atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par Baznīcu Kas ir Kristietība
Mulders
Iesūtīts: 2008.11.12 13:40:16
Bieži te cilvēki saputrojas terminos, šoreiz tas bij Sandis, tamdēļ atļaušos atvērt tēmu un paskaidrot ko cilvēki un paši Kristieši saprot ar vārdui "Kristietība"

Vārds Kristietība nozīmē mācību, kas balstīta Jēzus Kristus mācībā un tās avots ir primāri Jaunā Derība!

Tālāk sekos oficālas definīcijas no dažādiem avotiem:
. 1 . 2 . 3 . >>
AutorsZiņas teksts
Mulders
# Labojis Mulders: 2008.11.12 13:43:24
http://wordnet.princeton.edu/perl/webwn?s=christianity

Christianity, Christian religion (a monotheistic system of beliefs and practices based on the Old Testament and the teachings of Jesus as embodied in the New Testament and emphasizing the role of Jesus as savior)

http://en.wikipedia.org/wiki/Christianity

Christianity (from the word Xριστός "Christ" is a monotheistic religion[1] centered on the life and teachings of Jesus as presented in the New Testament.[2]

http://www.ailab.lv/Vardnica/servlet/Vardnica?vards=krist.. iet%EEba

Reliģija, kuras pamatā ir ticība Jēzum Kristum.

http://www.newadvent.org/cathen/03712a.htm

Christianity is the name given to that definite system of religious belief and practice which was taught by Jesus Christ in the country of Palestine, during the reign of the Roman Emperor, Tiberius, and was promulgated, after its Founder`s death, for the acceptance of the whole world, by certain chosen men among His followers.

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/115240/Christianity

major religion, stemming from the life, teachings, and death of Jesus of Nazareth (the Christ, or the Anointed One of God) in the 1st century ad. It has become the largest of the world’s religions.

At the very least, Christianity is the faith tradition that focuses on the figure of Jesus Christ. In this context, faith refers both to the believers’ act of trust and to the content of their faith.
Sandis
# Iesūtīts: 2008.11.12 13:55:39
Mulders
Tev ir gatavas frāzes,ar kurām tu artikulē.Esi labi iemācījies,kā dzejoļa pantiņu.Oficiālas definīcijas,iesakņoti sabiedriskajā apziņā steriotipi.
Ja kristietība balstīta uz Jēzus Kristus mācības,kāpēc tad kristieši gavē,ja reiz Jēzus Kristus mācekļi negavēja?
Nē,nu!Kas kristietim ir iemācījis gavēt?
Sandis
# Iesūtīts: 2008.11.12 14:07:10
Rom. 13,1.4: Ikviens lai ir paklausīgs varām, kas valda. Jo nav valsts varas, kā vien no Dieva, un tās, kas ir, ir Dieva ieceltas. [..] Jo tā ir Dieva kalpone tevis labā. Bet, ja tu dari ļaunu, tad bīsties; ne velti tā nes zobenu, jo tā ir Dieva kalpone, atriebēja un soda nesēja tam, kas dara ļaunu.

Mateja 5
38 Jūs esat dzirdējuši, ka ir sacīts: aci pret aci un zobu pret zobu.
39 Bet Es jums saku: jums nebūs pretim stāvēt ļaunajam; bet, kas tev sit labajā vaigā, tam pagriez arī otru.
40 Un, kas ar tevi grib tiesāties un ņemt tavus svārkus, tam atdod arī apmetni.
41 Un, kas tevi spiež iet vienu jūdzi, ar to paej divas.

Tātad,valsts ir atriebēja un soda nesēja.Protams,pateikts abstrakti.Bet burtiski jāsaprot,ka valsts,kas ir dieva kalpone,ir atriebēja un soda nesēja tam,kas dara ļaunu-atriebj un nes sodu ar valsts iedzīvotāju rokām.Tātad,kristiešu rokām atriebj un ness sodu.
bet pag!Kristiešiem ir mācīgs"Tev nebūs atriebt.Tev nebūs sodīt.Tev nebūs tiesāt!"

Te taču ir jāsajūk prātā,kad Kristus māca vienu,bet Pāvils ko citu.

Tāpēc,kristietība īsti neatbilst definīcijai,jo balstās gan uz Pāvila gan uz Kristus gan uz senēbreju mācības bāzes.
Viss nav tik viennozīmīgi,kā tu to gribi pasniegt,Mulder!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.11.12 14:14:07
Ctulhu, visas definīcijas arī pamato ka tā ir mācība no Jaunās Derības, tātad Pāvils arī. Pietam Kristus jau nevienu evanģēliju nav rakstījis!

Lūka ir Pāvila pavadonis. Matejs apustulis, Marks Pētera rakstvedis, Jānis apustulis (es ganv ienmēr Mateju ar Marku jaucu sorry moš) Tad ir Pētera Vēstules un Jāņa Vēstules...

Tādējādi mums ir 1,2,3 Apustuļi kas ko rakstījuši un viens otrs Neapustulisks autors... Kristus vispār neko nav rakstījis. Taču tas nekādīgi nesamazina Kristietīabs Kristietīgumu... jo nekur jau citur par Kristu un viņa Mācību mēs neko neuzzinām kā vien no šiem avotiem, kuri tad arī ir ņemti par Kristietības pamatu!

Mulders
# Iesūtīts: 2008.11.12 14:17:12
Ja kristietība balstīta uz Jēzus Kristus mācības,kāpēc tad kristieši gavē,ja reiz Jēzus Kristus mācekļi negavēja?
Nē,nu!Kas kristietim ir iemācījis gavēt?


A kas ir aizliedzis?

Kristieši ne tikai gavē, bet spēlē šahu, risina Sudoku mīklas, laigan neko no tā Kristus nemācija!

Kristietība ir Krisitetība neatkarīgi no Sabiedrības stereotipiem. Pietam tu runā tā it kā tu nebūtu šīs sabiedrības daļa. Tikai tu kaut kā savu identitāti izcel kaut kādu elementāru jēdzienu apstrīdēšanā un noleigšanā... kā tāds panks ar krāsainu ceklu... iekšā vakums, tad nu izceļās ar ārējo lekšanos...

No vienas puses lecies pret vispārpieņemtu valodu un terminiem, no otars puses paģēri, lai sabiedrība tevi lasītu un saprastu. A kā var tevi saprast, ja jau pašā saknē tu vienkārši lieto kaut kādu pašizdomātu valodu ar tiem pašiem vārdiem... Ārējā forma tāda pati, bet saturs vispār nav vai pilnīgi ačgārns!
Nu ij malies pats savā pasaulē... viena no Šizofrēnijas pazīmēm - radīt pašam savu unikālu pasauli atrautu no realitātes un sabiedrības!
Mulders
# Labojis Mulders: 2008.11.12 14:19:02
Te taču ir jāsajūk prātā,kad Kristus māca vienu,bet Pāvils ko citu.

Nē Kriostus māca, ka Tiesa pieder Dievam tieši to pašu māca Pāvils. Un abi viņi māca, ka šī tiesa nepieder cilvēkiem!

Tiesu izveic Dievs un arī sodu... tā ir viņa prerogatīva. Savukārt Kristieši nevar šo tiesu izveikt!

Nevis jāsajūk prātā, bet jāmācās saprast... parasti tie kas GRIB mācīties un saprast, iet un jautā gudrākiem. Bet tie kas NEGRIB jo ir iedomājušies, ka paši ir gudri un tik lieli, ka var pat vārdiem jaunas nozīmes piešķirt, tiem tad nekas cits neatliek kā sajukt prātā!

Viss nav tik viennozīmīgi,kā tu to gribi pasniegt,Mulder!
Tu tiešām domā, ka es tās definīcijas pēc savas gribas uzrakstīju? Paldies, ka piešķir man šādu varu... tak es šoreiz atteikšos!

Vis ir vienkārši... tiem, kas grib mācīties un saprast. Bet stūrgalvīgiem aunapierēm arī mājas stūris var šķist ne tik viennozīmīgs!

Zin kāpēc Velna otrs vārds ir "Diabolos" tas ir pretējs vārdam "Symbolos" un nozīmē - "Jaucējs, Izkaisītājs" tas ir Velna Gars, kura tiexme ir vienkāršo padarīt sarežģītu un neviennozīmīgu, jo duļķainos ūdeņos ir vieglāk zivtiņas ķert!

Tak ne tur, Sandi, muļķus ķer... šī nu ir vieta, kur Velna Garu vislabāk atpazīst... vari iet kādos ezotēriķu saitos, tur duraku vairāk, vieglāk mājsaimnieces apčakarēt ar gudru vevelēšanu par 2+2 neviennozīmību!
Sandis
# Labojis Sandis: 2008.11.12 14:24:25
Mulders
Es nerunāju,kas kristietim ir liegts,bet kas ļauts.Es runāju,kas kristietim ir iemācījis gavēt?Kad kristietis spēlē šahu,tad kristietis šahu nespēlē religiskas mācības vadīts.Kad kristietis risina Sudoka mīklas,tad kristietis nerisina Sudoka mīklas religiskas mācības vadīts.kad kristietis Mulders saka,ka kristietība balstās uz Kristus mācības pamatiem,tad man rodas jautājums.Vai Kristus kristietim ir mācījis gavēt?bet,ja Kritus kristietim nav mācījis gavēt, tad kas kristietim māca gavēt?
Mulders
# Labojis Mulders: 2008.11.12 14:28:36
Sandis, nu kā kuram Kristietim!

Man Gavēt neviens nav mācījis... pac iemācījos (nu labi nemāku vēl, bet mācos). A kas? Nu Jūdaismā ir Gavēšanas tradīcija. Jaunajā Derībā Kristus arī māca Gavēšanu... Taču Kristīgā Gavēšana nav Jūdaistiskā Gavēšana!

Tas ko tu referencējies, ka Jūdu Farizeji pārmeta Kristus mācekļeim, ka šie negavē pēc Jūdu Tradīcijas ir normāli... nav Kristietībai saistošs Jūdaisma tradīcija! Kristietībai ir savi gavēņi un sava gavēšanas prakse, kuru mācīja gan Kristus gan apustuļi!

Da kaut vai runājot par Garu izdzīšanu, kad Kristus teica - "Šitos bez lūgšanām un gavēšanas neizdzīt"... tāpat Mācekļi daudz kur piemin gavēni!

Savukārt tā kā Kristietība manto Vecās Derības mācības, jo tieši Vecā Derība pasludina Kristu vispirms, tad arī to, KAS ir Gavēnis pēc būtības, var atrast gan VD gan JD!

Redzi, Sandi! Nav grūti tak pajautāt, kādam kas zin! Ja pajautāsi vēl, varu pat sameklēt tev Rakstos vietas kur ir uzrakstīts KAS Ir Gavēnis un kā Kristieši to saprot (vai vismaz būtu jāsaprot)!

Kristus pats 40 dienas tuxnesī Gavēja!

Kristus kalna sprediķis:

Mat 6:16 Un, kad jūs gavējat, tad neesiet saīguši kā liekuļi; jo tie dara savus vaigus nejaukus, lai rādītos ļaudīm kā gavētāji. Patiesi Es jums saku: tiem jau ir sava alga.
17 Bet, kad tu gavē, svaidi savu galvu un mazgā savu vaigu,
18 ka tu nerādies ļaudīm kā gavētājs, bet savam Tēvam, kas redz slepenībā. Un tavs Tēvs, kas redz slepenībā, tev to atmaksās.

Tāpat tā vieta kuru tu referencējies, nākamais pants!
Mat 9:15 Un Jēzus tiem sacīja: "Vai kāzu ļaudis var bēdāties, kamēr līgavainis pie viņiem? Bet nāks dienas, kad viņiem atņems līgavaini, tad tie gavēs.


Mī un žē... tu tāds gudrs zinoš par to kas ir Jaunajā Derībā, bet izrādās ka nezini atbildi uz savu jautājumu, kas liek domāt, ka tu, tomēr neko nezini par Jauno Derību, bet vot dokumentālas filmas salasīties esi nasks! Moš lasi oriģinālu... nevis no Zeitgeist iegūsti savu teoloģisko "gudrību"... a to zin ir teiciens... labāk klusēt un tēlot muļķi, nekā sākt runāt un ļaut apkārtējiem par to pārliecināties!
Sandis
# Labojis Sandis: 2008.11.12 14:32:28
Mulders
Tiesu izveic Dievs un arī sodu... tā ir viņa prerogatīva. Savukārt Kristieši nevar šo tiesu izveikt!

Jo tā ir Dieva kalpone tevis labā. Bet, ja tu dari ļaunu, tad bīsties; ne velti tā nes zobenu, jo tā ir Dieva kalpone, atriebēja un soda nesēja tam, kas dara ļaunu.

Lasi vēlreiz un uzmanīgi.
Jo tā,respektīvi,valsts,ir dieva kalpone,atriebēja un soda nesēja.

Nevis ka tu te tagad saki"Tiesu izveic Dievs un arī sodu... "
Bet tiek mācīts pavisam konkrētas lietas,ka dieva kalpone,nevis pats dievs,ir atriebēja un soda nesēja.
Tak lasi uzmanīgāk.Viss ir skaidrā latviešu valodā rakstīts.
Ja dieva kalpone,respektīvi,valsts ir atriebēja un soda neseja,tad kas burtiskā nozīmē,nevis abstraktā,atriebj un nes sodu?valsts iedzīvotāji.Tātad,kristieši.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.11.12 14:39:39
Sandis, tu jau laikam arī nesaproti tādu jēdzienu kā "Varas Deliģēšana". Valstij ir deliģēta šī vara un TIKAI tāpēc Valstij ir šī vara, jo tāda ir Dievam. Ja Dievam nebūtu šīs varas, tad Valstij šādas varas arī faktiski nebūtu!

Tieši tā kā Dievs nedeliģē šo varu brīvi kuram katram, kā to Kristus māca, jo mums nav dota pagaidām šāda tiesas vara, tad to var izveikt faktiski tikai Valsts iecelti leģitīmi tiesneši, tiesu izpildītāji, ierēdņi!

Varas deliģēšana te notiek!

Tādējādi... sodīt un atriebties var tie un tikai tie, kam Dievs caur Valsti ir deliģējis šādas tiesības. Tāpēc Polcists drīxt pielietot spēku pret noziedznieku, tiesa drīxt notiesāt noziedznieku uz cietumu vai pat nāvessodu, bet es tu vai dajebkurš cits to nevar... jo nav tādas tiesības, neesam Dievi, nevaram izveikt tiesu!
Sandis
# Iesūtīts: 2008.11.12 14:44:14
Mulders
Ar Kristus sacīto par gavēni,es saprotu,nevis iedibinātu tradīciju un sekošanu tradīcijām,bet miesas attīrīšanas un gara spēcināšanas procesu.
Pareizi!
Mulders
# Labojis Mulders: 2008.11.12 14:51:36
Ar Kristus sacīto par gavēni,es saprotu,nevis iedibinātu tradīciju un sekošanu tradīcijām,bet miesas attīrīšanas un gara spēcināšanas procesu.
Pareizi!


Gavēņa izpratne ir atklāta Jesajas 58 nodaļā, kur apmēram no 5 panta Jesaja runā "Tā Saka Tas Kungs... " Tur ir atklāts to kas ir Gavēņa būtība...
Tu gandrīz pareizi pateici, tikai šī atteikšanās no miesiskā un gara spēcināšana ir nevis egoistiska, bet vērsta uz kalpošanu savam tuvākajam! Kas, protams, var ietvert sevis sakārtošanu gan garīgi gan fiziski!
Sandis
# Iesūtīts: 2008.11.12 14:59:27
Mulders
Tātad no tevis sniegtā skaidrojuma,es saprotu.Pāvils Kristus mācību ir pārvedis juridiskā plāksnē.No vienas puses,mums ir Kristus mācība,kas nosaka-tev nebūs atriebt.bet no otras puses mums ir Pāvila mācība,kas valstiskām organizācijām piešķir juridiskas tiesības atriebt.Garīga mācība un juridiska metodologija.kad valstij uzbrūk ienaidnieks,valsts organizācijām piešķirtās tiesības atriebt ļauj pulcināt militārus grupējumus,kas sastāv galvenokārt no kristiešiem un atriebt agresoram,kā to māca Pāvils,juridiski pārformulējot Kristus garīgo mācību!
pareizi!
Sandis
# Iesūtīts: 2008.11.12 15:02:04
Man Gavēt neviens nav mācījis... pac iemācījos (nu labi nemāku vēl, bet mācos). A kas? Nu Jūdaismā ir Gavēšanas tradīcija. Jaunajā Derībā Kristus arī māca Gavēšanu... Taču Kristīgā Gavēšana nav Jūdaistiskā Gavēšana!

Vai tad Jesejas 58.nodaļā nav aprakstīta jūdaisma gavēšanas metodologija?
Mulders
# Labojis Mulders: 2008.11.12 15:02:55
Sandis, vai tu esi visu Pāvilu izlasījis! Es redzu ka neesi! Tu izrauj no kontexta divus textus un tad tos konfrontē!

Pāvils ARĪ runā par Atriebību!

Romiešu 12:19 Neatriebieties paši, mīļie, bet atstājiet vietu Dieva dusmībai, jo ir rakstīts: Man pieder atriebšana, Es atmaksāšu, saka Tas Kungs.

Kā tev šķiet, vai TAS arī ir pretrunā Kristus mācībai?

Tāpēc mums ir Pāvils u.c. Apustuļi, jo tieši caur viņiem mēs uzzinām Kristus Mācību! Tu kaut kā esi paņēmis vienu fragmentu no Rakstiem to pasludinājis par Kristus mācību un viss... Kristus mācība ir Visa Jaunā Derība... pirmkārt Evanģēliji tad Pāvila Vēstules, Pētera Vēstule, Jāņa Vēstule utt utjp...
Tā arī ir Kristus mācība!

Un ja tu gribi to saprast, tad ir jāstudē un jālasa un jāsaprot, nevis jārauj panti un jākonfrontē!

Jo tad es pat tavā textā varu atrast divus šķietami pretrunīgus teikumus. Vakar tu teici ej pa kreisi, šodien saki ej pa labi! Tad kur jāiet?
Mulders
# Iesūtīts: 2008.11.12 15:07:00
Vai tad Jesejas 58.nodaļā nav aprakstīta jūdaisma gavēšanas metodologija?

Izlasīji?
Sandis
# Iesūtīts: 2008.11.12 15:09:15
Mulders
Es vakar neteicu-ej pa kreisi.Un šodien,es neteicu-ej pa labi.
Tāpēc tev savs prāts nav jānodarbina,lai saprastu,kur tev iet!Sēdi krēslā un neej nekur.Tagad,es tev gan saku,ko tev darīt.
Sandis
# Iesūtīts: 2008.11.12 15:09:58
Mulders
Izlasīju.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.11.12 15:13:40
Sandis,

Tā mana vaina, kontexts vispār ir no 1ā panta un 3ajā pantā Dievs atklāj REĀLO situāciju, tb kāds tad tas gavēnis ir un kāda ir tā prakse, un tālāk caur Jesaju atklāj kāds ir īstenais Dievišķais Gavēnis! Tā ir Dieva Atklāsme, un Dievs savu viedokli nemaina, ja tas tā stāv rakstīts, tad tas arī ir Gavēnis! Tā īstenā nozīme tur ir atklāta "Tā Saka Tas Kungs". Dievs nekā savādāk neatklāj savas atklāsmes kā caur Savu Vārdu, bet Kristus IR Dieva Vārds... Tādējādi Kristus nekādīgi nevar būt pretrunā pats ar sevi... jo viņš ir tas, kas atklāj Dievu mums... tai skaitā arī par Gavēni!

Jesajas 58 nodaļā kāreiz ir pretstatīts Jūdaistiskais gavēnis pret Dievišķo Gavēni!
Sandis
# Iesūtīts: 2008.11.12 15:16:40
Mulders
kas attiecas uz atriebšanu un soda nešanu.Runājot praktiski.Kam ellē ratā īsti ir jāatriebj un jāness sods,kad dieva kalponei dara ļaunu?
Ja reiz"Neatriebieties paši, mīļie.."
Tanī pašā laikā"jo tā ir Dieva kalpone, atriebēja un soda nesēja tam, kas dara ļaunu."
Uzsvars uz vārdu-tā.tad atriebšana un soda nešana no Pāvila mācības neizriet abstrakcija vai mentāla fikcija.bet pavisam reāla-objektīva rīcība.
kas tad ir tie atriebēji un soda nesēji?
Tēma ir slēgta, jūs nevarat iesūtīt komentārus

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 136 , pavisam kopa bijuši: 33836