atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par Baznīcu Husa godināšana Pareizticībā
Mulders
Iesūtīts: 2008.05.29 09:47:59
Pareizticībā ir cilvēki kas uzskata Husa darbu kā Ortodoxijas darbu. Husam ir veltītas ikonas! Huss ir sadarbojies ar Prāgas Džeromu, kas vēlāk esot kļuvis par Pareizticīgo Latvijā.

Šeit vairāk http://www.unicorne.org/orthodoxy/hiver2004/johnhus.htm
. 1 . 2 . 3 . >>
AutorsZiņas teksts
Mulders
# Labojis Mulders: 2008.05.29 09:51:47
Tad nu jautājums mūsu kriptokatoliskajiem luterāņiem!

Ka tas nākas, ka visi izņemot pašus Romiešus Husu uzskata par jēdzīgu vīreli, bet RKB viņu sadedzināja, jo viņš atļāvās būt kristietis, kas tic Dieva Vārdam... to sludina, un noraida Romas patvaļu!

Protams es te nerunāju arī par Husītu kustību, Valdensiem, kuri jau 12 gadsimtā sāka to, ko Luters pabeidza 16 gadsimtā... tā kā Luters nebij nekāds divriteņa izgudrotājs!

Kad tā kritiski pavērtē Vēsturi, tad Romiešiem derētu paklusēt par savu "pareizo Baznīcu", taču, cik zinu, ka Romiešiem kā toreiz tā arī šodien dikti gribās cenzūru, informācijas kontroli un filtrus, tas ir, starp jebkuru kritisku informāciju un laju, kas to grib iegūt, ir jābūt "nemaldīgam Maģistrātam" kas pareizi interpretē un stāsta kādas krāsas īstenībā ir varavīxnē! Vēl šodien visi RKB adepti ir pārliecināti un viņiem ir iestāstīts, ka viņi ir analfabēti... tas ir tas pats tumšo viduslaiku aizspriedums, kad tiešām laji bij analfabēti, tamdēļ viņiem varēja ieborēt dajebko! Bet šodien... tač ir 21 gadsimts, jūs esat brīvā Pasaulē, kur drīxt un vajag pašam visu lasīt un pārbaudīt, kā to darīja pirmie kristieši, kā pats Kristus lika darīt, sakot "Kā stāv rakstīts? Kā tu to lasi?"

Cik mūsu pro-Romiskie brāļi ir studējuši kritiskos materiālus par Romas Baznīcu?
*Duksis
# Iesūtīts: 2008.05.29 10:08:01
Nezinu, kas un kā. Bet pēdējie pārliecinātākie Brāļu draudzes pārstāvji Latvijā, laikā, kad viņi bija spiesti klapēt savu bodīti ciet, pārgāja pareizticībā. Laikam viņu kustībai, kuras pirmsākumi un idejisiskais pamatojums ir nākuši no husītisma, pareizticība tomēr izrādījās tuvāka. Protams, iespējams, ka savu lomu nospēlēja arī citi apstākļi.
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.05.29 10:09:35
Mulders
Bet no otras puses - ja vesela baznīca, lērums ar gudriem prātiem lasot Rakstus, kļūdās, tad vai viens cilvēks nekļūdīsies vēl drīzāk?
Ko tur var daudz "lasīt un pārbaudīt"? Ir tak tik daudzas lietas, ko nepārbauda, bet pieņem ticībā.
*Duksis
# Iesūtīts: 2008.05.29 10:14:13
KarotesNav Kāds tam ir sakars ar Janu Husu, pareizticību, Luteru un Latviju? ... . Gan jau tu Mulderu ievilksi kādā abstraktā prātuļošanā, bet tagad varēji drusku paciesties.
Mulders
# Labojis Mulders: 2008.05.29 10:19:28
KN, kas tad ir tas lērums... saujiņa Maģistrāta... kas nemaz ne tik ļoti lasa... bet vienkārši no augšas diktē ko tev būs saprast, kad tu izlasi "2x2=4"

Saproti, šaize iestājas tad, kad tev māca nevis domāt bet ko domāt!

Cik tad Romas Katolicismā ir to, kam ir autoritāte interpretēt rakstus... tikai klēram! Bet laji ir analfabēti, viņš var lasīt cik grib rakstus, bet nekad nesapratīs kas tur rakstīts... tas ir... Dievs Romas Katolicismā ir marazmātiķis dislektiķis, kurš nevar nevienu skaidru teikumu uzrakstīt, lai cilvēks to saprstu bez cita grēcinieka palīdzības!

Bet nav jau brīnums... ja paskatās vēsturē tai pašā 11-16 gadsimtā, kad Sholastika sita augstu vilni... ko tad tie RKB adepti darīja, to vien tik darīja kā absurdizēja interpretācijas un izmantoja visādas "alegoriskās" utt interpretācijas... tb nevienu neinteresēja, kas pa īstam ir Rakstos rakstīts, vēl vairāk, nebij jau pārāk daudz to, kas oriģinālās Rakstu valodas pārzināja!
Bet bij tradīcija! Bij "Sentences" bij Aristotelis un Platons Ko tad Valdensus, Husītus un vēlāk Protestantus tā vajāja - jo viņi, maitas, atļāvās tulkot Rakstus savas tautas valodās, padarīja Rakstus pieejamus masām, un tad cilvēku acis atvērās un viņi redzēja, ka tas, aks Rakstīts nu nemaz nesakrīt ar to ko sludina un kā uzvedās klērs! Un Romiešiem līdz pat šai dienai ir milzīgs naids pret tiem, kas atļajas bez viņu kontroles Rakstus lasīt un saprast tos tā, kā tur stāv rakstīts. JO visi mēs lasam izejot no premisas, ka Dievs rakstīja cilvēkiem cilvēku valodā, lai cilvēki to saprastu un pie patiesības nākuši, Kristu iepazinuši, iemantotu pestīšanu!
Romiešu briesmīgākais naids pret visiem Protestantveidīgajiem ir bijis tas, ka viņi apiet Romas klēru kā starpnieku... viņi paliek "bez darba", kad ticīgais iepazīst Kristu un bez starpniekiem pa taisno pie Kristus nāk, kā pats Kristus rakstos ne vienu vien reizi aicina!
Romieši grib mūžīgi būt skolotāji un grib lai lajs mūžīgi ir skolnieks, bet gan Rakstos gan vēsturē... skolotājam pār skolnieku ir tik ilgi vara, kāmēr skolnieks neiemācās visu vajadzīgo... Jebkurai skolai ir laiks, un kad tas beidzas, skolnieks kļūst pieaudzis.
Romiešu Baznīca ir piena baznīca, kur nekad cietu barību nedod lajiem!
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.05.29 10:24:03
*Duksis
Bet tu uzmanīgi palasi Muldera pirmo komentāru, tur ir aizskarta tēma, par kuru es ierunājos.
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.05.29 10:26:44
Mulders
kam ir autoritāte interpretēt rakstus... tikai klēram!
... baznīctēvi! :-)
*Duksis
# Labojis *Duksis: 2008.05.29 10:33:35
KarotesNav Ja kādreiz izdotos vismaz pirmos 10 komentus puslīdz noturēt diskusijas tēmas ietvaros, tad tas būtu liels sasniegums. ... . Protams, tēma "Par visu un vienlaicīgi neko" arī ir slavējama tēma, it īpaši tad, kad cilvēki nevēlas neko vairāk kā vien draudzīgi satusēt un patīkami nostiept vēl vienu dieniņu tuvāk savai nāvei.
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.05.29 10:38:27
*Duksis
Bija viena gara diskusija par abortiem, tā noturējās pat vairākas lapas.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.05.29 10:39:26
... baznīctēvi! :-)

Arī viņi ir miruši un tādējādi viņi saka tieši to, ko klērs grib teikt! Piemēram ja tu ievēro ka starp Protestantiem kautiņš ir par to, kas kurā rakstu vietā teikts, un tad lido Rakstu citāti pa lab pa kreisi, tad, piemēram, kad kautiņš notiek starp Romiešiem un Pareizticīgajiem, tad viņi kaujās ar Baznīctēvu citātiem - un vieni saka, ka šie teica to, citi saka, ka teica šito, bet vot citā vietā teica tā, bet šitai vietā teica šitā! Tas pats bajāns...
Vajadzīgs ir nemaldīgs Pāvests, kurš tev pateiks kurā katrā brīdī ko kurš baznīctēvs kad ir teicis un ko ar to domājis! Nevienam nav tiesības pašam lasīt Baznīctēvus un interpretēt viņus... a maitas Protestanti arī Viņus ņem un lasa uz savu galvu un skatās, ko tad šie domāja... Pietam ar Baznīctēviem ir bēda viena... viņi nebij nekļūdīgi... šur tur šo to pareizi rakstīja, šur tur šo to sabrauca auzās... tas pac Origēns... faktiski tika exkomunicēts jo nu pārāk iebrauca ezotērikas lauciņā! Vai citādāk... senāk kaut kādus Nestoriāņus anatemizēja (nolādēja) bet tagad česī šie pakausi, vai tik nebij tā, ka viss jau bij ok, tik nesapratāmies... un izrādās, ka šie nemaz nebij tādi herētiķI! Nu tā... tā vēsture ir raibu raibā un veikls frukts (Jezuīti uz to trenēti) tev pierādīs dajebko arī ar baznīctēviem.
Tieši tamdēļ arī nebūtu ieteicams, ka tos paši laji lasa uz savu galvu, var izlasīt nepareizu textu!
*Duksis
# Iesūtīts: 2008.05.29 10:39:40
[A ko, ja citi muld krustu-šķērsu kā krodziņā zem galda, tad es ko, sliktāks vai?]

no Indriķis Straumīte (Записки православного латыша. - Самаринъ. Окраины России I,2,93) Baloža pāriešanu pareizticībā attēlo šādi. Kad Balodis bija apsūdzēts par ļaužu musināšanu, viņš Bībeli padusē aizgāja pie mācītāja Treija. Viņš uzskaitīja visus luterāņu garīdznieku netikumus, norādīdams uz viņu neticību, nolaidību, slinkumu, varmācību, uzpūtību un nepieejamību, pēc tam atšķīra Bībeli un nolasīja viņam priekšā Eceķiela grāmatas 34. nodaļu, kur runā par neuzticīgiem ganiem, kas ēd avju taukus un ģērbjas ar viņu vilnu, bet avis negana. Tad viņš aiztaisīja grāmatu un sacīja: «Debess un zeme zudīs, bet nezudīs neviens vārds, ne mazākā rakstu zīmīte no šis grāmatas. Jūs neticat, ka manis lasītais lēmums rakstīts priekš jums? Neredzamais Dieva pirksts jau uzvilcis kļūmīgos vārdus «Svērts, svērts un par vieglu atrasts. Es nevaru jūs pārliecināt, bet drīz izrādīsies, vai uz jums attiecas pravieša vārdi par neīstiem ganiem, kas gana ne viņiem uzticētās avis, bet paši sevi. - No Treija Balodis aizgāja taisni pie bīskapa Filareta, izstāstīja viņam visu un izsacīja vēlēšanos pāriet parei2ticibā. Dāvids Balodis pārgājis pareizticībā! Šīs vēsts izplatījās pa visu Vidzemi zibens ātrumā. «Tā iespiedās alās, mežos un purvos, kas likās gluži nošķirti no pasaules, un ieradās tādos dzīvokļos, kur nekad neiespīd ne saules stars. Iespaids bija satricinošs. Visas citas rūpes uz laiku apklusa, un tautā nebija nekādu citu valodu kā tikai par Dāvida Baloža pāreju pareizticībā. Pie tam ievērojams, ka nevienam nenāca prātā skatīties uz šo notikumu kā uz nejaušu un atsevišķu parādību, tas ir, kā uz lietu, kas attiecas vienīgi uz Balodi; bet visi, savā starpā nesarunādamies, nojauda še kopējas kustības sākumu un it kā lūzumu viņu pašu liktenī.»

[Teodors Zeiferts:] Balodi iecēla par diakonu un pēc tam par priesteri. Lieldienas sestdienā 1846. g. viņš kā priesteris atnāca uz savu darba vietu Ļaudonā. Iepretim Ļaudonas luterāņu baznīcai viņš runāja uz ļaudīm: «Uzklausiet, mani tautas brāļi! Pļāvēji atnākuši uz pļaujamo; kas tagad palika nepļauts, tas izbirs, un izbirušos graudus ērgļi aprīs.» - Balodis darbojās Ļaudonā 18 gadus. Jau pirmajā gadā (līdz 1847. g. 1. janvārim) viņš svaidīja par pareizticīgiem 2057 latviešus (1253 vīriešus un 804 sievietes). Pavisam viņš pievienoja pareizticībai 7322 latviešus. Viņš mira 1864. g. Lai gan Balodis pozitīva darba darījis maz, tomēr viņš vairāk nekā neviens cits pats savām acīm un piedzīvojumiem uzgājis vāciskās, no tautas atšķirtās luterāņu garīdzniecības trūkumus un to vārīgi satricinājis, tādā kārtā gatavodams ceļu latviešu darbībai, kas stāv uz citiem, uz tautas īpatnības pamatiem."

Vot tā ar to luterismu... .
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.05.29 10:44:52
Mulders
Nu re, nav Mācekļu Pēctecības Ķēdes, tāpēc arī visi, kam nav slinkums interpretē, gan pašus Rakstus, gan komentārus Rakstiem.
:-)
Mulders
# Iesūtīts: 2008.05.29 10:46:11
Duksis! Forši! Galvenais, ka Romiešos nepārgāja!
Mulders
# Labojis Mulders: 2008.05.29 10:47:23
Nu re, nav Mācekļu Pēctecības Ķēdes, tāpēc arī visi, kam nav slinkums interpretē, gan pašus Rakstus, gan komentārus Rakstiem.
:-)


Nesāksim atkal! Tu tici šādai ķēdei, es tādai neticu, jo jau vēsturē pie tiem pašiem Romiešiem un Pareizticīgajiem var redzēt tos faktorus kas jebkuru šādu ķēdi izjauc un sagrauj!

Tas ko tu sauc par mācekļu pēctecības ķēdi ir teorija, un nekad Vēsturē praksē nav novērota! Praksē ir novērots vot šitāds... Romiešu bajāns!
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.05.29 10:47:24
Mulders
Romieši varbūt vienkārši nepagadījās pa ceļam? ;-)
Mulders
# Labojis Mulders: 2008.05.29 10:48:02
Romieši varbūt vienkārši nepagadījās pa ceļam? ;-)

Whatever! Pārfrāzējot Pāvilu - jebkurš veids, kā cilvēks tiek atturēts no Pāvesta, vai ar viltu vai ar labiem nodomiem - ir labs veids!
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.05.29 10:48:53
Mulders
Tas ko tu sauc par mācekļu pēctecības ķēdi ir teorija, un nekad Vēsturē praksē nav novērota!
Kristietībā tiešām tāda nekad nav bijusi.

Nesāksim atkal!
Taisnība, labāk nevajag. ;-)
*Duksis
# Labojis *Duksis: 2008.05.29 10:49:37
Mulders

Duksis! Forši! Galvenais, ka Romiešos nepārgāja!

Nūūū... ne koments, bet vārgs pidriens... .
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.05.29 10:58:49
*Duksis
Nūūū... ne koments, bet vārgs pidriens... .
Aha, ne vārda par teksta vietu "Viņš uzskaitīja visus luterāņu garīdznieku netikumus, norādīdams uz viņu neticību, nolaidību, slinkumu, varmācību, uzpūtību un nepieejamību"... ;-)
*Duksis
# Iesūtīts: 2008.05.29 11:04:56
KarotesNav Gadās starp luterāņu mācītājiem arī kāda kraupjaina avs, piemērām Ernests Gliks, kas pārtulkoja latviski bībeli no viena vāciņa līdz otram.

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 190 , pavisam kopa bijuši: 17009