atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par dažādiem jautājumiem Par nacionālismu un patriotismu
Ingars
Iesūtīts: 2009.10.23 17:42:42
Cik no kristīgā viedokļa ir svarīga nacionālā identitāte un patriotisms? Vai ir jēga par to cīnīties, vai varbūt tieši otrādi - mums kā kristiešiem tam jābūt absolūti vienaldzīgam, vai varbūt viena daļa no tā visa ir svarīga, bet cita daļa tiešām nesvarīga priekš ticīgā? Vai ir pareizi pēc bauslības, ja viena valsts uzspiež otrai valstij savu kultūru, valodu un varu, vai arī tas ir vienalga? Vai ir pareiza šāda filozofija - tam, kurš ir stiprāks, tam ir tiesības, bet tam, kas vājāks, tam nav tiesību?
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
AutorsZiņas teksts
Ingars
# Iesūtīts: 2009.10.23 17:46:31
Cik no kristīgā viedokļa ir svarīga nacionālā identitāte un patriotisms? Vai ir jēga par to cīnīties, vai varbūt tieši otrādi - mums kā kristiešiem tam jābūt absolūti vienaldzīgam, vai varbūt viena daļa no tā visa ir svarīga, bet cita daļa tiešām nesvarīga priekš ticīgā? Vai ir pareizi pēc bauslības, ja viena valsts uzspiež otrai valstij savu kultūru, valodu un varu, vai arī tas ir vienalga? Vai ir pareiza šāda filozofija - tam, kurš ir stiprāks, tam ir tiesības, bet tam, kas vājāks, tam nav tiesību?
Mulders
# Iesūtīts: 2009.10.23 17:47:52
Tik pat svariiga cik indiviida identitaate... Kas greeciigs, to var atmest, bet kas labs, to vajag patureet!
Mārtiņš
# Iesūtīts: 2009.10.23 17:52:55
4.bauslis: Tev būs savu tēvu un māti godāt, lai tev labi klājas un tu ilgi dzīvo savā zemē.
EzītisMiglā
# Iesūtīts: 2009.10.23 17:54:48
Tā ir ierobežošanās pēc kaut kādām nebūtiskām pazīmēm. Ir teorētiski tāds "labais nacionālisms", bet praksē biežāks ir "mēs labāki" un "sit citādākos".
EzītisMiglā
# Iesūtīts: 2009.10.23 17:56:17
par nacionālsimu es vienmēr dodu kā pretpiemēru ASV - tur tādas lietas principā nav, bet valsts zeļ un plaukst!
EzītisMiglā
# Iesūtīts: 2009.10.23 17:57:28
Ctulhu
Jā, bieži tāda nacionalitāte nosaka mentalitāti un domāšanu. Tad ir dažādas atšķirīgas pieejas problēmai. Nebiju par to iedomājies.
EzītisMiglā
# Iesūtīts: 2009.10.23 17:58:13
Ctulhu
Patriotisms ir labāk, jo nacionālisms ir uzspiests, nemaināms. Bet patriots tu vari būt labai lietai.
Grēciniece
# Iesūtīts: 2009.10.23 22:03:45
Esmu kristiete un nepārprotami arī izteikta patriotiste un nacionāliste! Tas veido manu būtību un, kā Mulders sacīja, arī identitāti.
Un man ir milzīga pretestība, ja kāds man manā zemē uzspiež svešu kultūru, valodu un varu, esmu gatava aizstāvēt savas nacionālās tiesības.

P.S. Nezinu, kam jānotiek, lai es labprātīgi aizbrauktu no Latvijas. Tieši tāpēc, ka kā latviete mīlu šo zemi, kura nav tikai saujiņa savtīgu ierāvēju tur "augšā", bet bezgala daudz brīnišķīgu cilvēku.
abdullah [78.84.206.23]
# Iesūtīts: 2009.10.23 22:57:06
piedzimu teikā,Rīgā,LPSR,tagad dzīvoju latvijā,EU,eirāzijā.planŗeta zeme.
kā patriotam man jābūt un kā intereses jāaizstāv Teikas,Rīgas rajona ,vai eirāzijas???
Pagāns [87.110.4.204]
# Iesūtīts: 2009.10.23 23:44:30
Abdullah. Viss taču ir kārtībā, tu aizstāvi, un diezgan kaismīgi cūkneēdāju, poligāmistu un Varenā pedofīla Muhameda pielūdzēju intereses, ne jau šīs zemes un šīs tautas, kurā tev acīmredzot nav palaimējies piedzimt intereses.
armilo
# Iesūtīts: 2009.10.23 23:51:06
abdullah, "kā intereses jāaizstāv Teikas,Rīgas rajona ,vai eirāzijas???" Savas dzimtenes un savas tēvu zemes intereses ir jāaizstāv, lai Tev labi klātos un Tu ilgi dzīvotu savā zemē. Kā kurāns interpretē 4. bausli?
abdullāh
# Iesūtīts: 2009.10.24 14:47:31
nu bet neviens tā arī man netbildēja,kura tad ir mana dzimtene un tēvu zeme
1.Teika
2.Rīga.
3.Rīgas rajons
4.vidzeme
5.latvija
6.eiropa.
7.eirāzija
8.vai planēta Zeme?

un kāpēc jūs uzskatāt tieši šo ar dzeloņdrātīm apvilkto zemes pleķīti ,kur pašlaik plivina sarkanbalto auduma gabalu pa svētkiem,lai nav sods municipāļiem jāmaksā ,par savu tēvu zemi??
armilo
# Iesūtīts: 2009.10.24 15:53:03
abdullāh, N5.latvija ir tava dzimtene un Tava tēvuzeme. Valsts, kurā Allāhs Tev labvēlīgi deva piedzimt. Valsts, kurā runā tavu tēvu valodā. Tu taču negribētu apvainot Allāhu izbrāķējot viņa labo gribu Tev piedzimt, augt un būt latvietim, dzīvot savā tēvuzemē, to kopt un sargāt. Tev Tora ir autoritāte. Vai šis bauslis Tev arī ir autoritāte, vai tavuprāt tas ir sagrozīts līdz nepazīšanai:"Tev būs savu tēvu un savu māti godāt, kā Tas Kungs, tavs Dievs, tev to ir pavēlējis, lai tu ilgi dzīvo un lai tev labi klājas tanī zemē, ko Tas Kungs, tavs Dievs, tev dos." (5.Moz.5:16) Kā tas skan Kurānā?
*Duksis
# Labojis *Duksis: 2009.10.24 17:07:37
> nu bet neviens tā arī man netbildēja,kura tad ir mana dzimtene

Dž. Darels kādā savā darbā norāda, ka vāveru pāra "dzimtene" ir konkrētas divas priedes, kas sniedz abām vāverēm (Čipam un Deilam? Vāverpapam un Vāvermammai?) pajumti un iztiku. Un šo priežu dēļ abas vāveres ne pa jokam ir gatavas cīnīties ar citām vāverēm, t.i. padzīt tās no "savas teritorijas" gadījumā, ja notiks tās robežu pārkāpšana, nesankcionēta ielaušanās "svešā teritorijā" no citu vāveru puses. ... . Tātad "dzimtenes" jēdzienam acīmredzot ir jāpiemīt sekojošām pazīmēm: 1) dzimtene ir tur, kur tevi atzīst par savējo nevis svešo; tevi mīl, nevis dod tev pa purnu vai kā citādi nerro; 2) dzimtene ir vieta, kur tu vari sev nodrošināt iztiku un pajumti. Nezinu, kā izbadējusies vāvere jūtas, bet izbadējies cilvēks kļūst varen sūdīgs patriots... ; 3) dzimtene acīmredzot ir arī tas, ko tu esi gatavs aizstāvēt.
abdullāh
# Iesūtīts: 2009.10.24 17:42:51
"Tev būs savu tēvu un savu māti godāt, kā Tas Kungs, tavs Dievs, tev to ir pavēlējis, lai tu ilgi dzīvo un lai tev labi klājas tanī zemē, ko Tas Kungs, tavs Dievs, tev dos." (5.Moz.5:16)

jebkuru zemi,kuru dievs ,mums muslimiem dos ,ja mēs ievērosim sava Kunga norādījumus,mēs būsim veiksmīgi šajā un nākamakjā dzīvē,tai skaitā,ja cienīsim savu tēvu un māti,un pilnīgi vienalga vai tajā zemē valsts valoda būs latviešu,krievu vai arābu.
bet jums kristiešiem izskatās,ka šis bauslis ir atcelts

25 Bet daudz ļaužu gāja Viņam līdzi, un apgriezdamies Viņš tiem sacīja:
26 "Ja kāds nāk pie Manis un neienīst savu tēvu un māti, sievu un bērnus, brāļus un māsas un pat savu paša dzīvību, tas nevar būt Mans māceklis. (Jēzus Kristus lūk.ev.)
Papucs
# Labojis Papucs: 2009.10.24 17:51:22
Ingars
Cik no kristīgā viedokļa ir svarīga nacionālā identitāte un patriotisms
Paraugies uz šo jautājumu no pastulbās filmas "Neatkarības diena" viedokļa It kā mums vajadzētu būt planētas Zeme patriotiem. Taču atkal no Debesu Valstības viedokļa, t.i., kad planēta Zeme jau vairs nemaz neeksistēs?
Grozies kā gribi, bet mēs atgriežamies atpakaļ pie tradicionāli pierastā nacionālā patriotisma, kas šķiet esam viskristīgākais no zināmajiem patriotismiem.

Kas ir nacionālais patriotisms? Manuprāt tā - nelien, kur tevi neviens negaida, un nelaid nevienu, kur viņu neviens negaida.

P.S. Vēl varētu salīdzināt ar viennozīmīgi Biblisko - nelaid svešu vīru pie savas sievas, un nelaid svešu sievu pie sava vīra (kā arī, pats/pati nelien)
*Duksis
# Labojis *Duksis: 2009.10.24 18:10:44
> Cik no kristīgā viedokļa ir svarīga nacionālā identitāte un patriotisms?

Nezinu, cik no kristīgā viedokļa ir svarīga nacionālā identitāte un patriotisms, bet no nacionālās identitātes un patriotisma viedokļa kristietībai nav nekāda lielā vērtība. Vai tad mazums reižu vienu kristiešu armijas ir slaktējušas citu kristiešu armijas nacionālu interešu un patriotisku lozungu mudināti? Ja paskaitītu, cik desmiti, vai pat simti miljoni kristiešu ir nogalināti to savstarpējās "razborkās " laikam jau nekāda dziļā prātuļošana nav nepieciešama, lai izdarītu šādus tādus secinājumus.
armilo
# Iesūtīts: 2009.10.24 18:32:25
Abdullāh, 4. baušļa konteksts runā par konkrētu, lokālu zemes daļu, ar skaidri nospraustām robežām (Kanaana zeme). Pārlasi vēlreiz Exodus grāmatu. Nekur Torā Dievs nav apsolījis nevienai tautai vai reliģijai pasaules valdīšanu.
„bet jums kristiešiem izskatās,ka šis bauslis ir atcelts”
Ja Tu šeit saskati Jēzus pavēli nīst savus vecākus, tad ļauj man Tev paskaidrot, ka domāts ir pavisam, kas cits. Lai saprastu šo pantu izlasīsim vispirms dažus pantus pirms rakstuvietas, kuru iekopēji augstāk:
15 Kāds no galda viesiem, to dzirdēdams, sacīja: "Svētīgs, kas ēdīs maizi Dieva valstībā!"
16 Bet Viņš sacīja tam: "Kāds cilvēks taisīja lielu mielastu un bija ielūdzis daudz viesu.
17 Un viņš sūtīja savu kalpu ap mielasta stundu, lai sacītu lūgtajiem viesiem: nāciet, jo tas ir sataisīts.
18 Bet tie visi pēc kārtas sāka aizbildināties. Pirmais viņam sacīja: es esmu tīrumu pircis, un man jāiet to apskatīt. Lūdzu, aizbildini mani.
19 Otrs sacīja: es esmu piecus jūgus vēršu pircis un eju tos aplūkot. Lūdzu, aizbildini mani.
20 Trešais teica: es sievu esmu apņēmis, tāpēc nevaru noiet.
21 Kalps pārnācis to atsacīja savam kungam. Tad nama tēvs tapa dusmīgs un pavēlēja kalpam: izej steigšus uz pilsētas ielām un gatvēm un ved šurp nabagus, kroplus, aklus un tizlus.
22 Un kalps sacīja: kungs, ir darīts, kā tu pavēlēji, bet vēl ir vietas.
23 Tad kungs sacīja kalpam: ej uz lielceļiem un sētmalēm un spied visus nākt iekšā, lai mans nams būtu pilns.
24 Jo es jums saku, neviens no lūgtajiem viesiem nebaudīs manu mielastu."
25 Bet daudz ļaužu gāja Viņam līdzi, un apgriezdamies Viņš tiem sacīja:
26 "Ja kāds nāk pie Manis un neienīst savu tēvu un māti, sievu un bērnus, brāļus un māsas un pat savu paša dzīvību, tas nevar būt Mans māceklis.

Izlasot šo paliek skaidrs, ka Dievs mūs ir apžēlojis un aicina savā debesu valstībā, bet aicinātie viesi aizbildinās ar sadzīviskām darīšanām. Uz to Jēzus atbild, ja jūs visas šīs lietas uzskatāt svarīgākas par attiecībām ar Allāhu, savas dvēseles glābšanu un mūžīgo dzīvību, tad jūs nevarat būt mani mācekļi. Ja tu neienīsti savu tīrumu(darbu), ja tu neienīsti savus vēršus (mantu), ja tu neienīsti savu sievu (ģimeni), tad tu nenāksi debesu valstībā. Ar vārdu „ienīst” ir domāts necelt sev radību augstāk par Allāhu. Nekas nevar būt svarīgāks par Dieva gribu. Vai Tev ir pieņemams šāds skaidrojums.

Visuvarenais Allāh, lai Tevi svētī!
*Duksis
# Labojis *Duksis: 2009.10.24 18:39:19
> ...baušļa konteksts runā par konkrētu, lokālu zemes daļu, ar
> skaidri nospraustām robežām (Kanaana zeme).

Atvainojos, vai tur par Abreni un vēl sešiem pagastiem nekas nav teikts? Kam tad viņa īsti pieder izejot no bibliski pareiza viedokļa?
armilo
# Iesūtīts: 2009.10.24 18:50:56
Duksi, neesmu iedziļinājies Abrenes jautājumā. Tur ir jāpapēta vēsturiskā situācija. Pats vārds "Abrene" sķiet ir latviešu val. izcelsmes? Tu esi gudrāks, pastāsti, kā tur ir?
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 132 , pavisam kopa bijuši: 34224