atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par dažādiem jautājumiem Par citplanētiešiem
Mulders
Iesūtīts: 2009.04.27 10:50:42
Interesants tēma ir sarunas par citplanētiešiem! Vai tādi ir, vai mēs esam vieni šajā visumā... etc. Tur ir vairāki faktori un viens interesants fakts šajā disputā īstenībā ir tā sauktais Fermī paradox!

http://en.wikipedia.org/wiki/Fermi_paradox

Tā būtība ir tāda, ja existētu vēl kāda civilizācija, mēs to varētu empīriski novērot. Tā kā mēs empīriski to nenovērojam, tad Kosmosā nav nevienas citas civilizācijas!
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
AutorsZiņas teksts
Mulders
# Iesūtīts: 2009.04.27 10:54:35
Šis pierādījums zāģē kantis tam pašam materiālismam, kurš uzskata, ka pie līdzīgiem apstākļiem matērija un evolūcija rada dzīvību... Jo tā taču ir materiālisma "dzinējspēks"!!!

Tā kā Saule ir relatīvi jauna zvaigzne, tad teorētiski tajā pašā piena ceļa galaktikā vajadzētu būt daudz senākām zviagznēm, kur dzīvībai derīgi apstākļi varētu existēt daudz daudz senāk!

Tas nozīmē, ka ja existē starpzvaigzņu ceļojumu iespējamība, kaut vai tik pat lēna kā šodien uz Zemes sasniedzamās tehnoloģijas, tad Piena ceļš ir kolonizējams 5-50 miljonos gadu, kas ir viens mirklis ģeoloģiskos mērogos!

Tas nozīmē teorētiski, ka mums nebūtu grūti novērot šādas senākas civilizācijas existenci Kosmosā... tā vai citādi...

Tā kā mēs neko tādu nenovērojam, tad... vai nu citu civilizāciju nav, jeb visas tās ir daudz daudz jaunākas par Zemes civilizāciju, kas rada jautājumu, kāpēc pie vecākām zvaigznēm nav radusies agrāka civilizācija?

Es te nemēģinu baigi ko atspēkot vai argumentēt, bet vienkārši - vai esat par to visu domājuši no šāda aspekta!
Mulders
# Labojis Mulders: 2009.04.27 11:17:53
Onufrijs... Tb existee pienjeemums, ka civilizaacija, kas sasniedz attiistiibas liimeni X, kursh tomeer ir mazaaks par to, lai speetu kosmosaa izplatiit zinjojumus un pashi celjot, paarstaaj existeet? Tas tak ir pretrunaa ar esoho! Jo existee empiirisks pieraadiijums, ka laika periodaa T (hvz cik ilgi skaitaas dziiviiab uz shis planeetas) var rasties civilizaacija, kas var izplatiit kosmosaa gan zondes, gan jeegpilnus zinjojumus.
Ja ne pirmos, tad otros jau nu gan vareetu mees konstateet! Savukārt tiešām apgalvot, ka civilizācija nevar pārsniegt sarežģītību X, ir no īkšķa izzīsts... jo tas nekad nav noticis un nav skaidrs uz ko balstās šāds pieņēmums!

Baigi fiiblais pienjeemums!

Prosto manupraat tas ir taads jociigs pienjeemums kas izriet no cita jociiga pienjeemuma!

1. Vispirms tiek pienjemts, ka kaada taada civilizaacija noteikti existee
2. Tad tiek konstatēts, ka neko taadu nevaram konstateet
3. Tad tiek izdomāti visādi ad_hoc atrunas, kāpēc nevaram novērot...

Tb tiek apšaubīts #2 nevis #1
Tiek apšaubīts experimenta metodes, nevis sākotnējais pieņēmums!

Jo ko tad saka tas pats zinātnieku Okhama princips...

Manuprāt ja pirmais pienjeemums ir taads, ka nekur neexistee neviena advanceeta civilizaacija, tad tas ir konsistens ar noveerojumiem...

Liidz ar to viss ir kedaas... ir hipoteeze, kurai atbilst esoshie (ne)noveerojumi... Nu un kaameer netiek nekas taads noveerots, ir jeedziigi dziivot ar sho pienjeemumu, ka tieshaam neviena advanceeta civilizaacija nekur neexistee! Jeb ja existee, tad kaut kaa pamanaas buut advanceeta un tai pat laikaa nenoveerojama!
Mulders
# Iesūtīts: 2009.04.27 11:31:55
Nesapratu - kas tev liek domāt, ka mūsu civilizācija exsitē mūžīgi?
Un ka tai, piemēram, radiosakari piejami ir mūžīgi?


Nu tā teikt, pagaidām nav nekas neliecina, ka radiosakari varētu nebūt pieejami mūžīgi vai ka mēs taisītos pārstāt existēt tādā vai citā formā!
Kā arī radiosakari mums JAU ir pieejami! Kas nozīmē, ka, ja existē vēl kaut vai tik pat attīstīta civilizācija (un kāpēc ne, ja Evolūcija ir common stuff visā Visumā), tad mums vajadzētu šos radiosakarus konstatēt!

Ja tā nav, tad elementāri - ņemam mūžību pret mums zināmo civilizācijas existēšanas laiku ar radio sakaru pieejamību, izdalām un iegūstam varbūtību, kāda mums ir izdzirdēt radiopārraidi no Kasiopejas zvaigznāja.
Tas jau ir Fermī paradox!
Tur nevajga radiosakarus... Pietiek 50 miljoni gadu lai ar Zemes tehnoloģisko līmeni kolonizētu visu Galaktiku! Tas ir, pietiek vienai civilizācijai kaut kur uzrasties par 50 miljoniem gadu agrāk nekā Zeme, un šie te jau sen saimniekotu un mēs šiem meslus maxātu...

A nikā!
EzītisMiglā
# Iesūtīts: 2009.04.27 12:19:52
A) Mēs esam virtuāla pasaule, un citas civilizācijas nav ieprogrammētas, bet mūs veidojošā eksistē
B) Civilizācijas gaida, kamēr mēs sasniegsim pietiekamu līmeni, lai ar mums kontaktētos.
C) Ir vēl dažas civilizācijas, tikpat attīstītas kā mēs, un arī viņas risina "Fermī paradoksu".
D) Kas tad ir tie NLO, kas visu laiku lidinās un tiek novēroti?
Mulders
# Iesūtīts: 2009.04.27 13:41:33
Ctulhu, masiks, nesapratāt argumentu!

Runa nav par to, ka mēs varam viņus sasniegt. Runa ir par to, ka, ja existētu civilizācija, tad tā jau būtu mūs sasniegusi!

masiks 50 miljoni gadi ir pietiekams laika periods, lai ar mūsdienu kosmiskajiem ātrumiem (kas būtu primitīvs lēnais divplāksnis advancētais civilizācijai) var aplidot un kolonizēt visu Galaktiku. Tā jau ir elementārā matemātika!

Tas implicē, ka jebkura civilizācija, kas ir attīstītāka par mums, tās bāzēm, apraides torņiem vai pat viņiem pašiem jau sen vajadzētu būt šitente! Mēs pēc gadiem 50 varēsim sākt kolonizēt tuvākās planētas, vēl pēc 100-200 gadiem tuvākās zvaigznes...

Masiks un runājot par "civilizāciju" neiet runa par lokālu parādību, bet civilizāciju vispārīgi... tobiš cilvēce ir kaut kādos x tūkstošos gadu sasniegusi ļoti augstu tehnoloģijas līmeni... tādu ar kuru var drīz kolonizēt planētas... Nu ponta pēc piemet vēl 1000 gadus un mēs uz Alfa Centauri lidosim! Bet mūsu saule ir ļoti ļoti jauna!
Kas implicē, ja Evolūcija un Ķīmija un viss tas bardaks, ko sludina materiālisti tiešām RADA dzīvību un civilizāciju, tad Galaktikai vajadzētu mudžet no daudz advancētākām civilizācijām, kuras daudz ātrāk un tālāk spēj kolonizēt... un viņām jau te vajadzētu sen sēdēt un mums uztvert viņu pirms 50 miljoniem gadu sūtītos signālus... laigan pietiek ar 100 000 gadiem, jo tāds ir Piena Ceļa diamaters gaismas gados!
EzītisMiglā
# Iesūtīts: 2009.04.27 14:06:50
Mulders
Tas nozīmē teorētiski, ka mums nebūtu grūti novērot šādas senākas civilizācijas existenci Kosmosā...
NLO tiek novēroti, vai tad tie neder? ;-)
Otrs jautājums - vai tiešām kādai civilizācijai ir noteikti jāstājas kontaktos ar atpalikušāku? Varbūt, ka tā var sačakarēt unikālu kultūru?
Mulders
# Iesūtīts: 2009.04.27 14:43:58
Otrs jautājums - vai tiešām kādai civilizācijai ir noteikti jāstājas kontaktos ar atpalikušāku? Varbūt, ka tā var sačakarēt unikālu kultūru?

Nu es saku... visi šie pieņēmumi risina problēmu no otra gala... tb kāda nu kuram ir tā iztēle, tiek meklēti dažādi iemesli kāpēc netiek atrasts neviens citas civilizācijas piemērs, laigan pēc loģikas un šādiem tādiem prikidiem tiem vajadzētu būt, ja tiešām dzīvība un Evolūcija ir akla...
Man daudz labāk patīk vienkāršākais šīs problēmas risinājums... citas civilizācijas nenovērojam, jo to nav!
EzītisMiglā
# Iesūtīts: 2009.04.27 14:48:18
Mulders
kāpēc netiek atrasts neviens citas civilizācijas piemērs
NLO, visādas liecības par citplanētiešiem - vismaz viens piemērs ir.

pēc loģikas un šādiem tādiem prikidiem tiem vajadzētu būt, ja tiešām dzīvība un Evolūcija ir akla...
Bet ar kādām varbūtībām tā dzīvība var izcelties? Cik civilizāciju var uzrasties Visumā?
Otrs iemesls varētu būt tāds, ka civilizācijas neizdzīvo, tām ir sākumi un beigas. Kaut vai mūsu pašu senās civilizācijas.
EzītisMiglā
# Iesūtīts: 2009.04.27 14:48:46
Maņečka
Dižķibelei mēs tāpat neko līdzēt nevaram :-)
Mulders
# Iesūtīts: 2009.04.27 14:54:53
NLO, visādas liecības par citplanētiešiem - vismaz viens piemērs ir.

Nū to neapstiprina tie, kas postulē tos likumus pēc kuriem dzīvība ir common stuff kosmosā, ja tik vajadzīgie parametri esot... tjipa kā uz Zemes. Protams, teorētiskais skaidrojums ir - tās citas civilizācijas baigi slēpjas! Tad nekā... tad jāgaida!

Bet ar kādām varbūtībām tā dzīvība var izcelties? Cik civilizāciju var uzrasties Visumā?
Tas jāpras tiem, kas Evolūcijai tic, jo izskatās, ka šie apgalvo, ka dzīvība ir tik common stuff... ka pietiek uzsildīt dubļus un pāris miljonos gadu tur kaut kas rāpos! A vēl pēc pāris miljoniem gadu tie rāpuļi strīdēsies forumā!

Otrs iemesls varētu būt tāds, ka civilizācijas neizdzīvo, tām ir sākumi un beigas. Kaut vai mūsu pašu senās civilizācijas.
Bet mēs tak neesam palikuši uz vietas? Neviena civilizācija nav aizgājusi neatstājot pēdas... bet gan overall notikusi attīstība. Citādi, tas ko tu apgalvo, ir, ka nav iespējams pierādīt pitagora teorēmu, jo ļoti daudzi, kas to vēl nebij pierādījuši, ir miruši

Protams, tā teikt - iztēle ir vienīgais ierobežojums, ar kuru mēs esam ierobežoti izdomājot iemeslus kāpēc viss tas civilizāciju lērums nav konstatējams... Kāpēc neviens negrib apšaubīt pašu šo civilizāciju existences faktu? Tik tā... kāpēc tiek izvēlēts apšaubīt novērošanas spējas, nevis sākotnējās premisas, bet kad vēršās pret mums, tad tiek apšaubītas premisas, nevis novērošanas spējas Negodīgi kaut kā...
Mulders
# Iesūtīts: 2009.04.27 15:07:29
Ctulhu, atkal tu putro kontextus.
Runa iet par civilizācijām šajā Galaktikā, kuru cēlonis un existence pakļautos tiem pašiem likumiem, kurus postulē Darvinisti, skaidrojot to, kā mēs te iegadījāmies.

Neviens saprātīgi domājošs ticīgais (izņemot Mormoņus un Habardu) nepostulē Dievus kā pakļautus šī visuma likumiem un cēloņsakarībām savā existencē, kur nu vēl ierobežojot viņus ar Piena Ceļa galaktiku!

Manis uzsāktās tēmas paradox neaplūko eventuālas civilizācijas
a) Paralēlos visumos, kuros ir citi likumi
b) Principāli nekonstatējamās citās dimensijās - Eņģeļu civilizācijas etc.
c) Civilizācijas ārpus Piena Ceļa galaktikas

Un es labprāt tev piekrītu, ka Dievs nav Piena Ceļa galaktikas likumu darbības funkcija līdz ar to labprāt piekrītu panteistisku Dievu noliegumam!
EzītisMiglā
# Iesūtīts: 2009.04.27 15:10:48
Mulders
Bet mēs tak neesam palikuši uz vietas? Neviena civilizācija nav aizgājusi neatstājot pēdas...
Nu un tās pēdas ir atrodamas uz Tau Vaļa astotās planētas. :-)

Tepat pie mums - Atlantīda it kā bija, it kā nebija.
Labi, piramīdas varējām paši uzcelt (bet vai uzcēlām). Odnako, no kurienes tās precīzās Antarktīdas kartes u.c. lietiņas? Vai nu senas civilizācijas, vai citplanētieši, vai kas?
Mulders
# Iesūtīts: 2009.04.27 15:14:04
kāpēc domā, ka civilizācija var izvilkt vairāk par 100`000 gadiem un nepašlikvidēties?

A kāpēc viņa nevarētu izvilkt... Sorry... mums uz sejas ir civilizāciaj kas ir novilkusi bez pārtraukumiem kopš (eventuāli) nokāpām no koka...
Tas TEV ir jāuzrāda faktori objektīvi, kāpēc tu uzskati, ka neizvilksim vēl vienus 100 000 gadus?
p.s. es tagad uzvelku materiālisma naturālisma sedziņu, šob argumetnētu pret šo argumentu

A par 5 ļimoniem gadu... pēc 5 ļimoni gadu... kāpēc domā, ka tie kas būs aizsūtīti uz visām debess pusēm pārstāvēs to pašu civilāciju, kura tos ir sūtījusi, da vispār - ka pārstāvēs to pašu dzīvo organismu sugu???

Atkal... neizplatīties ir pretrunā pašai dzīvības dabai! Ja tas nenotiek, tad tev ir jāargumentē, kāpēc no vienas puses postulē, ka dzīvība ir common stuff kosmosā, dod tik pareizos apstākļus, no otras puses tomēr ieliec kaut kur ierobežojumus tās izplatīšanās spējām! Atkal... tu nepareizi uzliec burden of proof uz maniem pleciem!
Mulders
# Iesūtīts: 2009.04.27 15:16:58
Nu un tās pēdas ir atrodamas uz Tau Vaļa astotās planētas. :-)

A civilizācijas ta nav... Viņu pēcteču nav? Tad kāpēc tiek postulēts, ka šamā vispār ir? Nu man tas izskatās tāda jocīga pretruna... no vienas puses sakām, ka dzīvība un civilizācija viegli uzaug kosmosā, no otras puses, kad iezejam kosmosā un secinām, ka tur ir viens ūdeņradis uz kubikmetru, tad sākam atmazkas bīdīt!

Labi, piramīdas varējām paši uzcelt (bet vai uzcēlām). Odnako, no kurienes tās precīzās Antarktīdas kartes u.c. lietiņas? Vai nu senas civilizācijas, vai citplanētieši, vai kas?

Kāda šķirba... mēs ta te esam Nekur tač nepazudām! Kāpēc tu civilizāciajs robežu velc kaut kā voluntāri!
Teikt, ak civilizācija pārstāja existēt var tikai tad, ja tā pārstāj existēt... tb vot uz Marsa, ja bij civilizācija, tad tā toč pārstāja existēt... jo tur neviena senča nav!
EzītisMiglā
# Iesūtīts: 2009.04.27 15:19:02
Mulders
A kāpēc viņa nevarētu izvilkt...
Kaut vai tāpēc, ka visam, ko novērojam, ir sākums un gals. Piem, dzīvnieku sugām kaut vai.
Kā arī, ja tā civilizācija domāja, ka Augstākas Būtnes par visu gādā, un tāpēc neuztraucās par iespējamām katastrofām, tad atnāca viens meteorīts un visu noslaucīja nafig.
Mūsu eksistences vide ir diezgan nestabila. Pāris komētu, un viss atkal sākas no jauna, labākajā gadīkumā. Sliktākajā Saule uzspāgst un ne pēdas nepaliek pāri.
EzītisMiglā
# Labojis EzītisMiglā: 2009.04.27 15:21:16
Mulders
no vienas puses sakām, ka dzīvība un civilizācija viegli uzaug kosmosā
Uzaug, bet kosmoss ta liels.

kad iezejam kosmosā un secinām, ka tur ir viens ūdeņradis uz kubikmetru, tad sākam atmazkas bīdīt!
Cik tālu mēs esam izgājuši?

Kāda šķirba... mēs ta te esam
Cik ilgi mēs esam, kosmiskos mērogos?
Tomēr, tās kartes no kurienes uzradās? Kartes ir arguments par labu senajām civilizācijām / citplanētiešiem! ;-)
EzītisMiglā
# Iesūtīts: 2009.04.27 15:24:30
Ctulhu
Abet cik laika jāpaiet, lai civilizācija attīstītos? Nekur nav teikts, ka tai izdosies. Nav stabilitātes. Mums pašiem - var izcelties neliels kodolkariņš, un atkal viss būs no akmens laikmeta jāsāk.
Vēl, ja nu tā ir civilizācija tipa "Solaris"? Tā tup uz vietas, nekādus kuģus nebūvē, kamēr Saule - puff!
Mulders
# Iesūtīts: 2009.04.27 15:28:00
Cik tālu mēs esam izgājuši?

Atkal tu putrojies... Runa nav par mūsu spējām konstatēt hvz kur otrā kosmosa galā kādu herņu... bet gan par to, ka šīs civilizācijas atnāk pie mūsu mājas durvīm.
Apgalvojums, ka visas civilizāciajs kosmosā izzūd nebūtībā pirms paspēj atsūtīt kādu radiosignālu līdz mums, ir, eeee... nu no pirxta izzīsts!

Dzīvība izplatās exponenciāli... Tu nevari cūku gripu apstādināt uzlaižot gaisā tagad Mexiku!

Mulders
# Iesūtīts: 2009.04.27 15:30:02
Abet cik laika jāpaiet, lai civilizācija attīstītos? Nekur nav teikts, ka tai izdosies. Nav stabilitātes. Mums pašiem - var izcelties neliels kodolkariņš, un atkal viss būs no akmens laikmeta jāsāk.

Kā redzi pat Atlantīdas izkūpēšana netraucēja mums uz Mēnesi aizlidot... Kosmiskiem mērogiem vieni 1000 gadi turpu vai šurpu ir figņa! A civilizācijas attīstībai... nu prikiņ... Pirms cilvēki iemācījās 2us akmeņus vienu uz otra salikt tā lai piramīda sanāk līdz izkāpšanai uz mēnesi... nu cik 5000 gadi pagāja. Tas ir viens mirklis... Kosmiskā mērogā tas būtu viens moments... A saule mums ir JAUNA! Tas nozīmē, ja tie procesi ir tādi, kā materiālisti postulē... saku jau... viss kosmoss jau sen čumētu no visādiem dīkdieņiem, kas mums te par Galaktisko Koncilu uzdotos!
Mulders
# Iesūtīts: 2009.04.27 15:31:51
un kura civilzācija tā būtu? Acteku? Babilonijas? Šumeru? Antīkās ēģiptes? HVZ vēl kuras? Par KURU tu tieši runā? Kura ir tā laimīgā?

Mmmm... Cilvēki? Kosmiskā mērogā uz planētas Zeme ir tieši viena civilizācija, par kuru mēs te runājam... un kā jau Ezītim teicu - vienso 5000 gados mēs no piramīdām līdz Mēnesim tikām! Nav īsti pamats domāt, ka citas civilizācijas bremzētu ilgāk... drīxti piemest vēl 5000 gadus īpaši bremzētām uz Somiem un Igauņiem bāzētām civilizācijām! Kosmosam tas ir viens mirklis...
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 84 , pavisam kopa bijuši: 25958