atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par dažādiem jautājumiem Karš Ukrainā
incognito
Iesūtīts: 2022.02.25 19:12:51
Mēs varētu padalīties domām par šo skumjo notikumu.
. 1 . 2 . >>
AutorsZiņas teksts
incognito
# Iesūtīts: 2022.02.25 19:25:38
Es nesen domāju - par ko vajadzētu lūgt šī notikuma sakarā. Atzīšos, gribētos lūgt, lai krievi dabū pa ļipu. Bet tad man izlikās, ka karā lūgt par kādas puses zaudējumu nav īsti jēgpilni, jo galu galā nav taču tā, ka Dievs mīl krievu zaldātiņus mazāk kā ukraiņu, un dabūšana pa ļipu nozīmētu daudzu zaldātiņu bojāeju. Galu galā es paliku pie tā, ka droši vien var lūgt par Putinu, jo viņa izteikumi un motivācija parāda kaut kādus dziļus dvēseles ievainojumus (ko Vaira Vīķe Freiberga nosauca par "ievainoto narcisismu". Un vēl iespējams, var lūgt, lai Dievs ir klātesošs šajā notikumā. Jo man ir radies tāds jūsmīgs priekšstats, ka Viņa klātbūtne jebkurā draņķībā to vērš par labu.
dafne
# Labojis dafne: 2022.03.23 00:42:24
Jālūdz vispirms par ticības brāļiem un māsām.Vienalga vai politiķiem,karavīriem vai mājsaimniecem...pirmāk par tiem.Loti grūti lūgt kaut ko par Ru prezidentu,bet tikpat grūti reizēm lūgt par mūsu pašu valdību.Gribetos nelugt,bet mierīgi dzīvot ar gribas.Loti smagi ir redzēt ka tiek izmantotas kara bēdas ka pakāpiens kādiem karjera un ..ne tikai politiķiem.To var ļoti redzēt..tas duras acīs.
Cik sākumā visam sekoju līdzi,tik tagad distancejos no tā visa vajprata.Eju un "stādu ābeles".
incognito
# Iesūtīts: 2022.04.09 15:23:26
Redzi, te ir nelaimīgā situācija, kad vieni ticības brāļi uzbrūk un mēģina nogalināt citus ticības brāļus un māsas.
Aivars
# Iesūtīts: 2022.04.19 18:24:45
incognitozini, ja palasies psalmus, tad var labi redzēt, ka nav arī nekas nepareizs lūgties, lai krievi dabon pa ļipu, un lai tos Bābeles maukas bērnus pašus pret klintīm satriec, kā viņi izdarās ar sava uzbrukuma upuriem. Beigu beigās, lūgšana jau ir godīga saruna ar Dievu, kur tu savu reizi izkliedz arī savu sāpi un dusmas, taču...uztici Dieva izšķirt to īsto atbildi
Es gan esmu neesmu cilvēks, kas no smalkjūtības pāri pludotu, un tādēļ neesmu slēpis jau iepriekš, ka krievu pravoslāvija man šķiet brutāls imperatora kults, kam ar Austrumu Ortodoksiju mazāk kopēja kā ar pagānu romas Jūlija, Augusta, Hadriāna dievišķošanu. Teiksim, Ņevska baznīcas Latvijā jau vien ir pārdomu vērts fenomens, kā kanonizēts ir patiesībā viens Ordas vasalis, kura bruņucepurē bija Korāna teksti, un kura vienīgais nopelns bija kauja pret kristīgajiem Livoniešiem še rietumos. Taču pat ja abstrahējos no tā, manuprāt nav iespējams liekuļot, ka Bučas bērnu grupveida izvarotāji ir mūsu ticības brāļi. Cita lieta, ka viņi ir grēcinieki, un arī mēs esam grēcinieki.
dafne
# Iesūtīts: 2022.04.23 20:01:51
Ticības brāļus un māsas...biju domājusi tos,kuri Kristum tic.Tam ko viņš ir teicis un darījis.Es nedomāju visus ticīgos...visi jau kaut kam tic.

incognito
# Labojis incognito: 2022.04.24 21:26:56
dafne, kaut arī starp Krievijas karotājiem īpaši redzami ir čečeni(laikam musulmaņi), pateicoties savai īpaši bravūrīgai uzvedībai, man liekas, ka lielais vairums karotāju tomēr ir Krievijas pareizticīgo baznīcas pārstāvji. Tāpat arī ukraiņu pusē, domāju, liels daudzums ir pareizticīgo. Šai sakarā šodien redzēju interesantu videoziņu internetā, kur viens Ukraiņu pareizticīgās (Maskavas patriarhāta pārraudzībā esošās) baznīcas priesteris stāstīja par aicinājumu, ko parakstījis kopā ar citiem priesteriem, proti - nodot MAskavas patriarhu Kirilu baznīcas tiesai par kara kurināšanu. Izrādās, viņiem kanoni paredz tādu iespēju, ka vēsturisko patriarhiju galvas savācas un izveido tādu kā augstāko pareizticīgās ekumēnes tiesu. Vispār būtu interesanti , ja tā notiktu, jo tas ļautu novērtēt, vai tiešām tā Krievijas pareizticība ir tāda , kā raksta Aivars - brutāls imperatora kults. Jo vispār jau pareizticībā varas un baznīcas attiecības vēsturisku iemeslu dēļ vienmēr ir bijušas sarežģītas - kad Romas impērija sadaījās Rietumromas un Austrumromas daļā, sanāca, ka Roma bija vienīgais patriarhāts, kas palika rietumos. Rietumos impērija drīz - 476.gadā sabruka un Romas baznīca kādu laiku bija vienīgā cilvēku organizācijas forma, jo laicīgās varas ta nebija - impērijas administrācija izčibēja, un pāvestiem savu reizi nācās pat organizēt graudu piegādes - vienkārši viņi bija vienīgie, kas to spēja. Toties Austrumromas impērija pastāvēja apmēram 1000. gadu ilgāk - līdz 1453. gadam, tāpēc pareizticīgo baznīcai nācās iemācīties sadzīvot ar spēcīgu valsts varu, kas nekautrējās jaukties baznīcas lietās.
Aivars
# Iesūtīts: 2022.04.25 17:07:05
Neapšaubāmi, valsts varas uzbāzība mēdz atspoguļoties baznīcpolitikā, un arī LELB mēdz pārcensties ar visādiem reveransiem "šīs pasaules varenajiem", taču nevienam kaut kā nav nācis prātā kanonizēt Ulmani vai Čaksti, vai pulkvedi Ķūķi


Savukārt, ja palasies krievu pareizticīgo literatūru jau kopš patriarha Nikona laikiem, impēriska politika un nicinājums pret Rietumu kristietību tur ar neapbruņotu aci redzams
incognito
# Iesūtīts: 2022.05.03 08:08:50
Vismaz krievu pareizticīgie, šķiet, uzskata, ka Rietumu kristietība ir apmaldījusies.Nezinu, cik lielā mērā tā domā arī citi pareizticīgie, tie, kas nav Maskavas baznīcai piederīgi.
dafne
# Iesūtīts: 2022.05.08 22:31:59
Būtībā jau vienalga ko p-ticigie domā,pat ja Rietumu kristietiba"ir apmaldijusies" (es gan nezinu pēc kā tas tiek noteikts,vai pareizticīgie redz visu ļaužu sirdis?)tas nedod nekādas tiesības atbalstīt mierīgo iedzīvotāju nogalināšanu.
incognito
# Labojis incognito: 2022.05.14 11:29:37
Nē nu, viena joma, kurā Rietumu kristietība ir apmaldījusies, protams, ir kļūdaina izpratne par vairākām tēmām. Piemēram, izdaudzinātais jautājums par to vai Svētais gars iziet no Tēva (kā kristīgā baznīca izlēma Nīkajas koncilā 325.gadā), vai arī no Tēva un Dēla (kā krietni vēlāk izdomāja Rietumu baznīca). Šis jautājums ir izdaudzināts tāpēc, ka bja viens no lielās baznīcas šķelšanās iemesliem 11.gadsimtā.
Vēl esmu dzirdējis pareizticīgo kritiku par Rietumu baznīcas svētajiem, specifiski - sv. Terēzi no Bērna Jēzus. Proti, no viņas sarakstes esot noprotams, ka viņa nebijusi nekāda svētā, bet atradusies maldu iespaidā, tajā, ko krieviski sauc прелесть . Tāpat esot ar Asīzes Francisku, Avilas Terēzi un citiem.
Un vēl, protams, pareizticīgie ir visai skeptiski pret pestīšanas juridisko interpretāciju, kuras būtība, kā s to saprotu, ir apmēram, ka visi cilvēki ir mantojuši no Ādama un Ievas vainu, par ko tiem būtu jātiek sodītiem ar nāvi.Nu un tad Dievs atdeva Jēzu Kristu, lai tas tiktu sodīts ar nāvi, lai spriedums būtu izpildīts, un Dievs varētu cilvēkiem piedot.
Savukārt rietumu baznīca jau arī nav vairījusies svētīt nogalināšanu, lai palasām kaut vai Šveiku, kur armijas garīdznieku (feldkurātu) dienests regulāri organizē karalauka dievkalpojumus.
Aivars
# Iesūtīts: 2022.05.19 12:52:01
incognito
Filioque neapšaubāmi ir interesants temats, par ko kristīgie intelektuāļi ASV mēdz ekumēniskās konferencēs vēl diskutēt. Taču diez vai Ohlobistins vai Gunģajevs ar mūspuses gnezioluterāņiem par to karsti debatētu
incognito
# Labojis incognito: 2022.05.30 08:29:43
Aivars
jā, filioque droši vien ir interesants sarunu temats, kaut arī, man liekas, par to nopietni var runāt tikai vēsturiskā aspektā - kā šī ideja ir attīstījusies un mainījusies laika gaitā. Bet tas, par ko tiek runāts, lietojot šos vārdus, taču ir vismaz uz principiāli neizprotamā robežas - runa ir par D-va personību.Kaut kādi mājieni par šo tēmu ir atrodami Rakstos, bet tās , protams, nav definīcijas. Ne īsti saprotu, kāpēc 325.gadā tie bīskapi, kas piedalījās Nīkajas koncilā, izdomāja vispār ielikt ticības apliecībā šos vārdus. Vai tiešām presbiterim Ārijam būtu bijusi sava īpatna teorija ne tikai par Kristu, bet arī par sv.Garu? Jo tas koncils jau lielā mērā bija antiariānisks, kā arī kaut kādā mērā impērijas eksperiments, cik lielā mērā tā bija spējīga kontrolēt baznīcu.
Aivars
# Iesūtīts: 2022.06.04 14:15:33
incognito
Oficiālā versija gan ir, ka nevis 325., bet 381. tas esot noticis
Bet pareizi jau tu uztver, ka filioque arī bija daļa no vēršanās pret ariānismu, proti, pasvītrojot, ka Jēzus ir patiess Dievs līdz ar Tēvu un Sv. Garu
incognito
# Labojis incognito: 2022.06.08 08:16:49
Aivars
Paldies par precizējumu. Patiešām, 325. gada Nīkajas ticības apliecības versijā par Sv. Garu viņi ierakstīja vien to , ka tāds ir.
Pirms kāda laika man bija prieks noklausīties youtubē Andreja Kurajeva lekciju par šo jautājumu; tad vēl Kurajevs nebija sastrīdējies ar patriarhu Kirilu, un bija godājms teoloģijas profesors. Nevaru lielīties, ka visu būtu sapratis, bet kopumā man palika iespaids, ka viņaprāt orģinālā Konstantinopoles koncilā pieņemtā ticības apliecība ir skaista filozofiska konstrukcija, kam filioque pievienošana šo skaistumu izjauc, nostādot Sv.Garu zemākā pozīcijā . Konstrukcijas skaistums varētu likties šaubīgs arguments, bet nesenos laikos ir bijuši vairāki gadījumi fizikā, kad kāda matemātiski skaista teorija ir izrādījusies ar atbilstību realitātē. Nesenākais gadījums, šķiet, bija kvarki, kas bija mēģinājums izprast, kāpēc elementārdaļiņas uzvedas tā kā tās uzvedas. Modeļa radītāji pat negaidīja, ka kvarki varētu patiešām pastāvēt, bet kopš tā laika to pastāvēšana ir pierādīta eksperimentāli.
dafne
# Iesūtīts: 2022.06.12 18:20:29
AivarsGribēju pajautāt,ne par tēmu varbūt,(bet šeit kaut kāda diskusijā vismaz notiek),vai nav plānots tulkot un izdot Jensija grāmatu"Vilšanās Dievā"(klausos audio grāmatu krievu val., nezinu kā angļu val.varbut savādāks nosaukums.) Ļoti labi patīk.
Aivars
# Iesūtīts: 2022.06.18 00:13:35
dafne
Es katrā ziņā priecātos, ja kāds to izdarītu. Tāpat kā, ja tiktu iztulkota grāmata par lūgšanu vai Bībeli,, ko Jēzus lasījis
Zinu tikai to, ka pēc autora paša ieteikuma ir iztulkota viņa personīgi augstāk vērtētā "Žēlastība- kas gan tajā tik pārsteidzošs" , taču šobrīd drusku ir iesprūdiušas visas izdošanas sarunas, sakarā ar kariem un hiperinflāciju, kas neapšaubāmi ietekmē arī grāmatu tirgu, jo īpaši Latvijā
Aivars
# Iesūtīts: 2022.06.18 00:29:03
incognito
Te man nāk prātā prof. Taivāna teorija, ka Rietumos it kā esot uzvarējusi ariāniskā kristoloģija (kur Jēzus ir vienkārši lielisks ticīgs puisis un pravietis), bet kaut kā man tomēr šķiet, ka tas "filioqe" tomēr pierāda pretējo. Cita lieta, ka baznīcpolitika vēsturiski ir pārņemta ar hierahiju, kamēr mūsu Kungs un Pestītājs vienlaikus saka, ka "tā Kunga Gars ir mani svaidījis", gan dvešot saka"saņemiet Svēto Garu", un pats trakākais- kādā brīdī pat atļaujas paziņot "kā Tēvs Mani sūtījis, tā Es jūs sūtu"

Ja Tu jautātu manu personīgu viedokli, tad es nekādā ziņā neuzskatu, ka filioque ir tā īstā problēma
dafne
# Labojis dafne: 2022.06.19 20:26:38
https://youtu.be/Y_5kQbLTY7Q
Ir pieejamas Jensija audio grāmatas,bet tikai krievu valodā.Un,ne tikai Jensija.
Varbūt audiogrāmata ir variants, laikā kad papīrs kļūst dārgāks.🤔
incognito
# Labojis incognito: 2022.06.23 14:12:11
Aivars,
Par šādu prof. Taivānu uzskatu nebiju dzirdējis, lai gan kaut kur esmu lasījis, itin kā ariānisma idejas ir pastāvējušas pailgi, t.i. ka daudzi no cilvēkiem, kas pievērsa barbaru ciltis kristietībai, esot bijuši ariāņi, nu un tā barbaru kristianizēšana jau notika vairākus gadsimtus pēc pieminētajiem baznīcas konciliem.
Aivars
# Iesūtīts: 2022.07.15 16:49:03
incognito
Jā, tā bija! Lielā mērā tādēļ arī barbariem likvidējot Romas valsts pārvaldi, Baznīca neko daudz necieš, kas gan pēcāk bija liels kārdinājums dažam Romas bīskapam par visas kristīgās pasaules Papiņu uzmesties

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 182 , pavisam kopa bijuši: 2972