atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par dažādiem jautājumiem Krīzes un Kari
Mulders
Iesūtīts: 2009.06.30 16:06:35
Te tāda doma ienācās!

Vai nav tā, ka kādas globālas krīzes un kari parāda sabiedrības kaut kādu paradigmu kļūdainību un nepareizību. Tas ir kā plaisas tiltā, kas vienā brīdī izraisa lielu postu, uzrāda, ka Tilta dizains ir bijis nepareizs, lai arī daudzi pirms šīs katastrofas pa to bij braukuši un neviens īsti plaisas un kļūdaino dizainu nepamanīja!

Vai nesanāk tā, ka karš un krīze bezmazvai ir vienīgais veids kā empīriski ieraudzīt milzīgu paradigmu bankrotu, vai vismaz radīt jautājumus par tilta detaļu uzticamību?

Jo paradigma parasti trascendē viena cilvēka vai pat sabiedrības spējas to izprast visās detaļās, tādējādi tikai nenoraidāma un nenoliedzamas katastrofas priekšā sabiedrība ir spiesta pārskatīt tās bāzes pīlārus uz kuriem tā būvēta un uzskatījusi par patiesiem.

Acīmredzot WWII bij veids kā ieraudzīt rasisma postu skaidri un nenoliedzami. Acīmeredzot Hirosima bij veids kā ieraudzīt atomkara idiotismu...
. 1 . 2 . >>
AutorsZiņas teksts
Mulders
# Labojis Mulders: 2009.06.30 16:07:28
Vai tas nozīmē, ka mūsu sabiedrību vēl sagaida daudz dažādi kari, kuri mācīs daudz dažādas patiesības.

Ko pasaule iemācīsies no šīs ekonomiskās krīzes?

Kāda būs nākamā?

Un visas šīs domas man apstiprina manu hipotēzi, ka laimīga tā sabiedrība ilgtermiņā, kas ir saskaņā ar patiesību, jo ja mēs kaut kur kļūdāmies, ja mūsu tiltā kāda detaļa ir brāķis, tad ilgtermiņā pat pareizi uzcelts tilts, sagrūs šī brāķa dēļ...

Bet vai postmodernajā pasaulē bez empīriska tilta sabrukšanas vēl ir citi veidi, kā brāķi atrast un pārliecināt cilvēkus vispār par brāķu meklēšanas lietderību, jo kurš tad meklēs brāķi stāvēdāms uz tilta, ij pat ja vēl palēkā - sak - stāv tač kā akmens!
Mulders
# Iesūtīts: 2009.06.30 16:24:14
Ctulhu, eee... Un tad atnaaca ateistiskaas valstis un uztaisiija taadus divus karus, ka maz neliksies... liikjiishu skaits stipri stipri paarsit visu kristieshu karus kopaa Ij pat nevajag karu taisiit - pashi savaa videe vaariijaas un saveejos mushiija - Kjiina, CCCP, Nacisti, Sarkanie Khmeri, Kuba etc.

Tachu visi shie Kristieshu kari izkristalizeeja Kristiigo Evangjeeliju... jo religjiskie kristietiibas kari beidzaas ljoti driiz peec Reformaacijas! Un tad kad karoja ateisti, tad Kristiigaa pasaule jau sen zinaaja rezultaatu!

Tachu kaa jau teicu - sabiedriiba netic un neklausa briidinaajumus, jo tai ir empiiriski pashai jaapaardziivo savas paradigmas logjiskaas sekas, lai beidzot taas atziitu par nederiigaam...

TAAPEEC principaa... skatoties no taada veesa skatu punkta... Kristieshiem vajadzeetu buut mieriigiem kaa iznaarstojushiem valjiem, jo ja vinji riikotos no poziicijaam, kuras implicee absoluuta patiesiiba, tad pitiktu vienkaarshi sargaat pasham sevi un savus tuviniekus, paar kuriem mums ir autoritaate, savukaart pasaule pati sevi apriis un kolapsees savaas kljuudaas... bet tas kas paliks paari, to iespeejams varees izmantot kaa pamatu naakotnes celtnieciibai... liidz naakamajam braakjim tiltaa!

Mulders tuvaakaa naakotnee paredz Darvinistiskaas paradigmas kolapsu (nu gadi 50), Energjeetikas un taas monopola paradigmas kolapsu, Paarspiileeta Environmentaalisma kolapsu (tas gan ies caur ekonomiskaam kriizeem), Mediciinas un farmaacijas biznesa modelja kolapsu!

CERU, ka es kljuudos!
Mulders
# Iesūtīts: 2009.06.30 17:06:56
Nu luuk, es arii domaaju, ka taa ira cilveeces pieredze, nevis kautkaadu supernaturalu speeku atsuutiita infa.

Nu domaa... Tikai kaapeec "arii"
Nu Kristieshi tic un domaa, ka Dievs to sen jau pasludinaaja un nu taa nu sanaak, ka cilveeki vairumaa gadiijumu izveelas nevis Dieva Celjus bet Empiirismu... rezultaats jau tas pats, tikai stipri veelaak un peec daudz apdauziitiem deguniem!
Mulders
# Iesūtīts: 2009.06.30 17:07:48
Ctulhu, nu mosh peec 50 gadiem (2059) papljaapaasim - ja veel dziivi buusim... redzees kas mainiijies!
bitukas
# Labojis bitukas: 2009.06.30 17:12:31
Ja kristiešiem būtu bijuši tādi ieroči, kā šīm ateistiskajām valstīm, tad.... Kristietis arī ir cilvēks Paradigmas mainās ne jau tāpēc, ka būtu nepareizas, vienkārši tās kļūst nederīgas konkrētajai situācijai. Neredzu iemeslu, lai pasaule atmestu evolūcijas teoriju, grūti iedomāties medicīnas biznesa sabrukšanu, ja jau tas pastāvējis no laika sākuma. Bet, es, domāju noteiktas paradigmas robežās, tāpēc nepretendēju ne uz ko. Kristietim pēc iespējas nav jāpiedalās pasaules razborkās. P.S. Katastrofas priekšvakarā neko nepārskata, jo tad jau katastrofu un karu nebūtu
Mulders
# Iesūtīts: 2009.06.30 18:06:28
pa, paga - vai varētu nosaukt tās ateistiskās valstis, kuras iesāka un karoja WWI, no 1914 līdz 1918 gadam? Tb - četrus kapitālus gadus?

Vaacija, Krievija... mmm... Britaanija, Franchi!

Cik zinu tad WWI nekaadiigi nebij religjisks karsh, bet sekulaars karsh... par kaarteejo meegjinaajumu kaut ko kaut kur paardaliit!
Mulders
# Iesūtīts: 2009.06.30 18:13:43
Neredzu iemeslu, lai pasaule atmestu evolūcijas teoriju
Iemesls - tas traucee attiistiit biologjiju! Jaunas tehnologjijas nedod, zaales nerazho, viss ko Evoluucijas teorija dara
a) Apgalvo, ka izdziivo tie organismi, kas izdziivo
b) Iid par to, ka Dievs noteikti neko nav radiijis
c) Sleepj zem spilvena to aarkaartiigi skaidro un formaali un matemaatiski aprakstiito procesu " Evoluucija" no cilveeces, lai mees to vareetu vienreiz iejuugt un aizstaat programmeetaajus, lai shii "Evoluucija" uz datoriem mums razhotu jaunu mashiinu un nanotehnologjisku agregaatu, kaadus var atrast jebkruaa shuunaa, sheemas un proteiinu sinteezes plaanus!
Citaadi nabaga Ctulhu naakaas taa arii mociities, kaameer ar polipeptiidu kjeedeem kaadu jeedziigu proteiinu uzkjimereet... A taa... iejuugtu datoraa simuleetu Evoluuciju un skat, peec paaris dienu darba mums buutu jaunas tehnologjiskas nanomashiinas vai proetiina sheema! Kur ir? Jo evoluucija tak ir fakts... nu tad rubii iekshaa to faktu kompii un razhojam proteiinus, ko mulljaajas?

grūti iedomāties medicīnas biznesa sabrukšanu, ja jau tas pastāvējis no laika sākuma.
Muudienu mediciinas biznes maaxliigi rada pieprasiijumu. Tas pats Cuuku Gripa... Da tevi pie zvana pakaars jebkursh Farmaacijas gigants, ja tu pateiksi, ka to aarsteet vajag ar kjiplokiem un teeju... Tak tieshi taa to aarstee tie, kuri neiepeerkas Farmaacijas propogandaa... Ja Cuuku Gripa ir tik shausmiiga, tad veel shausmiigaakas ir automashiinas, jo no taam ikdienaa mirst neskaitaamas reizes vairaak cilveeki nekaa no Cuuku Gripas... Un no "parastaas" Gripas mirst VEEL vairaak... tak uz parasto gripu neviens pabndeemiju neizsludina, jo visi taapat zin, ka kjiplokus vajag lietot... a kjiplokus katrs daarzaa var izaudzeet, tas neienes naudu resnajiem Farmaacijas bosiem. Taapeec vinji rada maaxliigas gripas paveidus jeb uzseezhas uz tiem, kas kaut kur rodas, un uz taa baazes rada pieprasiijumu un tad tirgo zaales, par kuraam aizmirsiis kad naaks naakamaa - nezinu - sunju gripa - paredzama 2011 gadaa!
Shis bizness pastaavees, kaameer cilveeki ljausies sevi apchakareet!

P.S. Katastrofas priekšvakarā neko nepārskata, jo tad jau katastrofu un karu nebūtu
Katastrofas piespiezh cilveekus domaat, un skatiities... un atfiltree tukshus ideologus!
Mulders
# Iesūtīts: 2009.06.30 18:15:15
Ctulhu, Ateisms bij Komunismaa iebuuveets. Ateisms bij Nacismaa iebuuveets ar visu Eigeeniku, kas bij logjiskas Darvinisma sekas.

Sorre... domaat jau tu vari ko gribi un sevi maaniit. Te arii paraadaas tas, to ko tu neribi redzeet tagad, tevi piespiediis ieraudziit kaada kriize...
Ослик
# Iesūtīts: 2009.06.30 18:47:54
karš un krīze bieži ir sods par grēkiem!
Дона Эриксонэ
# Iesūtīts: 2009.06.30 18:51:15
Ослик
tad tevis deelj tagad Latvijaa ir kriizee?????????
Mulders
# Iesūtīts: 2009.07.01 00:29:20
Bet tās visas ir bij kristīgas valstis! Tb - ateisms tur nekādi nebija "valsts reliģija"! Ij kas - ja karš nenotiek kristīgu iemeslu dēļ - kristieši, kas tajā piedalās - neskaitās kristieši? A ko tad popi un mācītāji abās frontes pusēs pie karavīriem darīja? Veļu mazgāja?

Neesmu gan interesējies, kas bij valsts ideologījas un kādas bij šo valstu konstitūcijas un kā tās pamatoja savu dalību karā... Bet ir pamatotas aizdomas, ka reliģija tur nekur nestāv klāt!

A tu ko domā... ja notiek karš, tad Baznīca savāc pekeles un dodas prom... Kaut kā vēsture parāda, ka tieši visādas mūķenes un ordeņi bij tie, kas no frontes ievainotos nesa prom un ārstēja! Ko galu beigās par labu atzina arī ateisti un implementēja kā normālu servisu!

Kara ideoloģija nebij reliģiska... pamatojumi iesaistīties karā nebij no sērijas "Dievs tā grib" kā krustnešiem! Pamatojumi bij visai sekulāri... Ne ar ko būtiski neatšķirās no tā, kā šodien kari tiek pamatoti!

Uz šodienu vienīgi vēl Muslimi iesprūduši viduslaikos un rāda kāds Allahs ir invalīds, ka šim vajag cilvēku palīdzīgos kruķus, lai nakrikškāņiem vietu ierādītu!
bitukas
# Iesūtīts: 2009.07.01 10:38:33
Palasi Šveikā par feldkurātu Kacu, un beidz no mums eņģeļus taisīt. Vispār Kristus par kariem šo to ir teicis, un paklausot viņam Jeruzālames draudze izdzīvoja, jo NEPIEDALIJĀS. Nevis tāpēc, ka bailes, bet tāpēc, ka nepiedalīšanās arī ir attieksme.
Mulders
# Iesūtīts: 2009.07.01 10:55:19
bitukas, ok, nākamreiz, kad kāds nāks laupīt tavu māju, es centīšos sekot tavam un Kristus padomam
Mulders
# Iesūtīts: 2009.07.01 11:20:03
a_masiks, un shaadas religjiskaas "dizhkjibeles" arii izfiltree iisteniibu un patiesiibu no religijas un izdauza muljkjiibas no civleeku galvaam!

Visas RKB cuuciibas galu beigaas beidzaas ar Reformaaciju un paldies Dievam 30gadu karsh bij peedeejais karsh, ko var kvalificeet kaa kristiigaas religijas karu, lai arii saakaas kaa religijsks, bet beidzaas kaa politisks!

Protams, ka kristieshi dziivo arii valstiis, kuras veel shodien iesaistaas karos... bet tie vairs nav kristieshu kari... tie vairs nav kristietiibas kari, jo Kristietiiba sho skolu ir izgaajusi un sapratusi... Shodien kari notiek visai sekulaaru iemeslu deelj, taatad... sekulaarajai pasaulei, kura ir veel savos autinjos, ir veel jaaiziet shii skola... un galu beigaas izraadiisies, ka veteraaniem ir bijusi taisniiba - karsh ir *****isms, kas manifestee cilveeka greeku ljoti pat labi!

Arii shii muusu ekonomiskaa dizhkjibele izkristalizees pateereetaaju sabiedriibas greeku, manifestees Mamonu visiem redzamaa formaa... un iipashi bargi sodiis tos Mamona pieluudzeejus, kas vinjam savu dveeseli paardevushi!

Mulders
# Iesūtīts: 2009.07.01 11:50:19
a_masiks, bet par ko tad es runaaju!

Karsh ir kaa taada lokaala shkjiistiitava, kas atdala teeraudu no saarnjiem!

Vienkaarshi, ir briidis, kad sabiedriibaa ir nostiprinaajies taads vai cits viedoklis, cilveeki dziivo peec kaut kaadiem pienjeemumiem vai likumiem, veido savu dziivi...

Un tomeer, ja shie pienjeemumi, likumi un sākotnējās premisas nav savietojamas ar (teikšu rupji) gravitācijas likumu, tad agri vai vēlu tas tilts gāžās... notiek sabrukums, notiek krīze, karš, you name it... Tas kaut kā manifestējas!

Un TAD pati realitāte piespiež pārskatīt šīs sākuma premisas, šos pieņēmumus... Šodien, cilvēki ļoti labi sāk apgūt būtībā neko jaunu - bet veco aizmirsto patiesību (kuru starp citu Kristietībā un pat Jūdaismā jau sen sludina) - nevajag aizrauties ar augļošanu, kredītiem, u.c. lietām.

Kā Sālamans raksta kaut kur - ja tu aizņemsies, tu kļūsi par aizdevēja vergu!
Cita patiesība ienākās cilvēku prātos, ko sludināja arī Kristietība (nedomāju gan ka tas ir baigais nu kristietības brends, prosto šoreiz es njemu to no savas nativer reliģijas) - "Kas nestrādā, tam nebūs ēst"... tb viselementārākā korelācija starp darbu un iztiku...

Grozies kā gribi, bet liekēži krīt... šajā krīzē!

Tā nu būtībā sanāk tev piekrist - šajā pasaulē, šajā grēka apsēstajā bedrē - karš un krīzes ir sabiedrības attīstībai nepieciešama šoka terapija!
Mulders
# Iesūtīts: 2009.07.01 13:39:16
Ctulhu, nē sanāk tā, ka Mulders filmē kontextu... Tas tev raksturīgi extrapolācija...
Mulders
# Iesūtīts: 2009.07.01 14:54:35
Taatad JK padomi ir deriigi vai nederiigi atkariibaa no kontexta?

Bet pareizi... Dievs Ābrahamam lika upurēt Īzaku? Vai tiešām domā, ka katram tēvam tagad savs pirmdzimtais dēls jānes Dievam par upuri?

Kristus deva konkrētu brīdinājumu par Jeruzālemes sagraušanu un brīdināja kā rīkoties... Burvīgi, kas paklausīja, tas izdzīvoja! Taču attiecināt to uz katru gadījumu... tas taču neprāts, īpaši, ja runa iet par tavu mīļo glābšanu. Dievs neaicina uz nodevību... tieši otrādi, aicina nodot savu dzīvību par saviem mīļajiem! Tas implicē nostāšanos pretīm ļaunumam, nevis saliektu muguriņu vienmēr teciņiem vien uz kalniem!

Man gan prātā ir ļoti maz Kristus tādas pavēles un padomi, kuri būtu šādi kontextuāli, jo pārsvarā Kristus padomi ir vispārēji!

Teixim, kādiem spitāliģajiem, kas tapa dziedināti Kristus saka, ejiet un rādaties priesteriem... Pilnīgi skaidrs, ka kontextuāls padoms konkrētiem ļaudīm, nevis vispārēja instrukcija!
bitukas
# Labojis bitukas: 2009.07.01 15:35:15
Glābt savus mīļos? Kuri tad glābj karojot - kamēr esi zaudētājs glāb, kā sāc uzvarēt glābj no tevis. Uz kalniem ar visiem mīļajiem, kas neiet, tas nav mīļais, jo nedara, kā, Tu, domā, ko? Taisnīgs karš principā nav iepējams, un ja tajā esi iesaistīts pret savu gribu, tad jādara kaut kas labs, kā jūsu Bonhēfers darīja, bet labākais ir miers. Ja laupītu manu māju, vai man būtu jāvajā laupītājs līdz viņa mājai, tur viņš jāpiekauj, sieva jāizvaro utt... Tā būtu korekti salīdzināt karu ar laupīšanu.
Mulders
# Iesūtīts: 2009.07.01 16:01:46
bitukas, Nee... bet redzi, aizstaaveet savu maaju no laupiitaajiem, un nodroshinaaties, ka tas vairs neatgrieziisies nenoziimee karsh... bet taa arii nav neiesaistiishanaas!

Es arii neticu taisniigiem uzbrukuma kariem, bet man nav nekas pret taisniigu aizstaaveeshanaas karu... Jo ir tik viegli miilestiibu pret ienaidnieku saputrot ar nodeviibu pret tuvaako! To Kristus nav maaciijis!
bitukas
# Iesūtīts: 2009.07.01 16:14:14
Vari būt drošs, Masik, es nosprāgšu - agri vai vēlu, tā kā liekulības nebūs

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 153 , pavisam kopa bijuši: 9485