atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par dažādiem jautājumiem BITE modelis
Mulders
Iesūtīts: 2008.02.26 14:37:04
Man personīgi patīk Stīvena Hassāna (Steven Hassan) izstrādātais BITE modelis kultiem. Šeit pamēģināšu iemest par to datus:

ņemts no http://www.culthelp.info/index.php?option=com_content&task=view&id=15&I.. temid=5
AutorsZiņas teksts
Mulders
# Iesūtīts: 2008.02.26 14:49:25
Mind Control aspekti

Informācijas kontrole

1. Svarīga informācija, kas ir pieejama publiski tiek liegta adeptiem vai potenciālajiem adeptiem
2. Mānīšanās! Informācijas "nedateikšana" un "noklusēšna! Tas arī ir tas, kas notur tevi iekšienē!
3. Kultos, informācija par Kulta vēsturi, mērķiem, doktrīnām, finansu afērām, problēmu risināšanas metodes, pedagoģija un trenniņi kā arī dsiciplinārsodi par nepakļaušanos, tiek pēc iespējas turēti prom no kulta adeptiem
4. Tikai tie locekļi, kam ir uzticamības statuss tiek pielaisti šai informačijai.
5. Jebkura kritiska informācija par kultu tiek marķēta ar tagiem "meli" "netīru motīvu vadīti", "velna ģenerēti" un tiek slēpta no adeptiem!

Domu kontrole
1. "Patiesība" un realitāte tiek izkropļotas kulta iekšienē pastāvīgi mainot vārdu definīcijas caur spec valodas un kodētu vārdu lietošanas, klišejas
2. Dažādi spec vārdi liek locekļiem justies svarīgiem un elitāriem
3. Svešā valoda apstulbina ārā esošos, jo tie nesaprot, par ko kults runā... un tad tas liekas "kruta"... ar domu "dziļa valoda"
4. Dažādu būtisku vārdu jēgas nomaiņa pat pašiem locekļiem neļauj saprast, ko kults māca!
5. Kulta līderi apspiež brīvu domu izpausmi un jautājumus izmantojot dažādas "domu apstādināšanas" metodes - lūgšanas, himnas, Rakstu citātus, mantras, runāšanu mēlēs un rituālus lai izdzītu šaubas, jautājumus un neskaidrības. "Es par to nevaru padomāt` "Kā tu vari apšaubīt līderi, pēc visa, ko esam tavā labā darījuši". Uzdevums ir apturēt jebkādus jautājumus par sistēmu un līderiem!
6. Termins "ticība" tiek lietots negatīvā nozīmē. Locekļiem ir jālieto vārds ar nozīmi - pakļauties līderim, pakļaušanās, nevis kā pozitīva pārliecība par Dieva mīlestību!
7. Adeptiem ir jājūtās vainīgiem par ikvienu mēģinājumu apšaubīt un ieniteresētību par kulta "virtuvi". Interese par kulta darbību nozīmē mazticību!
8. "Žēlastība" kulta nozīmē būtiski atšķirās no tās, kas ir Bībelē. Kā arī jēdziens "Dievs" ir būtiski atšķirīgs no tā, kā to zīmē Raksti. Galu beigās, par "Dievu" kļūst grupa

turpinājums sekos...
Mulders
# Iesūtīts: 2008.02.26 14:57:24
Emociju kotnrole

1. Tiek izmantota vainas apziņa pret grupas adeptiem. Adeptam ir jāšaubās par savu veselo saprātu un savām kvalitātēm, ja viņš nevar visam izsekot, ne visu saprot, nespēj samierināties vai piekrist Grupas politikai. Tā vietā lai aplūkotu Grupas līdera kvalitātes, vēsturi, grupas politiku.
2. Dažādas fobijas! Armagedoni, "pēdējās dienas" etc. tiek implantēti grupas adeptos.
3. Bailes, dusmas, naids un atkārtoti texti dienu no dienas attur grupas locekļus no kritiskas analīzes un pārdomām!
4. Bailes no konfrontācjias ar ģimenes locekļiem ir raksturīgs kulta darboņiem, kas bieži traucē viņu atbrīvošanā no kulta žņaugiem!

Uzvedības kontrole
1. Stingra uzvedības kontrole nodrošina Līdera varu grupā
2. Uzvedības disciplīna iespaido ārā esošos un pārliecina par grupas garīgumu un dziļumu.
3. Līderi atsaucas uz Rakstiem balstot savu uzvedības kontroles mehānismu, bet pārsvarā tas ir vērsts uz ārējām izmaiņām, nevis iekšēju revīziju. Tas ir ģērbšanās stils, ēdiens, karjera, izglītība, uzvedības patterni, valoda... līdz pat precēšanās preferencēm un sexa diktāts. Tas viss ir vērsts uz cilvēka Identitātes nomaiņu!
4. Ja adepts nepakļaujas, tad viņam vajag iedrošināt un piespiest kopēt vecākos grupas locekļus vai pat līderi!
5. Pakļaušanās CILVĒKU autoritātēm ir visbūtiskākais, kas jāapgūst ikvienam kulta loceklim
6. Lideri parasti nevar kontrolēt iekšējās domas, bet ja viņi kontrolē uzvedību, tad sirrds un prāts drīz vien seko.
7. Uzvedības kontrole izolē cilvēkus vēl efektīvāk no apkārtējiem!
vilks
# Iesūtīts: 2008.02.27 07:09:21
Ctulhu
būtu jauki,ja Tu,minot piemērus, censtos turēties pie realitātes un pierādījumiem. Šai forumā tiek dzēsti tikai neētiski (personu vai grupu aizvainojoši vai naidu kurinoši komentāri),kā arī tādi komentāri,kas ierakstīti nepareizajā tēmā. Ja kādam komentāri bieži ir otrajā kategorijā,tad tas nenozīmē,ka cilvēka domas tiek ierobežotas,bet gan,ka jāmācās rakstīt par tēmu.

Tāpat neredzu konkrētu saistību ar realitāti Taviem pārējiem salīdzinājumiem.

Mulders
interesants modelis..iespējams, ka pēc tā var vērtēt arī atsevišķu vadītāju manipulatīvu uzvedību (jo ir taču organizācijas,kuras pēc statūtiem un būtības nav kulti,bet kurās daži konkrēti vadītāji rīkojas manipulatīvi).
Mulders
# Iesūtīts: 2008.02.27 09:51:54
vilks, protams, ne jau tas ir kults, kuram viens, divi trīs no šīm pazīmēm ir... pa kādai metodei atradīsi jebkurā sabiedrībā vai organizācijā... jāsausās, tad kad šī visa sistēma lec acīs ar nospiedošu pārsvaru! Es te tā galvā prikinul Mormoņus un Jehovas Lieciniekus, un tie jau toč pa kādiem 90% katrs atbilst!
Faddy [103.75.247.242]
# Iesūtīts: 2024.01.17 15:17:49
Surprise! The things a watch opener this approach content is actually in my position. A whole lot highly valued, book marked, Document can’t anticipate a great deal more! ufabet123

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 145 , pavisam kopa bijuši: 3951