atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par dažādiem jautājumiem Pieņemt kristietību?
Tonijs
Iesūtīts: 2007.05.17 16:23:12
Sveiciens visiem! Jautāšu pēc atbildes, padoma, ieteikuma - esmu 30 gadus vecs vīrietis, kurš pirms četriem gadiem satika brīnišķīgu sievieti, kuru ļoti mīl un vēlas precēt. Lieta tāda, ka mēs abi vēlamies salaulāties kādā senā un skaistā baznīcā nevis laulību birojā, bet problēma tāda, ka es neesmu kristīts. Vēl sarežģītāku šo visu padara tas, ka es neticu ne dievam, ne bībelei. Plus vēl tam visam, tiko man tuvi mīļi cilvēki lūdza kļūt par viņu atvases krustēvu, kur atkal nepieciešams, lai es būtu kristīts. Ir divi jautājumi - vai ir iespējams, ka mācītājs salaulā divus mīlošus cilvēkus baznīcā, kad viens no viņiem nav kristietis, un vai ir iespējams kļūt par krustēvu bērniņam, ja neesi kristīts?
. 1 . 2 . >>
AutorsZiņas teksts
Grēciniece
# Labojis Grēciniece: 2007.05.17 20:57:17
Man Jūs jāapbēdina - tā nu vairs nebūs Svētā Kristīgā Baznīca, ja uzņemsies veikt šādas lietas Jūsu gadījumā. Kristīgā Baznīca pastāv tāpēc, ka Kristus to iedibināja un uztur vēl līdz šai dienai. Visam, kas tur notiek, jāpagodina Viņa vārds, bez ticības un kalpošanas Viņam pati Baznīca ir tik pliki mūri bez satura un jēgas. Muzejs, koroče . Laulības un kristības baznīcā notiek ne jau tāpēc, ka smuki izskatās (un izskatās, tiešām!), bet primāri un vienīgi tāpēc, ka šīs lietas ir Dieva iedibinātas un tās dara visciešākā saistībā ar ticību uz Dievu - kristībās cilvēki sevi vai savus bērnus (ja kristī mazus) atdod Dieva rokās, savukārt laulību slēdz Dieva priekšā un lūdzot Viņa svētību.
Par kristīgu krusttēvu bez ticības uz Jēzu kļūt nevar. Jo jau pats vārds nozīmē, ka šī ir garīga radniecība, kas tiek dibināta caur krustu un krusta priekšā. Krustvecāki apņemas savus krustbērnus audzināt kristīgā garā, tā ir krustvecāku sūtību un jēga. Un, ja ar vecākiem kas notiek, tad viņiem ir jābūt gataviem uzņemties arī visas laicīgās rūpēs. Tas ir nopietnāk, kā no malas šķiet.
Grēciniece
# Iesūtīts: 2007.05.17 20:59:51
Savukārt iepriecinājumam - "neticu Dievam utt." nav diagnoze uz mūžu. Pilnas baznīcas ar tādiem, kas reiz tā sacījuši ar pilnu pārliecību.
Andis Atvars [81.198.158.196]
# Iesūtīts: 2007.05.17 21:09:15
Tonij!
Kāds iemesls ir tam, ka neticat Dievam un Rakstiem?
Jānis Kalniņš
# Iesūtīts: 2007.05.18 01:20:07
1) LELB diemžēl nevar. Cik zinu, tad Romas katoļu baznīcā šāda iespēja pastāv. Es personiski gan uzskatu, ka ja nekristietis vēlas savu dzīvi savienot ar kristieti, tad tas ir bibliski: ap. Pāvils skaidri norāda, ka ticīgajam nebūs neticīgo atstumt, ja tas vēlas kopīgi dzīvot ar viņu. Iemesls, kāpēc mēs neiesakām ticīgajam dibināt kopdzīvi ar neticīgo ir tas, ka ticīgais agri vai vēlu ģimenes miera vārdā atteiksies no tādiem kristiešu "paradumiem" kā baznīcas apmeklējums svētdienās, jo vienmēr jau ģimenē būs kas svarīgāks. Pieredze rāda, ka ir pastāvīgi strīdi par bērnu kristīgu audzināšanu. Tad tiek piedāvāts kompromiss - lai paaugās un tad paši visu izlemj. Ja nu tomēr tāda situācija veidojas, tad man gan liekas drusku aplami atstāt ticīgo bez baznīcas svētības, vēl jo vairāk tādēļ, ka laulība mūsu izpratnē nav sakraments. Te nu būtu mazliet nopietnāk jāatrisina šī situācija. Katrā ziņā, ja brīnišķīgā sieviete Tavā dzīvē ir piederīga kādai draudzei un ticība viņai ir kas vairāk par formālu lietu, pirmais ceļš ir pie savas draudzes mācītāja, varbūt Tava neticība ir tik vien kā iesīkstējis paradums! Katrā ziņā forumā šis jautājums nav atrisināms.
Un vēl kāda lieta - pat ja jūs abi būtu kaut kad kristīti un pat iesvētīti, bet tagad neesat nevienā draudzē, jums būs grūti salaulāties baznīcā, vismaz es savās draudzēs vienmēr prasu no citu draudžu laulību kandidātiem viņu draudzes mācītāja rakstisku (vai vismaz mutisku telefona zvana veidā) apstiprinājumu, ka viņš neiebilst savu draudzes locekļu laulībām citā baznīcā. Tas ir saistīts ar mācītāju savstarpējo ētiku un arī ar to, ka mums jākārto juridiskās formalitātes. Man kā divu senu un skaistu baznīcu mācītājam visai bieži iznāk ar to saskarties.
2) Par krusttēvu nekristītais gan nevar kļūt - tas nu ir skaidrāks par skaidru.
luteranis [195.122.30.197]
# Iesūtīts: 2007.05.18 09:59:35
Ja jasaka godigi tad LELB samera vienkarsi var iziet 2 menesu vai ka iesvetibu kursu un gan preceties gan kluyt par krustevu, bet nu protams labak butu ja cilveks to dara pec savas gribas un parleicibas. Nezinu gan kas cilvekus ta atbaida no kristibam un ticibas neviens tac pa tadiem uzskatiem vairs nevaja...
Tonijs
# Iesūtīts: 2007.05.19 00:16:54
Neticu Dievam un rakstiem ... es pat neatceros kopš kura laika. Uzskatu to par tādu kā fanošanu, nu piemēram, Harija Potera grāmatai, kas laika gaitā ir kļuvusi tik populāra un neatņemama, ka cilvēki sāk tai ticēt un pielūgt. Nevēlos nevienu aizskārt, tiešām. Tā ir katra indivīda darīšana, bet es personīgi nē, neticu. Es ticu sev, es sarunājos ar sevi, es sev solu, es sev lūdzu, es sev uzticos. Protams, dažreiz nenākas viegli, bet tā nu tas ir. Un nav jau tā, ka es ar varītēm nē un ne. Dažreiz aizeju draudzenei līdzi uz baznīcu, intereses pēc, dažreiz viņa mani uzlūdz atnākt līdzi. Man tur ir interesanti tikai tik cik pavērot ļautiņus, procesus utt. Neko vairāk arī nejūtu. Kā teica Grēciniece, pliki mūri, bez satura un jēgas? Nē, es tā neuzskatu. Es respektēju cilvēkus, kas to uzcēluši, kas ieliek tajā savu dvēseli un izdomu. Katra mājai tāda ir. Un iedomājaties, visa mana ģimene tic Dievam. Un nav jau tā, ka mēs viens otru nesaprotam. Tieši otrādāk.
Tonijs
# Iesūtīts: 2007.05.19 00:17:05
Jānis teica, ka miera vārdā atsakās ... Nē, tā nav pareizi. Es uzskatu, ka mīlestības vārdā jāļauj cilvēkam darīt to kas viņam tuvs. Un vai tad tiešām nevar salaulāt divus mīlošus cilvēkus baznīcā, kad vienam tā ir vieta, kur ticēt, bet otram kur mīlēt? Nobeigumā vēl tikai gribu teikt, ka nemaz nenoliedzu, ka iespējams, kādu dienu sapratīšu to padarīšanu un sākšu ticēt, bet šobrīd? Vai tiešām iet man uz svētdienas skolu, nokārtot tās lietas? Sanāk tā, ka situācija piespiež pieņemt ticību miera pēc? Jābūt taču kaut kādam risinājumam!
Balss
# Iesūtīts: 2007.05.19 00:29:10
Tonijs
Formāli kaut ko darīt būtu žēl, it kā zināma liekulība. Bet, ja motīvs ir - darīt prieku savam mīlamajam cilvēkam, varbūt Jūs tomēr varat pamēģināt šos iesvētes kursus? Varbūt Jums pat kļūs interesanti, esot starp meklētājiem? Varbūt Jūs atradīsiet to, ko Jūs šobrīd neredzat un pat nemeklējat? Bet varbūt Dievs šādā veidā meklē JŪS?
Visos laikmetos ticīgie ļaudis ir bijuši mazākumā. Nezinu, kāpēc. Bet tie, kas ir atsaukušies Dieva aicinājumam, apliecinās, ka dzīve AR Dievu ir nesalīdzināmi labāka un pilnvērtīgāka nekā bez Viņa, un galvenais - tā ir ar mūžības, bezgalības dimensiju...
Noasveidīgais
# Labojis Noasveidīgais: 2007.05.20 21:15:37
Tonij!
Laulību padara kristīgu nevis ceremonija, bet divi kristieši, cilvēki, kuri savu ģimeni ceļ uz kopīgiem garīgiem pamatiem. Tāpēc tas ir tik svarīgi - jau pirms laulībām tikt skaidrībā par visiem saviem neskaidrajiem jautājumiem. Arī šajā forumā varat uzdot daudzus konkrētus jautājumus, es domāju, foruma dalībnieki labprāt palīdzēs noskaidrot iespēju robežās atbildes un izkliedēt aizspriedumus.
Aicinu Jūs nevis meklēt kādu apkārtceļu, kā izvairīties no ticības mācības, bet gluži pretēji - pieņemt izaicinājumu iepazīties ar kristietību no iekšienes un tad izdarīt izvēli.
Mana pieredze rāda, ka ticēt ir grūti tad, ja nav bijis neviena, kas paskaidrotu ticības jēgu un nozīmi, vai arī ja ir bijusi kāda negatīva pieredze. Veiksmi!
Tonijs
# Iesūtīts: 2007.05.22 10:48:51
Balss, man jau ar liekas, ka vajadzētu aiziet uz tiem kursiem, jo izskatās ka citu variantu nav
Noasveidīgais, man svarīgi ir padarīt laulību nevis kristīgu, bet gan stabilu, pilnu mīlestības un sapratnes. Mūsu attiecības balstās uz mīlestību neatkarīgi no ticības. Un vai tad meklēt atbildes pēc precībām nevarēs? Visa dzīve tak ir viena atbilžu meklēšana.
"izvairīties no ticības" skarbi skan, liekas tā takā es no kāda bēgtu. šādi to visu var pasniegt tikai tāds īstens ticīgais, kā esmu ievērojis. nē es nemēģinu izvairīties, es mēģinu būt es pats.
Mulders
# Labojis Mulders: 2007.05.22 10:51:22
Tonijs bet kā tu zini, kas esi tu, ja nekad neesi konfrontēts pats ar sevi? Kristietība ļauj arī sevi pa īstam iepazīt un ieraudzīt kas tu esi. Lec... un tu iepazīsi ne tikai sevi bet arī Dievu, kas tevi radījis! Vai nav interesanti iepazīties ar Radītāju?
Tonijs
# Iesūtīts: 2007.05.22 10:52:31
jautājums: skatoties no jūsu skatu punkta, vai tad dieva priekšā visi nav vienādi? manā gadījumā tā nav, esmu savādāks?
Noasveidīgais
# Labojis Noasveidīgais: 2007.05.22 10:54:58
Kā Tu zini, Tonij, ka visi ir Dieva priekšā vienādi?
jau ir noteikta veida izpratne par ticības jautājumiem. Ar to gribu uzsvērt, ka iesvētes mācības uzdevums ir visupirms pacelt mūsu apziņā to, kam mēs jau ticam, lai tad to salīdzinātu ar kristietības mācības nostādnēm.
Mulders
# Iesūtīts: 2007.05.22 10:58:27
Tonijs, arī likuma priekšā visi ir vienādi (ideāļā gadījumā), bet tomēr daži sēž cietumā, bet citi nē Vai tas nozimē, ka vieni ir vienādāki?
Tonijs
# Iesūtīts: 2007.05.22 10:59:01
Mulder, kā Tu zini kas ir Dievs, ja neesi viņu redzējis?
Varbūt tapēc arī neticu Dievam, jo ticu fizikas likumiem. Un vēl, es vēlētos, lai Jūs, ticīgie, paskatītos uz šo situāciju nevis tikai no savas pozīcijas, jo mīlēt spēj arī neticīgais.
Tonijs
# Labojis Tonijs: 2007.05.22 10:59:29
Noasveidīgais, esmu dzirdējis tā sakam! vai tad tā nav?
Noasveidīgais
# Labojis Noasveidīgais: 2007.05.22 11:00:58
Neviens neapšauba Tavu, mīlestību, Tonij!
Bet - saki, vai savas izredzētās dēļ Tu būtu gatavs panest grūtības un ciešanas?
(P.S. Es domāju, ka jā, bet gribu, lai Tu tomēr atbildi.)
Noasveidīgais
# Labojis Noasveidīgais: 2007.05.22 11:02:56
Kas iedibināja fizikas likumus? Kāpēc gaisma pārvietojas tieši ar tādu ātrumu, nevis citādu?
Ticība Dievam nenozīmē atteikšanos no fizikas vai zināšanām.
Zinātne atbild uz jautājumu: pasaule ir iekārtota, kā tā darbojas?
Teoloģija meklē atbildi uz jautājumu: kāpēc kaut kas ir, tā vietā, lai nekā nebūtu?
Tonijs
# Iesūtīts: 2007.05.22 11:11:39
savas izredzētās dēļ esmu cietis un izbaudījis grūtības un tas ir to vērts un viņai nav tik svarīgi, lai esmu ticīgs, cik uzticīgs un mīļš pret viņu. un kam man tas būtu vairāk jāapsola? es to apsolu pats sev un viņai, nevis kādam citam.
Noasveidīgais
# Iesūtīts: 2007.05.22 11:20:23
Tu saki patiesību.
Bet tagad skaties. Darvins mums māca, ka visu nosaka izdzīvošanas instinkts. Cilvēks rūpējas par sevi, par savu labklājību.
Bet pēkšņi - viena cilvēka dēļ Tu esi gatavs savas intereses nolikt malā, panest grūtumus.
No kurienes nāk šī mīlestība?
Vai tā pieder mērkaķu pasaulei? Vai tā ceļas no molekulārajiem procesiem tavās smadzenēs? Vai tai ir sakars ar vairošanās instinktu?

Es saku, ka tieši savā mīlestībā Tu vari sākt ieraudzīt to, ko kristieši sauc par Mīlestības Avotu - Dievu.
Dievišķais atklājas tajā, kas stāv pāri pasaulei, pāri instinktiem, pāri ierastajai lietu kārtībai.

Nemeklē Dievu debesīs vai vīzijās. Dievs ir atrodams cilvēku attiecībās.
Tāpēc jau mēs, kristieši, sakām, ka Dievs tapa cilvēks - Viņš iemiesojās mūsu vidū, mūsu pasaulē.
Tēma ir slēgta, jūs nevarat iesūtīt komentārus

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 43 , pavisam kopa bijuši: 35761