atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par dažādiem jautājumiem Par politiku un veeleeshanaam
Jošs Mulders
Iesūtīts: 2010.07.19 14:07:24
It kaa jau neklaajas, bet tomeer es pacelshu sho teemu, ja saita autori uzskata par vajadziigu, esiet briivi klapeet un dzeest teemu ciet.

Mana mazliet "hackeriskaa" paardoma par jauno situaaciju uz veeleeshanaam.

Daudzas partijas startees visaadu vienotu sarakstu formaataa. Ir dzirdeets viedoklis, ak cilveekiem tas nepatiik, jo tad sanaaks ka tev jaabalso par taveejiem liidzi velkot sev netiikamus fruktus.

Es gribeetu noraadiit vienu buutisku "priekshrociibu" shaadam formaatam no muusu - veeleetaaju viedoklja.
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
AutorsZiņas teksts
Jošs Mulders
# Labojis Jošs Mulders: 2010.07.19 14:14:22
Shis buutiskais eertiiba kaareiz ir shie vienotie saraksti.

Jo ja ieprieksheejaas veeleeshanaas nebij iespeeja nobalsot partikulaari PAR sev veelamajiem kandidaatiem un tai pat laikaa "aizlikt kaaju priekshaa" sev neveelamiem, tad shoreiz vismaz daljeeji tas ir iespeejams.

Tagad, ja jums ideologjiski patiik kaads konkreets speeks, tad par to juus varat balsot vienlaiciigi "izstriipojot" konkurentus no taa pasha vienotaa saraksta...

Taapeec, ja juus dikti miilat Shleseru bet nemiilat Shkjeeli jums ir iespeeja abus zakjus noshaut (luudz nepaarprast)... Vienam ievelkot krustu bet otram paarvelkot krustu/striipu...

Taa nav nedz Shkjeeles nedz Shlesera reklaama... kaut vai taapeec, ka ne par vienu es vispaar nebalsoshu un konkreeti man laikam izstriipot jebkuru no vinjiem nebuus iespeeja jo visticamaak balsoshu par citiem speekiem (ja balsoshu)

Prosto taa... atgaadinaat, ka ar shiim veeleeshanaam ir shaada iespeeja... un ieteiktu izmantot savas striiposhanas tiesiibas...

Ideaalaa gadiijumaa buutu ja buutu visi saraksti un visus vareetu sakrustot un sastriipot vienlaiciigi!
EzītisMiglā
# Iesūtīts: 2010.07.19 14:21:45
Man domāt, ka spice vienalga tiks iekšā. Ja tu balso par ŠŠ sarakstu, tad vari strīpot ārā cik gribi, vienalga abi Š būs. Nu, ja notiks brīnums un kādu pavisam apstrīpos, tad vienalga viņam būs liels svars kā partijas līderim.
Aivars
# Iesūtīts: 2010.07.19 14:23:27
Jošs Mulders
Neaizmirsti tikai vienu `bet` - tie saraksti nav alfabēta secībā, un tie, kuriem jātiek par katru cenu, jau iepriekš ir zināmi. Varētu teikt, ka tie plusiņi un mīnusiņi ir vairāk partiju iekšējai lietošanai, ja vien.. varētu runāt par partijām, kas nav konkrētu personu privātprojekti
godwit
# Iesūtīts: 2010.07.19 14:34:05
Aivars
"tie, kuriem jātiek par katru cenu, jau iepriekš ir zināmi."

Tā ir nopietna apsūdzība vēlēšanu sistēmai. Ja tā ir taisnība, tad tā tiesiskā ceļā ir jādara zināma tautai. Ja cilvēki, kas zin faktus, un neko nedara, lai vēlēšanas būtu godīgas, ne ar ko neatšķiras no negodīgajiem deputātiem.
Aivars
# Iesūtīts: 2010.07.19 14:38:25
godwit
Neesi ievērojis, kā mandāti tiek nolikti, vietas valsts aparātā tiek izkārtotas, ka beigu beigās viss ir atkal vislabākā kārtībā? To taču pat presē publisko.
Jošs Mulders
# Iesūtīts: 2010.07.19 14:39:06
Aivars, ja nenjem veeraa ka VK ir uzpirkta (vai ir?), tad krustinjsh un miinusinjsh ir noziime. Ar krustinju tu 2kaarsho savas balsis un ar miinusinju tu nullificee!

Savukaart saraksta fruktu seciibai noziime ir tikai striiidigajos gadiijumos un tie nosaka kas pakljuust "zem striipas" bet ar + un - tu vari kandidaatu tiiri matemaatiski celt pa sarakstu augshaa vai laist lejaa... Tobish jaa, lai saraksta pirmaa persona netiktu iekshaa, vinjam buus vairaak - jaasanjem nekaa tam kursh ir saraksta apakshaa... Bet to var...

Taapeec es atgaadinaaju - ja visi draudziigi sametaas un izstriipo saraksta pirmo kandidaatu - vinjsh netiks ieskhaa!


BTW tagad viens frukts var buut tikai viena apgabala sarakstaa... taakaa tiiri matemaatiski katrai partijai (ja taa iesniedz visos apgabalos sarakstu) ir vismaz 5i dazhaadi frukti kas ciinaas par "pirmo vietu", taakaa tur + un - noziime palielinaas...

Bet nu es te par sfeerisko zirgu runaaju tomeert... un tomeert.. mana labticiiba neljauj man domaat, ka viss ir nu TIK ljauni, ka neko ietekmeet nevar.
Aivars
# Iesūtīts: 2010.07.19 14:42:16
Jošs Mulders
Nu ja Tu tik gudrs un tēmu pacēli, tad saki skaidri!
Par ko balsot, tēvs?
Jošs Mulders
# Iesūtīts: 2010.07.19 14:45:32
Aivars... nav ne jausmas... kad uzzinaaju, ka man Riigaa visticamaak nebuus iespeejams izstriipot Eelerti un Vienotiiba jau saak shkjelties veel pat liidz veeleeshanaam netikusi... saaku saskaabt. Skatos nacionaalistu virzienaa mosh izstriipot visus vecos TBLNNK bukus atstaajot jaunajiem vietu... Domaaju veel!
Paulus
# Iesūtīts: 2010.07.19 15:41:52
Man līdzīga problēma ar vēlēšanām. Izvēloties pēc mazākā ļaunuma principa, būtu gatavs balsot par Vienotību. Tomēr tad gribētu svītrot Ēlerti un dažu citu libertīni
vilks
# Iesūtīts: 2010.07.19 18:55:30
EzītisMiglā Aivars
nu nez, pēdējās vēlēšanās Ingrīda Ūdre bija sava saraksta augšpusē, ja pareizi atceros...un vēlētāji ar svītrošanu dabūja viņu pašā apakšā, šķiet, viņa dēļ svītrošanas netika ievēlēta.
ārijs [134.2.165.4]
# Iesūtīts: 2010.07.19 19:05:26
vilks arī Batjka (alias Jānis Straume) savas darbības dēļ "cieta" un neiekļuva nākamajā Saeimā. viņam no tā sliktāk palika? nē, jo savējie iekārtoja kādā siltākā un vēl labāk apmaksātā darbā!
ārijs [134.2.165.4]
# Iesūtīts: 2010.07.19 19:25:12
problēma nav tik daudz vēlēšanu sistēmā, kā politikā, kas tiek piekopta - ka tiek bīdīti pēc tam visur pirmām kārtām lojālie "savējie" (visādi AŠ šofera dēli), bet ne profesionāļi - es nesaku, ka "savējie" nevar būt reizē ari profesionāļi, bet lielākajā daļā gadījumu neizskatās, ka tā būtu. līdzīgi ir ar valsts iepirkumiem.
Papucs
# Labojis Papucs: 2010.07.19 19:32:02
EzītisMiglā un Aivars
Pilnīgi piekrītu.
godwit
Pilnīgi nepiekrītu.
vilks
Kas ir Ūdre salīdzinot ar ŠŠ?
vilks
# Iesūtīts: 2010.07.19 20:20:18
Papucs
nezinu.
tikai atceros, ka 1Š ar sievu tika pēdējā Saeimā, jo abi bija saraksta augšgalā un viņiem abiem bija apmēram vienāds skaits plusu un mīnusu, tā ka viņi savu vietu praktiski nemainīja.
godwit
# Iesūtīts: 2010.07.19 20:32:08
Papucs
Es, kā ļoti tālu stāvošs cilvēks no politikas, varbūt naivi spriežu un idealizēju, bet, ja mani brāļi Kristū vēsta (kas atcīredzot operē ar drošticamiem faktiem), ka visi vēlēšanu rezultāti ir jau zināmi iepriekš, tad es secinu, ka man nav jēgas iet balsot. Nevienam nav jēgas iet balsot, jo vēlēšanas Latvijā ir butaforija. Vai es pareizi sapratu?
Papucs
# Iesūtīts: 2010.07.19 21:11:12
godwit
Apmēram pareizi, tikai vēlētāji tajā butaforijā piedalās. Ja nepiedalītos, vismaz iztrūktu viena sastāvdaļa no kopējā teātra. Nevarētu taču paziņot, ka piedalījās 60% balsstiesīgo, ja visu dienu iecirkņos nebūtu neviena cilvēka
Droši vien izskatīšu sarakstus, taču esmu pārliecināts, ka tur nebūs NEVIENA, par ko es vēlētos balsot, jo nav jau lielas starpības, ko ievēlēs - rezultējošā valsts politika tāpat veidosies saskaņā ar iepriekšējo vienošanos starp galvenajiem spēkiem.
Un pat ja es gribētu izsvītrot lielāko daļu kāda saraksta vadošos kandidātus, tad tik un tā skaitīsies, ka esmu balsojis par šo sarakstu, un kopumā ņemot viņiem būs pluss.
Paulus
# Iesūtīts: 2010.07.19 21:15:33
Es kā sava darba dēļ politikai, diemžēl, visai tuvu stāvošs cilvēks gan spriežu, ka runas par to, ka "vēlēšanu rezultāti ir jau iepriekš zināmi" ir kārtējā tautā spēcīgi iesakņojusies urban legend. Nu nav ne tuvu tā, nenotiek pa lielam nekāda rezultātu masveida viltošana un ikvienam no mums ir iespēja ietekmēt nākamās Saeimas sastāvu.
Cits jautājums - ka apgalvojums "vēlēšanu rezultāti ir jau zināmi" var tiešām izrādīties daļēji pareizs, jo vēlētāju noskaņojums un polarizēšanās ir jau labi prognozējama. Neapšaubāmi, ka Saskaņas centrs uzvarēs vēlēšanās, 51 balsi protams nedabūs, bet nu lielāko Saeimas frakciju gan, kādas 25 vietas noteikti. ZZS arī stabili un Vienotība tāpat. Par labu Latviju ar spēcīgu zombēšanas kampaņu un milzīgiem līdzekļiem dabūs kādas 7 vietas, kas 2 lielām varas partijām tomēr būs nožēlojams rezultāts.
Nu un galvenais jautājums - kā SC ar TP, LPP un ZZS veidos valdošo koalīciju, kas ieņems Saeimas priekšsēdētāja, kas premjera amatus. Diemžēl...
Papucs
# Iesūtīts: 2010.07.19 21:19:04
Paulus
Kā īslaicīgu risinājumu un tautas spēka demonstrējumu redzu vienīgi totālu nepiedalīšanos.
Priekšvēlēšanu pārdomām var paklausīties kaut ko no NABAs topa:
Savu dēlu saukšu par Jāni
Aivars
# Iesūtīts: 2010.07.19 21:20:45
godwit
Nē, balsošanai jēga ir, kamēr tu balso par listēm. Teiksim, ja ievēlēsi Dobeļa listi, Rubikam būs mazāk balsu Saeimā. Bet, pat ja visi izsvītrotu Š kungus, vai tādēļ viņu ietekme mazinātos? Tīri labi atceros to reportāžu no TP kongresa (baigi atgādināja vienu citu redzētu scenāriju), kur pēc demagoģiska teātrīša Andris godīgām zilām actiņām pavērās auditorijā, ij tikai diviem bija duka nobalsot pret viņu. Un nezkādēļ arī pēc `aiziešanas no aktīvās politikas` , `ierinda biedra` statuss bija anekdote.
Ir brekši, kam tos plusiņus un mīnusiņus vari likt kā gribi, bet galvenais, ka biļetens ir nodots par viņu privāto bodīti.
Paulus
# Iesūtīts: 2010.07.19 21:26:01
Papucs
Gribi redzēt kā NATO un ES dalībvalsts valdību vada proMaskaviskas partijas premjers, parlamenta spīkers, ministri.... uz priekšu, nepiedalies vēlēsanās
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 97 , pavisam kopa bijuši: 4915