atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par Baznīcu 11. novembris Mācītāju konferencē diskusijas par satversmes grozījumiem attiecībā par sieviešu kalpošanu II
vilks
Iesūtīts: 2009.11.04 15:12:55
Turpinam diskusiju jaunā tēmā?
Ja diskusijā ir vairāk par 500 komentāriem, tā vairs labi nedarbojas.
Vecās tēmas beigas šeit.
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 48 . 49 . >>
AutorsZiņas teksts
vilks
# Iesūtīts: 2009.11.04 15:13:29
Iesāku jaunu tēmu, lai ērtāk atrast pēdējos komentārus.
Aivars Lapšāns
# Iesūtīts: 2009.11.04 15:31:00
Paldies Vilkam.
Es varbūt gribētu pieskarties šim jautājumam no citas puses. Proti, kas ir iniciators šiem satversmes grozījumiem?!
Tas , ka tas nenāk no draudzēm, ir skaidrs. It īpaši no tām , kurās kalpo sievas augstākos amatos.
Sanāk tā diezgan nekristīgi. Jo satversmes grozīšana ir ļoti nopietna lieta un ir vajadzīgs to draudžu viedoklis, kur kalpo māsas.
Tiko man ciemos bija ieskrējis mūziķis, kurš kalpo Turaidas draudzē un izbrīnīti pateica - es neko nezināju. Būtībā šis priekšlikums nāk konkrēti no kāda cilvēka un tas tiek ielikts mācītāju kongresā. Es domāju , ka tas ir pārsteidzīgi. Vispirms iniciatoram būtu jāparunā ar draudzēm , kur kalpo šīs māsas, tikai tad būtu jādod priekšlikumi.
Tas būtu kristīgi. Es jau arī šajā forumā nesāktu diskusiju , ja iniciators atbrauktu uz mūs draudzi un acīs pateiktu - gribu iesniegt priekšlikumu, tāpēc ka....Kā domā jūsu draudze, vai nebūs aizvainota...Ja draudze pasaka nē , tad iniciatoram būtu sava ideja jāatliek malā un jāturpina sludināt evaņģēlijs kopā ar māsām Jēzū Kristū svētā sadraudzē.
indriķis
# Iesūtīts: 2009.11.04 16:38:21
Mulder , tas ka Fišere iesniegusi atlūgumu, "SestDienā" bija uzrakstīts.
indriķis
# Iesūtīts: 2009.11.04 16:49:37
Rakstā par ČP Salaspils baznīcas būvniecības sakarā.
Mārtiņš
# Labojis Mārtiņš: 2009.11.04 16:55:25
Aivars Lapšāns
Skatāmies, kā Pāvils rīkojās šādās situācijās, t.i., kad ir aizdomas, ka kaut kas draudzē nenotiek saskaņā ar Dieva gribu. Atbilstīgās draudzes nepiekrišana jau nu noteikti nebija kritērijs, vai Pāvilam turpināt rīkoties vai likties mierā.
Kristofers
# Labojis Kristofers: 2009.11.04 17:07:41
Izmantošu šo iespēju īsi noformulēt savu viedokli, kā tas tika izteikts komentāros iepriekšējā diskusijā:

1) Ir stingri jānoraida neļaušana sievietēm kalpot, pamatojoties uz kaut kādiem bioloģiskiem, psiholoģiskiem vai sociāliem apsvērumiem. Sieviete var vadīt gan uzņēmumu, gan valsti, gan pat karavīrus kaujā (Žanna d`Arka). Tāpat viņas var vadīt traktorus un nest gulšņus sliežu remonta darbos (padomju sieviete).

2) Vienīgais iemesls liegt sievietēm kalpot ordinētajā garīdzniecībā (bīskaps, presbiteris, diakons) ir fakts, ka to aizliedz Dieva Vārds - Bībele un Baznīcas tradīcija. Attiecībā pret Sv. Rakstiem un Tradīciju sieviešu ordinēšana ir vērtējama kā jaunievedums, jauna mācība. Bet saskaņā ar senbaznīcas tradīciju un luteriskajām ticības apliecībām "jauna mācība" ir sinonīms vārdam "ķecerība".

3) Dogmatisku neiecietību nedrīkst jaukt ar cilvēcīgu neiecietību. Nedrīkst dogmatiska "nē" pateikšanu nosaukt par sliktu uzvedību, necieņas parādīšanu, utt.

4) Jo tik ļoti Dievs pasauli mīlējis, ka Viņš devis Savu vienpiedzimušo Dēlu, lai neviens, kas Viņam tic, nepazustu, bet dabūtu mūžīgo dzīvību (Jņ 3:16) Cilvēces glābšana ir Dievam ir tik svarīga, ka Viņš tam ziedoja visdārgāko - Savu Dēlu Jēzu Kristu. Tāpēc, Dievs, negribēdams, ka kādi pazustu, bet ka visi nāktu pie atgriešanās (2. Pēt. 3:9) var svētīt pat nepareizu Evaņģēlija sludināšanu, lai arī caur to cilvēki nāktupie glābjošās ticības uz Jēzu Kristu. Nepareizu tādā aspektā, ka:

a) līdztekus patiesībai tiek sludināti maldi. Piem., tā noteikti bija Dieva svētība, ka ariānis Vulfila ar savu Bībeles tulkojiumu un savu sludināšanu spēja pievest kristietībai gotu ciltis. Bez Dieva palīdzības viņš būtu pazudis ģermāņu mežos kā adata siena kaudzē. Bet te mēs redzam Dieva apredzību, Viņa plānu, kā pasargāt katolisko un ortodokso Kristus Baznīcu Romas impērijas sabrukuma periodā. Ģermāņu ciltis, kas iznīcināja Rietumu Romas impēriju, nebija pagāni, bet gan ariāņi, un tāpēc barbari nepacēla roku nedz pret Baznīcas garīdzniekiem nedz pret baznīcu ēkām un klosteriem. Bet Vulfilas panākumi nenozīmē ariāņu maldu patiesumu.

b) publiski sludina tie, kas nav un nevar būt likumīgi aicināti, saskaņā ar Sv. Rakstiem un Baznīcas Tradīciju. Tāpēc Dievs var svētīt un svētī arī jauno sektu sludināšanu un sieviešu sludināšanu tradicionālajās Baznīcās. Bet tas fakts, ka viņu sludināšana ir vedusi cilvēkus pie grēku nožēlas un dzīvas ticības uz Jēzu Kristu nekādīgi nenozīmē, ka tas ir OK un saskaņā ar Dieva Vārdu dibināt jaunas sektas vai sievām kalpot publiskās sludināšanas amatā. Vēl vairāk, pats Kristus brīdina, ka lai gan ar nepareizu sludināšanu var cilvēki tikt glābti, tas neattaisnos pašus sludinātājus Tiesas dienā: Ne ikkatrs, kas uz Mani saka: Kungs! Kungs! - ieies Debesu valstībā, bet tas, kas dara Mana Debesu Tēva prātu. Daudzi uz Mani sacīs tanī dienā: Kungs! Kungs! Vai mēs Tavā Vārdā neesam nākošas lietas sludinājuši, vai mēs Tavā Vārdā neesam velnus izdzinuši, vai mēs Tavā Vārdā neesam daudz brīnumu darījuši? Un tad Es tiem apliecināšu: Es jūs nekad neesmu pazinis; eita nost no Manis, jūs ļauna darītāji. (Mt. 7:21-23)
komentārs [86.137.248.116]
# Iesūtīts: 2009.11.04 17:29:27
Kristofers
Bet tas fakts, ka viņu sludināšana ir vedusi cilvēkus pie grēku nožēlas un dzīvas ticības uz Jēzu Kristu nekādīgi nenozīmē, ka tas ir OK un saskaņā ar Dieva Vārdu dibināt jaunas sektas vai sievām kalpot publiskās sludināšanas amatā.

Vājš arguments.

16 No viņu augļiem jums tos būs pazīt. Vai gan var lasīt vīnogas no ērkšķiem vai vīģes no dadžiem?
17 Tā katrs labs koks nes labus augļus, bet nelabs koks nevar nest labus augļus.
18 Labs koks nevar nest nelabus augļus, un nelāga koks nevar nest labus augļus. (Mateja 7)

34 Bet kāds farizejs, vārdā Gamaliēls, visā tautā cienīts bauslības mācītājs, piecēlās sinedrijā un pavēlēja šos cilvēkus uz īsu brīdi izvest ārā,
35 un sacīja sinedrijam:
38 Tādēļ es jums tagad saku: lieciet šos cilvēkus mierā un atlaidiet viņus. Ja šis ir cilvēku nodoms un darbs, tad tas iznīks;
39 bet, ja tas ir no Dieva, tad jūs tos nevarēsit iznīcinā
Kristofers
# Iesūtīts: 2009.11.04 17:34:20
komentārs [86.137.248.116] Vājš arguments. Tad jau Vulfilas panākumu dēļ ariānisms arī būtu labs koks
komentārs [86.137.248.116]
# Iesūtīts: 2009.11.04 17:43:35
Kristofers
Mēs - cilvēki, ierobežotas būtnes, neesam spējīgi saprast Dieva redzējumu, un viņa domas ir daudz dziļākas, nekā mūsējās. Kā lai mēs saprotam, kāda nozīme vispār bija arianisma parādībai? ne viss, kas mums liekas momentā ļauns vai nepareizs, ir bez lomas Dieva gribā.
Bet skaidrs ir tas, ka šo argumentu pamatot Bībelē nav iespējams. Pārāk daudz pretrunu.
Svētais
# Iesūtīts: 2009.11.04 18:29:56
komentārs [86.137.248.116] Dieva redzējums un domas ir atklātas Rakstos. Tās var saprast. Nenoliedzami, ka nepieciešama atklāsme. Dieva griba automātiski nenotiek. Notiek ļaunas un labas lietas, kuras mēs vai nu pieļaujam, vai nu paši esam sējuši un nopļaujam. Pretrunu Bībelē nav.
Aivars Lapšāns
# Iesūtīts: 2009.11.04 18:35:37
Mārtiņš

Skatāmies, kā Pāvils rīkojās šādās situācijās, t.i., kad ir aizdomas, ka kaut kas draudzē nenotiek saskaņā ar Dieva gribu. Atbilstīgās draudzes nepiekrišana jau nu noteikti nebija kritērijs, vai Pāvilam turpināt rīkoties vai likties mierā.

Pareiz, Mārtiņ. Tāpēc Pāvils dodas uz Turaidas draudzi un apskatās , vai tur ir svēto sadraudze? ja ir , tad jau nu nebrūk virsū. Ja ir , tad brūk. Pazīstu Turaidas brāļus un māsas . Īsts piemērs labai LELB draudzei. Kur kalpo māsa Jēzū Kristū par mācītāju.
Palasi 2 un 3 Jāņa. vēstules. Tur ir priekšstats par problēmām. Un jānis māsai neraksta - skaties , nesāc tikai man mācīt Tur apkārtējiem evaņģēliju....Problēma nav māsās. Problēma ir auKstprātībā, un neevaņģēliskā paaugstināšanās.
Aivars Lapšāns
# Labojis Aivars Lapšāns: 2009.11.04 18:50:39
Kristofers

Es kaut ko esmu piedzīvojis komunistu laikos , kad partija , kad kādu cilvēku gribēja nogalināt, izmantoja visdārgākos vārdus: Ļeņins mūsu sirdīs! Tas ir izmantots pret Sarmīti Fišeri komunistu laikos. Kas to būtu domājis , ka tas notiks brīvās Latvijas laikā atkal; tiks ņemti vissvētākie vārdi un šī mācītāja vēlreiz tiks piesmieta?

4) Jo tik ļoti Dievs pasauli mīlējis, ka Viņš devis Savu vienpiedzimušo Dēlu, lai neviens, kas Viņam tic, nepazustu, bet dabūtu mūžīgo dzīvību (Jņ 3:16) Cilvēces glābšana ir Dievam ir tik svarīga, ka Viņš tam ziedoja visdārgāko - Savu Dēlu Jēzu Kristu. Tāpēc, Dievs, negribēdams, ka kādi pazustu, bet ka visi nāktu pie atgriešanās (2. Pēt. 3:9) var svētīt pat nepareizu Evaņģēlija sludināšanu, lai arī caur to cilvēki nāktupie glābjošās ticības uz Jēzu Kristu. Jauna paaudze. Jaunie jau nav dzīvojuši tajā pazemojumā , ko bija jāizcieš ticīgajiem.
Kristofer, Tu esi pateicis ko domā - lai sievietes nemaisās pa altāriem un kancelēm. Viss augšā rakstītais ir liekulība un Dieva vārda ļauna izmantošana.
Svētais
# Iesūtīts: 2009.11.04 18:51:04
Gnidrologs Tu kādas saskati?
Svētais
# Labojis Mods-1: 2009.11.04 19:19:11
Ja Bībelē nav pretrunu, tad kas notiek šajā pavdienā? Ko jūs te varat ņemties ar to teoloģiju visu laiku? Pretrunu tak nav, viss svētajos rakstos viennozīmīgs. Vai nu var sievas ordinēt vai nevar. Atbilde ir vai nu true vai false. Bez variantiem.

Par draudzes gana iecelšanu, Dievs runā par vīriešiem, bet tas nenozīmē, ka sieviete nedrīkst mācīt vai sludināt evaņģēliju.
Grēciniece
# Iesūtīts: 2009.11.04 20:15:35
Jautājums par sieviešu ordināciju nav izlemjams draudzēs, kā te tiek ieteikts!
Dieva nolikto neapstrīd un nepiegriež draudzes pēc savas modes, to ievēro.
Kas neievēro, tas ceļ namu uz slīdošiem pamatiem.
Aivars Lapšāns
# Labojis Aivars Lapšāns: 2009.11.04 20:30:49
Grēciniece


Jautājums par sieviešu ordināciju nav izlemjams draudzēs, kā te tiek ieteikts!
Dieva nolikto neapstrīd un nepiegriež draudzes pēc savas modes, to ievēro.
Kas neievēro, tas ceļ namu uz slīdošiem pamatiem.


Katoļiem jā. Protestantiem mazlietiņ tā lieta ir savādāka.
Lūk ko saka protestantisma pamatlicējs Mārtiņš Luters -

..... tautas jeb kristīgajās draudzes piekrišana, par kuras ganiem tos grib nozīmēt, netiek prasīta. Kaut arī tieši šīm lietām būtu jābūt tautas ziņā — pašai draudzei . Pašai draudzei ir vislielākā teikšana par to, jo tā taču ir Dieva tauta, pār kuru nevar nozīmēt nevienu, ja tā pati to nav izvēlējusies.
Mārtiņš
# Iesūtīts: 2009.11.04 20:34:20
Gnidrologs, ko tu vari ņemties? Ja tev derdzās kristietība, ko tev te vajag? Tik vai tā neko lietderīgu par tēmu nevari pateikt.
Aivars Lapšāns
# Labojis Aivars Lapšāns: 2009.11.04 20:38:11
Grēciniece

Katoļiem jā. Protestantiem mazlietiņ tā lieta ir savādāka.
Lūk ko saka protestantisma pamatlicējs Mārtiņš Luters -

..... tautas jeb kristīgajās draudzes piekrišana, par kuras ganiem tos grib nozīmēt, netiek prasīta. Kaut arī tieši šīm lietām būtu jābūt tautas ziņā — pašai draudzei . Pašai draudzei ir vislielākā teikšana par to, jo tā taču ir Dieva tauta, pār kuru nevar nozīmēt nevienu, ja tā pati to nav izvēlējusies.
indriķis
# Labojis Mods-1: 2009.11.04 20:49:30
Komentār , nav ko vilkt ārā "Gamaliēla argumentu".
Gamaliēls ir farizejs, kura atziņa tai brīdī palīdzēja apustulim Pāvilam Dieva Providencē izkļūt no briesmām.
Nekur citur "Gamaliēla arguments" nav pasludināts kā Dieva gribas nemaldīga izpausme.
Dieva redzējums nav katrā grēcinieku vēmeklī.


Aivar Lapšān, tu gan, draugs, esi viens jūsmotājs, kas ar vieglu roku mētājies ar apsūdzībām pret cilvēkiem, kam rūp Svētajos Rakstos, ne jūsmotāju atziņās pamatota Baznīcas mācība un dzīve.
Piekrītot, ka brīžam Baznīcā notiek kļūdas attiecībā uz draudzes aicinājuma respektēšanu, gluži nīstamu draudzes ganu, manuprāt, draudzes tomēr nekad nesaņem.
Aivars Lapšāns
# Labojis Aivars Lapšāns: 2009.11.04 20:52:58
indriķis

Nē Indriķi. Tu apsūdzi. Vēl vairāk - pazemo mazāko. ,, Kas darīs pāri mazākajam , tas darīs pāri MAN. ,,
Ja saki , lai māsa nemaisās pa altāri , tad ..Tev ir problēmas. Sorī.
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 48 . 49 . >>
Tēma ir slēgta, jūs nevarat iesūtīt komentārus

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 29 , pavisam kopa bijuši: 4649