atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par dažādiem jautājumiem Kains
luterāne bitch
Iesūtīts: 2010.04.20 15:25:55
sk. zemāk, te nebūs vietas izvērsties. piedodiet, ja gadījies saliet kādas muļķības
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
AutorsZiņas teksts
luterāne bitch
# Iesūtīts: 2010.04.20 16:03:20
1.Mozus grāmata (Genesis) 4. nodaļa

1 Tad cilvēks atzina Ievu, savu sievu, un tā tapa grūta un dzemdēja Kainu, sacīdama: "Es esmu ieguvusi zēnu ar Tā Kunga palīdzību."
2 Un vēl viņa dzemdēja tā brāli Ābelu. Un Ābels kļuva avju gans, bet Kains kļuva zemes kopējs.
3 Pēc kāda laika Kains nesa no zemes augļiem upuri Tam Kungam,
4 un arī Ābels nesa upuri no avju pirmdzimušiem un no viņu taukiem. Un Tas Kungs uzlūkoja Ābelu un viņa upuri.
5 Bet Kainu un viņa upuri Dievs neuzlūkoja. Tad Kains iededzās bardzībā, un viņa vaigs raudzījās nikni.
6 Tad Dievs sacīja Kainam: "Kāpēc tu esi apskaities? Kāpēc tavs vaigs raugās nikni?
7 Vai nav tā: ja tu esi labs, tu savu galvu vari pacelt, bet, ja tu dari ļaunu, tad grēks ir tavu durvju priekšā un tīko pēc tevis. Bet tev būs valdīt pār viņu!" Un Kains runāja ar savu brāli Ābelu.
8 Un notika, kad viņi abi bija tīrumā, Kains cēlās pret savu brāli Ābelu un viņu nokāva.
9 Un Dievs sacīja uz Kainu: "Kur ir Ābels, tavs brālis?" Tas atbildēja: "Es nezinu; vai tad es esmu sava brāļa sargs?"
10 Bet Viņš teica: "Ko tu esi darījis? Tava brāļa asinis brēc uz Mani no zemes.
11 Tādēļ tu būsi nolādēts zemes virsū, kurai bija jāatver sava mute, lai no tavām rokām saņemtu tava brāļa asinis.
12 Kad tu zemi apstrādāsi, tā tev vairs nedos savu spēku; tekulis un bēgulis tu būsi virs zemes!"
13 Tad Kains sacīja Dievam: "Mans noziegums ir tik liels, ka es to nespēju panest.
14 Lūk, Tu šodien mani esi padzinis no zemes virsus, un Tavu acu priekšā man jāpaslēpjas; tekulis un bēgulis es virs zemes esmu kļuvis, un katrs, kas mani atradīs, mani nokaus."
15 Un Dievs sacīja viņam: "Ne tā! Ikvienam, kas Kainu nokauj, tiks septiņkārt atriebts." Un Dievs pielika Kainam zīmi, lai tas, kas viņu sastaptu, to nenokautu.
16 Un Kains aizgāja no Dieva acīm un dzīvoja Noda zemē, austrumos no Ēdenes.


Nesen pārlasot, man sanāca piefiksēt, ka tikai Kains sarunājas ar Dievu un dzird viņa balsi. Nav minēts, vai līdzīgi arī Ābels varējis sazināties ar Dievu, iespējams, ka ne. Arī līdz upuru nešanai, šķiet, ka pirmais aizdomājās tieši Kains, kurš jau tāpat spēja sazināties ar Dievu personīgi. Iespējams - lai tirgotos ar Dievu (Hei, piemetīsi man nākamgad pavairāk, ja es kko atdošu Tev?). Liekas, ka Ābels vnk darīja brālim pakaļ, tikai nolēma, ka Dievam, ko viņš nepazīst personīgi, vajadzētu dot kaut ko pēc iespējas labāku, lai nesadusmotu ar nepietiekamu? Vai Ābels vispār uzzināja, ka viņa upuris tiek pieņemts ar labvēlību, bet brāļa ne? Un, ja zināja, vai nevarētu būt, ka upura labvēlīga pieņemšana bija vienīgais veids, kā Dievs spēja ar Ābelu komunicēt? Vai Kainam vispār bija vajadzīgs kaut ko upurēt? Viņa dusmas atgādina vecākā brāļa dusmas no līdzības par pazudušo dēlu. Viņš dusmojas, jo domā, ka Dievs viņa brālim izrāda īpašu labvēlību ar šo žestu, neapjaušot, ka patiesībā viņš pats ir priviliģētākā stāvoklī jau pirms tam. Dievs veinkārši priecājas, ka Ābels cenšas pēc labākās sirdsapziņas meklēt ar viņu kontaktu, viņu nepazīstot. Tāpat Jēzus saka par dažiem pagāniem, ka viņu ticība ir lielāka, kā daudziem viņa paša tautasbrāļiem - izredzētajai tautai. Vēl mūsdienās dažs jaunatgriezts kristietis vai pat kāds, kurš par to knapi ir sācis interesēties, dabūn bagātīgas viegli pamanāmas svētības savā ceļā, kamēr cits visu mūžu nodzīvo, būdams kristietis, tā bez īpašiem brīnumiem, bet arī ne tā, ka kaut kas būtu trūcis. Un jau atkal iet vaļā - "bet kāpēc viņam tā"? vai pat - "viņam aizdomīgi labi veicas, laikam tā veiksme no velna!" Vai tikai ar to nevar "nokaut" savu "jaunāko brāli", kurš ir kā "vāja elpa" - Ābels? Un, kad Dievs vaicās - "kur ir tavs jaunākais brālis, tas, kurš toreiz mēģināja nākt pie manis?", diez vai apmierinoša atbilde būs "es neko nezinu; nav mana daļa; pats aizgāja pazušanā."
incognito
# Labojis incognito: 2010.04.20 16:38:27
Butu jauki, ja kads gudrais Θεολογίας zinatajs te pakomentetu, jo man taa vieta ar K un A nekad nav bijusi isti skaidra. Vienigais, ko speju, ir te saskatit vegetarisma noraidijumu, jo Kains ziedoja augljus bet Abels - galju. Augljus Tas Kungs bija jau atedies Edenes darzaa, bet patikamaa cepesha smarzha Vinam bija tiikama. Nu taa kaut kaa.
incognito
# Iesūtīts: 2010.04.21 17:53:55
Vel man ienaca praataa, ka varbut tas, ka Kaina upuri noraidija un Abela pienjema, noteica to, ka senebreji laikam bija vairak klejojoshi lopkopji, nevis zemes apstradataji.
neiel. bitch [85.254.212.146]
# Iesūtīts: 2010.04.21 18:13:46
Kains paņēma vnk kaut ko no savas ražas. Ābels upurēšanai no sava ganāmpulka ņēma labāko, ko varēja.
Rausītis
# Iesūtīts: 2010.04.21 18:46:12
luterāne bitch
nav nekāda pamata izdarīt tādus pieņēmumus par Ābela nespēju sazināties ar Dievu un Kaina spējām. Abus audzināja Ieva un Ādams.
Tā lieta ir diezgan skaidra, bet ne acīmredzama, proti, Dievs uzlūkoja abu brāļu sirdis un to stāvokļus. Un Kainam nebija pareizais, uz to norāda viņa reakcija. Normāli būtu, ja Kains priecātos par brāli un mēģinātu izdibināt savas sirds dziļumus un atklāt tos Dieva priekšā uz ko norāda vārdi "vai nav tā: ja tu esi labs, tu savu galvu vari pacelt, "
Bet Kains iedegās dusmās. Viss pārējais ir mēģinājums atrgriezt Kainu no grēka izveikšanas realitātē, bet vadīt uz grēka nožēlošanu. Neizdevās.
Dieva rīcībai, pieņemot/noraidot brāļu nestos upurus, nav nekāda sakara ar ārēji redzamām lietām, tādām kā veģetārisms vs. gaļa


minor [90.130.172.108]
# Iesūtīts: 2010.04.22 01:50:50
Rausītis
Dievs uzlūkoja abu brāļu sirdis un to stāvokļus.

Kādas muļķības! Pirms upurēšanas Kainam ar sirds stāvokli bija pilnīgs OK. Bet Dievs ar savu netaisnīgi nevienlīdzīgo attieksmi pats to (stāvokli) sačakarēja!
Aivars
# Iesūtīts: 2010.04.22 09:05:50
Laikam jau Kains vēlējās manipulēt gan ar cilvēkiem gan Dievu.
Svētais
# Iesūtīts: 2010.04.22 12:18:46
Kādas muļķības! Pirms upurēšanas Kainam ar sirds stāvokli bija pilnīgs OK. Bet Dievs ar savu netaisnīgi nevienlīdzīgo attieksmi pats to (stāvokli) sačakarēja!

Dievs ar savu attieksmi vienkārši parādīja to, kas jau bija Kaina sirdī.
masiks grib zināt [212.93.96.2]
# Labojis vilks: 2010.04.22 13:20:57
Svētais
Dievs ar savu attieksmi vienkārši parādīja to, kas jau bija Kaina sirdī.

kam parādīja? Kainam? Ābelam? Pats sev? ij... ja jau zināja, ka Kains dēļ tās rādīšanas nokilos savu brāli -ko ta uz reiz nesita kainam pa seju? Tjipa - "Sēdi te, klusē, visādas sliktas domas domā?! Slepkava! Še tev... (blaukts) še tev vēl!! (blaukts, blaukts) (c)
Tb - nafig provocēja, ja jau zināja, ka sanāks sūdi?
Svētais
# Iesūtīts: 2010.04.22 13:39:12
masiks grib zināt [212.93.96.2]
Dievs Kainu aizstāvēja, neskatoties uz to, ko Kains bija izdarījis, lai gan tas ir grēks un tas Dievam nepatika. Savā sirdī mēs esam grēcīgas dabas, ja neesam atdzimuši no augšienes. Dievs kaut kādu iemeslu dēļ novērsdamies no Kaina, pacēla uz augšu to, kas jau bija Kaina sirdī.
masiks [212.93.96.2]
# Iesūtīts: 2010.04.22 13:41:25
Svētais
kurā brīdī tad aizstāvēja? Un ko nozīmē- nenovērsās? Viņš taču Kaina upuri noniecināja!
Rausītis
# Iesūtīts: 2010.04.22 13:43:26
minor [90.130.172.108]
Pirms upurēšanas Kainam ar sirds stāvokli bija pilnīgs OK.

izskatās, ka tikai tu un Dievs ļoti labi izprotat un varat ieskatīties cilvēku sirdīs. bet diemžēl tu nevari salasīt to, kas ir uzrakstīts, tāpēc nākas ķerties pie pārdabiskām spējām

ar savu netaisnīgi nevienlīdzīgo attieksmi
tātad Dievam vajadzētu būt vienlīdzīgai attieksmei gan pret pazemīgu sirdi, gan pret lepnu un neatgriezīgu sirdi. tad jau nevarētu izšķirt labu no ļauna.

Svētais
# Iesūtīts: 2010.04.22 13:45:47
masiks [212.93.96.2]
Aizstāvēja pēc slepkavības. Nenovērsās, jo aizstāvēja un uzmundrināja.
masiks [212.93.96.2]
# Iesūtīts: 2010.04.22 13:48:54
Svētais
???? pats motivēja un izprovocēja slepkavību, a pēc tam metās aizstāvēt? Horoš gusj....
Svētais
# Iesūtīts: 2010.04.22 13:52:15
masiks [212.93.96.2]
Viņš nemotivēja un neizprovoceja. Kains izdarija to, kas bija vina sirdi, un izdaritu agrak vai velak to. Kapec Kainam janogalina bralis, ja vins neizpatika Dievam? Kapec vins neversas ar savu pretenziju pret Dievu, tad varbut noskaidrotu apsverumus, kapec vina upuris nebija pienemams? Tacu skaudiba, launums, slepkaviba u.c. ir cilveka sirdi, kas pamudinaja vinu izdarit so greku...Dievs pie ta nebija vainojams.
pich_
# Labojis pich_: 2010.04.22 14:01:22
Svētais

kas notika vispirms:
a) Dievs nepieņēma Kaina upuri -> Kains palika ļauns
b) Kains bija ļauns -> tāpēc Dievs nepieņēma upuri

notikumu secību pamato ar Bībeles rindiņām
masiks [212.93.96.2]
# Iesūtīts: 2010.04.22 14:09:55
Svētais
Kapec vins neversas ar savu pretenziju pret Dievu, tad varbut noskaidrotu apsverumus, kapec vina upuris nebija pienemams?
labs ieteikums. A tu pats, kaut reizi esi darījis to, ko Kainam iesaki? Tu esi vērsies ar pretenzijām pret Dievu, ja tevi trolibass pieturā nepagaidīja, vai nejauši tevi pārsteidza negaidīta lietus gāze?

Dievs pie ta nebija vainojams
ar šo teikumu, mēs abi zinām, ka ir tākā ir -šķidri. Nevajadzēja provocēt - nebūtu tā sanācis.
Svētais
# Iesūtīts: 2010.04.22 14:11:36
pich_
Piedod, bet es domāju, ka ne viens, ne otrs izteiktā veidā. Bet drīzāk otrs, no tā aspekta, ka sirdī bija ļaunums. Dieva reakcija bija kā lakmusa papirs, kas izcela jau esošo. Nezinu kāpēc Dievs nepienema Kaina upuri, esmu dzirdejis dazadus skaidrojumus, bet pasam atklasmes nav.
pich_
# Labojis pich_: 2010.04.22 14:16:00
Svētais
sirdī bija ļaunums
kā viņš tur radās? kas uz to norāda? pagaidām tā ir tava personīgā interpretācija, nevis Rakstu skaidrojums (citāti)

Varbūt Dievam tomēr nepatika veģetārie upuri, jo to novākšanai nebija jāpielieto piepūle, atšķirībā no lopa... [?]
ne velti asinīm Bībelē tiek piešķirta īpaša nozīme
luterāne bitch
# Iesūtīts: 2010.04.22 14:49:31
pich_
Kur Tu izraki, ka Kains palika ļauns? Es domāju, ka ne vairāk ļauns kā tie, kas arī mūsdienās kādu novāc afektā, bez iepriekšēja nodoma. Šaubos, vai viņš ar Ābelu gāja runāt ar iepriekšēju nodomu viņu novākt. Ļoti iespējams, ka viņi salecās uz vietas... un blaukš!
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 131 , pavisam kopa bijuši: 33831