atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par dažādiem jautājumiem Interesanta doma no delfiem.
Džamšuds
Iesūtīts: 2009.02.03 10:18:21
Delfos izlasīju šo:
Nupat redzēju viedokli, ka lūgšana esot bezkaunīga pretenzija uz viedokli, ka dievs ir kļūdījies.
Vispār savā būtībā, manuprāt, tā arī sanāk - tiek lūgts tas, kas lūdzēja prāt būtu vēlams, bet nav noticis. Nu, vispār- ja jau nav noticis, tātad Dievs tā gribēja. Bet tiek izteikta vēlme lai tomēr notiek lūdzēja vēlamais, un protams, lai tas arī sakristu ar Dieva vēlmi (prātu). Tātad - lai Dievs maina savu viedokli un labo savu kļūdu.
Hmmm... a kādas būtu jūsu domas? A?
AutorsZiņas teksts
S.R...
# Iesūtīts: 2009.02.03 10:22:35
acīmredzot šī viedokļa paudējs lūgšanu praktizē ļoti virspusējā līmenī - dieviņ dod, dieviņ - nedod. ja Jēzus mums mācija lūgt, tātad lūgšana ir Dievam patīkama mūsu komunikācija ar Viņu. lūgšanā mēs sarunājamies, mēs sakām Viņam, Viņš saka mums. bet pāri par visu, kā jau tas arī notiek - lai notiek Dieva prāts.
Mulders
# Labojis Mulders: 2009.02.03 10:25:35
Džamšuds, blēņas... kas kārtējo reizi izriet no Ateistiskā egocentrisma, it kā cilvēks būtu pasaules centrs, nemainīgais un visu nosakošais.

Savukārt, ja pieņem, ka Dievs ir šīs Esības Centrs, tad šāda lūgšana ir nekas vairāk, kā lūgums Dievam pašu cilvēku šo "EGO" ievadīt pareizajā orbītā, no kuras tas ir novirzījies grēka dēļ... nevis mēģīnājums pierunāt, lai Saule kaut kā maina savu kustību attiecībā pret zemi!
Mulders
# Labojis Mulders: 2009.02.03 11:42:05
Džamšuds, pāris kļūdas tavos spriedumos!

Bez Dieva šai pasaulē vēl ir vismaz pāris būtņu klases ar brīvo gribu. Kas nozīmē, ka viņi ir autonomi "pirmcēloņi" ar savu gribu. Tas nozīmē, ka cilvēks var gribēt kaut ko, ko negrib Dievs, kas nozīmē, ka ar cilvēku Visuma arēnā mums ir iespējami notikumi, kuru pirmcēlonis nav Dievs!

Savukārt otra tava kļūda ir false dihotomija sajaukta ar tavu neizpratni par to, KAS ir lūgšana kristietībā!

Pirmais - Tas ko Cilvēks Grib ne vienmēr ir ārpus Dieva Gribas. Tādējādi, ja cilvēka lūgšana sakrīt ar Dieva prātu, tad mums jau vismaz vienā punktā tā orbīta ir sinhronizēta... un tas nozīmē, ka cilvēks jau kaut kādā ziņā ir saskaņā ar Dievu, šāda lūgšana ir liecība gan pašam, gan sašam gan Dievam, ka cilvēks jau vismaz pa daļai ir "uz viena viļņa"

Otrs... tā sauktās "petīciju lūgšanas" ir tikai neliela daļa no Lūgšanām kā tādām... Lūgšana ir elementāra saruna ar Dievu... tajā pat var nebūt nekādas prasības, bet gan vienkārši savas sirds izkratīšana Dieva priekšā...
Kā arī "Tavs Prāts Lai Notiek" ir essenciāla petīciju lūgšanu sastāvdaļa, jo Kristietis labi apzinās, ka viņa griba var nesakrist ar Dieva gribu un šāda lūgšana nozīmē, ka Kristietis grib gribēt kā Dievs grib, nevis otrādi... jo Kristietis tic un paļaujas, ka Dieva griba attiecībā uz viņu ir vislabākā - pat labāka nekā tas, ko tu pats sev uzskati par labu! Dievs labāk nekā mēš paši zinām, kas mums vislabāk der...
Un ar Dievu - tas pēc pieredzes, prasi dajebkuram kristietim - ir tieši šitais gadījums - ka, ja lūgsi no viņa zivi, visticamāk dabūsi makšķeri! Ja lūgsi naudu - dabūsi labāku darbu, vai papildus pienākumus darbā, kas vedīs pie paaugstinājuma gan algā gan amatā... bet ja tu nogulēsi šo Dieva atbildi, tad var rasties iespaids, ka Dievs nedz klasua lūgšanas nedz palīdz...
Dievs nav Džins vai kosmiskais Wišmeikers, bet gan Tēvs... kas ietver sevī arī nedaudz didaktikas, pedagoģijas u.c. Tēva īpašības...

Kristieši to visu apzinās un visas Kristiešu Lūgšanas ir orientētas uz šo "Dievs ieved mani vislabākajā orbītā, kad es topu par to, ko tu esi gribējis, lai es esmu"
Zivs lūdz par to, lai tā nonāk jūrā!

Kā arī, tu kā Tēvs, noteikti labi to zini... Ka ir bezjēdzīgi dēlam dot kaut ko, ko viņš nemaz nesaprot, ka viņam tas ir vajadzīgs... labi ja tu to spēj paskaidrot, bet ir brīži, ka viņš to nesaprot - nu teixim, prasmi sasiet zābaciņus...
Taču... kad viņš izaug pats tik tālu, ka viņš saprot, ka viņam tas ir nepieciešams, viņš var iet pie Tēta un prasīt, lai tas viņam to iemāca - un tu to labprāt iemācīsi - jo tieši šis ir īstais brīdis, kad bērnam sniegt to, kas viņam ir vajadzīgs, kad viņš pats to ir sapratis un ir atvērts tam.
Tāpēc arī mums var no malas šķist, ka Dievs saviem bērniem bieži nedod kaut ko, kas viņiem vajadzīgs, bet tas tāpēc, ka viņi nav gatavi to saņemt... un faktiski Lūgšana ir kā tāds latmusa papīrs gan pašam gan Dievam par savu garīgo stāvokli...

Un ir otrs grāvis - Dievs nedos nekad to, kas viņa bērniem var kaitēt permanenti - kā stāv rakstīts - Jūs lūdzat un nedabonat, jo ar ļaunām sirdīm lūdzat! Tu taču nedosi savam bērnam dinamītu, pat ja viņš to lūgs... līdz tu nebūsi pārliecināts, ka viņš ar to prastu apieties un konstruktīvi pielietot, piemēram, ja tu redzi, ka viņš ir speciālists ģeoloģijā vai celtniecībā...
S.R...
# Iesūtīts: 2009.02.03 11:42:57
Džamšuds
ja mēs lūdzam, mēs ticam, ka mūsu lūgšanas tiek uzklausītas. nu, tur ir vairāki nosacījumi, kāpēc nesaņemam to, ko lūdzam - ja lūdzam ar netīrām sirdīm, tas ir riebīgu motīvu vadīti, arī ja neticam, ka saņemsim. Dieva svētību, žēlastību un klātbūtni mēs varam lūgt vienmēr un nešaubīgi zināt ka to saņemam ik brīdi. vot ja lūgsi ļimonu, nez vai tā uzreiz tev pārskaitīs Ls vai euro.
vārdusakot, funktieris ir pareizs, Dievs zin un dod to, kas mums ir nepieciešams, bet parunāties ar saviem bērniem tikuntā grib.
Solveiga
# Iesūtīts: 2009.02.03 11:47:41
Es te tā iedomājos par vēl 1 lūgšanu paveidu - "Dievs, pamāci mani, kā labāk atrisināt šo sarežģīto situāciju, lai tā kalpotu man par pieaugšanu un apkārtējiem arī"
Mulders
# Iesūtīts: 2009.02.03 11:54:34
Solveiga, bet protams... tas ko neticīgie saprot ar Kristīgo Lūgšanu ir kaut kāda karikatūra - parasti iespaidota no Chotabiča vai Aladina pasakām!
Mulders
# Labojis Mulders: 2009.02.03 12:43:01
Tas nozīmē, ka Tu apgalvo to, ka pasaulē var notikt un notiek kaut kas, kas ir pretrunā ar Dieva gribu.


Jā - grēks!

Tb - Dieva griba nav nekāds garants kaut kā procesa notikšanai vai nenotikšanai.

Lūdzu pārfrāzē šo jautājumu, jo manuprāt jau atbildēju - cilvēka brīvā griba nav obligāti tas, ko grib Dievs... Tb cilvēks var gribēt kaut ko, ko Dievs negrib! Tā ir brīvas gribas "ēnas puse" teorētiski!

Nu, tas ir tas absurds! Ko es Tev jautāju - vai tu lūdz Dievu, lai tas Tev dod prieku vai vismaz samierināšanos ar, piemēram, Tava bērna smagu saslimšanu? Vai tomēr lūdz par viņa atveseļošanos?

Ja mans bēbis ir slims, es lūdzu Dievu par viņa atveseļošanos.

Ņem vērā - samierināšanās sanāks Tavas gribas sinhronizācija ar Dieva gribu. Vēlme redzēt savu bērnu veselu - būtu takā pretrunā ar Dieva gribu... ja jau viņš JAU IR saslimis...
Neņemšu vērā - jo tu veido klasisko loģikas kļūdu - false dihotomiju. Gan pirmais var būt pretrunā ar Dieva gribu, gadījumā, ja arī Dieva griba ir šī bērna atveseļošanās, gan otrs var būt saskaņā ar Dieva gribu! Tu pats veido šo dihotomiju piedēvējot Dievam konkrētu gribu. Kā jau teicu, izejot no tā, ka šai pasaulē ir iespējai procesi, kas nav Dieva gribēti, tad arī slims bērns var nebūt Dieva gribas rezultāts, kas nozīmē, gribēt un vēlēt viņam veselību var izrādīties būt saskaņā ar Dieva gribu!

Tb - lūgt IZMAIŅAS dajebkādas - ir mainīt notikumu gaitu, kura notiek pēc Dieva prāta. Mainīt savu attieksmi pret notiekošo - tas būtu sinhronizēt savu gribu ar Dieva gribu.
Atkārtošu 3o reizi... ne viss, kas notiek, notiek pēc Dieva prāta, bet VISS notiek Dieva noliktos rāmjos... Dieva prāts nav tajā pašā līmenī kurā cilvēki. Tāpat bērns var gribēt kaut ko, ko negrib vecāki, bet vecāki ar savu gribu un gudrību var overraidot bērna gribu, paša bērna kursu pat nemainot... bet no cita līmeņa paša bērna gribas sekas vērst vecākiem par labu!

Tiec vaļā no savas false dihotomijas... tu tiešām kļūdies ne tikai vienā bet daudzos loģiskos spriedumos... varbūt tas arī ir šķērslis tavai attiexmei pret MonoTeismu vispār... jo šķiet tu TIEŠĀM domā un tici, ka tavs šis piedāvājums aptver visu iespējamos scenārijus! Bet še tev PRIMITĪVA tabuliņa, kas ir vismaz 2x platāka nekā tu iedomājies

Ar A apzīmēsim, piemēram, stāvokli kad cilvēkam ir maz naudas!
Ar !A apzīmēšu A pretējo!

1. Es gribu A Dievs grib A - Es gribu samierināties ar maz naudas un tas ir pa prātam Dievam
2. Es gribu A Dievs grib !A - Es gribu samierināties ar maz naudas, bet Dievs to negrib, viņš grib, lai man ir daudz naudas, piemēram, jo redz, ka es spēju daudz saražot kristīgos burbuļatorus
3. Es gribu !A Dievs grib A - Es gribu daudz naudas, bet Dievs grib lai es samierinos ar to kas ir, jo ne visi ir Billiji Geitsi
4. Es gribu !A Dievs grib !A - Es gribu daudz naudas un tas ir saskaņā ar Dieva plānu!

Jā... tās beigas ir pats smieklīgākais. Gluži kā dassy texti - "tas ir tā, jā, bet... varbūt ka arī nē... tev būtu jādara tā... nē nu vispār jau dari kā tev pašam labāk šķiet...."
Un? Normāli - cilvēks apzinās savu nekompetenci un uztic to izlemt kādam kompetentākam, kurš labāk zin gan to kā izdarīt, gan to kāpēc tas jādara vai nav jādara!
EzītisMiglā
# Iesūtīts: 2009.02.03 16:19:19
No citas puses - kāpēc kaut ko lūgt, ja Dievs pats vislabāk zin, kas cilvēkam ir vajadzīgs?
Vai arī Dievs to nedos, kamēr viņam nepalūgs?
Vai arī - ir vairākas labas iespējas, un tad no tām vairākajām iespējām cilvēks dabū to, ko lūdza?
Mulders
# Iesūtīts: 2009.02.03 16:25:40
Ezītis Miglā, es tieši uz šo jautājumu atbildēju, acīmredzot neizlasīji!

Voldemārs
# Iesūtīts: 2009.02.04 00:12:45
Dievs nekļūdās, kļūdamies mēs - grēcinieki. Tāpat, mūsu kļūdu skaitā ir (1) nespēja saprast Dieva prātu, no tā mums rodas neizpratne un pretenzijas pret notiekošu, un vēl vairāk - (2) neticība, jo mēs neticam, ka tas, kas notiek, ir Dieva pārziņā un, ka beigās viss būs no Dieva žēlastības kārtībā.
Protams, par katru individuālo lūgšanu neko vispārēju sacīt nav iespējams. Taču, Dievs, zinot mūsu grēcību, mums ir ļoti labu padomu devis, kā vislabāk lūgt (Tēvreize), lai nebūtu egocentriski vai ar apziņu, ka Dievs būtu kļūdījies. Te gan jāpiezīmē, ka Dievam nav nekas pret, ja mēs lūdzam par sevi un sev svarīgām lietām (kā tad citādi Tēvreizē būtu lūgumi par (1) mūsu dienišķo maizi, (2) mūsu parādu piedošana (3) mūs neievest kārdināšanā, (3) mūs pasargāt no ļaunā???), kuras kāds gudrs ateists varētu saukt par egocentriskām. Bet, lai tādam gudram vīram vai gudrai sievai zinātos atbildēt, šinī pašā (Jēzus - Dieva dotajā) Tēvreizē skatīsim sākumu, proti, pirmie trīs lūgumi ir par (1) Dieva Vārda svētīšanu, (2) Dieva Valstības nākšanu un (3) Dieva prāta notikšanu. Kur te būtu egocentrisms? Tādu var atrast tikai kādā īpaši sofisticētā un ateistiskā skaidrojumā. Tas visu saliek pareizā kārtībā un prioritāšu secībā
Rausītis
# Iesūtīts: 2009.02.04 17:16:24
Džamšuds
Domā Dievam negribas, lai Viņa bērniem būtu arī personīgi labumi?
Rausītis
# Iesūtīts: 2009.02.04 17:29:05
tas, kas ir manai personai personīgi labs - kas gan vēl cits?!
Aiko_Saule
# Labojis Aiko_Saule: 2009.02.10 13:00:08
Džamšuds Protams - tie, kas dzīvo īstenībā tie zina - ka viss notiek un notiks tā kā JHVH grib un gribēs - ja būtne grib būt laimīga - tai ir iespēja apzināties, ka viņa pati ir daļa no JHVH - un tad kad ir komūnija - tad kā JHVH ar visiem saviem locekļiem lems tā - būs - un pats galvenais ir saprast, ka JHVH grib lai čilvēce tagad dzīvotu un - tā arī tas notiek. JHVH grib - lai tiem, kuri meklē būtu ko atrast - un JHVH ir devis - Evanģēliju. JHVH - no savas puses ir visu pietiekami izdarījis - lai ikviens varētu tikt pestīts - jo JHVH ir izsūtījis sludinātājus - pa visu Zemi - tie kas NEGRIB - tie cieš !

Tātad - lai Dievs maina savu viedokli un labo savu kļūdu.

Un ikviens lūdz - tad, kad JHVH sagrib mainīties ! Jo gribēšanu lūgt - dod pats JHVH ! - nevis mainās jo ir kļūda - bet mainās jo JHVH grib mainīties - kļūdu nav ! Un kā JHVH sagrib mainīties - tā ir vis labāk - Tāpēc jau arī saka - Lai Tavs prāts notiek - jo tā ir labi un taisnīgi pareizi un godīgi !

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 26 , pavisam kopa bijuši: 35898