atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par Baznīcu Kas vainīgs ? - sievietes mācītājas , jeb nepareiza hierarhija.
Aivars Lapšāns
Iesūtīts: 2010.01.26 11:07:22
Domāju, ka Latvijas sieviešu mācītāju un evaģēlistu kalpošanas aizlieguma projekts uz sinodi tiek izmantots ,ņemot par piemēru Zviedrijas homoseksuālisma izplatību baznīcas hierarhijas augšgalos. Kas tad ir vainīgs pie homoseksuālisma izplatības mācītāju starpā , vai sievietes mācītājas , jeb nepareiza hierarhija , kas ar laiku ir pārveidojusies no Luterisma atpakaļ uz katolicismu. Vai mūsu baznīcas tiešām vēl ir protestantiskas?
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 11 . 12 . >>
AutorsZiņas teksts
Aivars Lapšāns
# Iesūtīts: 2010.01.26 11:08:56
Kā Domburs saka - raujam vaļā....
S.R.(katole)
# Iesūtīts: 2010.01.26 11:21:14
Aivars Lapšāns
lūdzu paskaidro - kas ir protestantiska baznīca un pret ko tā protestē?
S.R.(katole)
# Iesūtīts: 2010.01.26 11:35:35
masiks [212.93.96.2]
vai tad RKB nav atcēlusi Lutera izslēgšanu no baznīcas un pieņēmusi viņa tēzes kā vērā ņemamas? pret ko vēl ir jāprotestē?
Aivars Lapšāns
# Iesūtīts: 2010.01.26 11:37:39
Jošs Mulders

Mulder, es Tevi netaisos lasīt un neuzrunā mani. Es gribu palūgt lai Tu šo diskusiju neapmeklē. Esi cilvēks.
S.R.(katole)
# Iesūtīts: 2010.01.26 11:39:34
Jošs Mulders
es dzirdēju ka Luteru drīz iecelšot Svēto kārtā. tad varbūt vienreiz iestāsies miers?
Aivars Lapšāns
# Iesūtīts: 2010.01.26 11:40:58
S.R.(katole)

Neviens neko neprotestē. Domāju, ka Tev arī nevajadzētu šo diskusiju apmeklēt. Vai arī piedalies izvirzītās diskusijas analīzē. Piem. kāpēc pasaules katoļu baznīcās mācītāju starpā ir tādi homoseksuāli noziegumi kā bērnu izvarošana? Vai tā nav neierobežota mācītāju vara? Kā viņi apiet draudzes ? Vai draudzes neredz viņu dzīves veidu?...
rainars
# Iesūtīts: 2010.01.26 12:12:06
Šķiet ka Zviedrijas luterāņu baznīca ir zem valsts ietekmes .
danar
# Labojis danar: 2010.01.26 12:39:32
Aivars LapšānsNepareiza maciba.
Ka saka..iedod mazo pirkstinu,panems visu roku.
Jānis Kalniņš
# Iesūtīts: 2010.01.26 14:28:00
Es personiski domāju, ka homoseksuālismas nav nekāda sakara nedz ar sieviešu organizāciju, nedz arī ar kādu nepareizu hierarhiju. Zviedrijas variantā problēma ir tā, ka tā līdz 2000 gadam formāli, bet faktiski joprojām ir valsts baznīca, kurā kārtību nosaka politiķi nevis mācītāji. Otrkārt - zviedru mentalitāte vispār ir viena dīvaina lieta: tur nedrīkst izrādīt emocijas, jo tas otrais var justies aizskarts. Principā tajā sabiedrībā galvenais ir kļuvis vispārējā tolerance, kas ieguvusi tādu formu, ka tu drīksti darīt da jebko, kas nav likumpārkāpums vai kaut kādā veidā aizskar citu cilvēku cieņu vai jūtas. Viņi toleranci izprot pēc principa: atļauts viss, kas nav aizliegts, atšķirībā no Anglijas, kur ir gluži otrādi - viss, kas nav atļauts, ir aizliegts. Tādēļ arī tā ir - ja divi vīrieši vai divas sievietes par kaut ko vienojas, un dara to netraucējot citus un nekādā veidā viņus neaizskarot, tad viņiem ir uz to pilnīgas tiesības, kuras neviens nedrīkst iegrožot. Kas ir ļoti interesanti - Zviedrijā patiesi nav nekādu praidu, neviens ne ar ko neuzbāžas; un vispār es pazīstu diezgan daudzus no tās sugas, to skaitā lielākā daļa ērģelnieku ir tādi, bet kā likums viņi ir ļoti jauki cilvēki, atvērti jebkādām komunikācijām zviedru tolerances izpratnes robežās. Šīm lietām nav nekāda sakara ar sieviešu ordināciju. Tolerance pret grēku kā tādu ir vērojama visā Zviedru baznīcā, jo tur principā nedrīkst sludināt, ka jāatgriežas no grēkiem, nedrīkst teikt no kanceles, ka grēcinieki, kas neatgriežas, ies bojā; drīkst runāt tikai par bezgalīgo žēlastību.

Pavērojiet - citās valstīs, kur notiek lezbopederastijas legalizācija, tas vienmēr notiek politiķu spiediena ietekmē vai arī tad, ja baznīca vairs nesludina atgriešanos no grēkiem.
Aivars
# Iesūtīts: 2010.01.26 14:59:22
Jānis Kalniņš
Par tiem praidiem gan nebūs taisnība. Vēl aizpagājušā vasarā busiņš, kas no lidostas uz Stokholmas staciju veda bija cītīgi izlīmēts ar šitāda pasākuma afišām. Tiesa, nesauca par `pride` bet `sin stockholm`
Aivars Lapšāns
# Iesūtīts: 2010.01.26 15:47:04
Jānis Kalniņš

Politiķu spiediena ietekmē meta ārā no draudzēm ebrejus. Latvijā disidentus. Vai tagad , kad nobalsos par neordināciju nesanāks tā , ka viena daļa māsu tiks morāli un praktiski izbalsotas no kalpošanas?
Vai nesanāk tā , ka Zviedrijas baznīca ir līdzīga Hitlera , jeb tagadējai Ķīnas baznīcai?
Rudens rozes balss
# Labojis Rudens rozes balss: 2010.01.26 16:01:21
Zviedrijas baznīca neordinē par mācītājiem cilvēkus, kuri uzskata, ka sieviešu ordinācija nesaskan ar Bībeles mācību.

Zviedrijas Baznīcā mācītāji, kas atsakās kalpot kopā ar sievietēm mācītājām, tiek atstādināti no kalpošanas, un pret tiem tiek vērsti disciplinārsodi.

Zviedrijā pirms pāris gadiem par hate speech ar cietumsodu tika notiesāts kāds mācītājs , kurš no kanceles bija uzdrošinājies homoseksuālismu nosaukt par grēku. Tikai starptautisku protestu dēļ viņš tika no cietuma atbrīvots.
Merlins
# Iesūtīts: 2010.01.26 16:50:48
Varbūt Jānim Kalniņam taisnība, ka luterāņu baznīcā Sieviešu ordinācijas precedents tika radīts politiķu spiediena rezultātā. Zviedrijā baznīca līdz 2000. gadam luterāņu baznīca bija valsts sastāvdaļa. Riksdags izdeva likumu par vienlīdzīgām iespējām vīriešiem un sievietēm darba tirgū. Valstij jau mācītājs ir darbs, profesija kā jebkura cita, tādēļ baznīcai uzlika par pienākumu pieņemt līdzīgu lēmumu par iespēju ordinēt sievietes. Pirmajā piegājienā zviedru teologi noraidīja tādu ierosināmumu. Jūs domājat - ar mērķi pazemot māsas? Protams, ka ne. Bet viņi tam saskatīja šķēršļus Dieva vārdā. Nu tad valsts uz baznīcu kārtīgi uzspieda un otrajā piegājienā sinode, kurā pārsvarā ir laji - vairāk politiķu nekā teologu, pieņēma lēmumu ordinēt sievietes.

Tomēr manuprāt ir diezgan neieskatīgi sacīt, ka zviedru baznīcā SO nav "nekāda sakara" ar homoseksuālistu laulāšanu. Baznīca jau nevarēja tā vienkārši pieņemt lēmumu par SO. Vispirms tika attīstīta teoloģiska metode, kā tādu lēmumu pamatot. Diemžēl šī metode darbojās ne tikai attiecībā uz SO. Ar tās palīdzību baznīcā var ieviest pilnīgi jebko. Augstākā mēraukla ir sabiedrībā valdošais noskaņojums, bet Bībeles vēsti var pielāgot vajadzībai. Nav nejaušība, ka 50 gadus vēlāk tieši Zviedru baznīca, kas pirmā sāka ordinēt sievietes, arī pirmā izlietoja visus tos pašus argumentus, ar kādiem aizstāvēja sieviešu ordināciju, lai pamatotu lēmumu vispirms svētīt valsts reģistrētās viendzimuma savienības un pēc tam arī laulāt homoseksuālistus baznīcā. Sieviešu ordinācija un homoseksuālistu laulāšana atšķiras pēc dabas un satura, taču tos saista metode, ar kādu abas ir ieviestas baznīcā.

Dažādās luterāņu baznīcās notiekošais rāda, ka virzība uz homoseksuālisma legalizāciju uzņem tempu. Drīz (pēc 5-10 gadiem) mums būs jau vesels birums luterāņu baznīcu, kas svētīs homo laulības. Bet pieminiet manus vārdus un pārbaudiet manu pravietojumu pēc tā - tās būs TIKAI tādas baznīcas, kas vispirms būs sākušas ordinēt sievietes. Ja nu tad vēl kāds gribēs sacīt, ka SO un HL nav nekāda sakara, tas nākošajā dzīvē piedzims par strausu.
Rudens rozes balss
# Labojis Rudens rozes balss: 2010.01.26 17:10:51
Merlins
Ja nu tad vēl kāds gribēs sacīt, ka SO un HL nav nekāda sakara, tas nākošajā dzīvē piedzims par strausu.
Pravietojums!!!
Jānis Kalniņš
# Iesūtīts: 2010.01.26 18:27:50
Merlins

Tā kā es neticu reinkarnācijai, tad mani absolūti nesatrauc iespēja piedzimt par strausu!

Es atļaušos Tavš komentārā dažas lietas, teiksim, apšaubīt. Vispirms - tā nav "teoloģiska" metode dažādu ideju virzīšanai, bet gan tā kā Tu to aprakstīji, tā ir pilnīgi politiska metode, tur ar teoloģiju nav nekāda sakara. Ceru, ka to tu neapšaubīsi.

Tālāk. Starp mums un Zviedriju ir viena ļoti radikāla atšķirība: mums neviens politiķis neuzspiež ordinēt sievietes; tas status quo, kurš sākās ar Vanaga valdīšanu, principā varbūt arī kādu satrauca, bet izņemot papļāpāšanu reizi gadā kādā raidījumā, nekāda cita spiediena no politiķierm nav un arī nevar būt, jo pie mums valsts un baznīca ir tik strikti atdalīta, ka tālāk vairs nav kur! Šo atdalīšanu var apdraudēt vienīgi LELB vadības centieni daudzas lietas kārtot pēc visai laicīgām metodēm (jau dzirdu Rudens rozes balss iebildumus ). Dīvainā kārtā tieši pie mums ar teoloģiskām metodēm daļa mācītāju cenšas kaut ko saprast. Un mums sieviešu kalpošanas jautājums nestāv nekādā sakarā ar dzimumu līdztiesību vai kādām ES direktīvām, bet tiek diskutēts tīri no ticības viedokļa. Metode ir cita, nekā Zviedrijā, mīļais burvi! Tādēļ arī pie mums neredzu iespēju atrast teoloģisku pamatojumu lezbopederastijas legalizēšanai.

Bet par tavu pravietojumu - es dikti smiešos, ja kādi katoļi piepeši sāks runāt par to. Un vai tikai tā nebija katoliskā Spānija vai Itālija, kurā valsts ir legalizējusi viena dzimuma laulības, tu noteikti zināsi labāk!
Rudens rozes balss
# Iesūtīts: 2010.01.26 18:31:16
Jānis Kalniņš
Un kāds spiediens no VALSTS ir bijis uz ELCA vai ZELB, kuras jau braši maršē tai pašā virzienā kā Zviedrija? Cik zinu - it nekāds.
Mārtiņš
# Labojis Mārtiņš: 2010.01.26 18:56:14
Merlins, Rudens rozes balss

Ja papētītu, noteikti bez tā saucamās teoloģiskās metodes atrastu vēl daudz līdzības starp zviedru dīvaiņiem un citām baznīcveida organizācijām, t.sk. mūsējo LELB. Kas grib atrast, noteikti atradīs.
Tas, ko Merlins aprakstīja, faktiski ir īpašas sazvērestības īstenošanas plāns, kuru viņš ir atklājis (teol. metode --> sieviešu ord.| cilv. tiesības --> homoseksuāļu svētīšana --> lezbobīskapene). Jautājums, kā lai to pārbauda, t.i., vai tiešām tā bija ilgtermiņa mērķtiecīga plāna īstenošana? Lai gan patiesībā vai tik drīzāk tur nav manifestējis gauži parastais visu mirstīgo cilvēku grēcīgums, kas savu apogeju ir sasniedzis grēka jēdzienam uzliekot tabu, uz ko norādīja J.Kalniņš.

Taču ir vēl citas korelācijas, kuras tik ļoti satrauca Luteru, ka viņš ar to riskēja ar savu dzīvību. Diemžēl esmu manījis noraidošu attieksmi par patiesības noskaidrošanu nepastarpināti Rakstos, argumentējot pie tā, ka citi jau to ir izdarījuši. Lūk, par to ir vērts satraukties vairāk par visām pārējām teoloģiskām problēmām. Un atļaušos prognozēt, ka, ļaujot šai tendencei pieņemties spēkā, tiek pastiprināts risks sagraut baznīcu. Pravietot es neuzdrošinos.
Aivars
# Iesūtīts: 2010.01.26 18:58:56
Mārtiņš
Prātīgi...
Mārtiņš
# Labojis Mārtiņš: 2010.01.26 19:00:09
Aivars
Prātīgi...
Tas ir manis rakstītā novērtējums vai brīdinājums?
Aivars
# Iesūtīts: 2010.01.26 19:09:32
Atzinība un laba vēlējums
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 11 . 12 . >>

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 145 , pavisam kopa bijuši: 36849