atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par Baznīcu Luterāni - katolis - atkal luterānis?
Paulus
Iesūtīts: 2009.07.06 20:08:44
Brāļi un māsas Kristū!
Vēlējos vaicāt padomu jautājumā, kas mani nu jau pāris gadus nomoka. Iespējams, muļķīgi ir to vaicāt šeit forumā, bet nu lai...
Jautājuma būtība: cik pareizi, patiesi un godīgi ir piederēt kādai kristigai konfesijai, kuras ticības pamatpatiesībām pilnībā nespēj piekristi, nespēj teikt Āmen visam, ko tā māca?
Lai visu vēl vairāk sarežģītu, paskaidrošu, ka apzinātā vecumā kristījos LELB, bet tad pēc pāris gadiem konvertējos un nu esmu katolis. Diemžēl, esmu tāds "evanģēlisks katolis", jo man tiešām sagādā problēmas vairākas RKB dogmas.
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
AutorsZiņas teksts
Paulus
# Labojis Paulus: 2009.07.06 20:30:14
Kristības LELB bija apzināts Dieva meklējumu solis. Pēc vairāku gadu maldīšanās pa budisma, hinduisma literatūru, nonācu pie secinājuma, ka Patiesībai jābūt kristietībā. Meklēju Dievu un patiesi vēlējos iepazīt kristietību. Līdz ar kristībām ienācu kādā lielā Rīgas luterāņu draudzē. Viss bija kārtībā, tomēr šajā laikā joprojām nebiju iepazinis Jēzu Kristu kā savu personīgo Glābēju. Nebija man īstas izpratnes par grēku un Dieva žēlastību.
Patiesību sakot, biju legālists - centos pildīt Dieva Vārdā teikto, pildīt Viņa prasības, bauslību. Vienkārši centos dzīvot labi, ļoti vēlējos dzīvot labāk, pareizāk nekā iepriekš.
Regulāri gāju uz baznīcu, centos visu darīt pēc labākās sisrsapziņas, tomēr no jauna un jauna kritu grēkā, atkārtoti vienos un tajos pašos grēkos. It kā jau biju kristietis, tomēr darīju lietas, ko nevajadzētu darīt. Labi sapratu, ko Dievs par to saka.... Bija neizsakāms kauns, it kā nožēloju, bet atkal kritu, kritu, kritu. Centos pildīt šo bauslību, bet nespēju... Tas dzina mani burtiski izmisumā.
Šajā draudzē bija kāds mācītājs, kura sprediķi bija ļoti gudri, skaisti bet vairāk filozofiski, nevis teoloģiski, Evanģēlijs un kerigma, ticības patiesības tajos izskanēja maz. Faktiski jāatzīst, ka šajā laikā es arī īsti nepazinu LELB mācību.
Pēc vairākiem gadiem LELB, nonācu pie jautājuma par konvertēšanos RKB. Tas ir garš stāsts, tomēr īsumā - caur konkrētiem pazīstamiem katoļiem redzēju, cik ļoti viņi cenšas dzīvot patiesi kristīgu dzīvi un tas viņiem arī sanāca labāk par mani.
Kā jau minēju, mana ticības izpratne bija tāda legāliska, pazinu bauslību, bija tādas iekšējas bailes par savu nespēju tai sekot. Šķita, ka RKB ar savu skaidro un stingro morālteoloģiju, to, ka ir atbilde pilnīgi uz katru jautājumu, man palīdzēs tikt galā ar manī mītošajiem dēmoniem. Un tā, kādus 5 gadus pabijis LELBā, konvertējos unn kļuvu par katoli.
Paulus
# Iesūtīts: 2009.07.06 20:41:55
Kādu laiku pēc konvertēšanās, notika negaidītas pārmaiņas. Kādās rekolekcijās, pēc aicinājuma atdot savu dzīvi Dievam, izlēmu to darīt un teicu pilnīgu "jā" vārdu Viņam - es vēlos Tevi iepazīt, Jēzus Kristu, vēlos Tev ticēt un pilnībā sekot!
It kā jau banāli runāt par šadu personīgu ticības dzīves pieredzi, tomēr varu teikt, ka tas bija lūzuma punkts manā dzīvē. Viss radikāli mainījās. Nē, es nekļuvu par labāku cilvēku, tāpat biju tik pat grēcīgs, vēl vairāk redzēju savu grēcīgumu. Tomēr es iepazinu Dieva Vārdu Bībeli un apsolījumu - ja tu ticēsi, ka Jēzus Kristus nomira un augšāmcēlās par taviem grēkiem, tu tiksi izglābts. Jā, es iepazinu Jēzu Kristu kā savu Glābēju un Pestītāju.
Paulus
# Iesūtīts: 2009.07.06 20:53:00
Nevēlos jūs vairāk apgrūtināt ar sava dzīvesstāsta izklāstu, tomēr sākums bija nepieciešams, lai izskaidrotu, kāpēc toreiz izšķīros par konvertēšanos.
Godīgi sakot, nu jau vairākus gadus esmu sapratis, ka šis solis bija pārsteidzīgs. Jo pēc mana patiesās atgriešanās brīža, toreiz uzticot sevi Kristum, esmu sapratis, ka man nav cita pamata uz kā balstīt savu dzīvi, kā tikai Svētie Raksti.
Un tā lēnām, palēnām, sāku saprast, ka mana ticības dzīve aizvien vairāk nesaskan ar oficālo RKB mācību. Redzu, cik daudz laba, kādi neskaitāmi garīgi dārgumi ir RKB, man ir kļuvusi ļoti tuva tās liturģija, svēto dzīves piemērs utt.
Tomēr, ielūkojoties savā ticības dzīvē, es redzu, ka tā balstās uz tādu īsteni protestantisku - tikai ticībā, tikai žēlastībā, tikai Svētajos Rakstos. Man ir grūti pieņemt RKB mācības pamatu, ka Dieva Vārds pie mums nonāk divos veidos - Svētajos Rakstos un Tradīcijā, kur abas daļas ir vienlīdz svarīgas. Man personīgi tie ir tikai Svētie Raksti....
Aivars
# Iesūtīts: 2009.07.06 21:01:27
Hm. Izklausās, ka kaut kur līdzīgu dzīvesstāstu ir nācies lasīt. Laikam Lutera sakarā, kur patiesa Dieva meklēšana lika Evaņģēliju turēt dārgāku pār visām tradīcijām. Laikam tiešām būsi luterānis! Welcome!
Paulus
# Iesūtīts: 2009.07.06 21:01:36
Tomēr lielākās problēmas sākas, kad saprotu, ka neticu katoļu ticības pamatpatiesībām, kurām būtu jātic ikvienam katolim. Faktiski problēmas ir ar Mariju, ar dogmām par Marijas bezvainīgo iemiesošanos un Marijas debesīs uzņemšanu. Es cienu Mariju, kā gan lai es necienītu un negodātu Dievdzemdētāju, kuras ticības piemērs ir brīnišķīgs? Tomēr es neticu šīm divām dogmām, jo neredzu tām pamatojumu Svētajos Rakstos.
Tomēr tās ir pāvesta pasludinātas ex catedra, līdz ar to man tām kā katolim ir jātic tāpat kā tam, ka Kristus ir patiess DIevs un patiess cilvēks.
Esmu pat speciāli interesējies, ko man darīt šādā situācijā. Saņēmu atbildi, ka kamēr nesludinu ko pretēju šīm dogmām, tikmēr no RKB mācības viedokļa ķeceris vēl neesmu.... `
Tomēr ir šausmīgi grūti tā dzīvot - kad nespēju teikt Āmen! visam savas baznīcas sludinātajam
Paulus
# Iesūtīts: 2009.07.06 21:02:49
Iepriekšējā komentā gribēju rakstīt "Marijas bezvainīgo ieņemšanu", nevis "iemiesošanos". Tas tā - precizitātei dogmu nosaukumos
vilks
# Iesūtīts: 2009.07.06 21:15:59
Paulus
Paldies, ka pastāstīji. Bet kas tev traucē atkal kļūt arī formāli par luterāni?
Atrodi draudzi, pastāsti šo mācītājam un konvertējies atpakaļ.
Man šķiet, tam nevajadzētu būt pārāk sarežģīti.
Ослик
# Iesūtīts: 2009.07.06 21:40:18
man tomēr gribas atgādināt vienu katoļu baznīcas aspektu , mums katoļiem ir celibāts un , ja nu saņem aicinājumu stāties klosterī, tad atkal atpakaļ uz katoļiem???

armilo [78.84.102.42]
# Iesūtīts: 2009.07.06 21:40:58
Vari iet zelta vidusceļu starp romiešiem un protestantiem - pareizticīgajā Baznīcā. Tas tā, puspajokam, puspaīstam.
Labākais ko vari darīt ir lūgt, un gaidīt skaidru atbildi. Uz šo jautājumu nemeklē atbildi pie cilvēkiem. Nesteidzies. Vienu reizi jau pasteidzies.
Ослик
# Iesūtīts: 2009.07.06 21:45:25
armilo [78.84.102.42]
ar pareizticīgiem ir tā, vari salasīties gudras grāmatas konvertēties uz pareizticīgajiem, bet službu nostāvēt nevari.
tur jāpieiet no praktiskās puses
incognito
# Iesūtīts: 2009.07.06 21:46:22
Vai precīza dogmatika ir absolūti nepieciešama pestīšanai? Nevari ticēt bezvainīgās ieņemšanas dogmai - tad netici.
Vai tad nevar paņemt no katoļiem to daļu, kam tu vari noticēt, bet pārējam neticēt?
Mulders
# Iesūtīts: 2009.07.06 21:59:17
Paulus, interesanti!

Redzu tavos textos vārdus, kas liecina, ka tiešām esi meklējis un interesējies un sekojis Pētera pamdomam - izmeklējis pats savu ticību, lai varētu godīgi teikt, kas ir tavas cerības pamats.

JA tas ir Svētie Raksti, tad ar to vien jau ir pietiekami... Dieva Vārdā pašā par sevi ir spēks!

Par Marioloģijas dogmām neuztraucies, pat "Ex Kathedra" ir nebiblisks iestādījums, ko Apustuliskā Ticība nepazīst, nedz pat Baznīctēvi nepazīst, tāpēc no tā, ka Pāvests kaut ko paziņo Ex Kathedra, tamdēļ tas par patiesību nekļūst... Baznīca ir Patiesības balsts, nevis tās avots... Tādējādi, Baznīca ar savu Vārdu nevar Mēnesi pārvērst par zaļu sieru, bet Dievs var, taču tā kā Dievs reizi pa visām reizēm savu mācību ir nodevis apustuļiem un tie sākumā vārdiski bet ar laiku rakstiski to nodeva mums, tad ar to mums pietiek...

Vai kaut kā speciāli konvertēties - grūti būs pateikt. Bet Dievs tev ir teicis, ja kas nenāk no ticības, ja kāds šaubās, tad tas ir grēks... Šķiet tu jau savu izvēli esi izdarījis, neliec sev pašam iet pret savu Sirdsapziņu... Turies pie Evanģēlija, un tas tev dos dzīvību... tev nav jāparakstās zem tā, kas nedod dzīvību!
Mulders
# Iesūtīts: 2009.07.06 22:00:14
Vai tad nevar paņemt no katoļiem to daļu, kam tu vari noticēt, bet pārējam neticēt?

Tāpēc jau sanāk - Luterāņi
Ослик
# Iesūtīts: 2009.07.06 22:19:04
Paulus
ir ļoti daudz kristīgo konfesiju, nesteidzies konvertēties!
Paulus
# Iesūtīts: 2009.07.06 23:53:24
Stāsts nav par krekliem, bet ir par sirdsapziņām....
Stāsts ir par manu sirdsapziņu - vai un cik ilgi būt baznīcā, kuras ticības dogmām nevaru teikt Āmen?? Esmu iepazinies, bet nespēju noticēt, jo redzu skaidras pretrunas ar Rakstiem.
Iespējams, ka mana "problēma" ir tajā, ka iedziļinos teoloģiskās niansēs. Kopš manas patiesās atgriešanās pie Kristus un neremdināmām slāpēm pēc Dieva Vārda, esmu arī rakājies teoloģiskos materiālos, vairumā gan internetā, lasot, salīdzinot utt.
Un tad sanāk, ka vienā mirklī saproti, ka vari teju vai parakstīties zem luteriskajām ticības apliecībām. Saproti, ka bauslība ir grēka uzrādītāja, bet Evaņģēlijs sniedz piedošanu....
Nu par šo taisnošanu ticībā jau nav it kā lielas problēmas, jo arī RKB to māca un it sevišķi kopš AUgsburgas vienošanās, arī teoloģiski jautājums lielā mērā atrisināts.
Viss tomēr ir sarežģītāk, jo esmu precējies, ar katolieti. Iespējams, ka tieši tādļ vajadzēja būt RKB, lai viņu satiktu, par ko esmu Dievam patiesi bez gala pateicīgs. Viņa ir ļoti Kristocentriska savā ticībā, līdz ar to mums `ticības jautājumos domstarpību nav. TOmēr es labi zinu, ka viņa nekad nepamestu savu baznīcu - RKB...
Turklāt esam iesaistījušies arī kalpošanā baznīcā kā pāris...

Te tika rakstīts "Vai tad nevar paņemt no katoļiem to daļu, kam tu vari noticēt, bet pārējam neticēt?" - nu, tas ir tieši mans stāvoklis šobrīd nu jau vairākus gadus.... tas ir ļoti smagi. Tāda nodevības sajūta....
Ослик
# Labojis Ослик: 2009.07.06 23:58:55
Turklāt esam iesaistījušies arī kalpošanā baznīcā kā pāris...
nodarbojies ar teoloģijas izpratni , lai kalpo `mūžīgie jaunieši` un večiņas, atvaino , bet pāri pie katoļiem par kalpošanu vairāk filozofē un teoretizē, nekā kaut ko reāli izdara.
protams, ģimene arī paņem laiku, tāpēc nevienu nevainoju, bet tikai gribu pateikt, ka pāru kalpošanai ir pārāk mazs īpatsvars, ka pie tā varat arī neturēties un kalpošana lai nav par kavēkli aiziešanai no katoļiem.


Balss
# Iesūtīts: 2009.07.07 00:09:28
Paulus
Tava sirds runā. Varbūt tas pat ir Sv.Gars, kas tevi skubina. Noliec šo lietu lūgšanā Dieva priekšā un lūdz, lai Viņš tev dod atbildi, kā rīkoties.
Ja jutīsi, ka tava vēlme atgriezties LELB pastiprinās, izrunājies un izstāsti to sievai, lai tas nebūtu viņai par apgrēcinājumu un lielu sāpinājumu.
Protams, izrunājies pirms tam ar gudru LELB mācītāju.
cipočka [91.176.108.31]
# Iesūtīts: 2009.07.07 00:53:00
Paulus, roc dziļāk. vēl neesi nonācis līdz visai patiesībai par Katolisko Baznīcu.
Paulus
# Iesūtīts: 2009.07.07 10:31:47
Osļik,
nodarbojies ar teoloģijas izpratni , lai kalpo `mūžīgie jaunieši` un večiņas, atvaino , bet pāri pie katoļiem par kalpošanu vairāk filozofē un teoretizē, nekā kaut ko reāli izdara.
Es rakstu, ka mēs esam iesaistījušies kalpošanā kā pāris, Tu apgalvo, ka neesam Nu laikam, ja jau es tā rakstu, tad laikam taču tā ir
Amēlija
# Iesūtīts: 2009.07.07 10:37:48
Paulus
neuztver nopietni to, ko raksta Osļiks viņš pats tikai filozofē un teoretizē, bet reāli neko nedara.
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 173 , pavisam kopa bijuši: 36357