atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par dažādiem jautājumiem Dažādas pārvaldes formas
Mulders
Iesūtīts: 2008.01.23 13:11:56
Ctulhu šeit daži interesanti pārvaldes formas:

http://en.wikipedia.org/wiki/Kritarchy
http://en.wikipedia.org/wiki/Meritocracy
http://en.wikipedia.org/wiki/Robocracy
http://en.wikipedia.org/wiki/Technocracy_%28bureaucratic%29
http://en.wikipedia.org/wiki/Noocracy

Interesanti, ka Nookrātijas vai Meritokrātijas piemērus Vēsture īsti nepazīst... protams, tas vēsturniekiem būtu jājautā!

Splits no offtopika
AutorsZiņas teksts
Mulders
# Labojis Mulders: 2008.01.23 13:13:03
Kbiorgizācija ir problēma ar psiholoģiju. Cilvēks var nepieņemt kiborgu kā līdzvērtīgu cilvēcīgu būtni balstoties kaut vai tikai uz ārējo izskatu...

Blakus kiborgizācijai es redzu otru konkurējošo disciplīnu un ko jau paredz Kiberpanka sci-fi autori - ģenētiku!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.01.23 13:18:13
Karavīrs jau arī ir šī sportiskā talanta nesējs. Bet vai kājniekam ir jābūt intelektuāli augsti attīstītam? Pietiek, ka viņš ir trenēts darboties ar hi-tech un izpildīt uzdevumu... Savukārt vēlāk šāds karavīrs balstoties savā pieredzē ir kudī labāks assets pie pārvaldes galda nekā nookrāts frakā...
Te ir tas konflikts, ko Ctulhu neatzīst, ka ir teorētiskas intelektuālas zināšanas un ir zināšanas kas nāk empīriski pieredzot šo teoriju. Atšķirība ir tāda, ka teorētiskas zināšanas grāmatā nekad nespēs nodot visu informāciju, kas tiek iegūta empīriski esot attiecīgā situācijā un tādējādi spējot izvērtēt informācijas būtisko un nebūtisko! Grāmatas kā likums koncentrējas uz būtisko, bet nebūtiskais nevar tikt ignorēts! Tā teikt, mēs sastāvam no daudziem litriem ūdens, bet tas nav būtiskais mūsu ķermenī Tas nav tas kas cilvēku padara par cilvēku!

Tāpat karavīru par karavīru nepadara zināšanas par kara māxlām, bet prasmes rīkoties. Savukārt adekvātu lēmumu pie nookrātu galda var pieņemt tikai tāds, kuram ir šīs empīriskās zināšanas nevis tikai intelektuālās ones...

No kā secinājums - plika nookrātija bez adekvāta empīriskā fīdbeka diverģēs prom no realitātes!
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.01.23 13:18:16
Mulders
Robotiņus tak var ielikt kādās ādās vien tīk. Pat kā cilvēku uztaisīt.
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.01.23 13:19:46
Talantīgi cilvēki lai paliek sava talanta sfērā.
Nevajag laist pie valsts vadības talantīgus muzikantus vai sportistus, bet tikai talantīgus politiķus.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.01.23 13:21:19
KN acīmredzot būs neizbēgams jautājums uz kuru mums nāksies tomēr atbildēt - kas ir cilvēks, kas ir intelekts, kas ir apziņa un saprāts... kaut vai tamdēļ lai varētu juridiskos un ētiskos jautājumus sakārtot! Piemēram Ctulhu uzskata, ka ja es uz datora radu AI, tad man vairs nav tiesības vienpersoniski šamo izdzēst, ja šis nepozeso atklātu bīstamību! Es viņam nepiekrītu!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.01.23 13:22:46
KN, bet ko nozīmē "valsts vadība"? Vai talantīgus ekonomistus laižam? Vai talantīgus zinātniekus laižam? Kamdēļ vienus talantus nelaist bet otrus laist?
Es gan saku, laižam visus, tak neļaujam Dakterim būt par Aizsardzības ministru un Kultūras Ministram par Ārlietu ministru
Mulders
# Iesūtīts: 2008.01.23 13:25:49
Kaapeec? Taa taccu buus slepkaviiba.

Tas tikai tad, ja AI definē kā līdzvērtīgu tiesību subjektu! Pagaidām es nedomāju ka tas iet cauri! Kā jau teicu, bez visai striktas I definīcijas šitais būs garām! Tas ir tas pats kas noteikt vai cilvēks ir dzīvs vai nav un kad vadiņa izraušana ir slepkavība un kad nav?
Mulders
# Iesūtīts: 2008.01.23 13:28:55
Ctulhu, šajā līmenī notiek "paškontrole" tobiš... man nav jābūt dakterim lai es varētu izlasīt tavu kā ārsta diplomu un salīdzināt to ar tavu ieņemamo amatu! Mēs te par jakobi nookrātiju runājam, tātad diploms būs vispār minimums lai tu varētu pretendēt.
Itogo, prosto likumā noteikts saraksts ar Valstī atzītiem diplomiem un pretī amatu reģistrs kurā šie diplomi ir adekvāti Valsts darbā... ne par jotu pa kreisi vai pa labi!
Te svarīgi ka amatu nevar ieņemt cits, lēmumu pieņemšanā gan, protams, visi var par visu izteikties... bet atbildība par šaizēm, protams krīt uz atbildīgo amatu, kā arī pankūkas par labu darbu arī saņem šis! Tā kā neies cauri ka šis vienpersoniski visu lems, jo ja salaidīs tūtā ignorējot citu padomus, izlidos kā korķis!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.01.23 13:35:54
Ja tas, piemeeram, striidas ar tevi un dod reakcijas , kuras tajaa nav ieliktas - tad ir cilveeks.

Intersana zajava. Vai tad tu atzīsti mind/matter duālismu?

BTW šeit es neuzskatu, ka nookrātija noteikti ir balstīta filosofiskajā materiālismā. Aceramies, ka nookrātija ir "Goverment of the Wise". Wise ir kas vairāk kā "Gudrs Intelekts", tas ir "Vieds"... Kā likums viedums izriet no pieredzes reālā dzīvē un visticamāk, ka tā drīzāk būtu "Vecaju pārvalde", kur jauni gurķi pārsvrā nespēs konkurēt dēļ elementāras pieredzes trūkuma!

Esi redzējis filmu kur Mets Deimons spēlē baigo matemātikas un intelekta ģēniju! Ij tur bij ļoti būtiska epizode, kur viņa ārstējošais ārsts pateica, ka puiss ir izlasījis visas grāmatas par dajebko, bet viņš nekad nav stāvējis Sixta Kapella un izjutis to klātesamību un varenību tam arhitektūras un māxlas šedevram... Tobiš tieši tas ko es saku, Grāmata nekad nespēs tev nodot informāciju tādu kādu to saņemam ikdienā pieredzē... Tad taču pietiktu ar vienu uztveres kanālu - redzi, bet vai tu būtu gatavs iemainīt pārējās 4as maņas pret vienu pastiprinātu redzi?
Tieši tāpat grāmata nespēj nodot visu infu, kas izriet no dajebkuras situācijas. Grāmatas dara Gudrus... Pieredze dara Viedu!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.01.23 13:37:14
Ctulhu vai tas nebūtu virziens tāds, ka varas sviras nonāktu universitāšu rokās, kur diploms kļūtu par varas instrumentu Dekānu rokās? BEigu beigās valdītu nevis grādus ieguvušie, bet grādus piešķirošie.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.01.23 13:39:29
a_masiks, bik kaut ko neuztvēru... kontextu laikam nenoķēru!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.01.23 13:46:46
Ctulhu, bēdīgāk būs tad, ja diploms netiks piešķirts izejot no diploma devēja kaut kādiem uzskatiem vai personīgās attiexmes pret diploma saņēmēju ārpus noteiktiem standartiem!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.01.23 13:49:22
Ctulhu, bet kāmēr informācijas nogādes tehnoloģijas nav izgudrotas, tikmēr nekā!

Bēda tāda, ka, lai apmācītu karavīru kaujas operācijai reālai ar samdzeņu "progrmmēšanu" nepietiks, vajag programmēt arī muskuļus un ķermeni, jo tu vari būt pārliecināts, ka proti austrumu cīņas, bet ja ķermenis nebūs trenēts darīt un izturēt to ko iztur cīxtonis, tu neko nevarēsi padarīt!

Galu beigās sanāks... tāda debīla dublēšanās, jo nafig man simulēt svarcelšanu, ja es varu iet u cilāt svarus?

Tehnoloģjai tad būtu jābūt pilnīgai visa cilvēka un smadzeņu infas programmēšanai konkrētam uzdevumam... jo atkal... svarcēlājs nevar būt vingrotājs lai kā tu smadzenes kačātu!
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.01.23 14:13:41
Mulders
Es gan saku, laižam visus, tak neļaujam Dakterim būt par Aizsardzības ministru un Kultūras Ministram par Ārlietu ministru
un kur liekam talantīgos muzikantus un sportistus?
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.01.23 14:18:46
Mulders
personīgās attiexmes pret diploma saņēmēju ārpus noteiktiem standartiem!
Vienkārši - eksāmenus liekam pie citiem cilvēkiem (tiek izlozēti īsi pirms eksāmena), nekā tie, kas mūs apmācīja.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.01.23 14:40:24
KN kā kur... attiecīgi kultūras vai sporta ministrijās... iespējams ka zemākā pārvaldes struktūrā, bet, es domāju ka Ščerbatihs par sporta stāvokli savā jomā zin kudī vairāk par jebkuru deputātu/ministru!

Sportistiem ir tendence kļūt par treneriem, attiecīgi arī kompetentiem savā jomā! Tas pats par mūziķiem! Tā teikt, talants nenāk viens!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.01.23 14:42:11
KN, par examināciju, šai ziņā man patīk sistēma, kas ir CSDD, ļoti kompetenti un skurpulozi. Interesanti, ka, ja esi exāmenu nolicis, tev neizsniedz rezultātu analīzi, tb tu nezini vai bij kāda kļūda vai nē! Tikai ja izkriti, tad gan dod atbildes sīkāk!

Kā arī... exāmenā, tevi filmē... ja pieķers, izlidosi ar parpalām bez jautājumiem!

Tāpat braukšanas exāmens... būtībā uz RND piešķirts tiek inspektors! ļoti grūti izsit cauri šmaukšanos!

Protams, redzot to kas darās uz ceļiem, acīmredzot tomēr sistēma nav perfekta!

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 183 , pavisam kopa bijuši: 2785