atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par Baznīcu Vecās derības kristieši. Jaunās derības kristieši. Vai spējam saredzēt atšķirības?
Aivars Lapšāns
Iesūtīts: 2009.11.23 23:54:44
Pasaules kristiešu kalpošanas redzējums ir arī ar tādu skatījumu. Vecās derības kristieši un Jaunās derības kristieši.
Kurā grupā liekam LELB. Ja vecās derības , tad kas būtu jāmaina?
. 1 . 2 . 3 . >>
AutorsZiņas teksts
armilo
# Iesūtīts: 2009.12.12 14:53:31
Aivars Lapšāns, tā grūti uzreiz saprast, ko Tu biji domājis ar vd un jd kristiešiem. Manā uztverē tādam iedalījumam nav pamata. Ja ticam, ka Baznīca ir Jēzus Kritus miesa, kuras galva ir pats Kristus, un ar to arī atzīstam Baznīcas preeksistenci, tad par kristiešiem var saukt visus vd un jd ticīgos, kas tic mesiāniskai idejai, un tās piepildījumam Jēzū Kristū.
Ja nu tiešām gribās kādu pieskaitīt vd kristiešiem, tad tie varētu būt Jehovas liecinieki un viņiem līdzīgie, kuri neatzīst Jēzus Kristus dievišķumu.
Svētais
# Iesūtīts: 2009.12.12 15:32:08
Dievs darbojas uz derības pamata. VD kristiešu nebija vispār. Bībelē ir sastopamas 5 derības kuras visas ir spēkā arī šodien. Ir daudzas citas derības, kas ir konkrētiem Izraēla dzimumiem noteiktas. Vienīgā aizvietojošā derība ir Izraēla ( Mozus) Bauslības derības, kas aizvietota ar Kristus derību ( JD) . daudzi principi un Dieva attieksmes var vērot VD skatījumā, kas ir jārespektē arī šodien, ja vēlamies veiksmīgi dzīvot savu kristieša dzīvi.Vispār ļoti plaša spektra jautājums, vai nevajadzētu precizēt šaurākā skatījumā?
Aivars Lapšāns
# Iesūtīts: 2009.12.14 11:34:27
Varu piemest domu. Vecās derības mūslaiku kristiešiem ir grūti saprast Jēzus patieso misiju. Tāpēc viņi ļoti lielu akcentu liek uz rituālu kalpošanu.
Jošs Mulders
# Iesūtīts: 2009.12.14 11:37:56
par laimi LELB ir Jaunaas Deriibas kristieshi, taapeec nekas nav jaamaina. Pietam "Kristietis" jau automaatiski noziimee - Jaunaas Deriibas Kristietis! Jo VD Kristieshi bij taa... sleepti Kristieshi, jo Kristus veel nebij miesaa atklaajies un naacis.

Taakaa... viss kedaas, neko mainiit nevajag. Vajadzeetu gan attiiriities no juusmotaajiem un visaadu maldu un liberaalu "moderno" maaciibu ievieshanas un skrieshanas pakalj ikkatram pasaules veejam un viltus pravietim
Jošs Mulders
# Iesūtīts: 2009.12.14 11:38:47
Nekad neesmu sapratis dispozīciju Jēzus = baznīca. To izdomāja garīdznieki, kam bija nepieciešami viltīgi propagandiski paņēmieni, lai nodrošinātu savu autoritāti pār plebu.

Tad kaaa... tu nekad neesi sapratis, jeb esi sapratis un secinaajis, ka to izdomaaja gariidznieki?
armilo
# Iesūtīts: 2009.12.14 11:39:05
Aivars Lapšāns, "Tāpēc viņi ļoti lielu akcentu liek uz rituālu kalpošanu."
Vai Tu iesaki dievkalojumam nepievērst pārāk lielu uzmanību? Ja Baznīcai atņem dievkalojumu, tad kas paliek?
Jošs Mulders
# Iesūtīts: 2009.12.14 11:40:31
Viena lieta, kas mani fascinē ir tas, ka VD tiek pieņemts par kristiešiem saistošu neatkarīgi no nacionalitātes, lai gan viss tajā rakstītais attiecās tikai uz žīdiem.

Taapeec tev jo interesanti buus uzzinaat, ka kaareiz Juudaisms nav Kristieshiem saistoshss, pats Kristuss VD prasiibas un bausliibu ir atceelis to piepildot, ka taa vairs nav saistosha Kristieshiem!

Shkjiet, ka tu par Kristietiibu neko nezini, daudz ko no taas nesaproti un pats to atziisti, bet izteikt daudz visaadas definitiivas zajavas esi nadziigs gan!
Jošs Mulders
# Labojis Jošs Mulders: 2009.12.14 11:45:46
Varu piemest domu. Vecās derības mūslaiku kristiešiem ir grūti saprast Jēzus patieso misiju. Tāpēc viņi ļoti lielu akcentu liek uz rituālu kalpošanu.

Varbuut ir otraadi, taapeec, ka Kristieshi ljoti labi saprot Jeezus patieso misiju, taapeec vinji tai pieiet ar lielu atbildiibu un pietaati... kaartiigi... un taa lai tas buutu saprotams un pienjemams visiem. Shaada pieeja, protams, nekad nav pienjemama visaadiem pashdarbniekiem un "briivmaaxliniekiem", kas par pasaules centru grib redzeet sevi un savu kaartiibu! Bet Dievs ir kaartiiabs nevis haosa Dievs, kaa arii tevis tik niistie rituaali ir liturgjija... valoda kas ir paari rakstiitam vaardam... Ja tu sho valodu nesaproti, tad varbuut paluudz lai tev to iemaaca, jo pagaidaam izskataas, ka kaut ko nesaproti, un taapeec to noliedz...

Ja nesaproti, kas notiek Luteraanju Dievkalpojuma Liturgjijaa, tad ej pie maaciitaaj un luudz lai paskaidro... ko kas noziimee uz ko katra darbiiba noraada, ko staasta... Liturgjija ir jaapguust, taapat kaa muuzika, lai to saprastu!
Tava njirgaashanaas par liturgjiju un tiem, kas to saprot un to izdziivo ir taapat kaa kaut kaada traktorista njirgaashanaas par operu, kur vinjpraat tikai skalji bljaustaas onkulji un tantes un neko saprast nevar!

Tu kaa taads shlaageru speelmanis izsakies par klasisko muuziku, taapeec veel jo vairaak sevi diskreditee.
EzītisMiglā
# Iesūtīts: 2009.12.14 11:45:51
Jošs Mulders
Jēzus dod baušļus "tev būs mīlēt...", un tajos ir visa bauslība, jo tiešām, ja tu mīli, tad brīvprātīgi nezodz, neslepkavo, cieni vecākus, utt.
Tikai - kā var mīlēt, vienkārši nolemjot mīlēt? Piespiest mīlēt? Nezagt ir vienkāršāk.
Vai arī - te jāizaug līdz attieksmei "mīlēt visus"?

P.S. Mīlestība nav izdabāšana ļaunajam.
Jošs Mulders
# Labojis Jošs Mulders: 2009.12.14 11:52:35
Tikai - kā var mīlēt, vienkārši nolemjot mīlēt?

Nekaa... tikai tad, ja tu pats esi miileets... Cilveeks pats no sevis miileet nespeej... vinjsh to ieguust no miilestiibas, kas tiek pret vinju daavaata!

Taapee arii Kristus saka - Miiliet cits citu kaa es juus esmu miileejis...

Taadeejaadi Kristieshiem pat "tukshaa vietaa" ir pieejama miilestiibas avots - pats Dievs!

Un tu pareizi saki - nezagt ir vienkaarshaak. Faktiski formaali izpildiit 10 baushljus nav nemaz tik gruuti... taa prasa gribu un discipliinu un to var, un tomeer... kaareiz taadi bij Kristus laika farizeji, un tomeer Kristus vinjus sauc par nobalsinaatiem kapiem... Jo vinjos nebij miilestiibas!

Cilveeki biezhi saputro virzienus... domaajot, ka izpildot bausliibu vinji miil. Tachu taa nav komutatiiva... Pareizi ir tad, ja cilveeks miil, vinjsh implikatiivi izpilda bausliibu... Un Kristus jau nepildiija bausliibu taa... kaa cheklistu, vinjsh vienkaarshi miileeja... un bausliiba "pati pildiijaas"

Miilestiiba patiesi nav izdabaashana ljaunajam, tieshi taapeec arii Kristus nesponsoree ljaunumu muuzhiibaa! Citaadi taa buutu kaareiz shaada izdabaashana ljaunajam, dodo tam bariibu... jo ljaunums peec buutiibas ir paraziitisks... tas paraiztee uz labaa - kaut vai uz taa labaa, kas ir pashaa cilveekaa!

Cilveeks, kas noleemis uzvareet ljaunu - pirmkaart sevii - to nevar pac, bez taa paliidziibas, kuru shii gangreena nekjer... Tev vajag tapt uzpoteetam uz koka, kursh savaas sulaas nes sho pretindi, kljuustot par shaada koka zaru, shii koka dziiviiba izdzen to naaves kalti no tevis pasha... Zars, kas nav pie koka, lai cik saakotneeji zaljsh arii nebuutu, agri vai veelu nokaltiis, jo vnjaa pashaa nav speeka ar sho kalti ciiniities...

Tas varbuut ir tev atbilde, kaapeec Dievs necimperleejas muuzhiigi ar ljauno... jo ljaunais ar laiku paarnjem cilveeku un to vairs nevar izglaabt, jo vinjsh nomirst - nokalsts par beigtu zaru... Mees esam laikaa un cauri laikam muusos darbojas tas, kas muusos IR - ljaunaias vai labais... Tachu labo mees no sevis nevaram dzemdeet, ja neesam uzpoteeti uz Labaa! Ljaunais savukaart ir "pashpietiekams" taadaa zinjaa, ka vinjam vaajga tikai nedaudz labaa, lai to sabojaatu un uz shii labaa dziiviibas reekjina ljaunais existee... tachu savaa buutiibaa ir veersts pret dziivo!
EzītisMiglā
# Iesūtīts: 2009.12.14 11:57:09
Jošs Mulders
Nekaa... tikai tad, ja tu pats esi miileets...
Nea. Cik nav piemēru, ka cilvēks mīl bez pretmīlestības.

Citaadi taa buutu kaareiz shaada izdabaashana ljaunajam, dodo tam bariibu...
Slimnīcas un pāraudzināšanas iestādes vai tad sponsorē ļaunumu?
EzītisMiglā
# Labojis EzītisMiglā: 2009.12.14 12:00:05
Jošs Mulders
Tas varbuut ir tev atbilde, kaapeec Dievs necimperleejas muuzhiigi ar ljauno... jo ljaunais ar laiku paarnjem cilveeku un to vairs nevar izglaabt, jo vinjsh nomirst - nokalsts par beigtu zaru...
Par to esam jau runājuši. Sausais atlikums bija tāds, ka - no mana viedokļa, Dievs var radīt Būtni, kas neieciklējas ļaunumā mūžīgi. Vienkārši, izejot no tā, ka Dievs ir visvarens un mīlošs.
Pietiek ar šiem diviem, kuru eksistenci taču tu neapstrīdēsi?
1) Dievs rada tādas Būtnes, kuras var būt laimīgas tikai vienā vienīgā veidā, t.i. esot pareizās attiecībās ar Dievu.
2) Katra Būtne tiecās pēc laimes, un negrib būt nelaimīga.
Vai tad šie divi ierobežo brīvo gribu?
Jošs Mulders
# Labojis Jošs Mulders: 2009.12.14 12:06:18
Nea. Cik nav piemēru, ka cilvēks mīl bez pretmīlestības.

Tas ir tad, kad cilveeks jau ir kljuvis par dalju no Dieva... kad speej no nekaa smelties miilestiibu un to daavaat taalaak!

Slimnīcas un pāraudzināšanas iestādes vai tad sponsorē ļaunumu?
Slimniicas aarstee tos, kas ir ar mieru aarsteeties... Tos, kas neiet uz slimniicu tur var dabuut tikai tad, ja shis bezsamanjaa nokriit... un kaads, kas vinju miil, aizved!
Paaraudzinaashanas iestaades - nesponsoree greeku, bet izolee to, censhoties reizee arii tieshaam paaraudzinaat, bet to primaaraa funkcija ir sho greeku izoleet no sabiedriibas, lai tas nekaitee!

Par to esam jau runājuši. Sausais atlikums bija tāds, ka - no mana viedokļa, Dievs var radīt Būtni, kas neieciklējas ļaunumā mūžīgi.
Bet taada buutne nespees miileet, jo buus preprogrammeeta! Tas ir kaa heeristiskais search algoritms, kam preprogrammeets rezultaats, kursh ir tikai ar permutaaciju metodi jaatrod! Robots, nevis briiva un taadejeadi uz miilestiibu speejiiga SB


1) Dievs rada tādas Būtnes, kuras var būt laimīgas tikai vienā vienīgā veidā, t.i. esot pareizās attiecībās ar Dievu.
2) Katra Būtne tiecās pēc laimes, un negrib būt nelaimīga.
Vai tad šie divi ierobežo brīvo gribu?

Neierobezho!
Tas kur tavs modelis saluuzt ir kad cilveeks #1 netic! Tad #2 dzinja paliek, bet neticiiba uz #1 vinju iedzen muuzhiigos laimes mekleejumos nevis tur kur pazaudeeja, bet tur kur vinjpraat gaishaaks! Pietam... paveero pie muusu ateistiem, #1 iztruuxtot kaa premisai, cilveeks maldoties izmantojot #2 dzinju, logjiski nekad nebuus laimiigs, tieshi otraadi iedziivosies arvien vairaak nelaimees... taadeejaadi, nostiprinot paarleiciibu par to ka #1 ir aplams... Tb tas ir kaareiz shis "deadLock"... ka ljaunusm, kura ceelonis ir Dieva noliegums gjeneree paarlieciibu, ka Dievs nav, taadeejaadi Dieva noliegums ir patiess!
EzītisMiglā
# Labojis EzītisMiglā: 2009.12.14 12:18:01
Jošs Mulders
neticiiba uz #1 vinju iedzen muuzhiigos laimes mekleejumos nevis tur kur pazaudeeja, bet tur kur vinjpraat gaishaaks!
Un kāpēc lai meklētājs būtu tik stulbs?
Pat ja šis ir iesprūdis, tad iemet viņu jaunā vidē, kur viņš, iespējams, uzvedīsies savādāk. Vides ietekmei ir liela nozīme, ne tikai iepriekšejai domāšanas inercei. Un vides maiņa vai tad būtu vienīgais instruments, kas Dievam padomā?

Bet taada buutne nespees miileet, jo buus preprogrammeeta!
Nupat tu teici, ka #1 un #2 neatņem brīvo gribu. Bet vairāk jau neko nevajag. #2 vienmēr liks darboties un meklēt. Varbūt ilgi, bet ne mūžīgi. Nekādu deadlocku. Dievs vienmēr palīdz, viņš tāds ļoti viltīgs.

Vai tad nav piemēri, ka iesīkstējis cilvēks pat mūža beigās maina uzskatus? Vai tam par cēloni ļoti bieži nav kādi jauni notikumi (t.i. vides maiņa)?

Paaraudzinaashanas iestaades - nesponsoree greeku, bet izolee to, censhoties reizee arii tieshaam paaraudzinaat, bet to primaaraa funkcija ir sho greeku izoleet no sabiedriibas, lai tas nekaitee!
Tas pie mums te tā, bet Dieva pāraudzināšanas iestādes ir ļoti advancētas un dažādas. Ir versija, ka mēs te pašlaik vienā no tādām arī apgrozāmies.
Jošs Mulders
# Labojis Jošs Mulders: 2009.12.14 17:01:27
Grindologs, manupraat tu paaraak daudz projicee savu neizpratni uz Kristieshiem... Vai nebuutu tev daudz vieglaak pajautaat nopietniem teologiem kaa vinji to vai citu koncepciju saprot, pirms par definitiivu uz visiem kristieshiem atiecoshu apgalvojumu ziimeet kaut ko, ko tu esi sapratis no virtuves sarunaam? Jo pagaidaam tu izsaki neizpratni par kaut ko, kas iisti nav patiess par Kristieshiem, taadeejaadi es pat saprotu tavu neizpratni... man ar taada neizpratne iestaatos, ja Kristieshi riikotos taa kaa tu vinjiem piedeevee... Taa kaa es kaut kaada meeraa sevi pie shamo kategorijas pieskaitu, tad es tomeer redzu, ka tas ko tu saki par kristieshiem, vismaz uz mani nekaadiigi neattiecas kaa arii neattiecas uz tiem kristieshiem, kurus personiigi paziistu... Pravda Kristieshi arii ir visaadaas formaas un kraasaas, taapee es pat pieljauju, ka kaut kur nejaushi esi paklupis uz kaadiem taadiem kristieshiem no kuru zajavaam vareetu shaada neizpratne dzimt...

Tas ka VD nav pretrunaa Kristus teiktajam nenoziimee, ka VD ir saistosha Kristieshiem... Shai sakaraa iesaku izlasiit Ebreju veestuli, kaut kur ap 6-9 nodalju kur veestules autors pretstata JD un VD un raada kaadaa apmeeram attieciibaas taas ir!

Protams, ka to saku ES... kaads cits iespeejams teiks ko citu, tachu lai tu uzzinaatu "oficaalo` maaciibu, nevis laju izpratni par to ko viena tante teica, tev naaksies dziljaak iedurt to laapstu... Jo kaa redzam, ja to staastu tev es, tas tev nav saistoshs, ja to teiks kaada -Jona- tad bilde raadiisies cita... Bet studeet dziljaak Kristietiibu, tas noziimee iedziljinaaties ne tikai Rakstos, bet arii tajaas pashaas Luteraanju Ticiibas Aplieciibaas (Mees te Luteraanji paarsvaraa), LELB maaciibas pamati ir shiis aplieciibas... nu un taalaak pa hierarhiju uz augshu, ja patiesi intereseesies, gan LELB viiri tevi aizforwardees pie zinoshiem un autoritatiiviem avotiem kas paskaidros VD un JD attieciibas un VD saistiibas kristieshiem!

Vai ja ir ljoti slinkums lasiit garus kluchus (Ebreju Veestuli) paarlasi to pashu Apustulju Darbu 15 nodalju - slavenais Jeruzaalemes Koncils, kaareiz paceljaas jautaajums un tas tiek tur atrisinaats - par cik VD ir saistosha JD kristieshiem
Aivars Lapšāns
# Labojis Aivars Lapšāns: 2009.12.14 17:23:08
armiloarmilo

Vai Tu iesaki dievkalojumam nepievērst pārāk lielu uzmanību? Ja Baznīcai atņem dievkalojumu, tad kas paliek?

To gan neesmu teicis, ka baznīcai jāatņem Dievakalojumi. Es runāju par praksi, kur notiek tikai Dievkalpojumi , bez svētās sadraudzes, bez misijas darba...
LELBā ir Via de Cristo kustība , kas Latviajas draudžu locekļus un mācītājus māca šim svētas sadraudzes darbam. Tā ir jauna elpa LELBā. Ja tā turpināsies , tad LELBā būs lielas izmaiņas. Tas mani priecē.
Jošs Mulders
# Labojis Jošs Mulders: 2009.12.14 17:47:32
bez svētās sadraudzes, bez misijas darba...

Vari nosaukt piemeeru taadai Bazniicai kura ir pastaaveejusi ilgaak par 50 gadiem bez shiim lietaam? Sveetaa sadraudze notiek ikreiz 7dienaas manupraat katraa normaalaa draudzee. Misijas darbs... kaapee ta tu domaa Bazniicaam tradicionaali ir augsti tornji? Ne par velti Bazniicu vismaz senaak droshi vareeja uzskatiit par missiju centriem. Visa Pasaule ir noseeta ar Bazniicaam... jo tieshi to Bazniica dara - Missionee! UN visur kur taa iet, taa rada shos centrus... ar augstiem tornjiem, lai apkaartnee cilveeki redz... kur Dievkalpojums notiek!

Shai zinjaa ir apbriinojami paceljot pa pasauli un paveerot kaadaas tik chuhnjaas Bazniica nav iemissioneejusies!
Aiko_Saule
# Iesūtīts: 2009.12.15 22:44:06
Gnidrologs Kristus ar savu nāvi - kļuva pazīstams visiem, tai skaitā arī man. Kam ir jābūt - lai mirtu ? Kristus pasaulē nāca viena nolūka pēc - Lai apliecinātu KAS IR ! Ne ko pieliekot ne ko atņemot - un liecināja nemelojot - un viņu tāpēc ka nemeloja un piesita krustā ! Bet prieka vēsts - iziet pasaulē - Lai viņi ir viens Tēvs, kā mēs esam Viens !
Svētais
# Iesūtīts: 2009.12.15 22:45:56
Aiko_Saule ja Jēzus priekš tevis personīgi nav tavu grēku izpircējs un Glābējs, tad tu debesīs netiksi. JD darbojas tikai un vienīgi uz personīgas ticības šim faktam, ko minēju iepriekš.
Aivars Lapšāns
# Iesūtīts: 2009.12.15 23:15:17
Aiko_Saule


Lai viņi ir viens Tēvs, kā mēs esam Viens !
Cik skaisti vārdi. Man ļoti sāp sirds ka mūs šķeļ. Mūs jau tā maz. Vai tad tie kas šķeļ nezin šo Jēzus lūgsmi? Zin, bet , tad kā vārdā šķeļ? Vai Dieva vārdā , vai sātana? Nav taču trešā varianta....

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 150 , pavisam kopa bijuši: 11296