... Man šai ziņā vieglāk, ticība uz Kristu, kurš nekautrējās pats sevi identificēt ar Patiesību! Nav daudz tādu fruktu Vēsturē, kas atklāti un publiski ir atļāvušies apgalvot, ka viņi paši ir šī Patiesība... Labākais ko piedāvā visādi "Skolotāji" kāreiz ir "es jūs aizvedīšu līdz Patiesībai". A te mums ir frukts, kas saka... `Še es esmu`!!!

Tālāk kā jau es teicu - take it or leave it!
Rausītis
# Iesūtīts: 2008.04.15 12:43:20
Vai cilvēks prot atšķirt vārdu no tā, ko šis vārds reprezentē un tā teikt redzēt lietu būtību, tur vajag pieredzi un izglītību!
es iespraukšos, nu ne gluži par tēmu, bet līdzīgi, nu par to vārdu -
braucot uz darbu dzirdēju BMW reklāmu "vai jūs jau esat iekārojis to un šito, ja vēl nē, ļaujieties iekārei un paņemiet" - tāda doma.
Un tad domāju es, ka pavisam drīz, bet varbūt jau tagad sab-bā būs situācija kad vārdu nozīme, ar kuriem "operē" kristietība būs totāli izmainījusies. nu piemēram, šajā gadījumā , vārds iekārto tiek paradīts par kaut ko ļoti pozitīvu. un galu gala atbildes uz "tev nebūs iekārot" būs "kāpēc, tas taču ir forši".
ko es ar to domāju, es domāju, ka sludināšana ir apgrūtināta, ja "atslēgas" vārdiem sab-bā ir mainījusies nozīme. kā tad lai māca redzēt būtību?
Mulders
# Iesūtīts: 2008.04.15 12:46:55
KarotesNav, jā pasaulē ir gan īsta nauda gan viltota nauda. Un zini kā cilvēki rīkojas - viņi iet pie savas Bankas, un uzticās tās vērtējumam par naudiņu!

Šeit ir grūtāk... mēs nepazīstam savu Banku!

Tā nu nebrīnies, ka daļa dzīves ir šīs Bankas meklējumi! Meklē, un Dievs sola, ka atradīsi!

Pārlasi Justīnu Mocekli un Augustīnu, šie ir kāreiz tieši šīs klases kristieši - tie, kas meklēja... un nebij mierā, kāmēr nebij atraduši! Baigi interesantie stāsti! Justīnu Mocekli vispār viens vecs vīrs jūras krastā nokonvertēja - sak a tu izčeko tos jocīgos fruktus!

Taču zini kas vēl... Mūsu sabiedrībā par KRUTU mantu tiek uzskatīts kāreiz šī individualitāte. Tobiš nav svarīgi vai tas ir patiess, svarīgi ka tas ir TAVS! Tev ir tiesības uz SAVU viedokli un ir pilnīgi negodīgi apgalvot, ka šis viedoklis ir labāks vai sliktāks. Tā mums pats Patiesības jēdziens tiek iznīcināts... un cilvēkiem ir paniskas bailes būt "kā citiem", jo tad taču tu neesi vērtīgs, ja tavs funktieris nav "oriģinalitāte"... Un tas rada labu placdarmu maldiem... Jo pašā saknē jau tiek pateikts, ka maldi ir OK, ja vien tu tiem piekrīti
Mulders
# Iesūtīts: 2008.04.15 12:48:49
Rausītis, 10iekā!

Sludināšana tamdēļ ir prasme un dāvana... Runāt šīs patērētāju sabiedrības valodā... iedodot viņiem lietu būtību, nevis tikai vārdus, kuri viņu galvā nozīmē pilnīgi ko citu!

Tas arī ir viens no trikiem, kā maldus pārdot! Ietērpt tos skaistos vārdos, bet būtību nomainīt! Tā ir nespēja atšķirt vārdus no lietām!

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 72 , pavisam kopa bijuši: 2583