atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par Baznīcu Baznīca un modernās sabiedrības tendences
vilks
Iesūtīts: 2009.09.10 10:22:59
Kādām būtu jābūt Baznīcas/kristiešu attieksmei pret modernajām tendencēm sabiedrībā?
Noraidošai (pasaules gars ir Baznīcai svešs), pieņemošai (Dievs pieņem cilvēku, bet ienīst grēku) vai varbūt kaut kas pa vidu? Kā jums šķiet?
. 1 . 2 . >>
AutorsZiņas teksts
EzītisMiglā
# Iesūtīts: 2009.09.10 10:37:14
Jāpieņem un jāatbalsta tās tendences, kuras ir kristīgas, vai vismaz neitrālas.
Pret pārējām jācīnās.
Mulders
# Iesūtīts: 2009.09.10 10:44:46
vilks, izlasīju tavu textu un radās sajūta... ka īstenībā tu gribi jautāt, vai kristiešiem ir jāiekļaujas kultūrā, jeb jābūt šīs kultūras definējošai daļai!

Es esmu tajā pusē, kas uzskata, ka kristiešiem ir gan balss tiesības gan pienākums veidot sabiedrības identitāti... tādējādi, nevis jāvēlkas nopakaļ un pat nav jāiet kopsolī... bet jāiet tur kur paši mēs gribam iet... tā teikt, pašiem ir jābūt sālij un mugurkaulam sabiedrībā... Citādi čīxt`t, ka sabiedrība degradējas un tai pat laikā būt tam pakaļā šļūcējam ir neadekvāti!

Kā kurš tur teica - Be the change you want in the world!


Vēl ir cits, pēdējā laikā man ļoti patīkams teiciens There are brave ones... and then there ar ones whom the brave ones will folow

Mans tulkojums - Ir drosmīgie... un tad ir tie, kam drosmīgie sekos
Mulders
# Iesūtīts: 2009.09.10 11:01:12
vilks, kristietībai ir viens "bet"... tā kā mēs mācām un ticām to ko mums Dievs teicis, tad mums bieži ar to pierādīšanu ir grūti... kristiešiem nereti vienīgais pierādījums ir "Tā stāv rakstīts..."

Aceries tak vecos labos praviešus - Jeremiju - viņš tač patiešām izskatījās pēc druku ķerta muļķa, ka pašā Jeruzālemes labklājības plaukuma virostnē sludina, ka Jeruzāleme būs iznīcināta un ļautiņi nahrne aizvesti trimdā... Nu kā viņš to varēja pierādīt... nekā!

Arī mēs bieži nevaram pierādīt neticīgajai pasaulei mūsu sludinātās vēsts īstenību... Bet tas ko mēs varām darīt... sākt ar to mazumiņu, ko tomēr var īsā laikā sasniegt... parādot morālu noturību, konsekvenci... godīgumu... bla bla bla... visu to, ko arī parastā pasaule uzskata par gana labu, bet atšķirībā no pasaules... ne tikai vārdos, bet arī darbos...
Citiem vārdiem... būt labiem cilvēkiem... bet kredītu par svu labumu dot Dievam nevis paturēt sev... liecināt pasaulei, ka ne jau no mums tas, bet no tā, ka mēs Dievam klausām...

Otra mūsu priekšrocība... tas bik no bizness managementa... ja Biznesmenis plāno 5us gadus uz priekšu, viņš malacis, ja viņš plāno 10 gadus... viņš ir ģēnijs, ja 20 gadus, tad viņš jau plāno definēt pasaules vēstures kursu... bet runā ka Ķīnā bizness lāno nākamos 500 gadus uz priekšu...
Tak mums - kristiešiem - ir šī priekšrocība - plānot pāri 20 un 30 un 100 gadiem... jeb... gara acīm redzot to uz kurieni mēs ejam, mēs varam definēt vismaz sev tos soļus... un lai arī tie šķitīs ikdienas cilvēkiem dažkārt ļot dīvaini (Jeremija) - vēsture izvērtēs!

Mēs nevaram pagriezt tornado, bet mēs varam būt tie taureņi kas to tornado rada (šeit es domāju konstruktīvu tornado)
Mulders
# Iesūtīts: 2009.09.10 11:02:59
lai būtu kultūras avangardā - jābūt mainīgam un gatavam uz trakām lietām. Kristietība tāda nav. Un tāds nav kristietības uzdevums. Tā, ka - garām.

Ja Kristietība varēja būt kultūras un zinātnes avangardā vienus 1500 gadus, ja Kristietība varēja būt avangardā Reformācijai un tai sekojošām domāšanas izmaiņām sabiedrībā... Tad baidos, ka garām runā tu... jo Kristietība ne būt nav sevi izsmēlusi... varbūt tā teikt, mazliet apstājusies atvilkt elpu un nolūko nākamos 500 gadus kur iet... bet būt Kultūras (Zinātne, Māxla, Reliģija) avangardā - tur Kristietībai ir liela pieredze!

Mulders
# Labojis Mulders: 2009.09.10 11:07:30
masiks, tu pārāk zemu lido...

Renesanse sākās tad, kad sabiedrībā populāras kļuva vecās idejas... un Humānisms bij nekas cic, kā vecās Grieķu un Romiešu idejas jaunā viduslaiku mērcītē...

Mājas joprojām ceļ četrkantīgas un vertikālas un 99% cilvēku tādās grib dzīvot... un tas, ka kāds piedāvā to pašu māju celt tādu pašu četrkantīgu un vertikālu bet ar citādiem materiāliem - tas ir gana jauns un tai pat laikā - vecās pārbaudītās robežās ieturēts...

Tu vari izdomāt kādu matemātiku vien gribi, bet vienalga tā tā vai citādi stāvēs uz vecā labā 2+2=4 aritmētikas muguras!

Kristietība, protams, ne tikai iet uz priekšu, bet mēģina iecementēt tās labās lietas, kuras IR labas un kuras var izmantot par fundamentu jaunā celšanai... bet tas ko tu proponē ir, ka jaunais var kaut kā sevi gaisā pakārt nojaucot vecos fundamentus, kuru dēļ viņš pirmkārt IR tur kur ir!

Pasaulē parasti ir diva veida spēki - tie kas jauc un taisa revolūcijas, un tad ir tie, kas ceļ... un kā likums pirmie nav derīgi celtniecībai. Tāpēc, kad Sarlanā Lielā Revolūcija bij pabeigta, tad Staļinam nekas cic neatlika, kā nofragot tos varenos grāvējus - jo tie bij labi grāvēji - bet tie nebij derīgi cēlāji - un celšanai bij jāizmanto citi frukti!

Kristieši ir cēlāji... vēl vairāk... Kristieši ir fundamentu licēji un sargātāji... celt pat ļauj sabiedrībai pašai, to provaidojot ar celtniecības materiāliem - domāšanas freimworku, kritisku domāšanu, radītās pasaules tabu novākšanu (radīto pasauli drīxt pētīt un vajag pētīt), pagānisma demistifizāciju, kosmoloģisku mēŗku definēšānu - Ņūtona vēlme atrast Dievišķos likumus pēc kuriem kosmoss kustās... Racionālisma došanu (Dekarta darbs pie Dieva izpētes caur racionālisma premisu veidošanu - domāju tātad esmu) u.c. Bet Kristietība nebaidās, ka celtnieki īpaši nedomās par tiem, uz kā pamatiem viņi ceļ, kas ražojis ķieģeļus... pietiek, ka tie ir gana labi... un Kristietība kā vecs tēvs priecājas, ka tās bērni no viņas materiāliem ceļ sev mājas... pat nezinot un daži pat neatzīstot, ka šos ķeiģeļus viņiem šis tēvs sagādājis ar savu darbu!
Mulders
# Iesūtīts: 2009.09.10 11:11:52
... paturpinot pašam savu komentu, bet veltot Vilkam

Kristietībai ir jābūt šim avangardam un tai pat laikā labi jaapzinās, ka sabiedrība diez vai to novērtēs, vai pat mananīs... Jābūt gataviem, ka cilvēki Dieva dotās dāvanas vienalga piedēvēs paši savām pūlēm... Bet lai... vai tad mums žēl, ka cilvēki ceļ sev mājas no mūsu ķieģeļiem? Arī mūsu mājas mums ceļ kāds no pat saviem darba augļiem! Ne jau mēs to darām...
Mulders
# Iesūtīts: 2009.09.10 11:12:40
Cienītas, putro vēlamo ar esošo....

Cienītais vēsturi zin...
Aivars
# Iesūtīts: 2009.09.10 11:19:08
Kā nu tur bija. Ir svarīgi nejaukt misiju un koloniālismu. Ja tuksneša nēģerim piespiež valkāt baltu kreklu un garās bikses, un iemāca tēju dzert pa `kristīgās Britānijas` modei, tas nenozīmē, ka viņš automātiksi pieder `kristīgai pasaulei`.
Neredzu, ka Rakstos būtu kas rakstīts par džezu, roku, repu vai ērģeļmūziku. Esmu redzējis toties, kā viens Āfrikas luterāņu bīskaps liturģiju uz bungām demonstrē.
Ar ko goti sliktāki par `kolbasņiku` grēciniekiem? Vai misionārs `mērkaķojas pakaļ pasaulīgajiem`, ja lieto auditorijai saprotamu valodu?
Protams, ja priekšžimīgais teoloģijas bakalaurs Jūsmonis Svētdienis iecirtīs riņķi degunā, uztetovēs eņģelīti uz pleca, uzvilks ādas jaku, un purinās matus ar domu, ka nu visi rokeri ap viņu lips kā ap savējo apustuli, tas laikam nebūtu nopietni. Bet ja redzu, ka par iesvētībām interesējas melnā tērpts meitēns ar skyforger uzrakstu uz muguras, ir patīkami redzēt vēl vienu Dieva bērnu.

Tas jautājums jau ir tas, vai Baznīcai ir pie Kristus jāaicina grēcinieki, vai `labākie no labākajiem` .
EzītisMiglā
# Iesūtīts: 2009.09.10 11:21:01
Bija jums tur viens, kas teica, ka ar jūdiem viņš esot kā jūds, bet ar grieķiem kā grieķis.
bitukas
# Iesūtīts: 2009.09.10 11:26:25
Rokeri... LCD monitori..... Modernā mūzika.... atraktīva sludināšana..... Nav svarīgi, vai, Tu, to pieņem savā draudzē, svarīgi ir - vai, Tu, to pieņem CITĀ draudzē! Kristieši ir cilvēki. Arī mums kāds velkas pakaļ, kāds iet pa priekšu, bet mēķis ir tikai VIENS!
bitukas
# Iesūtīts: 2009.09.10 11:32:26
Aivar!
Satiku vienu luterāņu mācītāju SOULFLY koncertā un sapratu, ka, Jums, droši vien ne mazums tādu. Tad jau droši vien par mūziku īpaši netrako.... Tas labi
Aivars
# Iesūtīts: 2009.09.10 11:36:28
bitukas
Uz Soulfly nebiju, bet esmu luterāņu mācītājus dažos rokkoncertos redzējis. Tiesa, ādas talāru ikdienā neviens nenēsā.
bitukas
# Iesūtīts: 2009.09.10 11:37:06
masik !
Palikt var, kur katrs vēlas vēlas. Es personīgi neignorēju tās tendeces, kas ir, bet nenosodu arī tās draudzes, kuras dzīvo gluži kā viduslaikos. Katram savs, mēs neesam sociālais klubs!
Mulders
# Iesūtīts: 2009.09.10 11:37:49
EzītisMiglā... bet vēl viņš turpat saka, ka visur viņš paliek Dieva cilvēks... Kristietības skelets ir dziļāks un stingrāks, nekā a_masikam gribētos! Un tas, ka Kristietība visu laiku nelēkā kā tāds šakālis "a mi poidjom na sēver" bet kā iznārstojis valis mierīgi snauž kāmēr kāreiz šakālīši apkārt lēkā sak - nu nu, ja tu tāds varonis, tad nolec no jumta...

Kristus šo kārdināšanu jau reiz izturēja... Kāpēc lai Kristus Baznīca tagad lēkātu pēc pasaules dudkas un "pasūtījuma". Tā pati gudra un zin gan kur iet, gan pati sev veido pasītujumu - pasaule to var pieņemt, bet var "būt gudra" un izmēģināt visus grābekļus empīriski!
Mulders
# Iesūtīts: 2009.09.10 11:39:48
nu es mūsu draugu Voldemāru satiku R.E.M. koncertā... un neko... Kāds cits mūsu mācītājs ir čemps armwrestlingā...

Un ja mēs tā pavērosim, tad daudziem luterāņu mācītājiem ir sievas un bērni... respektīvi - sanāk ka viņi ar sexu nodarbojas Vai nau traki?
Aivars
# Iesūtīts: 2009.09.10 11:41:12
masiks [212.93.96.2]
Ezītis jau te labu citātu izvilka, ko saka vīrs, kas dzīvo kultūrā, kur dzimtas saknes ir vislielākā vērtība cilvēka identitātē. Pāvils apzinās sevi kā jaunu radījumu Kristū, un būt jūdam vai grieķim ir tikai komunikācijas veids, bet ne viņa esība. Labo pasaulē izvērtēt un leitā likt, nederīgo atmest - bet paturēt acu priekšā savu galveno aicinājumu. - Tas ir tāds kristīga redzējuma modelis.
Mulders
# Iesūtīts: 2009.09.10 11:41:50
masiks, jautājums ir par šo izmaiņu būtību... Pasaule tāpat kā cilvēks... iziet savus tīņa gadus, identitātes krīzes etc... kāmēr sasniedz to viedo 30-40 gadu vecumu, kad pati zin ko grib, zin kā to panākt un nelēkā kā puņķis uz drāts pakaļ katrai jaunai vēsmai... bet kā kārtīgs liels ledlauzis brauc uz priekšu...

Kristietība vienīgi no veca vieda vīra skatupunkta var paskatīties, kā tā jaunā pasaulīte īsos svārciņos mēģina apleicināties pati sevi savās acīs... znājem, prahadiļi!
Aivars
# Iesūtīts: 2009.09.10 11:44:08
Mulders
Tu te tagad nebiedē cilvēkus, kas zina, ka mācītāji patiesībā ir ēteriski!
bitukas
# Labojis bitukas: 2009.09.10 11:53:21
Masik!
To, ko Raksti paģēr, tas jāievēro! Rakstos nav nekā par rokmūziku vai LCD monitoriem. toties attieksme pret pid.... ir skaidri noformulēta. Mēraukla visam ir Raksti.
Mulders
# Iesūtīts: 2009.09.10 12:01:27
masiks, bet jauna kvaltitaate kuraa liimenii!

Vai liimenii "Paarvietoties pa uudens virsu" jeb "Beigt meetaat akmentinjus un saakt paarvietoties pa uudens virsmu"

Jaunas izmainjas iekshdedzes dzineejaa kopsh taa izgudroshanas nav... Buutiibaa tas pac vecais dzineejs tik ar krutaakiem prichendaaljiem...

Tb kuraa liimenii to "jauns" tu attiecini?

Nevajag putrot evoluuciju ar revoluuciju!

Labs piemeers kino ir Matrix... Pirmais Matrix bij Revoluucija, bet otrais un treshais tikai evoluucija!

Jautaajums ko tu sauc par jaunu - vai vienkarshi klasiskaas rakjetes aatruma palielinaashanu, jeb jaunu principu ievieshanu lai paarvietotos telpaa?

Un revolucionaari jauninaajumi pasaulee notieks tipri retaak un mazaak nekaa evolucionaari!

Tas ko tu uzskati par "jauns" ljoti biezhi ir vienkaarshi haotiska meetaashanaas izmeegjinot mutee viskautko... kaa mazs beerns, kas meegjina visu ko atrod iebaazt mutee... taa mekleejot kaut ko deriigu un garshiigu!

Kristietiiba staav paari shim beernam un taapat jau zin kas ir un kas nav eedams... taa nemeegjina nedz pati eest chinchikus nedz iesaka to citiem... un dazhreiz ja vajag... tad tam beernam to suudu meegjina atnjemt pirms shis apeedis! Rokas gan taapat nosmeerees!

Shai sakaraa iesaku izlasiit VD Zaalamana Maaciitaaja graamatu (nejauc ar Saalamana Pamaaciibaam)

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 149 , pavisam kopa bijuši: 34766