atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par dažādiem jautājumiem kontrolējamie resursi.
a_masiks
Iesūtīts: 2008.12.22 15:54:46
kuru no cilvēka radītajiem resursiem, iekārtām, līdzekļiem cilvēks nekontrolē? Kuru nav spējīgs savest kārtībā un turpināt iepriekšējo dzīvi?
Nu izskatās, ka tie būtu - Alcheimeri, Sirdslimības, AIDS u.c. figņas, kuras nebija senāk! Kaut ko sakontrolējām, a kaut kas jauns izspruka!
Nu cilvēki nekontrolē piemēram regulāros Tornado, kas regulāri noslauka daļu Amerikas apdzīvotās vietas!
Es braucot nekontrolēju savu auto motoru, paļaujos, ka tā konstruktori ir to uztaisījuši pietiekoši stabilu, bet pats es to nekontrolēju!

Tātad - vai šie resursi, kurus nekontrolē cilvēks - ir tiešām cilvēku radīti kontrolējami resursi?
Ij ja Mulderam salūzt mašīna - viņš to actāj ceļa malā?
. 1 . 2 . 3 . >>
AutorsZiņas teksts
Ziemassvētku Gotiņa
# Iesūtīts: 2008.12.22 15:58:05
gribu piezīmēt, ka cilvēks nekontrolē pilnīgi neko - viņš var kaldināt tālejošus plānus, lidot kosmosā un darīt vēl visādas figņas, bet pat savu rītdienu faktiski viņš nekontrolē - ibo, mēs neviens nezinām kurā dienā "iespēlēsim kastē".
Mulders
# Labojis Mulders: 2008.12.22 15:59:36
Tātad - vai šie resursi, kurus nekontrolē cilvēks - ir tiešām cilvēku radīti kontrolējami resursi?
Ij ja Mulderam salūzt mašīna - viņš to actāj ceļa malā?


Nu tak... Pilsētas rada cilvēki - bet nekontrolē - jo atnāk Tornado un visu saposta! Cilvēks paģēr, ka ir baigais medicīnas experts, rada visādas antibiotikas, a uz šodienu tās jau kļūst mazefektīvas un nedarbojas!

masiks, to cik ļoti maz tu kontrolē, tu vari pārbaudīt, kad notiek reālas krīzes... Protams, nenovēlu tev šādu pārbaudi... Bet ir lietas, kam cilvēki netic, kāmēr tās nepiedzīvo!

Gove pareizi teici - tu pat nezini vai tev rītdiena pienāks, a tu pārliecināts, ka visu kontrolē savā dzīvē!
Ziemassvētku Gotiņa
# Iesūtīts: 2008.12.22 16:01:11
Ctulhu
lai Dievs dod, bet ļoti iespējams, dienu pirms "iespēlēšanas`tu domāsi tieši tāpat.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.12.22 16:01:57
a_masiks, nu tad rodas jautājums ko nozīmē "kontrolēt"

Redz tad arī skudras visu kontrolē... jo nevar neko tā nopostīt, lai šamās to nevarētu uzcelt atkal! Pietam atšķirībā no cilvēka, visticamāk cels arī pēc 1000 nopostījumiem!
Ziemassvētku Gotiņa
# Iesūtīts: 2008.12.22 16:02:37
a_masiks
un reizēm cilvēciņš pat savu purkšķi nenokontrolē - domāja, papurkšķinās - un še tev, bikšeles pilnas.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.12.22 16:06:25
a_masiks, es tagad jautāju, ko tu saproti ar "kontroli"

Jo mana izpratne bij, ak kontrole ir spēja/spēks determinēt un vadīt dajebkādus procesus - tavā gadījumā - kontrolēt un vadīt matēriju (jo tu materiālists)
Mulders
# Iesūtīts: 2008.12.22 16:08:47
Uzraudzīt, novērot (ko), lai sekotu (kā) norisei; darbībai, pārliecinātos par (kā) pareizību; pārbaudīt.

Izklausās tāds jocīgs definīcija, jo paģēr pasīvu novērošanu! Nevis aktīvu mērķtiecīgu darbību?
Vai tu pats šai definīcijai piekrīti? Saprotu, ka no skaidrojošās vārdnīcas izraki?

Jautāju tāpēc, lai saprastu, vai aplūkosim šo definīciju, jeb citu liksi priekšā... Jo pagaidām izskatās, ka arī dators ar fotokameru var izrādīties kontrolējoša sistēma!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.12.22 16:09:09
Tātad - KURU CILVĒKA RADĪTO RESURSU CILVĒKS NEKONTROLĒ? Kurš cilvēka radītais resurs var pac no sevis sabojāties, bez iespējām to savest kārtībā?

Černobiļa?
Mulders
# Iesūtīts: 2008.12.22 16:13:00
Patreiz to beidz sabvest kaartiibaa.

Un tā kas tagad būs, tā būs tā pati kas lopņīja? Jeb nu jau cita sistēma? Jo ja es pareizi saprotu, tad diez vai tika salasīti tie gabaliņi kas lopņīja un salīmēti atpakaļ kā bij oriģinālā!

Jeb zem vārda "kontrolēt" nozīmē - spēju atjaunot, salūzušas sistēmas, neskatoties uz sistēmu salūšanas rezultātā radītajiem zaudējumiem?

Mulders
# Iesūtīts: 2008.12.22 16:14:26
tur vēl aizvien notiek 4 (vai kura tur) bloka ugunsgrēks? Jeb sarkofāgs pac no gaisa nokrita? Ar ko tas atšķiras no pārdurtas auto riepas? (izņemot sekas un apmērus, protams)

No pārdurtas riepas atšķiras, ka failure bij cilvēku radītā sistēmā. Pārdurta riepa var izrādīties, ka vainīgs ir no koka nolūzis zars...

Nu un tu neatbildēji, vai tu pastāvi uz tevis paša doto kontroles definīciju - kā pasīvu novērošanas procesu?
Ziemassvētku Gotiņa
# Labojis Ziemassvētku Gotiņa: 2008.12.22 16:18:59
a_masiks
labākajā gadījumā cilvēks spēj kādas nekontrolējamas rīcības sekas daļēji novērst - bet tas nenozīmē, ka viņš ir pasargāts no recedīva. manuprāt Tu mazliet nepareizi lieto vārdu - kontrolēt.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.12.22 16:22:11
Noplīsušai mašīnai nomainot riepas - iegūstam pavisam citu mašīnu? Riepa ta nav vairs tā pati... Un tas mums liek secināt, ka mēs nekontrolējam mašīnas darbību????

Redz te tu iedzīvosies identitātes paradoxā? Ja tu mašīnai nomainīsi visas detaļas, tad vai tā ir tā pati mašīna vai cita? Tb kas nosaka mašīnas identitāti... tās atomi, vai dajebkuri atbilstoši atomi konkrētā stāvoklī - tātad informācija?

Mulders
# Iesūtīts: 2008.12.22 16:25:01
tur nav viennozīmīgi teikts, ka tikai novērošana. Kontrole ir sekošana norisei (novērošana) ar atgriezenisko saiti (iedarbi), kas norisi virza iepriekš paredzētajā virzienā. Atgriezeniskā saite iedarbojas tikai pie novērotajām novirzēm no plāna.

Labi, vismaz tagad ir apmēram skaidrs ko tu saproti ar kontroli!

Cik sapratu, ka, ja sistēma saplīst, tad kontrole skaitīsies tad, ja jebkurš cilvēks jebkurā laika periodā spēs atjaunot šīs sistēmas darbību! Un tad tu saki abstraktu "cilvēks kontrolē"

Tad vai es pareizi saprotu, ka tu šo "cilvēks kontrolē" attiecini uz cilvēci vispār? Un tad mēs jau runājam (aceroties no kurienes šī tēma) par cilvēces attīstību, un nevaram runāt par indivīda attīstību!

Jo ja tu pastāvi tomēr, ka indivīds kontrolē, tad es tev nepiekritīšu, jo ja mēs mežonim iedosim atomreaktoru, viņš to salauzīs, bet service veči pa nakti to atkal saremontēs, tas nenozīmē, ka mežoņu cilts kontrolē atomreaktora darbību!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.12.22 16:31:41
Nu tas tev pašam jātiek skaidrībā - jauns bloks nosprāgušā vietā AES - tā jau ir cita AES, vai AES ar nomainītu bloku.

Es nezinu! Bet tā kā tu izvirzīji tēzi... tad es tev jautāju, kā tu to saproti. Jo ja es teikšu ka ir tā, tu izvēlēsies pretējo pozīciju principa pēc. Dod šurp savu pozīciju, un skatīsimies vai tajā ir pretrunas un ko par to var pateikt. Ja tā būs laba pozīcija, nu tad būsim kaut ko iemācījušies un noskaidrojuši par to cik un vai cilvēks kontrolē?

Mulders
# Labojis Mulders: 2008.12.22 16:33:57
a_masiks, es pārjautāju vai šis "cilvēks" tavā tēmas uzstādījumā ir vispārējs cilvēces kopums - visa 6.5 miljardu cilvēku kopa, jeb "cilvēks" kā konkrēts indivīds?
Jo ja mēs strīdamies, tad pa poņatkām!

Es varbūt piekritīšu, ka cilvēce vispār kontrolē to ko pati rada, izpēta un saprot un ne vairāk! (Starp citu esošās ekonomikas krīzes apstākļos ne pārāk izskatās, ka cilvēce kontrolē sevis savārītos *****s, bet nu vēl jaskatās kā šitais prikols beigsies)
Es nepiekritīšu, ka jebko, cilvēces radītu, spēj kontrolēt ikkatrs indivīds!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.12.22 17:05:31
a_masiks, ahā... tātad runa ir par cilvēci vispār!

Ekonomiskā krīze ir kaut kādas sistēmas beigas... Ekonomika nav tikai nauda vai civilizācija, bet gan tieši sistēma (faktiski IT sistēma) kas regulē dažādu resursu plūsmu un nauda ir šīs sistēmas "asinis". Lūk un šis organisms, brūk... un kolapsē... To radījis ir šis "kontrolējošais cilvēks" homo gobiernos un šobrīd es nedomāju ka cilvēki to kontrolē... Kontrolē lokālus "izvirdumus" lai tas nenospiež galīgi, bet skat... pāris valstis jau de-facto ir bankrotējušas un savu ekonomisko neatkarīgbu pakāsušas - tai skaitā Latvija!
Nu nekontrolē visu cilvēks, ko pats uzceļ!
Tieši tāpēc notiek šī krīze un lai tālāk varētu dzīvot, nāksies radīt jaunu sistēmu, kuru tomēr VAR kontrolēt!

Un šī kontrole pazūd tieši tur, kur sākās emergentie efekti, tas, kas nepadodas redukcionistiskajai izrēķināšanai.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.12.22 17:06:29
Recidīvs nenozīmē nespēju kontrolēt. Kontrolēt - tā ir spēja pēc novirzes atkal dabūt vēlamo virzienu. Kontrole neizslēdz avāriju, vai novirzi. Kontrole paredz iespēju to labot.

Un tavuprāt, visu var salabot?
EzītisMiglā
# Iesūtīts: 2008.12.22 17:10:55
Mulders
Kontrolei ir dažādas pakāpes. Ir pilnīgāka un nepilnīgāka kontrole, absolūta un daļēja kontrole utml.
Tu, šķiet, ka gribi absolūtu kontroli, un ja tādas navm tad saki, ka kontroles nav vispār?
Cilvēks tomēr kontrolē vairāk nekā citas dzīvas būtnes, un kontrolē arvien vairāk, un kontrolēs vairāk. Pienāks laiks arī žurkām un prusakiem, tāpat kā pienāca viņu lielākajiem kolēģiem.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.12.22 17:47:57
Cilvēks tomēr kontrolē vairāk nekā citas dzīvas būtnes, un kontrolē arvien vairāk, un kontrolēs vairāk.

Tas paģēr bezgalīgus cilvēka spēju resursus.
Bet zin... viens no šīs ekonomikas iemesliem ir šie fiziskie objektīvie cilvēku spēju limiti. Mēs bijām "sasolījuši" vairāk naudas, nekā objektīvi cilvēki spēj saražot! Tāpēc notiek "otkats"!

Tas pats ar tavu kontroli... ir kaut kādi fiziski limiti ko cilvēks spēj kontrolēt. Pietam bieži ir jāpaļaujas uz "ticību" ka sistēma darbosies... Un ja mēs gribēsim "attīstīties" tad neizbēgami mums nāksies kaut kādu fundamentu atstāt nebūtībā un to pieņemt ticībā, nezinot šī fundamenta izvedumu, tātad to nekontrolējot!
Citadi tu nespēsi attīstīties... un nespēsi kontrolēt pat to, ko pats radi!

Galu galā... Kam, ja ne tev ir jāzin slavenā Halting problēma. Kas faktiski nozīmē ko - mēs nekontrolējam vispārīgā gadījumā pašu radīto softwari. Reti kurš kantoris dos 100% garantiju, ka viņu softs darbojas perfekti, ja vien tas nav triviāls. Tb nepalaižot softu mēs pat nevaram vispārīgā gadījumā pateikt, vai tas beigs darbu vai ieciklēsies mūžīgi! Tātad šī nu ir vieta, kur pat matemātiski ir pierādīts, ka mēs nekontrolējam paši sevis radītās sistēmas!

Mulders
# Iesūtīts: 2008.12.22 17:50:12
Cilvēces mērogā - visu. Izņemot pašas cilvēces bojā eju.
Neaizmirsti, ka runa iet par pašas cilvēces radītajām lietām un resursiem.


Mmmm... Zajava paredz bezgalīgu resursu pieejamību! Citādi, piemēram, mēness-zemes liftu nevar salabot, ja mēness aizietu pa pieskari uz Sauli!

Vēl joprojām norēķināmies ar naudu. Nu notiks vērtību pārvērtēšana - aiz ko ne kontroles mehānisms, kas uzpūstas vērtības nolaiž atpakaļ uz zemes?
Tas jā... tikai to KAS ir šī nauda, jeb kas ir naudas segums, būs kaut kas cits..> Tie vairs nebūs solījumi "gan es to izdarīšu"... Pasaule paprasīs ko taustāmāku!

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 66 , pavisam kopa bijuši: 15285