atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par Baznīcu Desmit baušļu sadalījums
Mulders
Iesūtīts: 2007.07.03 12:57:45
http://en.wikipedia.org/wiki/Ten_Commandments

Interesanti. Luterāņiem acīmredzot ir RKB mantotais sadalījums, taču Pareizticīgo un Jūdu dalījums izklausās daudz loģiskāks.
Pirmkārt, Exodus 20:4 ir iekļauts, nevis "noklusēts". Otrāmkārtām, nav mākslīgi jāsadla Exodus 20:17 pa diviem baušļiem!

Vai tā ir tradīcija tā dalīt, vai tam ir arī teoloģisks pamatojums?
AutorsZiņas teksts
Mulders
# Iesūtīts: 2007.07.03 12:57:55
Ko sakāt?
Voldemārs
# Iesūtīts: 2007.07.03 14:41:32
interesants raksts. tomēr, nevaru teikt, ka visam tur sacītājam varētu piekrist.
Par baušļu uzrunu (Es Esmu Tas Kungs, tavs Dievs). Tas, ka to padara par bausli, manuprāt, ir pretrunā ar tā tekstuālo formu. Tas ir pušu (Dieva puses) apraksts, līdzīgi, kā arī mūsdienu līgumos, viss sākās ar pušu aprakstu. Protams, to var arī likt pie pirmā baušļa, bet runājot par bausli kā par pavēli, to diez vai var saukt par bausli. Tādēļ, kādu vēlmi to tā darīt, varētu uzskatīt arī par nevajadzīgu ietulkošanu.
Par attēliem un to veidošanu. Ja to iznes kā atsevišķu bausli (pareizticīgie, arī daudzi pāvestieši un kalvinisti), tad man nav skaidrs, kā tie ļaudis attaisno gleznas un, it īpaši, pareizticīgie svētbildes. Manuprāt, kaut kur pazūd veselā loģika. Luters šo bausli uzskatīja par pirmā baušļa paskaidrojumu attiecīgā laika kontekstā, tādēļ arī Mazajā katķismā, šāda baušļa nav.
Tālāk lietas iet diezgan paralēli, līdz pēdējam/pēdējiem diviem baušļiem. Galvenokārt, nesaprotu, kāpēc daži iznes kā 9.to bausli par sievas neiekārošanu, jo tad tiek jaukta bibliskā kārtība un arī nevajadzīgi dublēts 6.bauslis. Lutera atstātajā baušļu secībā, sieva integrējas visu pārējo lietu neiekārošanas kontekstā, tādēļ manuprāt, labi uzsverot nama neiekārošanas (9.bauslis) un namam piederošo - sievas, kalpu, mājlopu u.c. - neiekārošanas (10.bauslis) atšķirību.
Mani nedaudz iesmīdināja, ka raksts runā par Romas un luterāņu kristietību (atsaucoties tikai uz pāvestiešu katehismu), un tad runā par protestantiem, iekļaujot tanī arī luterāņus. Pie tam, īsti neatradu precīzu norādi uz Lutera Katķismiem.
Tādas pārdomiņas
Mulders
# Iesūtīts: 2007.07.03 14:55:52
Voldemārs, atļaušos nepiekrist, ka pirmais bauslis Jūdu versijā būtu nevajadzīga matu skaldīšana. Dievs pasakot, ka viņš ir mūsu Dievs, būtībā pasaka visu! Tad jau var teikt, ka šādā variantā visi pārējie 9 baušļi ir paskaidrojums pie pirmā baušļa. Pietam, rakstos jau ir teikts "kas jūs izvedis no Ēģiptes...", būtībā, Jūdu pirmais bauslis prasa ticību. Tā ir tā teikt "pavēle" ticēt, laigan saprotams, ka nevar pavēlēt ticēt.
Tālāk, tas, ka Pareizticīgie izdala 2o bausli par elku netaisīšanu un tai pat laikā ar Ikonām māžojas, tas jau neatceļ bausli.
Man gan arī šķiet, ka tas ir loģisks turpinājums "tev nebūs citus Dievus turēt manā priekšā" un tad ir paskaidrojums, bet sava loģika ir... nu taa... "tiem kas tankā"! Analoģiski kā ar 10 bausli, nu tad jau tur vajag arī grābekli, automašīnu un jahtu šodienas kontekstā ietvert. Fīča jau ir par to ko katrs bauslis aptver.
Tādējādi manuprāt ir visai prātīgi
1. Tici Dievam
2. Netici visiem citiem dieviem
nu un tālāk kā pie cilvēkiem!
Voldemārs
# Iesūtīts: 2007.07.03 15:49:40
Varbūt esmu pārlieku tradicionāls, bet nedomāju, ka ievadvārdi paši par sevi būtu bauslis. Tad jau modernajā līgumā pušu definīcijas arī ir līguma punkti. Tomēr tie nav līguma punkti (tādā nozīmē, ka tie būtu jāpilda), bet gan līgumslēdzēju pušu apraksts. Neapšaubāmi Dieva personas un vietas pieņemšana prasa ticību, taču, padarīt Dieva pašidentifikāciju par bausli, manuprāt, tā ir nevajadzīga vienkāršu lietu sarežģīšana.
Par prātīgo 1. un 2. Bauslis "tev nebūs citus dievus turēt manā priekšā" jau pasaka, kam IR jātic, norādos, kam NAV jātic.
Summējot, esmu izteicis savu viedokli, bet neapgalvoju, ka šāda nummerācija ir ideālā. Katram baušļu dalījumam ir sava "odziņa". Ir citas lietas, par kurām daudz vairāk uztraucos
Tēma ir slēgta, jūs nevarat iesūtīt komentārus

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 86 , pavisam kopa bijuši: 33110